ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Brăila
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Poienari - un obiectiv ce trebuie atins

Ilustrație video-muzicală
vanessa mae - the last mohican

TIPĂREȘTE

Pentru ca devenisem deja membru AFA si citisem pe acest site despre Cetatea Poienari, in drumul nostru spre Transfagarasan am considerat ca trebuie neaparat sa o vedem.

Stiam deja ca trebuie sa ajungem la un loc de popas cu o pensiune care se numeste “La Cetate” si ca in apropierea acesteia incepe traseul spre Cetatea Poienari, asa ca dupa circa 27 km de la iesirea din Curtea de Arges, mai precis in localitatea Capatanenii Pamanteni din comuna Arefu, dupa o curba, drumul s-a deschis, pe stanga am vazut pensiunea, cu o parcare mare in fata, iar in dreapta un loc de refugiu unde, de asemenea, pot fi parcate autoturismele.

Am parcat masina si nu ne-a fost greu sa descoperim traseul spre cetate pentru ca zona era foarte aglomerata si toata lumea se indrepta spre aceeasi destinatie. Tot la baza traseului se mai afla o terasa mica de unde te poti aproviziona cu apa, in cazul in care te hotarasti sa urci cele 1480 de trepte.

Traseul este prin padure, ceea ce este bine pentru ca e racoare. Treptele sunt din beton si serpuiesc prin padurea deasa. La inceput trebuie sa urci cam 30 trepte pana la o platforma dreapta, dar pe masura ce parcurgi o parte mai mare a traseului, numarul de trepte urcate pana la o platforma de repaus se micsoreaza, in asa fel incat atunci cand ai parcurs deja doua treimi din traseu urcarea ti se pare mult mai usoara.

Am inceput sa urcam asa, in joaca, dar dupa ce am parcurs doua-trei segmente ce contineau fiecare cate 30-40 trepte, am constatat ca incepusem sa respiram precum focile, asa ca ne-am oprit pentru a ne odihni putin. In fond, cine ne grabea? Ne-am gandit initial ca doar noi obosim asa, ca suntem la o “anumita varsta”, dar pe urma ne-am linistit, toti care urcau incepeau sa gafaie dupa ce urcau doar 100-150 de trepte.

Pe parcurs insa, fie ca noi ne-am obisnuit cu urcatul, fie ca numarul de trepte urcate pana la o platforma de repaus era mai mic, deci cei cativa pasi facuti fara a urca iti erau suficienti pentru a te odihni, am constatat ca respiratia s-a normalizat si ca nu mai aveam nevoie sa ne oprim.

Erau multi care se intrebau dupa numai 200-300 de trepte daca mai e mult, dar noi stiam cate trepte trebuie sa urcam, asa ca le-am mai spus si altora... Multi s-au speriat, nu stiau care este lungimea traseului.

De fapt, gandind ca urcand 14-15 trepte poti ajunge la etajul 1 al unui bloc de locuinte, inseamna ca trebuie sa urci 100 de etaje ca sa ajungi la Cetatea Poienari. Nu trebuie insa sa ne speriem prea tare pentru ca, in primul rand, traseul nu este foarte greu, te poti opri oricand pentru a face o pauza, iar in al doilea rand s-ar parea ca aici va fi construita o telecabina, in felul acesta vizitatorii scapand de golgota scarilor.

In final am ajuns si la capatul traseului, acolo unde am platit si taxa de vizitare de 5 lei de persoana. Cel care incaseaza trebuie sa faca zilnic acest traseu, dar ma gandesc totusi ca este corect acest lucru pentru ca sunt taxati doar cei ce reusesc sa ajunga sus, daca taxa s-ar plati la inceputul traseului, cei care ar abandona nu ar intelege de ce au platit taxa... :)

Din pacate acolo sus nu exista si apa, asa ca noi care ne terminasem portia pe drum am cam rabdat de sete.

Peisajul care se dezvaluie ochilor dupa ce reusesti sa urci in varful muntelui Cetatuia, acolo unde se afla Cetatea Poienari este nemaipomenit si uiti cat de greu a fost sa urci atatea trepte: munti si vai adanci, ce par a fi fara sfarsit, lacul de acumulare Vidraru si Muntii Fagarasului.

Ajunsi la altitudinea de 850 metri gasim doar niste ruine ale cetatii, dar ne putem da seama ca aceasta a avut ziduri groase din piatra, captusite prin interior cu caramizi. In trecut, accesul in cetate se facea printr-o platforma mobila, cetatea devenind perfect izolata atunci cand platforma era ridicata, in prezent in locul acesteia fiind un pod fix care face legatura intre casa de bilete si cetate.

Fiind atat de retrasa si indepartata de caile comerciale, se presupune ca aceasta ar fi fost fie un loc de refugiu sau un depozit secret pentru averile tarii, fie ca ar fi fost folosita ca inchisoare pentru dusmani.

Exista multe legende in legatura cu cetatea, se spune ca ea a fost construita de Negru Voda in secolul al XIV-lea, iar Vlad Tepes ar fi cel care a refacut-o, cu ajutorul boierilor pe care i-ar fi obligat sa participe la refacerea cetatii, ca pedeapsa pentru ca acestia ar fi fost partasi la asasinarea tatalui sau.

In urma unui cutremur, zidurile din partea de nord a cetatii s-au prabusit, aceasta parte nu a mai fost refacuta, ci doar consolidata. Ultima restaurare a cetatii s-a facut prin anii 1970, atunci au fost consolidate zidurile si construite treptele din beton cu balustrada, pentru a putea fi vizitata.

Dupa ce am admirat privelistea si am cumparat cateva carti postale ca suvenir de la cel care vindea si biletele de vizitare a cetatii, am pornit la vale, la inceput ni s-a parut usor, dar cand am ajuns la sosea picioarele noastre parca erau pe arcuri.

Ne-am continuat drumul si dupa 3-4 km am ajuns la Barajul Vidraru, am vazut giganticul Prometeu, monumentul electricitatii, construit de sculptorul Constantin Popovici.

Nivelul apei ni s-a parut foarte ridicat, probabil inundatiile care au fost in aceasta primavara au determinat ca volumul apei sa fie foarte mare.

Am observat un restaurant pe apa, ar fi fost frumos sa ramanem mai mult in acea zona, dar am renuntat gandindu-ne ca vom manca atunci cand vom ajunge la destinatie, adica la Hotelul Piscul Negru (click aici) unde facusem o rezervare pentru doua nopti.


[fb]
---
Trimis de ascent in 23.11.10 15:00:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 14378 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ascent); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Poienari - un obiectiv ce trebuie cucerit
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9950 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

dannek
[23.11.10 15:05:29]
»

O cetate care merita restaurata dar numai sa se gaseasca cineva!

valimi
[23.11.10 15:08:02]
»

@ascent, nu stiu daca ai fost la Cetatea Neamtului, insa si acolo e un urcus... si nu pe scari. Fara pitic in carca nu stiu cum e, dar sigur mai usor.

Review-ul m-a incantat, mai ales ca sunt terminat dupa ruine si cladiri istorice, felicitari.

ascentAUTOR REVIEW
[23.11.10 15:16:46]
»

@dannek - nu stiu daca va fi atat de usor sa fie restaurata, ma gandesc la transportul oamenilor, al materialelor de constructie...

@valimi - nu, la Cetatea Neamtului nu am ajuns inca, dar este in plan.

Multumesc pentru aprecieri!

petrus95
[23.11.10 16:01:31]
»

absolut superb! o cetate grozava intr-un loc spectaculos! iti dau si eu una la schimb )

cetatea de la Siria

magdalena
[23.11.10 16:04:50]
»

Adevarul e ca "platformele" acelea te salveaza de la a-ti da duhul!

Cat despre comparatia cu cele 100 de etaje, treptele de la blocuri sunt mai inalte, totusi, eu estimez undeva la jumatate...

Mi-a placut descrierea ta depspre un loc in care am fost si noi (impresii: aici).

ionescunic
[23.11.10 17:01:59]
»

Autorul este rugat sa incarce fotografii, altfel imi retrag punctele!

biancuta
[23.11.10 17:33:25]
»

Am mai citit pe site despre Cetatea Poienari si chiar vreau sa ajung acolo! La prima ocazie nu o ratez, merita!!

ascentAUTOR REVIEW
[23.11.10 18:00:26]
»

@magdalena - pai datorita povestirii tale am si ajuns la aceasta cetate...

@ionescunic - rezolvat...

@biancuta - drumul a fost un pic anevoios, dar a meritat!

georgiana
[23.11.10 19:48:49]
»

Foarte importante informatile, mai ales cele despre acces.

Nu am ajuns acolo inca, mi-as dori, dar cand ma gandesc la cat e de urcat!!!

Nu e nici o pensiune la mijlocul urcusului, sa continui a doua zi restul de drum ?

corinne
[23.11.10 20:58:12]
»

Este un loc unde n-am fost si cum spui in titlu, este un obiectiv ce trebuie atins! Nu este departe de judetul Dambovita si am trecut de multe ori spre Barajul Vidraru, dar n-am stiut de Cetatea Poienari...

webmaster13
[24.11.10 06:09:52]
»

sper sa placa melodia atasata!

ascentAUTOR REVIEW
[24.11.10 06:09:52]
»

Multumesc pentru melodie... ce surpriza... )

Alina Morar
[24.11.10 06:09:52]
»

Si eu am trecut prin zona, de cateva ori, cand veneam spre casa, de la mare, pe Transfagarasan, dar nu am urcat niciodata la cetate.

Flaviu
[24.11.10 06:09:52]
»

@webmaster13, @ascent, @AlinaMorar

Dacă văd eu bine, aţi scris ecourile voastre în data de 8 noiembrie 2003!!! Iar am băut eu prea mult sau e o eroare în program?

anadragusin
[24.11.10 07:39:58]
»

De nenumarate ori am urcat la Poienari, am numarat chiar si treptele o data. Nu mai stiu cu exactitate cate erau. Pana acum cativa ani era un batranel care lua taxa de vizitare, foarte simpatic, iar sus nu se vindeau pliante sau alte suveniruri. Peisajul de sus este mirific, iar urcatul treptelor merita tot efortul. Felicitari @ascent!

ascentAUTOR REVIEW
[24.11.10 10:52:27]
»

@georgiana - nu numai ca nu e nici o pensiune, dar nici apa nu ai de unde sa cumperi, asa ca trebuie sa te aprovizionezi de jos, de la baza traseului...

@corinne - si eu am aflat despre aceasta cetate tot de pe site-ul AFA!

@Alina Morar - mai asteapta putin, sa creasca cel mic si sa poata urca singur... altfel patesti precum @Valimi...

@anadragusin - felicitari pentru ca ai facut acest traseu de mai multe ori, iti mentine conditia fizica... Cel care incasa era intre doua varste, nu mi s-a parut prea "batranel", o fi preluat stafeta...

Ca suveniruri poti cumpara de sus vederi, CD-uri, pliante si ... magneti ...

@Flaviu - aseara au fost ceva probleme, am vazut si eu, dar ma bucur ca s-au rezolvat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
creivean
[24.11.10 21:26:53]
»

Cu scuzele de rigoare pentru întârziere (nu se datorează urcuşului ))), am reuşit să citesc şi eu review-ul tău şi să văd pozele. Din păcate nu AmFostAcolo, în acest loc minunat, pe care l-am moştenit de la înaintaşi (fără să-l merităm, dată fiind nepăsarea cu care-l tratăm). Felicitări pentru review.

ascentAUTOR REVIEW
[24.11.10 21:40:29]
»

@creivean - multumesc mult!

TORA INGRID
[25.11.10 08:56:32]
»

Cum in august am trecut acolo, am recunoscut stancile cazute (P20) si pe care si eu le-am fotografiat, chiar daca n-am scris... inca... nimic.

N-am vazut pana acum cetatea, m-ai convins ca merita!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, ascent, biancuta, chelie_d, corinne, dannek, Flaviu, georgiana, magdalena, petrus95, TORA INGRID, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Poienari:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13688802719116 sec
    ecranul dvs: 1 x 1