GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cu trenul sau cu masina, am facut de multe ori drumul spre Vaslui, intotdeauna grabita si preocupata de probleme mult prea importante pentru a mai avea ragazul de a vizita ceva.
Desi vremea se anunta inchisa si cu multe ploi, am decis sa ne petrecem Pastele in Moldova. "Pe drumul de costisa ce duce la Vaslui..." Cuvintele poetului imi revin frenetic in minte ori de cate ori strabat acest tinut.
Asadar, iata-ne din nou pe "drumul de costisa". Intre Barlad si Vaslui, la Popasul Stana Costesti, am propus o pauza pentru cafea.
Un pod dezafectat, inchis circulatiei rutiere, mi-a atras atentia de multe ori, dar de asta data eram hotarata sa aflu mai multe. Ni s-a spus ca este Podul Doamnei, unul dintre monumentele istorice ale judetului Vaslui. Podul construit peste raul Barlad, din piatra, lega odinioara drumul principal de satul Rosiesti. In prezent legatura catre acest sat se face pe un pod modern, situat putin mai la nord. Podul Doamnei, ingust (aprox. 5 metri), dar robust, atrage inca multi curiosi. La mijlocul podului, pe partea interioara, sub stema Moldovei, sunt doua inscriptii destul de greu de descifrat. Inteleg totusi ca pe parapetul din aval inscriptia este in limba latina, iar pe cel din amonte este in limba romana, scris cu un amalgam de litere chirilice si latine. Desi pare ca s-a mai incercat reconditionarea inscriptiei pentru a o face mai inteligibila, nu mi-e clar ceea ce citesc, iar pentru o informare corecta prefer s-o transcriu din wikipedia: "Acest pod este construit din poronca pre inaltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V. V. domn Terei Moldovei in al VIII an al domniei insale si savarsinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru calatori in 8 Noem. 1841".
Daca opriti la Poposul Stana Costesti sau la Popasul Poliana aflat pe cealalta parte a soselei, ambele cu posibilitati de cazare si servire a mesei, pe langa cadrul natural cu dealurile din jur, veti admira un iaz, multe flori vara si - bineinteles - Podul Doamnei peste vechea albie a Barladului.
Am pornit din nou la drum, ruland in viteza spre tinta calatoriei noastre. Stiam ca intinderile valurite care se succed privirilor au fost candva scene de aprige batalii, ca vajnici domnitori si razesi au calcat pe aceste pamanturi lutoase pe care le-au iubit si le-au aparat cu pretul sangelui.
Lasam in urma bifurcatia spre Husi - Albita si ne avantam spre Vaslui. In localitatea Bacauani, inainte de Muntenii de Jos, pe partea dreapta a soselei atrage atentia, sus in deal, statuia ecvestra a domnitorului Stefan cel Mare.
Monumentul dezvelit la 25 octombrie 1975, la 500 ani de la batalia de la Podul Inalt, aminteste victoria moldovenilor condusi de Stefan cel Mare impotriva turcilor. O alee larga continuata cu mai multe trepte, duce aproape de statuia ecvestra a domnitorului. La baza soclului inscriptionat "Stefan cel Mare, Domn al Moldovei, 1457-1504", langa stema cu capul de bour, prin grija Distrigaz Vaslui arde necontenit o torta.
In stanga si dreapta aleii, la inceputul urcusului pe trepte, admiram doua reusite basoreliefuri cu scene din viata legendara a domnitorului moldovean.
Cand am fost noi, in jurul monumentului nu era nimeni, iar din cerul plumburiu incepuse sa picure. Am scurtat popasul, am facut cateva fotografii adapostiti sub umbrele si ne-am grabit sa strabatem si ultimii 10 km pana la Vaslui.
Desi muzeul orasului pastreaza dovezi cu mult mai vechi ale existentei asezarilor umane pe aceste locuri, retin ca Vasluiul este atestat documentar din anul 1375. Amplasarea sa favorabila, pe inaltime si in apropiere de cursuri de apa, face ca targul sa devina resedinta domneasca. In 1490, prin refacerea vechii curti domnesti si inaltarea in apropiere a unei biserici, Stefan cel Mare face ca renumele si importanta Vasluiului sa creasca considerabil. Perioada care a urmat dupa moartea voievodului duce la declinul asezarii si revenirea ei in anonimat. Doar Vasile Alecsandri - dupa sute de ani - o readuce in actualitate cu "Penes Curcanul".
Stiu ca orasul modern are multe de aratat celor dornici sa-l cunoasca, dar pentru ca timpul mi-a fost si de asta data limitat, mi-am propus sa ma multumesc cu cate ceva din partea veche. Vasluienii se mandresc cu trecutul lor istoric si au un adevarat cult pentru inaintasi, in special pentru Stefan cel Mare.
Biserica domneasca "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" inaltata in anul 1490 a fost ctitorita de Stefan cel Mare ca paraclis al Curtii Domnesti, in amintirea victoriei de la Podul Inalt. Trecerea timpului si-a pus nemilos amprenta si pe acest edificiu monumental care a fost refacut de Maria Cantacuzino in 1820. Aspectul actual se datoreaza insa restaurarilor ulterioare (1914-1928).
Si in prezent ansamblul monumentului istoric ce dateaza din sec. XV, cuprinzand Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" si situl arheologic din zona Curtii Domnesti, se afla intr-un amplu proces de restaurare, consolidare si valorificare turistica. Inceputa in februarie 2011 si preconizat a se incheia in doi ani, lucrarea face parte dintr-un proiect din cadrul Programului Operational Regional, co-finantat de UE. Am dat ocol edificiului inconjurat de schele si acoperit in intregime de plasa verde protectoare si am fotografiat putin. Nu-mi plac santierele desi stiu ca sunt un lucru bun.
Orasul are si alte biserici vechi, din care nu am vazut decat Biserica "Sf. Treime" construita in 1889 in Cimitirul Eternitatea, langa Monumentul eroilor neamului. Am vrut sa ajung aici pentru a vedea Mausoleul "Penes Curcanul" ridicat in anul 1934 pentru cinstirea eroilor cazuti la Plevna in Razboiul de Independenta din 1877-1878 si a celor cazuti pentru intregirea neamului in Primul Razboi Mondial. In umbra crucii crestine, aici isi dorm somnul de veci eroii cunoscuti si necunoascuti. In mijloc se afla mormantul sergentului Turcanu Constantin, eroul de la 1877, cel care a inspirat versurile ce-i stau acum la capatai:
Plecat-am noua din Vaslui,Si cu sergentul, zece,
Si nu-i era, zau, nimanui
In piept inima rece.
Secolele trecute au lasat mostenire orasului Vaslui cateva cladiri devenite ulterior monumente. In centrul istoric, langa Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" si situl arheologic de la Curtile Domnesti, se afla Palatul Mavrocordat construit la sfarsitul sec. XIX de Gheorghe Mavrocordat. In prezent edificiul gazduieste Palatul Copiilor. Nu departe se afla Casa Ghica una dintre cele mai vechi cladiri ale orasului, care a apartinut Elenei Ghica, sora ultimului domnitor al Moldovei - Grigore Ghica. Datand de la inceputul sec. XIX, in prezent cladirea adaposteste o gradinita. Palatul de Justitie, o alta cladire veche si impunatoare a orasului, a fost construit tot in sec. XIX.
Despre orasul modern voi scrie - poate - mai pe indelete, cu ocazia unei noi vizite.
Trimis de iulianic in 18.04.12 19:40:59
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
SInt niste informatii pe care nu le-am avut pina acum. Cred ca e interesant sa stii ce este in jur, din punct de vedere istoric, atunci cind treci pe undeva. Sigur ca istoria si monumentele pot deranja pe unii care practica turismul pentru a ne spune cit costa o cafea la un oarece restaurant si, negasind aceste informatii, isi manifesta nemultumirea.
Eu cred ca este un rw foarte interesant. Trecem pe linga multe locuri incarcate de valoare si nu le observam.
Nu am vizitat vreodata orasul Vaslui, desi imi doresc, acum citind ceea ce ai scris, mi-am imaginat cu usurinta oraselul care l-a inspirat pe Alecsandri!
Foarte interesanta intrarea in Biserica Domneasca, pare a fi o intrare intr-o biserica catolica construita in stil gotic.
Felicitari pt review!
@andrei44: Asa e, aveti atata dreptate!
Trecem pe langa locuri incarcate de frumusete si farmec si fie din graba, fie din necunoastere sau din ignoranta nici nu le observam, din pacate! Eu, marturisesc ca dupa ce am inceput sa scriu si sa citesc pe acest site, am inceput sa privesc locurile si cladirile pe care le vad cu alti ochii, mult mai atenta la detalii, mult mai interesata de ceea ce ne inconjoara!
@sunflower: Avem dreptate dar zona nu e nici de gratare si nici de placeri. Este un loc in care ne aducem aminte de stramosi si vedem niste cladiri pentru care francezii sint pizmasi. Pe unii ii doare pentru ca voiau sa se nasca in... groenlanda si sa pape oameni vii. Istoria noastra ii doare pentru ca ei sint un pic de turci invinsi la Rovine si luati ca ieniceri de suflet.
cel mai bine e sa veniti prin 2013-2014 sa vedeti orasul, pentru ca prin 2014 se vor termina lucrarile de modernizare a orasului si atunci chiar o sa aveti ce vedea, acum e santier orasul. oricum daca vrei sa te distrezi in oras ai unde merge. ai tot tot ce doresti, o fi mic cum zic toti dar nu duci lipsa de nimic, e orasul inimii mele
@cipo: Multumim pentru invitatie si pentru informatii! Vom veni in zona Moldovei - si in Vaslui in special - ori de cate ori vom avea ocazia. Ne plac orasele moldovenesti chiar daca au inca santiere. Pana la urma acesta este un lucru bun, este un fel de promisiune ca in viitor totul va fi si mai frumos. Singura mea teama este ca la renovare cladirilor istorice sa nu li se stirbeasca patina vremii. Am vazut undeva (la Manastirea Strehaia) o curte domneasca reconstruita aproape in totalitate si nu m-a impresionat cine stie ce. Mult mai interesant mi s-a parut zidul exterior vechi de secole.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Ansamblul monumental de la Podul Înalt - transformări — scris în 03.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vaslui, un oraș liniștit! — scris în 31.10.23 de Miri0822 din SâNNICOLAU MARE [TM] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Vaslui - în zi de iarnă — scris în 05.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Agrement in preajma Vasluiului — scris în 06.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lacasuri de cultura in Vaslui — scris în 01.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 O plimbare in Parcul Copou - Vaslui — scris în 09.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Statui si busturi in Vaslui — scris în 03.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ