ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dupa noi, Potopul

TIPĂREȘTE

Plecati val-vartej de acasa, goniti de temperaturile dintr-un iulie torid de se uscase si frunza brazilor in Baragan, ajungem si noi aproape de intuneric in Vama pentru o vacanta pe care nu o planuisem si nici nu o anticipasem in vreun fel.

Nici nu prea aveam curajul sa plecam in vara aceea de acasa, sotia era insarcinata in 7 luni deja, dar suferinta produsa de caldura extrema si "norocul" de a nimeri in cea mai fierbinte vara de cand ne stim, ne-a facut sa cautam locuri mai racoroase pentru a ne petrece concediul. Astfel, dupa mai multe incercari nereusite de a gasi parteneri pentru o plecare la munte, am sunat niste colegi de-ai mei care erau plecati de cateva zile unde se agata harta in cui, la Vama, in judetul Suceava. Stateau la o casa de vacanta a unei cunostinte care o mai inchiriaza celor de incredere si nu mai aveau nici un loc liber, dar intr-o jumatate de ora au gasit o camera la o vecina - gard in gard - care deja ne astepta.

Nu prea ne convenea distanta mare pana acolo, dar era singura solutie, iar gasca era de mare exceptie, numai plimbareti de profesie, asa ca nu am ezitat, ne-am facut bagajele rapid si am plecat dupa pranz spre Bucovina, la ora 8 eram in poarta casei de vacanta ocupata de prietenii nostri si astfel a inceput o frumoasa si scurta vacanta in Bucovina. Am beneficiat de cazare foarte buna intr-o casa frumoasa, cu etaj, primiti de o gazda foarte primitoare si amabila care, desi nu obisnuia frecvent sa aiba astfel de oaspeti, nu refuza ocazia de a mai face un banut. Am stat intr-o camera la etaj, cu baie pe hol, dar eram singurii care o utilizam, cu un hol imens in care trona o soba imensa de tearcota care iarna incalzea tot etajul. In spate era o terasa superba cu mobilier din ratan care dadea spre muntii impaduriti din apropiere. Avea doamna in curte chiar si o piscina gonflabila de dimensiuni considerabile pe care ne-a poftit sa o folosim in caz de chef de balaceala. La o cafea cu gazda am aflat ca viluta apartinea copiilor ei care stateau la Campulung Moldovenesc si care veneau aici doar in week-end. Nu-a primit masina in curte si am constatat ca intre curtea ei si cea a vecinilor, prietenii nostri, era o portita prin care puteam treca ca la noi acasa. Cazarea ne-a costat 60 de lei/noapte de camera.

Vama ni s-a aratat dupa cum ne era laudata, o comuna mare, mandra, intinsa pe cateva vai imprejurul vatrei vechi. Asezata stategic, chiar in inima Bucovinei, la confluenta Modovei si Moldovitei si inconjurata de niste muncei impaduriti de mai mare dragul. O baza deosebita de lansare pe traseele pitoresti si bogate in atractii ale Bucovinei, usor de gasit si usor de parasit in favoarea manastirilor, schiturilor, varfurilor muntilor din paropiere si oraselor din zona, Vama se afla chiar pe E576 intre orasele Frasin si Campulung Moldovenesc si beneficiaza de deschidere buna la soselele principale ce strabat zona, dar beneficiaza si de halta la traseul caii ferate ce trece din Bucovina spre Maramures.

Dar Vama nu-i doar o locatie de tranzit pentru cei ce vor sa vada Bucovina si n-au gasit ceva mai bun unde sa se cazeze, Vama constituie ea insasi o atractie in zona de mijloc a Sucevei, are o istorie veche de 600 de ani si multe lucruri de povestit.

In Vama incondeiatul oualor este o traditie veche, aici se gasesc chiar doua muzee ce graiesc despre traditia de veacuri a acestui obicei si gazduiesc expozitii superbe. Chiar si un atelier poate fi vizitat, pentru a se vedea pe viu cum se intampla minunea prin care ouale devin opere de arta.

Biserica veche a comunei Vama, ea insasi un veritabil monument istoric si un lacas de cult impresionant, datand din 1670, gazduieste in curtea sa Crucea de juramant a Betivilor. Aceasta cruce a fost inaltata cu ocazia unei slujbe mai speciale in cadrul careia 20 de betivani-fruntasi din Vama s-au jurat cu mana pe sticla, pardon, pe cruce ca nu vor mai pune gura de sticla (adica vor turna cu mare precizie direct pe gat). Mai exact, cei 20 de amatori (mai bine zis profesionisti) de rachiu s-au jurat ca se vor lepada de lichidul in cauza, dupa cum sta scris si astazi pe monumentul ce a rezistat acolo de mai bine de un veac: "Această S. Cruce sa așezat întru amentirea zilei din 1/13 Septemvrie 1894 ca semn al părăsirei Rachiului prin stăruința și jertvele binevoite a poporului din Vama în timpul păstoriei Sufletesci a Exarchului Nicolai Lomicosvci Paroch"

Se pare ca moda, sau mai bine zis necesitatea de a duce bucovinenii cu obrajii, ochii si nasurile de culoare stacojie pe la biserica pentru a-i convinge sa mai rareasca betiile era raspandit pe la sfarsitul veacului al XIX-lea, astfel de monumente care sa le aduca aminte ce au promis mai existau prin imprejurimi.

Ii inteleg pe-deoaparte pe sarmanii barbati bucovineni ce scapau fraiele prin pivnita, sau prin birt, se prepara in zona asta o afinata buna si un rachiu tare de, ma-ntelegi, tai copacul...

Un alt monument important din Vama este si Stalpul lui Voda, o coloana de piatra de aproximativ 3 metri inaltime inaltata din ordinul lui Voda Racovita in 1717 dupa ce s-a intors victorios de peste munti, din Transilvania, unde gonise pe austrieci cu ajutorul tatarilor. Si pe mine m-a mirat ca bravii moldoveni s-au aliat cu tatarii, dar deoarece au facut asta pentru a-i goni pe austro-ungari, mi-a mai venit inima la loc. Stalpul se afla intr-un cadru natural deoasebit, dar trebuie sa intrebati un localnic mai istet pentru a-l gasi, este destul de greu, dar pentru marii amatori de trairi istorice, nu trebuie precupetit nici un efort.

In ultimii ani Vama a devenit o cunoscuta destinatie de vacanta din Bucovina, la aceasta contribuind si numarul mare de pensiuni, dar si case de vacanta cum am gasit noi, oamenii de aici fiind la inaltimea locurilor in care traiesc, ospitalitatea, spiritul de initiativa si harnicia lor fiind vestite.

Prin Vama va puteti plimba pe malurile frumoase ale celor doua rauri care o strabat sau poti porni in drumetii prin muntii invecinati, noua ne-a fost cam greu sa ne deplasam trei insi pe doar patru picioare... Am profitat din plin de zonele invecinate pe care le puteam vizita cu masina, dar si de serile racoroase in care petrceam alaturi de gratar si cu multa voie-buna. Am degustat si noi din licorile ce au dus pe sarmanii localnici la altar sa jure lepadare totala, am gustat si tochitura din zona atat de vestita si laudata, dar cel mai incantati am fost de recolta bogata de afine din acel an, astfel ne-am facut provizii insemnate de afinata la niste preturi foarte avantajoase.

In vara 2007 E576 ce strabate Vama era in lucru si parcurgerea distantei intre Gura Humorului si Vama era un chin, trebuia sa ocolesti multe gropi si utilaje, sa stai la multe blocaje in trafic pe la toate podurile care erau refacute in zona. Dupa ce am plecat noi din Bucovina, la nici doua saptamanai, am aflat de la stiri ca toate acele lucrari intense, aflate in diferite stari de finalizare, au fost in van, inundatii insemnate au distrus soseaua si podurile nou-noute de-a lungul a catorva zeci de kilometri.

Anul acesta am trecut din nou prin Vama, am oprit pentru a revedea multe locuri cunoscute si am constatat satisfacuti ca, dealtfel ca in toata Bucovina, drumurile erau puse la punct, lucrarile finalizate, cu exceptia unui pod care era pe cale de a fi reconstruit in totalitate.

Frumoasa Vama, pitoreasca si linistita, daca aveti vre-un gand sa mergeti in vacante in bucovina, va recomand astfel de comune frumoase si cu oameni harnici si primitori.


[fb]
---
Trimis de valimi in 19.11.10 13:34:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1886 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Comuna Vama, judetul Suceava - casuta de vacanta in care au stat prietenii nostri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

biancuta
[19.11.10 14:21:49]
»

Interesanta povestea cu monumentul betivilor! Nu am mai auzit de asa ceva! Frumos descris, fapt pentru care ai aprecierea mea!

celeste
[19.11.10 14:58:55]
»

O locatie de retinut pentru incursiunile viitoare, cu toate ca am fost anul trecut in Bucovina oricand as reveni cu placere pe aceste meleaguri... felicitari pentru review... ai si ceva poze?

webmasterXY*
[19.11.10 20:49:11]
»

Am sters P05, era dublura P04.

georgiana
[19.11.10 21:05:43]
»

Si mie mi-a placut mult in Vama, cat am putut observa din masina, ca nu am oprit. Mi-a placut mult acest review, ati fost niste norocosi ca nu v-au prins inundatiile pe-acolo!

''Zeul'' turistilor, v-a ocrotit!

sandu.53
[20.11.10 19:45:59]
»

un colt de rai, cu oameni primitori, de unde parca nu ai mai vrea sa pleci! foarte frumos review-ul iar fotografiile sunt de nota 10! felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, celeste, georgiana, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Vama:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058057069778442 sec
    ecranul dvs: 1 x 1