GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Biserica de lemn “Sf. Arhanghel Mihail” Tg Mures - intre religie si Geniul pustiu al lui Eminescu
‘Clopotul cel dogit gemea bolnav in turn si toaca se izbea de turnul clopotnitei si m-am covrigat in clopotnita cu dintii clantanind si muiat pana la piele; parul meu cel lung imi cadea peste ochi, manutele mele cele slabe si reci le bagam tremurand in manecile ude. Asa am stat toata noaptea. ’ - asa a simtit M. Eminescu dormind o noapte in biserica.
Este dureros ca daca cineva intreaba un targumuresean, roman crestin ortodox, despre aceasta biserica, va ramane dezamagit. Ei nu o cunosc, cu toate ca, este cea mai veche biserica romaneasca din Tg. Mures, izvoarele nu pomenesc despre alta. Conform unor istorici locali ar fi existat un paraclis in biserica reformata din cetate, in timpul domniei scurte a lui Mihai Viteazul.
Majoritatea celor care stiu trecutul si valoarea Bisericii de lemn sunt cei care locuiesc in apropiere. Ea este un monument istoric si face parte din cele 70 de biserici de lemn care au mai ramas pe raza judetului Mures.
Eu am ajuns aici datorita unei intamplari: intr-o zi, cautand un magazin, mi-a sarit in ochi o inscriptie comemorativa referitoare la Mihai Eminescu, ce se gasea pe o casa aflata vis-a-vis de Hotelul Continental din Tg. Mures. Este pozitionata foarte sus, astfel ca cine nu e de gasit decat pentru cei care o cauta. Prin ea se anunta ca acea casa a fost candva un han, “Calul Alb” in care a intrat M. Eminescu in vara anului 1866, in timpul calatoriei sale prin Transilvania, pentru a cere gazduire pentru o noapte. Mergand pe acest fir, am ajuns astfel la biserica de lemn unde am aflat ca s-a retras Mihai Eminescu negasind gazduire la hanul respectiv.
Culcat pe un maldar de fan proaspat, in pridvorul bisericii, furtuna face sa se auda diverse zgomote, care l-au impresionat profund. Despre acestea a scris in “Geniu pustiu”. Fiindca am constatat ca sunt divergente in legatura cu aceasta scriere a marelui poet, am ma rezum a spune doar cateva cuvinte. “Geniul pustiu” a fost publicat ca “roman inedit” dupa moartea poetului, dar marii scriitori au contestat acest roman spunand ca multe pagini se regasesc in ‘Sarmanul Dionis’, romanul poetului, pagini din care a revizuit anumite pasaje ce pareau a fi prea nationaliste sau ardeleniste (la vremea aceea nationalismul sau ardelenismul erau cam acelasi lucru). Indiferent care a fost motivul, el nu a publicat aceste randuri si putem considera ca ar fi fost doar niste ciorne. Mai multe detalii despre “Geniu Pustiu” puteti gasi aici: click aici si “romanul” aici: click aici.
Afland toate acestea, am cautat biserica, dar din pacate am gasit-o frecvent inchisa. Programul fiind afisat la intrare, am reusit intr-o zi sa-mi organizez asa fel timpul incat sa o vizitez cand e deschisa.
Biserica a fost ridicata intre anii 1793-1794, cand ortodoxii si greco-catolicii se vad nevoiti sa-si construiasca biserici separate. (click aici). Dupa construirea Catedralei Mari din Tg. Mures, a fost parasita timp de mai multe decenii. A fost rectitorita in vara anului 1990, cand acest monument istoric a fost readus la rostul initial de biserica.
Biserica impresioneaza inca de la intrare, prin simplitate si frumusete, chiar daca modesta in dimensiuni. Biserica este un adevarat monument de arta romaneasca, specific este “turnul-clopotnita, la care remarcam bulbul mare de sectiune octogonala care prin intermediul lanteroului termina bulbul mic. Inscriptia de pe arcul ce marcheaza iconostasul indica ctitoria, autorii decoratiei interioare si anul terminarii lucrarilor: 1814. ”
Imediat la intrare, in pridvorul in care s-a odihnit Mihai Eminescu este amenajat un mic coltisor in amintirea acestuia. Tot aici este si toaca pe care acesta o auzea izbindu-se.
Intrarea in biserica ne deschide drumul catre Dumnezeu iar incaperea are aerul unei case taranesti romanesti. Peretii de lemn poarta icoane si tablouri care infatiseaza chipuri sau scene religioase. Altarul este pictat cu icoane chiar de cei care au construit si zidit biserica, iar in dreapta a iconostasului este o pisanie in care scrie: ”S-au cumparat acest loc de biserica de dumnealor jupanul Stoian Hagi Constantin si sotia sa Siriana... “
Biserica este monument istoric si are valoare artistica. Nu se percepe nici o taxa de vizitare. Pentru vizita, (grupuri organizate), daca nu reusiti sa ajungeti in timpul programului de functionare trebuie sa se ia legatura cu preotul bisericii. Chiar daca nu reusiti sa ajungeti in timpul programului, merita sa va opriti o clipa pentru a admira biserica chiar si din exterior.
In biserica se creeaza sentimentul de intimitate pentru ca este mica in dimensiuni si Dumnezeu e mai aproape. Se considera ca are mult har, care face ca biserica sa fie vizitata de multi credinciosi. Din pacate, dupa spusele preotului, ar fi persoane care sunt gata sa darame aceasta mica bijuterie pentru a ramane loc de morminte, fara sa se gandeasca la importanta acestui edificiu.
Programul bisericii este: Miercuri, Vineri – Sf. Liturghie 7. 30
- Sf. Maslu 18. 00
Sambata – Servicii religioase 10. 00
- Catehizatie (copii) 10. 30
Duminica – Utrenie – 9. 00
- Sf. Liturghie – 10. 30
-Servicii religioase – 12. 00
- Vecernie – 16. 00
- Catehizatie (adulti) – 16. 30
Adresa: Biserica de lemn “Sf. Arhanghel Mihail” – str. Metropolitul Andrei Saguna nr. 13, Tg. Mures click aici
Trimis de biancuta in 30.05.10 15:56:11
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
avand in vedere ca aveam deja o sectiune pentru acest tip de obiective (Biserici si cetati fortificate din Transilvania) am mutat aici acest review si am sters noua sectiune creata.
web 77, este o biserica de lemn nefortificata, dar fie cum vreti dvs.
Avem atatea obiective turistice in tara noastra, atea locuri si lacasuri care merita a fi vizitate si noi ne cautam "fericirea" pe alte meleaguri!
Vazand imaginile cu aceasta biserica am fost transpusa in alte vremuri, in care oamenii aveau timp sa faca un popas de inchinaciune...
Asa este @magdalena, ai perfecta dreptate! Foarte putini cunosc cu adevarat tara noastra, istoria, traditiile si valorile care se sting zi de zi uitate de nepasarea guvernantilor sau si mai grav, de nepasarea noastra.
Felicitari @biancuta pentru acest review excelent!
impresionant...intr-o lume atat de agitata si o perioada atat de tulbure,plina de incertitudini sa citesti un astfel de review iti aduce clipa de liniste dupa care tanjim...
ai votul meu din toata inima!
Felicitari biancuta. Asa arata un loc valoros; mic ca dimensiune dar care emana spiritualitate; un loc despre care poti vorbi ore intregi cu suflet si bucurie.
@Biancuta,
Este interesant faptul cum ai descoperit biserica! Sa nu crezi ca a fost intamplator, nu... acum a venit momentul!
Si ai vazut ca nici nu o gaseai deschisa, Dumnezeu te incerca sa vada daca mai ai vointa sa te intorci, si-ai reusit! Mi-a placut review-ul si pozele tale. Sa stii ca si eu prefer mai mult bisericutele mici si vechi, pentru ca ai ceva aparte, exact cum ai scris si tu, ca te simti mai aproape de Dumnezeu!
Si...ai avut si ocazia sa-i ''calci'' pe urme lui Eminescu!
Un vot, din toata inima!
magdalena, asa e, pe vremuri aveam timp de mai multe si viata nu era asa stresanta...
Pepsi70ro, sunt de parere ca "roata morii se-nvarteste" si vorveni toate la timpul lor. Nu doar nepasarea oamenilor e problema, sau a guvernantilor, ci un mare rol l-a avut trecutul, care a facut ca aceasta biserica sa ramana anonima. Edilii locali mai vechi puteau si ei sa faca ceva! In plus, nu a mai fost folosita, iar inainte de '89 era denumita monument, nu biserica. Prin monument se pot intelege multe. Si... multe altele.
Multumesc, ms65! E o biserica frumoasa!
Ai dreptate, Diaura, un loc mic ca dimensiune, dar mare ca simtire!
@georgiana, asa spui, ca... era momentul? Poate! Eu nu m-am gandit! Se spune ca nimic nu e intamplator! Cuvintele tale sunt o adevarata incurajare si dau putere!
---
Multumesc tuturor celor care au citit acest review si in mod special celor care l-au apreciat. Este o biserica mica, vizitata de turisti, preotul spunea ca sunt multe firme care au inclus-o in circuit. Eu imi doresc foarte mult ca in cazul in care veti avea drum prin Tg. Mures, sa aflu ca pasii v-au purtat pe aici.
Acum imi dau seama ca am uitat sa pun inscriptia comemorativa, o voi atasa si pe aceea.
Mutat la 'Descopera Targu Mures'.
Obiectul, focusul principal (si interesul major de documentare din partea vizitatorilor site-ului) cade in acest caz pe 'Targu Mures', si nu pe rubrica 'Biserici din Transilvania'; este mai util ca obiectivele si recomandarile dintr-o destinatie sa fie grupate in sectiunea dedicata acelei destinatii, si nu la obiective de tip '[categorie obiective] din tara sau regiune' (cu atat mai mult cu cat se poate induce senzatia ca incercati sa evitati limita de 3 impresii punctabile per destinatie...)
Dina cest ultim punct de vedere, mai merita mentionat ca in scopul echitatii concursului vom adauga probabil o prevedere noua, explicita, in Regulament, prin care se va cere (explicit) ca recomandarile pentru un obiectiv dintr-o destinatie sa fie postate musai la acea destinatie, si nu la categorii 'derivate' din natura acelui obiectiv (in cazul de fata, la 'Biserici din Trasilvania' se vor putea include doar impresii despre obiective din orase care NU au rubrica/sectiune distincta pe site)
-- retras punctajul standard in cazul acestui reveiw, cf regulamentului.
Stiind ca este despre Tg. Mures nici nu m-am asteptat sa primesc puncte, fiind, asa cum s-a spus, al n-lea rw despre orasul meu (la care oricum nu am fost punctata decat la 3 dintre ele, la primele, celelalte le-am scris cu buna stiinta ca sunt fara puncte si de obicei am avertizat direct in rw acolo unde a fost cazul, doar daca mi-a scapat).
interesant, am sa trec si eu pe aici intr-o zi, tot prin zona cu biserica este o casa in care a stat o perioada avram iancu
Pentru Casa memoriala Avram Iancu se tine drumul care urca pe langa cetate, drept inainte; se trece si de micul bulevard din fata cetatii, casa este pe stanga. Aici a locuit intre anii 1848-1849, foarte putin, in perioada cand a fost cancelar de Tg. Mures. Aici avand putini oameni, a plecat cand a aflat ca s-a pus la cale uciderea lui.
Mutat în rubrica "(Alte) Biserici în Tîrgu Mureș și împrejurimi, TÎRGU MUREȘ" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Biserici în Târgu Mureș — scris în 24.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Sep.2011 “… Unde sunt cei care nu mai sunt…” – Catedrala Ortodoxa “Invierea Domnului” Tg. Mures – ctitorie Adrian Paunescu — scris în 03.11.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Catedrala Buna Vestire si Piata Victoriei din Tg. Mures — scris în 05.07.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Biserica de lemn “Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” din Sanmartinu de Campie, Raciu, Mures — scris în 06.04.11 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Oct.2010 Catedrala Ortodoxa ‘Inaltarea Domnului” din Tg. Mures — scris în 09.11.10 de biancuta din TâRGU MUREş - RECOMANDĂ