GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cordoba - o asezare fascinanta, emanand istorie
Cordoba mi-a ramas in memorie in mod deosebit. Excursia a fost organizata cu un grup mixt de turisti, cca 20 de romani si 15 la categoria diversi, adunati din statiunea Marbella., unde am fost cazati. Plecarea la 6,30 dim., cei 180 de km au fost parcursi cu o oprire. Pe malul lacului Guadalquivir, autocarul le-a debarcat pe la ora 10, si ne-a preluat la ora 16.00 Foarte putin timp pentru un oras fascinant. Am regretat faptul ca nu am luat excursia pe cont propriu, probabil am fi stat pana noaptea tarziu in Cordoba. Orasul situat pe malul raului, se afla intr-o depresiune, inconjurat de Sierra Morena, care defineste granitele zonei municipale. Acum are cca 350000 de locuitori., fiind un oras de dimensiuni medii. Am intrat pe renumitul Pod Roman Torre de la Calahora construit pe fundatii de acum 2000 de ani, lungime aproximativ 250 m si strajuit de 16 arcade.
Dar acest oras magnific al Andaluziei a fost in secolele X-XI se spune cel mai populat oras din lume, devenind in acea perioada centrul intelectual al Europei.
Ghida, care vorbea in acelasi timp 3-4 limbi, bine las la o parte faptul ca recita zi de zi aceleasi texte sablon, a tinut sa ne spuna ca in zona s-au descoperit ramasitele omului de Neanderthal. Acelasi lucru l-am auzit si in Gibraltar. Poate ca si oamenii de Neanderthal nu erau singuratici... Se pare ca prin sec. 8 IHr. era deja aici o asezare peurbana. Se pare insa ca prima mentiune istorica dateaza din perioada cartagineza peste Guadalquivir, cand asezarea a fost numita orasul Juba. Apoi pe la anul 200 s-a fondat aici o colonie latina. Cordoba devenind atunci capitala unei provincii romane. A fost perioada in care mari filosofi romani Senecca cel Tanar, oratori cum ar fi Senecca cel Batran, dar si poeti cum ar fi Lucan au venit de la Roma la Cordoba. Orasul e mai lauda de altfel cu poetul national Juan de Mena, Luis de Gongora., cu filozoful Abraham Cohen de Herrera. Perioada urmatoare pe la anul 700 Cordoba a devenit capitala emiratului arab musulman independent de Al Andalus, subordonat Califatului de Damasc. Aceea a fost perioada infloritoare a Cordobei, unul dintre orasele cele mai avansate din lume, un mare centru politic, cultural, economic. Din acea perioada dateaza Marea Moschee de Cordoba. Erau atunci in oras palate grandioase, cca 300 de bai publice, si pentru vremea aceea cea mai mare biblioteca din lume cu cca 1.000.000 de carti.
Dupa cca 300 de ani, dupa caderea califatului pe la 1031 s-au succedat dominatiile, rolul capitalei musulmane a fost preluat de Sevilla.
Din 1236 a fost capturat de regele Ferdinand III de Castilia, incepand Reconquista spaniola. Au fost atunci adaugate cladiri si biserici noi.
Bineinteles ca, Cordoba a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Marea Moschee de Cordoba, Mezquita a carei constructie a inceput in 785 si a durat 2 secole este coplesitoare. Are cca 850 de coloane, din marmura, onix, asezate sub forma de alei, dupa crestinare construindu-se o biserica in forma de cruce, inchinata Fecioarei Maria in interiorul moscheei. Este un melange de coloane, de altare crestine cu stiluri variate, renascentiste, gotice, baroce, are tavane care te coplesesc imbracate in aur, orgi imense. Ghidul care ne-a insotit era foarte mandru de Mezequita. Personal, am fost buimacita de grandoarea asezamantului si nelamurita de ce crestinii au distrus ceea ce era superb, si nu au construit separat o mare catedrala. Este un amestec uluitor de stiluri, de orientari, e fascinant si coplesitor. Cand iesi in curtea interioara a Mezequitei iti trebuie ceva timp pentru a-ti reveni din uluiala. Eu cel putin, am fost impresionata in mod deosebit.
In grup compact am plecat apoi pe Calleja de las Flores pe stradute neregulate spre Sinagoga si Casa sefard. Trebuie sa recunosc ca acestea nu m-au impresionat, Sinagoga fiind mica si modesta. La iesire se afla insa statuia marelui savant evreu Ibn Rushd sau Averroes, medic, filozof, fizician, astrolog, matematician din secolul XII. un faimos eminent om al Islamului
Am avut apoi program de 2 ore libere, timp in care pe cont propriu am plecat sa vizitam stradutele superbe din cartierul evreiesc, din jurul Mezequitei, Plaza del Potro sau Posada del Potro, unde sunt hanuri si acum active, amintite in opere literare celebre Don Quijote. Mi-a placut de asemenea Arco del Portillo - un arc din secolul al 14-lea.
O surupriza foarte frumoasa a fost vizita, chiar si in fuga a unei foste proprietati regale si sediu al Inchizitiei numita Alcazar de los Reyes Cristianos. Am vizitat muzeul, gradinile foarte frumoase. De asemenea acolo au fost Grajdurile Regale, iar langa grajduri sunt situate pe lungul peretilor baile medievale ale Califatului. Prin simplitatea si tocmai de aceea frumusetea lor, acestea fac nota discordanta cu Mezequita, complesitoare prin marime si opulenta.
De pe podul roman se zaresc zidurile romane cu cele 3 porti din totalul de 13 ramase.
Mai se vedeau turnuri si cateva palate dar din pacate nu am mai avut timp sa le vizitam. La ora 16.00 autocarul ne astepta spre a ne intoarce in Marbella.
Excursia in Cordoba a fost exprem de interesanta si frumoasa prin lectia de istorie pe care am primit-o, poate alaturi de Ronda una dintre cele mai reusite excursii. din Costa del Sol.
Trimis de amero in 20.02.12 18:32:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Malaga, Marbella, Sevilla, Cordoba, Ronda, Porto Banus, Granada
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ma bucur ptr tine, ai vazut o destinatie deosebita (dupa parerea mea). Felicitari! am votat atat destinatia cat si articolul
Ptr cei interesati (si Cordoba merita tot interesul nostru, al turistior) in intervalul 20-28 mai a. c. se desfasoara fiesta/la feria anuala in Cordoba, o sapt. de muzica, dans in strada cu localnici imbracati traditional, bere, mancare si, cel putin acum doi ani asa a fost, gratuitate la intrarile in unele obiective turistice, de ex. la Palacio de Viana. seara atmosfera este super si datorita cladirilor luminate spectaculos.
@station5: multumesc ptr. apreciere.
am observat ca nu multi turisti romani merg sa viziteze Cordoba.
sincer, mi s-a parut f. interesanta si instructiva excursie.
am pastrat o amintire deosebita.
Frumoasa si interesanta destinatie, ilustrata de tine la fel de frumos si util, atat prin randurile cursive dar si prin pozele foarte sugestive.
Imi doresc sa ajung si eu sa fac un circuit in Spania, ca si in Portugalia. Cand?! nu stiu. Cu ce?? asta chiar este o mare enigma, dar sper sa o elucidez in timp...
Felicitari pt. excursiile reusite pe care le-ai facut si pe care ni le impartasesti si noua!
Numai bine si vacante de vis oriunde si oricand!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jan.2024 Córdoba, un melanj reuşit de culturi şi religii — scris în 11.06.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Descopera Cordoba in 6-8 ore — scris în 17.02.22 de geop din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Madinat al-Zahra - orașul strălucitor — scris în 19.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Cordoba - un oraș ce cucerește turiștii — scris în 16.01.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Mar.2020 O revenire dupa 5 ani — scris în 18.03.20 de viorelgeorgescu din BUZAU - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Pe malul Guadalquivirului .... — scris în 23.11.18 de VOIAJ din BACAU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Sub soarele Cordobei — scris în 23.11.15 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ