ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 5

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Espania, MNAC, Placa del Rei, Historia de la Ciudat, Acvarium, Casa Batllo si modernistii din Eixample.

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Duminica 6 Noiembrie 2011

M-am luat cu una cu alta si nu am mai terminat povestile despre Barcelona. Memoria incepe sa-mi joace deja feste si am sa incerc sa fiu mai succint in prezentari. Am sa povestesc mai mult, ce am facut eu in ziua respectiva si ce am vazut. N-am sa ma axez asa mult pe “cum e mai bine de legat obiectivele”, ci pe ce am reusit eu sa vad in ziua respectiva.

Obiective care am reusit sa le fac Duminica:

•trecut dimineata pe langa Sagrada Familia

•Plazza Espania, Fantanile si Muzeul National de Arta Catalana – MNAC, urmat de scurta (sau mai bine zis lunga) plimbare prin Montjuic, pentru a ajunge la metrou.

•Centru vechi – cu Placa del Rei si “Museu d'Historia de la Ciutat”

•Port Vell si Acvariumul – Mancat la restaurantul Fres Co. – dat liber la sotioara prin Maremagnum.

•Pe seara singur – vizitat Casa Batllo, vazut Pedrera de afara, cautat fel de fel de obiective moderniste din Eixample (si pozat pe intuneric). Plimbare pe jos prin Eixample. Venit pe langa Sagrada – vazut Fatada Patimilor – luminata seara.

•ascultat vuietul orasului, la un meci al echipei F. C. Barcelona, in deplasare – cu Sevillia, cred.

•2-3 cervesa – somn. :)

Stabilisem cu fiica-mea ca Sambata (click aici), facem obiective “de ale ei” si Duminica facem “de ale mele”.

Fiind prima Duminica a lunii, aveam intrarea gratis la mai multe obiective. Toata ideea era cum sa unesc cat mai multe din astea gratis, in aceeasi zi. Cele mai scumpe si cele mai importante pe lista mea au fost MNAC si Museu del Historia de la Ciudat. Am hotarat sa incepem cu MNAC, deoarece era mai departe si avea program mai scurt – intre 10:00 si 14:30 era deschis.

Apoi planul era sa vin in centru, sa fac Museu del Historia de la Ciudat, Muzeul Picasso si Muzeul de arta Pre-Columbiana. Asta era planul. Renuntasem la Manastirea Pedrables si ce mai era pe acolo, deoarece mi se parusera prea departe.

Pentru a ajunge la MNAC, am zis ca iau autobuzul 50, de langa Sagrada, fac o tura cu autobuzul prin Montjuic –vad din autobuz, Poble Espanyol si Zona Olimpica, apoi cobor undeva in spatele MNAC. Era prima calatorie cu autobuzele Barcelonei... si nu stiam exact cum se mananca :)

De dimineata nu am avut noroc de vreme. Iarasi era vant si ploaie (noroc de pelerinele de la Tibidabo) si sotioara imi manca rinichii ca sa nu racesc copilul. O lunga plimbare, la caldurica prin MNAC, nu strica deloc :)

Gata cu introducerea.

Am pornit, cat se poate de infofoliti si ne-am dus o statie cu metroul, pana la Sagrada. De la metrou am iesit langa Fatada Nasterii. Statia de autobuze si intrarea la Sagrada, sunt langa Fatada Patimilor. Sunt destul de multe autobuze care trec prin aceasta statie si am sa atasez o poza. Cele mai importante sunt Bus 50, care leaga Sagrada de Piazza Espania si Monjuic si Bus 19, care va duce pana langa Acvarium.

Am luat Bus 50 si am mai pozat cate una alta pe drum. In autobuz, vad ca unii dintre calatori, incep sa se foiasca. Pe geamuri erau lipite niste hartiute. Era data acelei zile si anumite ore, dar era scris doar in spaniola sau catalana si nu am inteles mare lucru. Am banuit ca autobuzul nu circula pe o anume ruta intre anumite ore, dar nu intelesesem exact despre ce e vorba. Mai era unu care tot zicea de Poble Espanyol si tot mergea la sofer. Imi zic in gand... ca e nasoala treaba :)) Nu vorbea nici unu engleza. Pana la urma m-am prins ca nu mai merg pe Monjuic, ci doar pana-n Plaça d'Espanya. No problem... am coborat acolo. Fusesem acolo cu o seara inainte, numai ca ajunsesem cu metroul. Sotioara, oricum vroia sa se traga-n poze cu fantanile la lumina zilei :)

Cand coboram, strada era plina de oameni. Ce naiba?

Astia toti stau la coada, ca sa intre la MNAC? Ne-am ars la basca. Cand colo era un maraton si de aia inchisesera toate strazile care duceau inspre Montjuic. In mijlocul strazii, organizasera ceva petreceri. A trebuit sa trecem printre maratonisti ca sa ne indreptam spre MNAC.

In Piazza Espanya, sunt cele 2 turnuri venetiene, pe langa care veti trece ca sa mergeti la MNAC si de asemenea o corida spaniola – asta e numita “Arenas de Barcelona”. A fost transformata intr-un shopping centre... dar n-am vizitat. Am observat niste oameni sus pe acoperis, deci poate fi interesanta de vizitat.

In istoria mai recenta a Barcelonei sunt 2 evenimente care au adus multe schimbari orasului: primul e Expozitia Internationala din 1929 (atunci a fost aranjata Plaça si construite turnurile venetieni si arcul de triumf, construit Palatul National in care e gazduit MNAC etc) si Olimpiada din 1990, cand orasului i-au fost aplicate alte “facelifturi” :)

Am pornit inspre MNAC, neuitand sa ne mai pozam pe traseu. Cand te apropii de MNAC, exista doua pasarele pentru a tarversa drumul. Au scari rulante. De asemenea mai sunt scari rulante, spre MNAC. Chiar daca sunt scari rulante, este destul de mult de urcat si manual :)

Museu Nacional D’art De Catalunya

Pagina oficiala: www.mnac.cat

Costuri: • General ticket: € 10 (valid for two days: permanent collection).

15 € - combinat cu Poble Espanyol

Gratis: In prima Duminica a lunii, September 11th and 24th.

May 18th, International Day of the Museums.

Deschis: de Marti pana Sambata – 10:00-19:00; Duminica: 10:00-14:30. Inchis Luni.

MNAC e foarte bine organizat si aerisit. Am sa atasez o poza cu harta din brosura. Cum intrati in holul principal, in aripa din stanga se afla:

“ARTA ROMANICA” (vedeti si acest articol: http://ro.wikipedia.org). Aici sunt fresce din diferite biserici in stil romanic – ROMANESQUE ART. E singura colectie de acest gen din lume.

Imaginati-va toate bisericile Bucovinei, despuiate de fresce si aduse toate intr-un muzeu, in aceeasi camera. Interesanta treaba :)

Majoritatea frescelor sunt din biserici din Pirinei din secolele 11,12 si 13. Pe langa fresce, mai au sculpturi in lemn si ceva lucraturi in metal.

Bisericile noastre sunt mai frumos pictate, dar trebuie sa luam in considerare ca astea erau mai vechi. Noi am inceput sa fim influentati mai mult de stilul bizantin.

In aripa din dreapta, se afla “GOTHIC ART”. Foarte multe icoane, chestii religioase, morminte etc. din perioada secolelor 13 – 15.

Daca mergeti pana in capatul holului veti da intr-o sala mare, cu o orga mare-n dreapta. Cred ca folosesc aceasta sala pentru diferite concerte. Tot acolo este si un restaurant. Puteti ajunge

la etaj si din aceasta aula, cu lifturile, sau pe scari. Pe langa aula, la partier se gaseste o parte din “RENAISSANCE and BAROQUE Art”. Din aceasta categorie, mai este o bucatica la etaj. La etaj e mai mult Baroc – si mai multe tablouri, iar la partier, mai multa renastere. :)

La etaj, cel mai mult spatiu este ocupat de “ARTA MODERNA”. Aici il veti gasi pe Picasso, Dali si ceva piese de mobilier facute de Gaudi.

Pe langa ARTA MODERNA –mai e cealalta parte din Baroc, unde-i veti gasi pe Zurbaran (care sta destul de bine), Jose de Ribera – Lo Spagnoletto, un tablou de Velazquez etc.

Mai sunt doua camere mici: una cu NUMISMATICA si una cu “GRAPHICAL WORK”. In celalalt capat este o BIBLIOTECA, dar nu cred ca e deschisa vizitatorilor – eu cel putin am gasit-o inchisa.

Pe scurt:

Biserici pictate, icoane, cavaleri, renastere, minuni... etc. la partier.

Arta moderna, baroc, la etaj.

Am facut destul de multe poze si am sa mai vorbesc pe poze.

Mi-a placut foarte mult cum e gandit acest muzeu – adica aceasta impartire pe stiluri. Chiar iti poti da seama ce reprezinta un anumit stil si cum se face aceasta incadrare

Un muzeu frumos, care va va lua pe putin o ora, doua, pentru al vizita. Nu as vrea sa mentionez ceva anume, cred ca o plimbare prin fiecare sectiune merita. Se poate fottografia fara flash. Singurul loc unde este interzisa fotografierea este o camera cu ceva lucrari ale lui Picasso.

Eu am inceput de la etaj, cu arta moderna si barocul apoi am venit la partier. O bucata m-a insotit si echipajul, apoi a trebuit sa merg singur :) De la restaurantul de sus, din MNAC, este o vedere superba inspre Plaça d’Espanya. Am sa vorbesc mai mult la poze.

Dupa ce am terminat cu asta, ideea era sa merg in centru. Am zis ca merg cu metroul. Datorita maratonului, m-am gandit ca nu mai circula autobuzele pe acolo. Pe harta, mi s-a parut a fi cam aceasti distanta pana la statia Poble Sec, cat pana la Plaça D’Espanya si am zis ca mai vedem ceva nou.

Am avut ceva de mers, dar macar am mers la vale. Am trecut pe langa Muzeul Etnologic si Museu D'Arqueologia de Catalunya. Nu erau in lista mea si nu stiam prea multe despre ele – nici acuma nu stiu :)

Intr-un final am ajuns si la Poble Sec – unde am luat linia 3, aia verde, ca sa vad ca nu ma duce aproape de Placa del Rei. M-am dus pana in Passeig de Gracia, unde am schimbat cu L4 (aia galbena) de iar am avut de mers prin tunelu ala lung :)

Pana la urma am coborat la Jaume I.

Pentru zona asta a centrului, studiasem cele mai multe harti, dar oricat ai studia te simti ca un soarece in labirint, cand esti acolo. Prea multe stradute foarte inguste si nu stii pe care sa apuci. Ma uitam sa gasesc marea sau muntele, ca sa-mi dau seama de directie, dar nu prea poti zari multe din cauza cladirilor.

Acuma ma gandesc ca cea mai buna metoda de a intelege centrul e de a sti urmatoarele strazi, care sunt arterele principale:

1. Las Ramblas (pe sub ea merge L3 – linia verde) si

2. Via Laietana (pe sub ea merge L4 – linia galbena)

Astea doua sunt unite in linie dreapta de Carrer de Ferran, care-si schimba apoi numele in Carrer de Jaume I, iar apoi in Carrer de la Princessa.

3. Carrer de Ferran, Carrer de Jaume I, Carrer de la Princessa –sunt una si aceeasi strada, care leaga Ramblas de Via Laietana.

Astea trei strazi mari si late sunt importante. Din Labirinturi, veti da pana la urma in una dintre astea 3, apoi e destul de simplu.

Zona e foarte incarcata... deci e multa treaba pe stradutele astea. M-am invartit eu ce m-am invartit si pana la urma am ajuns in Placa del Rei. Locul unde cica, l-ar fi primit pe Columb cand s-a intors din calatoria in care a descoperit America.

Care-i treaba cu “Museu d'Historia de la Ciutat”? Asta apartine de MUHBA – care-i zice: “El Museu d’Història de Barcelona”. Sub aripa lui MUHBA asta (vezi pagina lui aici) intra mai multe muzee – in locatii foarte diferite. Ca sa faca totul mai misto, pagina lor e numai in castelana sau castiliana.

In engleza gasiti doar niste fisiere pdf, pentru fiecare muzeu in parte.

Muzeul Istorie Orasului, sau “Museu d'Historia de la Ciutat”, apare sub diferite nume, pe diferite harti. Pe pagina lor, ei ii mai zic si: "Conjunt Monumental de la Plaça del Rei" :)

In fine ghidul lor in engleza il gasiti aici.

E important sa intelegeti ideea in spatele MUHBA, ca sa nu va ametiti prea tare. Sa-l luam acuma pe asta:

Museu d'Historia de la Ciutat

Pagina Oficiala (aici)

Deschis: Din aprilie pana-n septembrie: de Marti pana Sambata- 10:00-20:00

Din Octombrie pana-n Martie: De Marti pana Sambata, 10:00-14:00 si 16:00-19:00.

Duminica e deschis de la 10:00 la 20:00 tot anul, intrare libera dupa 15:00 in fiecare Duminica si intreaga Duminica, in prima a Lunii.

Costuri: 7€

Intr-un final veti ajunge in Plaça del Rei – puteti ajunge foarte usor venind in spatele catedralei gotice si trecand prin palat. De la statia de metrou Jaume I, nu e deloc departe.

In Placa del Rei, in coltul din dreapta, unde sunt scarile, e de fapt iesirea din muzeu. Totusi, acolo este o capela care se poate vizita gratis. Este un paznic, care nu te lasa sa treci mai departe. Intrarea in Muzeu, e putin in afara pietei. Am sa explic in poze.

Din acea cladire, se ia un lift, care va coboara la subsol – sub piata cum ar veni.

Aici sunt fel de fel de ruine romane, de acum cateva secole, de pe timpul cand orasul se chema Barcino si era inconjurat de ziduri romane. Cateva dintre ziduri veti observa si pe afara.

La subsol, e destul de intuneric si fotografierea cu blitz, sau filmarea este interzisa. Eu am facut fotografii cu camera de filmat, dar calitatea nu este cine stie ce, datorita luminii scazute.

Aici trecand pe un fel de pasarele, vedeti ruinele vechiului oras. Veti vedea ruinele unei fabrici unde se sara pestele si se facea “garum”, ramasitele unei fabirici de vin, cu niste vase mari de lut, ramase in pamant, o biserica (adica ruinele) din secolul 6, din perioada vizigotilor, ruinele palatului episcopal... etc. Pietre cu inscriptii romane, folosite in constructii, ceva mozaicuri, toate una peste alta... Deasupra acestui vechi oras roman, s-a construit mai apoi.

De la subsol, se urca intr-un fel de beci... unde sunt prezentate perioade ceva mai recente ale orasului, ca pana la urma sa ajungem din nou in Plaça del Rei.

Ideea de baza a muzeului e sa arate evolutia orasului – din timpurile romanilor pana-n prezent. Ca lucruri in muzeu, nu vezi mari chestii – adica sunt multi bolovani, ramasite ale unor cladiri construite din piatra etc., dar poti sa-ti faci o idee de cum arata orasul o data.

Am inteles de ce L3 si L4... nu sunt unite pe aici prin centru pe undeva :)

Recomand acest muzeu. Poate veti intelege din poze ceva mai multe.

Asta mica a mea se plictisise si-i turuia gura in continuu. Aici ce e? Aici ce a fost? Asta ce e? A cui casa era asta? ... etc.

“-Tati, hai sa mergem la unul de al meu, dupa aia, ok? ”... m-a innebunit de cap. Hai sa terminam asta si dupa aia te duc la unul de-al tau.

Mamica ei vroia la shopping – asa ca am zis ca omor doi iepuri dintr-un foc si merg eu cu asta mica la Acvarium si lui maica-sa ii dau liber sa se plimbe prin Maremagnum. Cu ocazia asta, gasim si un loc unde sa mancam pe acolo.

Am mers o statie cu metroul pana la Barceloneta. de la metrou e destul de mult de mers pe jos pana la Acvarium, dar oricum vroiam sa vedem acea zona.

In Maremagnum, am mancat la Restaurantul Fresc Co. E in coltul din dreapta, cum te apropii dinspre acvarium.

Despre Restaurantul Fresc Co

Pagina oficiala: click aici

Asta e ceva in genul lui Vaca Paca. Mananci cat poti, de o anumita suma. Era coada si am stat ceva la coada, pana am intrat. Era foarte aglomerat.

Cand intri, iti iei o tava si mergi intai la salate. Bagi o strachina de fel de fel de salate si antreuri. Apoi ajungi la casa, unde-ti da si bautura. Eu am cerut doua beri si am primit. Intrebarea care ma framanta si acuma: -Hai mananci, de mananci, dar de beut ai voie sa bei cat vrei? :) Cred ca ai un drink inclus in cost si restul e la extra cost.

Dupa ce platesti, mergi la sectia de mancaruri calde – unde avea pizza si fripturi de porc. Poate mai aveau si altceva, nu mai stiu. Oricum am bagat mancare ca haplea –na, asa faceau toti.

Toata smecheria, ne-a costat vreo 33 de euro, pentru trei. Mancarea a fost buna si sistemul e interesant. Dar... la harmalaia aia, parca vrei sa bagi tot mai mult. Zici ca se bat turcii la gura mesenilor.

Daca termini si inca nu te-ai saturat, mai poti umple o data vesela, pana te saturi.

Vreti sa mancati mult si ieftin, ii recomand pe astia :)

Dupa haleala, am atacat Acvariul, unde am lasat-o pe asta mica sa-si faca poftele si n-am grabit-o.

L'Aquarium de Barcelona

Pagina Oficiala: click aici.

Deschis: In fiecare zi.

Opening: 9.30h

Closing

Of Monday through Friday: 21.00h

Weekend and public holidays: 21.30h

June and September: 21.30h

July and August: 23.00h (cafeteria opened until 21.30h)

(Ticket offices and accesses open until one hour before).

Costuri:

Adults: 18.00 €

Children from 3 to 12:13.00 €

Adults over 60:15.00 €

La astia, am printat niste brosuri de pe pagina lor si mi-au facut discount 2 euro per bilet. Acum vad ca au scazut la 1.5 €. Oricum e bine de le vazut pagina, pentru astfel de vouchere – sau de cumparat bilete online, in caz ca-i apuca vreo campanie.

Sunt cunoscuti, sunt scumpi... si nu prea lasa la pret.

Cum intri, iti fac o poza pe un rechin. La iesire, poti sa o cumperi, daca vrei. Costa 8 € si aia, si e deja printata. Cand o vezi printata, parca te doare inima sa-i lasi sa o arunce la gunoi. Te mai storc de 8 € si acolo.

In prima parte sunt acvarii, separate, apoi se trece prin tunelul din bazinul cu rechini. La urma au o zona cu jocuri pentru copii... si pinguinii. Fiica-mea a fost multumita, deci a fost bine.

Nu prea am ce sa scriu la astia prea mult.

De partea cealalta a acvariului, in portul alaturat, era o expozitie de iahturi. Nu-s foarte scumpe, daca stai sa te gandesti – 90000 € - 150000€. alea care le-am zarit eu.

Despre Maremagnum, anunt doamnele, ca experta familiei nu a fost impresionata. Nu a cumparat nimic.

Cand am terminat cu toate astea, am luat autobuzul 19, de ne-am dus la hotel.

Daca nu vreti sa mergeti mult pe jos, autobuzul asta e solutia pentru Maremagnum si Acvarium. De la Maremagnum, se poate ajunge foarte usor si langa statuia lui Columb, trecand podul... am uitat cum ii zice. :)

Asa...

Seara am mai pornit intr-o expeditie de unul singur. M-am inarmat cu o harta a cladirilor moderniste din Eixample si am zis sa le fac la pas. Ma asteptam sa fie luminate seara. Foarte putine dintre ele, au fost.

Cladirile moderniste care le-am vazut - din afara:

Casa Albert Lleo i Morera

Casa Antoni Amatller

Casa Josep Batllo (vizitat si interiorul)

Editorial Montaner i Simon (Fundació Antoni Tàpies)

Casa Dolors Calm

Casa Doctor Miquel a. Fargas

Farmacia Bolos

Casa Evarist Juncosa

Csa Josep i Ramon Queralto

Casa Enric Batllo

Casa Pera Mila (La Pedrera)

Casa Ramon Casas

Casa Comalat

Palau Baro de Quadras

Casa Bartomeu Terrades i Brutau.

1. Casa Albert Lleo i Morera

2. Casa Antoni Amatller

3. Casa Josep Batllo

Astea trei se numesc si blocul discordiei. Batllo si Amattler sunt una langa alta, Morera e putin mai departe.

Casa Battlo e deschisa publicului, era inca deschisa asa ca am vizitat-o. Pana sa ajung la Battlo, am facut o poza si restaurantului La Vaca Paca, care nu mi s-a parut aglomerat. Cred ca inca nu era ora de masa, avand in vedere faptul ca barcelonezii incep sa manance foarte tarziu –pe la 21:00.

Casa Batllo

Pagina Oficiala: click aici.

Deschis: In fiecare zi de la 9:00 la 21:00. Ultima intrare la 20:00.

Costuri: General 18,15 €, copii sub 7 ani, gratis.

In costul biletului este inclus Audioghidul.

Daca ar fi de ales intre Batllo si Pedrera care ar fi mai potrivita? Blatto e fara mobila, pe cand Pedrera are si mobila – cred ca proprietareasa a facut un redesign, deoarece nu-i placuse ce facuse Gaudi. Batllo e mai potrivita daca vrem sa vedem arhitectura originala a lui Gaudi (parerea mea)

Mie mi-a placut Casa Batllo si faptul ca am vizitat-o cand era intuneric afara, a fost interesant. Se viziteaza intai un apartament la etajul 1, apoi se merge pe scari pana-n spatele casei, unde era terasa unde familia lua masa, apoi urcam sus, pana in podul casei... loc pentru fiecare apartament sa-si spele rufele si sa le puna la intins. Dupa aia se urca pe acoperis, unde se vede spatele dragonului. Se zice ca ideea in spatele casei, era lupta dintre Sf. Gheorghe si Balaur si biruinta primului. La intoarcere se trece prin shop, care cred ca era undeva pe la etajul 2. Restul apartamentelor erau inchise.

Ghidul e bine pus la punct si da foarte multe informatii interesante. De exemplu cum era colorata faianta de pe holul exterior, care sa dea senzatia de luminozitate etc.

Am facut ceva poze si am sa mai vorbesc pe la poze, ca deja am scris prea mult.

A fost bine ca nu a fost aglomerat.

Dupa ce am terminat cu Batllo, am vazut celelalte din lista mea. Multe nu era luminate si erau greu de zarit din cauza copacilor si mai ales de fotografiat. Din cele din lista, as mentiona Palau Baro de Quadras, care mi s-a parut interesant si se putea vizita si-n interior.

Pe langa cele mai renumite, ca Batllo si Pedrera sunt multe cladiri moderniste, care nici macar nu sunt deschise publicului. Daca sunt deschise, sunt mult mai ieftine.

Dupa plimbarea asta prin Eixample, am mers pe jos pana la Sagrada. Simteam nevoia de miscare, deoarece mancasem prea mult la Fres Co.

Sagrada, e greu de pozat de aproape, deoarece e foarte mare- nu incape-n poza. De la departare, sunt cateva locuri, unde se poate vedea in intregime, deoarece in celelalte locuri, sunt blocuri care blocheaza vederea.

Un loc bun pentru a poza Fatada Patimilor e din Plaça de la Sagrada Familia – e in capatul celalalt al parcului, la intersectia cu Carrer De Sicilia.

Pentru Fatada Nasterii de pe Avingual de Gaudi se poate fotografia mai de departe.

Cam asta ar fi.

Am sa mai zic prin poze, ce cred ca e important. Am sa incerc sa nu bag extrem de multe: P

Vacante frumoase.


[fb]
---
Trimis de TraianS in 13.01.12 15:22:29
Validat / Publicat: 13.01.12 17:57:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4486 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Iesirea de la statia de metrou Sagrada Familia. Fatada Nasterii. Statia de autobuz, e in capatul celalalt, in coltul Fatadei Patimilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[13.01.12 17:56:49]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[13.01.12 21:26:40]
»

Draga Traian, ce sa zic... ti-as fi dat 9000 de puncte, nu 900 pentru impresiile astea. Pe de alta parte, cand citesc despre Barcelona si alte locuri din Spania (prea multe, din pacate) unde nu am ajuns inca, ma cuprinde asa o... invidie, de-aia prieteneasca, eh?!? Si-mi zic: de anul asta nu mai trece. Oricum, povestirile tale imi vor fi ghid de capatai cand o sa ajung in acest oras minunat.

Citind despre Vaca Paca si alte restaurante tip "mananci cat vrei", vreau sa va mai dau un pont celor care aveti in plan vacante in Spania de acum incolo. In ultimul timp, din ce in ce mai multe restaurante chinezesti, se transforma in restaurante "wok", asa le numesc chinezii intreprinzatori, care stiu sa faca fata cu succes oricarei crize. Adica pentru o suma de 11-12€ de persoana, mananci cat poti. Nu va speriati cei care nu agreati mancarea chinezeasca: veti gasi tot feluri de mancaruri, si de tip european. Sa vezi, nene, cum merg spaniolii pe rupte sa manance "mariscadas" la chinezi!!! Pentru ca, intr-o "marisquería", restaurant cu specific in fructe de mare, preturile nu sunt chiar mici, putand ajunge la cel putin 30-40€ de persoana. Asa ca se inghesuiesc, cu mic cu mare, si baga creveti si alte alea cat cuprinde! Veti gasi si carnuri, si salate, si deserturi de toate felurile... Chiar si dulciuri pentru cei mici: bomboane, caramele, ciocolata... In Valladolid sunt vreo 3 cred la ora actuala, si, depinde de zi, dar gasesti si coada cateodata.

Una peste alta, te felicit inca o data. Imi place stilul relaxat in care povestesti. Iar informatiile sunt cat se poate de pretioase. Mai asteptam!!

webmaster13
[14.01.12 09:00:18]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Costi
[14.01.12 10:03:28]
»

Din nou, un review foarte, foarte util şi bine scris! Mulţumesc, mai ales că, sper, în curând voi ajunge şi eu acolo.

...

În altă ordine de idei, Alina, or fi invadat chinezii spaţiul iberic (ca multe altele), cu restaurantele lor wok, dar eu voi spune totdeauna "pas" la ele.

În primul rând, pentru că am învăţat demult că ieftin înseamnă de proastă calitate, cu atât mai mult când vine vorba de chinezi.

În al doilea rând, repulsia faţă de mărfurile alimentare chinezeşti mi s-a accentuat de când am aflat (ştire oficială) că acestea, pentru a li se mări termenul de garanţie, sunt iradiate, de cele mai multe ori cu mult peste dozele admise. A fost şi un mic scandal cu ceaiul verde chinezesc, care se găseşte şi la noi şi care prezenta un nivel de activitate radioactivă mult prea ridicat. De atunci, eu, mare amator de ceai negru (merge şi verde), nu mai beau decât din cel englezesc, sau, mai precis ceylonez (adică din Sri Lanka, cum se numeşte acum fosta colonie engleză).

Mai sunt multe alte exemple care arată că alimentele şi, în general, mărfurile chinezeşti, pe lângă faptul că sunt ieftine, pot fi şi foarte nocive, dar nu insist ca să nu se considere antireclamă.

De altfel, aceste aspecte sunt comune pentru toate mărfurile ieftine, indiferent de unde provin ele, doar că sunt mai evidente în cazul mărfurilor chinezeşti, pentru că acestea sunt foarte multe.

Englezul are o vorbă:

Sunt prea sărac, să cumpăr un lucru ieftin.

Acest principiu simplu de marketing ar trebui să fie aplicat de oricine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[14.01.12 11:32:16]
»

@alinapopi

Mersi.

A fost interesant sistemul asta de la Fresc Co. Nu eram sigur cum merge treaba. Adica, cate farfurii, ai voie sa pui? La inceput stai tare mult la coada in fata salatelor si macaroanelor si imi zisesem in gand, ca smecheria e sa te umple de verze, salaturi si paste si sa nu poti manca mai consistent. Cand i-am vazut insa pe spanioli cum isi umplu farfuriile, am facut si noi ca ei, de m-am trezit cu o gramada de mancare. Ca sa nu te plictisesti la coada, mai pui o macaroana din aia, o salata din ailalta... si tot se umple farfuria. Fresc Co astia cred ca-s destul de mari, ii aveti si in oras la tine?

Restaurantele chinejilor cum se numesc? Or fi si-n Barcelona?

Am zis ca nu pun multe poze, dar pana la urma s-au adunat. Ce n-am zis prin review, sper ca am zis la poze. Am pozat si mancarea de la Fresc Co

@webmaster13, mersi pentru muzica si stegulet. Sunt super.

O rugaminte: am gresit numele la Casa Batllo (trebuie doi de "l" nu doi de "t), in titlu. Mereu gresesc numele acestei case. Macar in titlu sa fie corect.

Prima poza e dublura, trebuie stearsa. Poate ma rezolvi cu aceste probleme. Mersi.

@cei interasati de Barcelona, ii rog sa se mai uite la poze, deoarece am incarcat mai multe, dupa ce fusese validat reviewul. Am incercat sa explic in poze, ceea ce nu am reusit in review.

Sunt in special mandru de pozele din Casa Batllo, care am fotografiat-o pe seara.

P.s.

Aici (http://www.youtube.com/watch?v=0MyjhuETgBA) am filmat La Pedrera. Am incercat sa tin camera pe ea fara sa o misc. In special m-a interesat sunetul de fond (al orasului) si reactia celor care trec prin fata ei. Fiecare oras are un sunet diferit ..si in prezenta operelor lui Gaudi, in special al Pedrerei, mi s-a parut ca aud marea. Noi fiind pestii M-a lovit simtul artistic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
alinaro CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA
[14.01.12 12:48:17]
»

Buna dimineata!

Costi: nu va pot da dreptate in totalitate, pentru ca eu nu simt intotdeauna ca ce-i ieftin e si prost. Sunt locuri si lucruri in lume ieftine si bune. Sau poate pretentiile mele nu sunt neaparat foarte ridicate, desi tind sa cred ca nu e neaparat asta. Topicul cu chinezii este destul de generalizat. Eu, in primii mei ani aici, cand am descoperit mancarea chinezeasca, vizitam restaurantele tip "Dragonul rosu" chiar si de 2-3 ori pe saptamana. E-adevarat, rareori ma gandeam la calitatea preparatelor. Imi placea si gata. Insa, facand abstractie de chinezi, am fost de-a lungul timpului in locuri scumpe, cu mancare "minimalista" si "futurista", si mi-am dat seama ca ies mai multumita din restaurante de "menú", cum sunt numite aici, unde se mananca ieftin si bine.

Traian: In Valladolid nu avem Fresc Co deocamdata. Presupun ca se va extinde reteaua pe viitor. Restaurantele chinezilor se numesc "Wok" (cele tip "mananci cat vrei").

Si inca o chestie: spaniolii ne seamana mult ca si natie. Eu imi aduc aminte de mini-croaziera pe care am facut-o in primavara lui 2002 pe Marea Nordului. Eram singura romanca dintr-un grup de vreo 70-80 de spanioli. La cina bufet vedeam cu nordicii isi puneau pe farfurie o feliuta de paine si trei de salata Spaniolii mei amestecau mancarurile de toate felurile, claie peste gramada, de nu se mai intelegea nimic din ce era in farfurie pana la urma. Evident, nu puteai manca tot, insa mancarea le intra prin ochi, ca si noua, de multe ori.

Sa va mai zic? Tot cu acelasi grup, la Radisson Sas din Sankt Petersburg, la micul dejun demn de o casa regala, unde aveai tot ce-ti poftea inima si mai mult de-atat, tot s-au gasit cativa care sa ceara chelnerilor o "omleta frantuzeasca" (asa numesc ei omleta normala), "daca tortilla tot nu stiti sa faceti... "!!! Vezi si te minunezi.

In Stockolm am iesit la cumparaturi si, in magazinele de suveniruri, profitau de aglomeratie si ieseau cu tricouri pe ei si cu sepci pe cap. Fara sa le fi platit, evident. Va sunt cunoscute aceste lucruri? Ei bine, semanam mai mult decat ne-am imagina. Dar nu numai la lucruri proaste, din fericire.

Scuze de off-topic si weekend placut!

nickro
[14.01.12 17:57:09]
»

Multumesc pt. review-urile extinse si nr. mare de poze. Ati colindat mult in ziua asta! Ma gandeam si eu la ideea asta, sa-mi las nevasta cu aia mica intr-un moll (cu buget limitat, of corse si sa mai intru cu baiatul la cate vreun obiectiv, oricum intrarile turistice in Barcelona sunt exagerat de scumpe. Cateva intrebari, e-mi vin in cap acum:

1. Anticipez Palau de la Musica si vad ca ai luat bilete no view. Ce inseamna, ca nu vezi orchestra?

2. O sa stau, probabil in zona Montjuic, la vreo 300 m de statia Para. lei. E obligatoriu sa iau telefericul de Montjuic pana la castel (ma gandeam sa fac economie), pt. ca m-as duce apoi cu Trasbordi Aeri spre port? Probabil o sa ma invart mai mult prin zona; care ar fi ordinea corecta pt. obiectivele din zona (inclusiv Poble espanol, Juan Miro, gradina botanica, Mnac) si ce autobuz sa iau-parca ai zis totusi in postarea anterioara?

3. Pe siteul Mnac zice ca familiile cu copil au reducere 30%. Ati beneficiat de asa ceva?

4. Cum ma dumiresc in ce directie merge un autobuz (ex. cel de la Sagrada, as vrea sa-l iau inapoi spre Paral. lei, dar cum ma orientez sa nu-l iau in sens invers (la Roma parca scria pe tablite!).

5. Cam cat dureaza un tur normal la Batllo si la Acvariu?

Deocamdata atat! .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[14.01.12 18:35:29]
»

@alina

Ei bine, semanam mai mult decat ne-am imagina. Dar nu numai la lucruri proaste, din fericire.

Mi-am adus aminte o discutie dintre niste italieni si un sofer de autobuz. Limba italiana si catalana se aseamana foarte mult --si imi aduc aminte ca a fost foarte interesant sa privesc discutia lor, mai ales ca intelegeam si eu cate ceva.

Ca si noi, spaniolii (sau cel putin catalanii), pun mare accent pe obarsiile lor latine. E adevarat ca ne asemanam in multe privinte.

@nickro

oricum intrarile turistice in Barcelona sunt exagerat de scumpe.

Si eu sunt de aceeasi parere. Sunt extrem de scumpe si nu prea exista posibilitati sa fentezi

1. Da. Nu vezi toata orchestra. Locurile No View, sunt la ultimul etaj si datorita faptului ca sunt putin mai in spate, nu zaresti bine orchestra. Dar o auzi Eu nu eram atat de mult pentru orchestra cat pentru a vedea cladirea. Costul turului e de 15, eu am luat bilete cu 11. M-am plimbat prin cladire si am ascultat si muzica. Trebuie sa vezi calendarul cu concerte de pe pagina lor. Biletele le-am cumparat de pe pagina lor.

2. Paral-lel e la baza Montjuicul. Dupa parerea mea, Montjuicul e bine de impartit in doua. Dar merge si facut tot intr-o zi. Cheia pentru Montjuic e autobuzu 193. Asta face ture roata prin Montjuic si pana-n Plaça d'Espanya.

Am sa mai vorbesc o data de Montjuic, la reviewul urmator, ca m-am dus sa vad castelul.

Iei funicularul, din statia de metrou Paral lel - e inclus in pretul unui bilet de metrou. De langa funicular, iei autobuzul 193. Nu sunt sigur daca merge direct la castel... ca n-am fost cu el, decat cand am legat castelul cu Telecabina de deasupra portului -atunci l-am luat de langa Castel. Statia lui terminus e langa Castel.

De langa funicular am urcat pe jos, deoarece telefericul inca nu deschisese dimineata. Este ceva de urcat, deoarece e in panta. Dar in vreo 15min - 20... urci si pe jos. Oricum cand e umblatura multa, e obositor.

Montjuicul se poate face oricum... eu nu am fost chiar foarte inspirat. Ordinea... hmm.

Poble Espanyol si gradina sunt langa MNAC. Castelul ceva mai departe. Sa scriu si reviewul despre Castel... si am sa bag mai multe poze si revin la aceasta intrebare.

3. La MNAC am fost in prima Duminica a lunii si am intrat gratis. Dupa ce am trecut de securitate, nu ne-a mai intrebat nimeni nimic. Daca scrie ca fac reducere, inseamna ca o vor face. Se vinde si bilet combinat cu Poble Espanyol.

Alta chestie cu Poble Espanyol, pe care eu nu l-am vazut ---e ca daca-ti cumperi bilet la un restaurant la dansuri cu flamenco, ai si intrarea in Poble, inclusa. Restaurantul e in Poble Espanyol --ii zice Tablo de Carmen... si statea foarte sus in lista celor de la TripAdvisor. Porbabil e des frecventat de englezi. Mananci ceva, vezi flamenco, vizitezi si Poble Espanyol --poate fi o idee. Nu avea preturi exagerate. Din ce mai citisem, ziceau ca Poble e bine de vazut seara. Altii spun ca e destul de kitch, tot satul. Nu stiu.

4. Nu scrie pe tablite. Pe harti sunt niste sageti care arata in ce directie merge autobuzul. Aceleasi harti care le gasesti la tmb. cat le gasesti si-n statia de autobuz. Trebuie sa-ti dai seama dupa punctulet, care e statia ta. Intotdeauna autobuzele vor veni, din stanga si merg la dreapta. Trebuie vazuta harta si sagetile lor, ca sa-ti dai seama directia.

5. Batllo, il poti face repede daca vrei. E un bloc cu vreo 5 etaje. Vezi un apartament... mergi pana sus, inapoi jos... prin shop. Avand audioghidul... te incetineste, deoarece iti povesteste multe lucruri interesante. Nu-mi mai aduc aminte cat am stat, dar cred ca mai putin de o ora. Undeva la vreo 40 de minute, banuiesc. Poate mai putin.

Acvarium si el in jur de o ora... ca se baga pokemonii la jocuri si topoganase si te mai incetinesc

Am sa revin cu Montjuicul

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nickro
[14.01.12 19:44:54]
»

Traian, mai era ceva legat de Palau de la Musica Catalana: nu vad nicio reducere pt. copii la concerte, stii ceva de asta?! Si biletul e acum 14 Euro dar oricum e mai avantajos, vad ca se intra cu o ora inainte, vezi si cladirea, ai si spectacol! Incepe la 21 dar cam cat dureaza?

TraianSAUTOR REVIEW
[14.01.12 20:40:15]
»

Nu au reducere pentru copii. Eu am platit bilet intreg pentru asta mica. Preturile difera de la concert la concert. Depinde mult cum ai noroc si ce concerte sunt in perioada in care mergi.

Trebuie sa ridici biletele cu cel putin o ora inainte. De primit, te primesc la restaurant. Cu scurt timp inainte de inceperea concertului, dau drumul la public in sala.

Fotografiatul era interzis, dar mai toti faceau poze Am facut si eu cateva.

E interesant sa-i vezi pe barcelonezi la spectacol. Toti la 4 ace... aranjati Fiica-mea a fost singurul copil... si se uitau babele la noi ca la urs Nu am rezistat foarte mult. Doar vreo doua melodii. Cladirea insa merita vazuta.

Cat dureaza? ... Din nou in functie de concert. Au concerte de muzica clasica, jazz, corale... fel de fel. Cel mai tare cred ca ar fi de vazut un cor, deoarece cladirea pentru ei a fost gandita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[15.01.12 14:48:10]
»

ERATA:

Sotioara mi-a atras atentia ca am scris gresit despre MareMagnum. A facut unele cumparaturi de acolo (niste jucarii si mai nu stiu ce... de care eu uitasem complet) si zice, ca se gasesc unele lucruri la campanie si preturile sunt relativ normale. Mallul a primit un calificativ de OK, din partea ei si mai adauga... ca un expert (sau mai bine zis o "experta") poate face niste "afaceri" lucrative prin acest centru.

Imi cer scuze, pe aceasta cale, Mallului MAreMagnum, si le urez cat mai multe vanzari

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
roth
[15.01.12 15:35:06]
»

@TraianS... BRAVO... unca un rw de exceptie ce merita pus la dosar.

O descriere spectaculoasa, plina de informatii utile. De poze ca sa zic, ... "un concediu ca un film".

Felicitarile le meriti, atat pentru munca "literara" cat si pentru poze.

Desi am fost acolo si inca de 2 ori, tot as reveni dupa ce am citit randurile scrise de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulianic
[15.01.12 18:55:56]
»

@TraianS: Sper ca nu te superi pentru aceasta remarca: ar trebui sa te trimitem "antemergator" peste tot unde dorim noi sa ne facem vacantele. Sunt sigura ca vom avea parte de informatii corecte si la obiect pentru orice destinatie.

Multumiri si felicitari pentru meticulozitate! De asemenea, sotioarei tale careia nu-i scapa niciun amanunt si vine cu completari.

Referitor la restaurantul chinezesc unde mananci atat cat poti, am avut si eu parte de o astfel de experienta. La Lisabona, langa liftul construit in 1902 de un discipol al lui Eifel, era in anul 2009 un restaurant chinezesc (cu mancare nu numai asiatica) unde cu 8 euro mancai ce voiai, cat voiai si de cate ori voiai.

TraianSAUTOR REVIEW
[16.01.12 11:16:00]
»

@roth & @iulianic

Multumesc pentru ecouri

Sotia a spus sa nu-i mai spun "nevastuica" - cica nu suna bine, asa ca acuma-i zic "sotioara".

Sper sa nu se deschida vreun restaurant din asta "All you can eat", pe langa mine, dar cand esti in excursie, de stiut un restaurant ieftin, cu mancare multa, intr-o locatie buna, e treaba mare.

De obicei ---pe langa obiective, sunt restaurante din alea gen rechin - scumpe si proaste (la care localnicii nu merg), turistii si asa nu mai se intorc a doua oara si ne ard la pret de nu ne vedem. E bine de stiut cate unul din asta gen cantina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[03.08.12 19:40:11]
»

Mutat la rubrica "Locuri 'must see' in Barcelona" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, Costi, iulianic, nickro, roth, TraianS
Alte impresii din această RUBRICĂ'Must see' în Barcelona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088341951370239 sec
    ecranul dvs: 1 x 1