ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.08.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
6 AD. + 3 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Complexul Balnear Telega Bai - SOIMUL – s-a nascut « o stea »!...

TIPĂREȘTE

In week-end-ul ce tocmai a trecut aflam ca niste prieteni foarte buni urmau sa mearga in Telega, la un strand cu proprietati termale de care auzisera recent si atunci ne-am gandit si noi sa experimentam acest loc.

Localitatea Telega dispune de mai multe lacuri sarate care s-au format in locul vechilor ocne, dupa ce acestea au fost parasite, in jurul unui astfel de lac format prin acumularea apei din izvoare amenajandu-se si Complexul Balnear Telega Bai – SOIMUL (site oficial: click aici), care se afla la cca 100 km de Bucuresti, cum treci de localitatea Campina, pe drumul Doftanei, la o ora si jumatate de capitala.

Sfatul meu e sa o luati pe drumul de camioane atunci cand vedeti indicatorul de Telega, deoarece daca o luati prin centrul Campinei nu mai apare un alt indicator si va trebui sa va intoarceti din drum, cum am facut-o noi.

Nu pot spune ca am ramas foarte impresionata de locul pe care l-am gasit inainte de a intra in complex, deoarece zona este cam neamenajata si ca sa ajungi in incinta complexului treci pe un pod improvizat din scanduri care se curbeaza la greutatea celor care sunt pe el...

Intrand in complex, am dat peste un « strand » destul de micut, mult mai mic decat cel de la Slanic Prahova (care alaturi de Telega a constituit una dintre locatiile importante de exploatare a sarii), insa amenajat oarecum recent, existand chiar in incinta pliante fotografice de dimensiuni mari cu etapele prin care a trecut ca sa ajunga ceea ce este astazi, inainte fiind o balta si nimic mai mult, dar cu proprietati terapeutice, renumita pentru sarurile minerale existente pentru tratarea a numeroase afectiuni, inclusiv a problemelor de fertilitate.

Locul este amenajat pe un deal, ca un amfiteatru, in trepte « imbracate » in lemn si in unele zone cu nisip, in partea superioara fiind pajiste cu iarba, flancat pe partea stanga de o zona de cazare, sauna si toaletele si pe partea dreapta de dusuri, o zona de nudism pentru femei si cabine de schimbat si de masaj.

Pe partea dreapta, cum intri in complex, se afla o alta zona de cazare la parter, doar camere cu paturi, fara alte facilitati, dusurile si toaleta fiind comune, iar la etaj se afla restaurantul complexului.

Zona de cazare de pe partea stanga are dusuri individuale, iar camerele costa 100 de ron pentru doua persoane si 125 pentru trei persoane, fiind incluse in pret accesul la bai si sauna. Altfel, pretul de intrare este de 13 ron/adult si 5 ron/copil, 10 ron/sezlong si 5 ron/umbrela. Masajul costa intre 20 si 30 de ron sedinta, depinde de tipul acestuia.

Aspecte pozitive:

- zona ce inconjoara « Baile » este verde si ozonata;

- apa din strand are proprietati terapeutice, fundul acestuia fiind namolos, foarte multe persoane folosind namolul pe zonele cu probleme;

- adancimea strandului nu depaseste 1. 70 de metri, iar apa sarata te tine la suprafata;

- in jurul bazinului cu apa se afla plasa, astfel incat nu exista riscul sa scapi obiecte in apa sau de accidente;

- exista toalete si dusuri;

- lipsa manelelor si a gratarelor, locul este civilizat, exista muzica placuta in incinta;

- nu este foarte aglomerat;

- exista un restaurant unde poti lua masa la preturi decente;

- exista spatiu de parcare.

Aspecte negative:

- miros urat la toalete si lipsa hartiei igienice (exista doar sapun, toaletele nu erau murdare, dar ar fi trebuit curatate si « improspatate » si in cursul zilei, tinand cont ca se perinda atatia turisti) ;

- umbrelele stricate si cam mici.

Restaurantul si barul:

- restaurantul este suficient de mare si este amenajat gen terasa, cu o deschidere spre strand si una spre parcare si drum, cu mese si bancute din lemn lacuit;

- preturile la bar sunt maricele: o bere 4-5 lei, un suc 4.5 lei;

- preturile la masa sunt acceptabile, dar portiile sunt mici (un snitel 5 lei, un piept de pui/ceafa 10 lei, o garnitura 2-3 lei, o supa 4-5 lei, cea de burta e 9 lei, o salata, de fapt... doua linguri de salata 2 lei).

Ceea ce am gasit ca avantaj la restaurant si nemaintalnit in alta parte a fost sistemul de comanda si plata care te scuteste de timp si bani. Adica te duci la bar, comanzi ce vrei, platesti si primesti o placuta cu un numar. Apoi te indrepti catre masa, pui placuta pe masa si astepti cca 15 min, in functie de ce ai comandat. Dupa ce e gata comanda ta, vine o ospatarita cu tava si bonul fiscal. Simplu si eficace! Nu astepti sa iti ia cineva comanda si nici nu astepti mai apoi sa vina cineva sa platesti, nu mai spun ca nu exista bacsis...

Mancare nu e foarte variata sau nemaipomenita, iar dupa opinia mea nu pare gatita de un bucatar profesionist, ci ca la pensiune sau ca acasa, fara vreun gust, aspect sau design deosebit, insa merge...

Noi am comandat in doua randuri ciorbite de vacuta, de burta, snitele cu cartofi prajiti, cartofi natur sau pilaf, salate de varza. Mai exista un meniu de 9 ron care include o pulpa de pui cu cartofi prajiti si salata, insa va spun dinainte ca e o lingura de salata, jumate de cartof si o pulpa mare care nu are foarte multa carne pe ea, deci nu va saturati cu asta. Micii sunt insa gustosi si la numai 7 ron aveti 3 mici cu mustar si paine. Nu exista desert, doar inghetata ambalata.

Sfaturi: luati-va o patura care poate fi pusa pe jos inainte de a pune prosoapele, pentru a nu simti diversele denivelari sau lemnul tare si o lada frigorifica cu bauturi ca sa scapati mai ieftin!

Iar ca o concluzie, parerea mea e ca puteti petrece cateva ore placute la aer curat, departe de tumultul unui oras, inconjurati de mult verde si, in acelasi timp, puteti sa beneficiati de proprietatile terapeutice ale apei din strand.

Si ca sa inchei in spiritul lui @creivean, AmFostAcolo si o sa mai merg!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 23.08.10 17:55:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TELEGA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 28278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Complexul Balnear Telega Bai - SOIMUL , vedere din restaurant spre strand
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[23.08.10 18:03:47]
»

Primul vot este de la mine si multumim ca ne-ai impartasit si noua din aceasta experienta.

magdalenaAUTOR REVIEW
[23.08.10 18:04:59]
»

Multumesc! Acum incarc si pozele...

presario
[23.08.10 21:00:23]
»

Na, ca aflu si eu de la tine de niste bai de care habar nu aveam.

Ce noroc cu site-ul asta !

Apa era curata in bazin ? Ca restul complexului pare OK.

pepsi70ro
[23.08.10 22:07:59]
»

13 lei adult nu mi se pare chiar mult. De retinut. Sa am si hartie igienica cu mine Felicitari!

corinne
[23.08.10 23:04:31]
»

Superbonus pentru un review util... Poate ca ajungem si noi acolo... e de retinut!

cc_iordachescu
[23.08.10 23:30:59]
»

Întrebare: la băile vechi ai fost? Unde este localizat SOIMUL faţă de băile vechi?

Mi-a plăcut chestia cu bacşiş-ul! Cum poţi să crezi că în ţara lui Mitică există loc unde nu e bacşiş? Atunci de aceea porţiile sunt mici! Mici.

Complexul nu arată rău, dar bazinul e minuscul la 1,7 m adâncime. Cred că îmi aduc aminte de balta asta. Nu cumva e chiar la intrare în Telega?

biancuta
[24.08.10 00:03:13]
»

Un review foarte util, nici eu nu stiam de aceste bai!

magdalenaAUTOR REVIEW
[24.08.10 07:53:37]
»

@presario, apa nu avea gunoaie in ea, era pamantie din cauza namolului, tulbure si mirosea a sare, ca la Slanic

@pepsi, fata nu s-a plans de hartie, spunea ca este, eu m-am plans si sotul, ceea ce inseamna ca exista, dar nu sunt atenti cand se termina, toalete sunt destule

@cc iordachescu, habar nu am unde sunt Baile Vechi... , dupa intrarea in Telega, am mai mers putin si pe dreapta erau aceste Bai "noi", am scris insa ca e amenajat de curand si asta pentru ca in pozele lor postate la restaurant pe ani, in 2003, daca nu ma insel, era numai balta. Si eu am ramas paf cu modul de comanda si plata, mai ales cu bacsisul inexistent. Bazinul m-a socat si pe mine ca e mic, dar crede-ma, nici aglomerat nu era. Nu te calci in picioare, e lejer. Cei mai multi sunt cei cazati acolo.

@biancuta, pentru mine reprezinta acum o varianta mai buna decat Slanicul sau Sarata, e mai aproape si civilizat. Nu mai spun ca fetitei mele i s-au estompat bubitele iesite ca alergie la antibiotic si cu care ne chinuiam cu totii de trei saptamani!

Va multumesc pentru voturi!

Poate colegul nostru @dorgo sa adauge ceva despre proprietatile acestei ape, chiar as fi interesata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[25.08.10 21:30:44]
»

Am nevoie de ceva timp, o zi... la Telega sunt 3 lacuri... cel al doamnei Gina, (Baile Telega) de unde apa s-a scurs pe jumatate, al doilea... Baia regala... despre care ai scris tu acum (Soimul) si Baia Rosie... pe stanga... trebuie sa caut compozitia apei sau poate scriu un review nou despre toate trei lacurile... in general apa sarata concentrata (si calda), ce predomina pe-acolo, ai vazut cum ies bulgarii de sare la suprafata pamantului, pe dealuri... e benefica in mai toate formele de reumatism, in afectiuni ginecologice si pentru cura de slabire... e pe-acolo si un cabinet medical... e bine sa fii sub supravegherea unui cadru medical, caci impachetarile cu namol (mai ales generale) si chiar baia sarata ce depaseste 30 minute, sunt doua proceduri "grele" ce deranjeaza inima si tensiunea sau chiar stresseaza (in combinatie cu soarele puternic).

Asadar, pe maine!

dorgo
[26.08.10 07:11:00]
»

@ magdalena... din Ghidul balnear al dnei Elena Berlescu si Manualul informativ al Ministerului Sanatatii (Cura balneo-climaterica), analize chimice ale apei Telega exista doar pentru lacul cel vechi, analize efectuate in anul 1968... apa din acest lac e sarat-iodata (plus Brom - rol sedativ, Sulfati - sulful are efect benefic asupra pielii, Na, Ca, Mg - bune pentru re-mineralizarea organismului). Iodul e cunoscut ca ion revitalizant, stimulator al tiroidei si "dusman" al colesterolului ce se depune pe artere. Mineralizarea totala a apei de la baia veche e de 134,6 grame de minerale la litru (predomina NaCl-sarea).

E de presupus ca si apa din lacul Soimul sa aiba o structura chimica asemanatoare. Poate responsabilii actuali ai bailor Soimul au si facut o analiza a apei, (anul acesta n-am fost pe-acolo), analiza ce nu costa mai mult de 350 de lei. Indicatiile bailor (indeosebi reumatice si ginecologice) se constituie intr-o luunga lista, ce-o voi scrie mai tarziu iar contraindicatiile sunt cele generale (bolnavi cardiaci, hipertensivi, bolnavi suferind de boli incurabile, de TBC sau de alte boli infectioase, bolnavi reumatici in faza acuta a bolii, pacienti cu leziuni cutanate, hemoragii, sarcina si perioada de dupa nastere).

Nu este o apa cu proprietati termale, se supara @presario care locuieste in inima fierbinte a Bihorului unde apele termale tasnesc acolo peste tot in jurul lui, in vreo 15 locuri si statiuni balneare, ape ce au temperaturi de la 36 de gr C pana la 92 grade Celsius), apa de la Telega e rece (18-24 grade Celsius) dar vara apa sarata se incalzeste puternic de la soare, in functie de cate zile "de insolatie" ai, poate depasi usor 30 de grade Celsius.

magdalenaAUTOR REVIEW
[26.08.10 08:13:47]
»

@dorgo, jos palaria!!!

Chiar nu stiam ca nu e bine sa stai mai mult de 30 de min. in ea, adica trebuie sa faci o pauza... Eu oricum nu stau mai mult de 10 min. ca nu ma pasioneaza apa, dar ai mei...

Multumim de informatii si te astept cu impresii despre Telega!

johnae78*
[17.08.15 11:55:12]
»

Daca va referiti la complexul Soimul, piesajul e superb, adminstrare execrabila.

Toalete infecte, gresie sparta (pericol sa te tai destul de urat), treptele putrezite (am plecat cu un picior vant de la o treapta care a cedat). Salina nu functioneaza in weekend cand e plin de turisti, umbrele si sezlonguri putine si deteriorate.

Sambata angajatii reparau in plina zi, printre turisti scandurile rupte.

M-am simtit ca si cum m-as intoarce in timp acum 30 ani, doar ca pe vreme aia baza era si intretinuta.

Pacat de zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
gabriel_flr
[09.07.16 20:08:36]
»

Vreau sa-mi exprim si pe calea asta, profunda dezamagire pentru tratamentul necioplit la care am fost supus astazi, ca oaspete al strandului pe care-l adiministrati.

Sa recapitulam: imi faceam linistit exercitiile pentru consolidarea abdomenului, cu picioarele ancorate de balustrada de lemn a lacului. Ati tipat la mine din spate, nici macar nu ati avut rabdarea sa veniti in fata mea, ca sa ne putem privi in ochi cand vorbim. Faptul ca de cateva zile va dau “buna dimineata” si nu primesc raspuns nu-l mai pun la socoteala. Ati vorbit numai dumeneavoastra fara sa-mi dati dreptul la replica. De-abia cand am plecat (suparat) m-ati ascultat.

1. Sunt in al treilea an de cand vin sa fac baie si plaja aici, in medie sa zicem cam 27 de zile/vara, in abonament. Nici macar odata nu am scos sau am rupt vreo scandura, de cand vin. Cele stricate sunt cele de care nu se atinge nimeni.

2. Si in cazul in care s-ar fi intamplat, cred ca va permiteti sa cumparati un cui-doua, la banii pe care ii incasati. Ceva trebuie sa faceti cu banii: dusurile pentru cei care nu sunt cazati acolo sunt reci, wc-urile devastate (zboara scaunele de plastic de pe ele de exemplu), in chiuveta nu imi incap mainile sa ma spal etc.

3. Ca e rupta balustrada de la scara n-ati observat, v-ati repezit direct la mine, cu toate ca nu am stricat nimic pana acum.

4. Folositi cuie ieftine, nici macar Holzsuruburi si nici macar inoxidabile (avand in vedere ca sunt folosite in mediu sarat, ar trebui sa fie inoxidabile).

5. Am fost la toate cele trei strandurile cu plata din Telega (Lac 1, Pensiunea Lucia, Soimul), nicaieri nu s-a rastit cineva la mine in halul asta.

6. Va spun ce v-am spus si in “discursul de adio”, azi ati castigat dumneavoastra, sa vedem daca va puteti mentine victoria si pe termen lung… Lumea observa, citeste, se informeaza.

Nemutumirile mele se refera strict la doamna care administreaza strandul/propietarul/concesionarul, nu la personal, cu care nu am avut niciodata vreo problema, acesta dovedindu-se amabil.

webmasterX
[09.07.16 20:21:39]
»

@gabriel_flr -

Vreau sa-mi exprim si pe calea asta, profunda dezamagire pentru tratamentul necioplit la care am fost supus astazi, ca oaspete al strandului pe care-l adiministrati.

Noi nu administrăm nimic și nici userul care a scris acest review.

Cel mai bine ar fi să copiezi textul de mai sus și să-l postezi sub formă de review, eventual (dacă consideri necesar) să mai completezi cîte ceva + ceva poze.

Poți face acest lucru dând click aici

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, biancuta, corinne, dorgo, gabriel_flr, johnae78*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Telega - Băile Sărate etc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082978010177612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1