GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Punctul de pornire al mocanitei este orasul Viseul de Sus. Pe artera principala a acestuia, un indicator cu ""mocanita" ne dirijeaza catre gara CFF, in str. Cerbului, nr. 5.
Numita adesea "Mocanita de pe Valea Vaserului"", Calea Ferata Forestiera (CFF) din Viseu de Sus se afla in nordul tarii, apropae de granita cu Ucraina si reprezinta o bogatie atat dpdv tehnic cat si cultural. Pe o ruta de cca. 60 km distanta circula locomotive cu abur infocate cu lemn, astfel CFF VIseu devine ultima CFF adevarata, care functioneaza cu abur.
In gara, puteti gasi si suveniruri.
Linia care a fost construita dupa ecartamentul austro-ungar de 760 mm, duce intr-o vale salbatica, de-a lungul raului Vaser, peste poduri si prin tunele... Ea traverseaza o zona impadurita enorma, unde nu exista drumuri sau sate, ci este locuita doar de ursi sau lupi.
In 1932 s-a inceput constructia CFF, care in comparatie cu plutaritul reprezenta un progres tehnic enorm.
Exploatarea feroviara apartine unei firme romanesti, iar CFF este sprijinita de o asociatie elvetiana.
Din 2005 circula pentru vizitatori vagoane de pesoane si tractate de locomotive cu abur, iar din 2007 Valea Vaserului face parte din Parcul Natural ""Muntii Maramuresului"", fiind sub protectie europeana.
Pentru turisti mocanita circula pana la statia Paltin la km 21,6. Pe langa posibilitatea de a servi un picnic din oferta de mancare proaspat pregatita (de organizatori, se pot cumpara bilete care includ vouchere pentru masa), turistii pot urma un scurt circuit pe o poteca de munta (ca. 20 minute) care urca pana la o platforma de unde se vad galeriile din timpul celui de al 2-lea razboi mondial.
Cand calatoriti cu mocanita, ar trebui sa stiti ca imediat dupa plecarea din gara CFF Viseu, telefonul nu mai are semnal, nu exista magazine, iar proviziile de mancare, apa si alte consumatii trebuie facute inainte plecare (sau cumparate vouchere).
Avand in vedere ca vremea in munti e instabila, alegeti incaltari potrivite, haine calduroase si rezistente la apa. Valea Vaserului fiind in zona de frontiera este bine sa aveti o carte de identitate sau un pasaport.
In perioada 28 iunie - 16 septembrie, plecarae este la ora 9:00, sosirea la Paltin aprox la ora 11, iar inapoi la Viseu de Sus aprox la 15:30, functie si de peripetii.
Peripetii! Da! In ziua cand am fost eu, din cauza numarului mare de turisti (aproape 300 platitori, am vorbit cu elvetianul) au pus in functiune 2 garnituri a cate 6 vagoane fiecare. Treburile circula cu 10 km/h viteza. Pe la km 15, la dus se face o pauza de 10 minute pentru alimentarea locomotivei cu apa si lemn.
Toate aceste operatiuni unice au farmecul sa le vezi cu ochii tai, sa le poti filma.
Aventura adevarata a constat in faptul ca a doua mocanita a deraiat de 2 ori (blocand astfel posibilitatea primeia de a incepe drumul retur).
Repunerea pe sina cu leviere, cricuri si forta bratelor a fost un adevarat spectacol.
Mergeti pe Valea Vaserului cu mocanita! Foarte buna idea de a ""revitaliza"" a aceasta linie de catre elvetieni si la fel de foarte buna ideea de a vinde pentru doritori si servicii (masa, bauturi, amintiri, calendare etc)
Dan
Trimis de Dan&Ema in 31.07.13 16:39:30
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
”astfel CFF VIseu devine ultima CFF adevarata, care functioneaza cu abur
Cu scuzele de rigoare, îmi permit să vă contrazic: nu este singura care funcţionează cu abur. Mocăniţe trase de locomotive cu abur sunt şi la Sovata, şi la Moldoviţa - le-am testat personal luna aceasta. Acestea ar fi cele care au un program constant în sezon şi merg mereu cu locomotivă cu abur. În plus, ar fi cele de la Brad-Crişcior, Abrud-Câmpeni şi Comandău - care au locomotivă cu abur, dar circulă doar la anumite date sau la comandă - şi cea de la Covasna, care circulă constant, fiind trasă în mod obişnuit de o locomotivă Diesel, dar dacă există suficienţi clienţi se foloseşte tot o locomotivă cu abur.
Din câte ştiu, într-adevăr, cea de pe Valea Vaserului rămâne singura folosită şi în scopul transportării buştenilor (cu toate că şi pe Valea Moldoviţei se taie lemnul la greu...).
@webmaster: multumesc.
eu pot povesti multe lucruri despre destinatiile vizitate de la istoric, cai de acces, trairi personale. de obicei sunt f critic, am destule review-uri la care am dat note mici, tocmai pentru a evidentia parerile diferite pe care le am despre diferite locuri.
mai am de adaugat cate ceva din concediul de saptamana trecuta. poate imi dati si un sfat ce este cel mai apreciat de catre dvs si de catre cititori, pe ce sa insist in review-uri.
a propos cum merge cu premiile saptamanale, daca sunt in top 10, trebuie sa fac ceva sau astept sa fiu contact sau se targe linie cand se incheie saptamana si atunci va adresati dvs premiantilr.
ce as mai putea adauga?
dan
inca o data multumesc atat pt aceasta selectie cat si pentru cea legata dee valea valsanului de la 1.05.2013.
dan
@Paty: Si eu am fost cu mai multe mocanite. Cea de pe valea vaserului e singura trasa de locomotiova cu abur care functioneaza cu lemne! Asta am si precizat. Celelate nu folosesc (doar) lemnul (si apa). dan
oricum ma bucur ca articolul a atrsa atentia si multumsec oricand pentru feedback-uri pt ca nu sunt excliuse greseli sau pareri diferite.
dan
@Dan&Ema:
”cum merge cu premiile saptamanale... trebuie sa fac ceva...
Ai toate detaliile în regulamentul concursului.
În ceea ce privește conținutul articolelor... cel mai bine e să lași cuvintele să se aștearnă așa cum vin spre degete... Gândurile personale și senzațiile autentice sunt mult mai utile față de datele istorico-tehnico-geografico-etc. (nici alea nu-s de neglijat, dar au darul să plictisească repede cititorii).
E doar o opinie, nu o regulă! să nu dai vina pe noi dacă aprecierile vor scădea!!!
@catre admin:
Rog sa ma ajutati sa inserez melodia urmatoare la acest review.
https: //www.youtube.com/watch?v=2YC8es-8I9o.
A propos cum se procedeaza la inserarea de melodii la review-uri. Am vazut mai multe review-uri ca au asa ceva si le da o nota aparte.
@Dan&Ema: Am adaugat melodia solicitata. Inserarea acestor melodii/videoclipuri se face de catre un moderator. Pe viitor daca doresti o anumita melodie /videoclip pentru un review este suficient sa scrii un ecou si sa ne spui dorinta.
Intr-adevar un traseu si o excursie frumoasa, departe de beton si sticla, de zgomotul si fumul autoturismelor, nu-ti ramane decat sa te bucuri de iesirea in natura. Proaspat intors (aseara) din plimbarea de pe Valea Vaserului va reamintesc dragi forumisti ca daca ajungeti in Maramures, nu ratati o plimbare cu Mocanita.
@edbica2000: functioneaza toata iarna? Cred ca prin padurea poleita cu zapada e si mai feeric! Dan
Nu functioneaza toata iarna ci numai de sarbatori. Trenurile speciale (zilele si programul) sunt afisate intotdeauana pe pagina lor de net: cffviseu.com
Din pacate vremea neobisnuit de calda nu ne-a lasat anul asta sa ne bucuram pe deplin si de magia zapezii.
Mutat în rubrica "Cu mocanița pe Valea Vaserului, VIŞEU" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 România te iubesc. Natura la cel mai pur nivel — scris în 19.05.23 de ux129086 din FELDRU [BN] - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Cu Mocănița pe Valea Vaserului — scris în 06.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Mocănița Vișeu — sau cum să-ți pui la încercare răbdarea — scris în 11.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Pierdere de vreme — scris în 30.08.22 de ux127053 din SăLăJENI [SJ] - nu recomandă
- Dec.2021 Cu mocănița pe Valea Vaserului de 1 Decembrie — scris în 19.01.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Mocanita din Maramures, o experienta foarte frumoasa — scris în 02.09.21 de ElenGo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2021 [O impresie] Urata — scris în 04.05.21 de ux119454* din BISTRIţA - nu recomandă