ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.05.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Eroi au fost, eroi sunt încă... Ecaterina Teodoroiu

TIPĂREȘTE

În anul 2016 a avut loc a șasea întâlnire AmFostAcolo, pe malul Lacului Cinciș, în apropierea Hunedoarei. Planul a fost întocmit, zilele au trecut și iată că pornim la drum într-o frumoasă zi de la jumătatea lunii martie. Am hotărât să străbatem acestă distanță pe două trasee diferite: ne ducem prin Defileul Jiului și ne întoarcem prin Defileul Oltului. Frumoasele peisaje din Oltenia de sub Munte ne însoțesc până la Târgu-Jiu, municipiul ce atrage mii de turiști la cunoscutele opere ale sculptorului Constantin Brâncuși (vezi impresii). Gândindu-ne că șoseaua de pe malul râului Jiu e destul de meandrată, nu am mai mers pe DJ 665, un drum pitoresc ce trece pe lângă două obiective dragi mie: Mănăstirea Crasna (vezi impresii) și Muzeul Arhitecturii Populare Gorjene - Curtișoara (vezi impresii).

Intrăm în Târgu Jiu venind pe DN 67, aruncăm o privire către Coloana Infinitului, apoi observăm la intrarea în Parcul Municipal și Poarta Sărutului. Urmărim indicatoarele către Petroșani și ne încadrăm pe lângă Primărie pe E 79. De aici vom merge pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu până la ieșirea din oraș; în momentul în care am văzut statuia Ecaterinei Teodoroiu (realizată de sculptorița Iulia Oniță în 1978) mi-am adus aminte de casa memorială și am hotărât să ne oprim 15 minute la acest obiectiv.

Localizare, program și tarife. Filială a Muzeului Județean Gorj, Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” este situată pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, nr. 270, într-un cartier de case (fosta localitate Vădeni, acum integrată în oraș). Casa memorială este semnalizată cu 100 m înainte prin indicatoare. Programul de funcționare e cel obișnuit, de marți până duminică între orele 09.00-17.00. Prețul unui bilet pentru un adult este de 3 lei.

Ecaterina Teodoroiu. Supranumită „Eroina de pe Jiu”, „Eroina gorjeancă” sau „Ioana D'Arc a României” tânăra Cătălina Toderoiu s-a născut în 1894 în căsuța de lemn ce este azi casă memorială. Duce o viață grea într-o familie cu mulți copii, dar ambiția de a deveni învățătoare o îndeamnă să se ducă la școală în localitatea natală, apoi în Târgu-Jiu și București. Se înscrie în trupele de cercetași, și în 1916 ajută ca infirmieră la evacuarea răniților din luptele de pe Valea Jiului. Eroismul și vitejia sa în timpul luptelor duse pentru apărarea podului peste Jiu o aduc în atenția contemporanilor. Moartea a doi dintre frații săi o fac să se implice și mai mult în luptele de pe front. Tânăra este rănită, ajunge într-un spital din Iași unde este decorată de Regele Ferdinand și înaintată la gradul de sublocotenent (fără a avea școala militară). Aprigele lupte din august 1917 de pe frontul din Moldova îi vor aduce sfârșitul: 2 gloanțe vor opri avântul Ecaterinei în timpul unui atac de pe Dealul Secului, pe meleaguri vrâncene. Ordinul de zi emis de comandantul regimentului de care aparținea scrie negru pe alb: Aceia care în vitejia-i comunicativă a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele „Înainte băeți... înainte... nu vă lăsați căci sînteți cu mine” are drept, din clipa aceasta, la cinstirea veșnică a tuturor românilor. Înmormântată inițial pe câmpul de luptă, în 1921 (cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu) osemintele eroinei sunt aduse în centrul orașului Târgu-Jiu. Ulterior, în 1935, vor fi depuse într-un frumos sarcofag sculptat de Milița Petrașcu. La inaugurarea Mausoleului, situat în fața Prefecturii și Bisericii „Sfinții Voievozi”, a participat chiar Regele Carol II.

Muzeul propriu-zis. Înghesuită între alte clădiri, mult mai înalte și colorate, căsuța de lemn și lut construită în 1884, acoperită cu șindrilă a fost adăpost pentru 10 suflete: părinții Ecaterinei și 8 copii. Suntem întâmpinați de strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, care lucrează aici de zeci de ani ca muzeograf (de altfel, se pare că a existat o înțelegere între familia eroinei și Stat: casa este donată pentru a se înființa muzeul iar urmașii să lucreze în acest loc). Este un lucru benefic, pe care l-am întâlnit și la casa-culă Cartianu de lângă Târgu Jiu (vezi impresii); descendenții foștilor proprietari cunosc mult mai bine istoria locului și pun mai mult suflet în păstrarea și promovarea obiectivului respectiv, ca să nu mai vorbim de relatările „din culise”, cum se spune.

Casa țărănească, amplasată pe o temelie din pietre de râu, înconjurată de o prispă unsă cu lut și cu acoperiș sprijinit pe stâlpi de lemn sculptați, e formată doar din două încăperi micuțe. În prima cameră se află vatra unde se făcea focul și se gătea. Focul de aici încălzea o sobă aflată în cea de-a doua încăpere. Accesul în cele două camere se face prin două uși separate, între camere existând doar o ferestruică de legătură. Camera vetrei e decorată cu obiecte țărănești: vase de ceramică, obiecte de lemn, o lampă, o ladă de zestre, un dulap și o măsuță rotundă cu scăunele. O vitrină de sticlă conține câteva obiecte personale ale tinerei eroine, găsite se pare în cufărul său de campanie: o batistă brodată, câteva piese de îmbrăcăminte și o șuviță împletită din părul său. A doua vitrină conține câteva volume, o medalie și materiale tipografice legate de numele Ecaterinei Teodoroiu. Cea de-a doua cameră este camera de dormit unde se află amplasat un pat îngust și un birou al muzeografului. Pe pereții văruiți în alb ai ambelor camere se află mai multe fotografii ale eroinei și familiei sale, documente și imagini din ziarele epocii.

Concluzii. Doamna muzeograf, un om simplu în definitiv, ne-a răspuns la toate întrebările și ne-a povestit foarte frumos despre eroina Ecaterina Teodoroiu. Vizitatori sunt puțini, mai ales elevi în perioadele alocate activităților extrașcolare. Dacă aveți drum prin Târgu Jiu nu ezitați să vă opriți 15 minute la Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” - prețul unui bilet e modic, dar istoria nu are preț.

Ajung să dau dreptate istoricului Adrian Cioroianu care declara pentru revista „Historia”: Indiferent de ce regim a lăudat-o pe Ecaterina, un lucru este cert: ea şi-a jertfit viaţa de numai 23 de ani pentru ţara asta. Nu văd nimic toxic în a vorbi despre ea tinerelor generaţii, care nu mai știu nimic. Ar trebui să revenim la promovarea eroilor autentici. Am văzut recent unul dintre marile succese ale cinematografiei americane, un film despre Abraham Lincoln. Și germanii au făcut acum un film despre Mareşalul Rommel. În România, după comunism, genul acesta de cinematografie istorică a intrat într-o penumbră desăvârşită. Admit că poate înainte cinematografia a fost folosită în exces pentru a arăta o anumită imagine a istoriei, dar nu trebuie să cădem dintr-o extremă în alta. Dacă înainte era totul acum să nu mai fie nimic...


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.05.16 10:07:07
Validat / Publicat: 09.05.16 11:17:58
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU JIU.

VIZUALIZĂRI: 2873 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Casa memorială „Ecaterina Teodoroiu” - Târgu Jiu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

micutzu
[09.05.16 11:39:36]
»

@tata123 - Felicitari pentru acest frumos articol, mai degraba o pledoarie pentru patriotism si cunoasterea istoriei nationale. Poate asa o sa reusim sa sensibilizam si pe ai nostri guvernanti ca aceasta tara, . istoria ei, are nevoie de patrioti care sa spuna asemeni Ecaterinei Teodoroiu#inainte baeti inainte#. Pentru ca aceasta tara merita mult mai mult si are nevoie mai mult ca oricand de eroi care sa ne faca mandri ca santem romani. Felicitari si va astept cu interes urmatorul articol.

costy69*
[09.05.16 12:16:14]
»

@tata123 - Frumos și documentat articol. Felicitări!

Cu toată aprecierea pe care o am pentru tine, vreau să fac o mică corecție. Din neatenție probabil s-a strecurat o greșeală în pasajul referitor la Ecaterina Teodoroiu. Este vorba de anul 1917, nu 2017, când ne referim la anul decesului ”Eroinei de la Jiu” și îmi permit să-l rog pe webmaster să facă corecția necesară.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.05.16 12:35:12]
»

@costy69 - Mulțumesc pentru aprecieri și pentru sesizarea erorii strecurate în text (s-a rezolvat). Mi-a plăcut mult această căsuță de lemn și lut care a constituit centrul universului copilăriei pentru Ecaterina Teodoroiu și frații săi. Este genul de locuință care exista în număr mare în lumea satului românesc. Multe case ale țăranilor erau formate numai din două camera mici și, uneori, o tindă. Faptele de arme ale tinerei Ecaterina Teodoroiu le-am citit în vremea copilăriei în „Povestiri istorice”, autor Dumitru Almaș.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[09.05.16 12:56:55]
»

@micutzu - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Cred că articolul a „picat” într-un moment oportun: 9 mai (1877) - proclamarea Independenței de Stat a României; 10 mai (1866) - Carol I devine domnitor (150 ani).

Chiar la începutul anului 2016 se discuta despre reducerea orelor de istorie și geografie din programele școlare. Cu câteva luni în urmă am văzut un reportaj tv groaznic despre cunoștiințele unora (nu generalizez): „Știți cine e Corneliu Coposu? ” R: „Un bulevard”; „Dar Iuliu Maniu? ” R: „Tot un bulevard”. Fără comentarii.

Radu Tudoran
[09.05.16 19:05:38]
»

Taticu' iar ai facut sa-mi para rau ca nu am timp sa hoinaresc si la mine in tara.

Dar de ce sa se reduca orele de istorie? Sa se scoata scoala cu totul. Doua clase ajung, cat sa stii literele ca sa-ti citesti facebook-ul. Tabla inmultirii oricum o gasesti pe telefon. Iar istoria si geografia la ce folosesc? Exista taxiuri si trecutul nu conteaza. Carpe diem. Pardon, asta-i dovada ca am citit o carte si-i rusinos. Daca nu s-a facut si film cartea nu-i de bagat in seama.

Concluzia, m-a impresionat review-ul. Poate pentru ca-mi place istoria prea mult.

mishu
[12.05.16 10:04:48]
»

Desi vazusem ca exista acest articol de cand a aparut nu am avut timpul necesar pentru a-l citi asa cum merita. Acum insa am lasat orice activitate de o parte si l-am citit, cum de altfel am citit si comentariile postate de niste useri pe care ii apreciez mult.

Avand in vedere toate aceste aspecte am sa fac si eu ceva comentarii.

"Doamna muzeograf, un om simplu în definitiv, ne-a răspuns la toate întrebările și ne-a povestit foarte frumos despre eroina Ecaterina Teodoroiu", legat de aceasta afirmatie pot spune ca in multe muzee mai mult sau mai putin cunoscute exista astfel de oameni care isi fac meseria cu placere.

Un astfel de muzeograf pe care il tin minte si acum am intalnit la Casa memoriala Ion Creanga. La acea vreme (2008) copiii erau mai mici si muzeograful in cel mai dulce grai moldovenesc dupa ce i-a intrebat ceva a inceput sa le spuna o poveste din viata lui Creanga si povestea atat de frumos ca ne oprisem si ii sorbeam vorbele.

Cat despre istoria (sau alte materii) pe care ar trebui sa o faca copii la scoala si nu o fac pentru ca ei considera ca nu le trebuie (stiu ce-mi spun si mie despre aceste lucruri baietii mei din pacate) este si vina multora dintre dascali.

Am fost in clasa a IX-a la prima sedinta organizata pe scoala cu profesorii proaspetilor boboci si din pacate profesoara de istorie m-a ingrozit, un profesor care sa fie atat de patimas vorbind cu dusmanie eu nu am vazut, se vedea frustrarea in tot ceea ce spunea si atunci daca mie nu mi-a placut cum crede ea ca ii atrage pe copii, cu biciul?

Tot ceea ce inseamna alte materii pe langa cele ca sa spunem asa "obligatorii" ar trebui facute cu pasiune, copii se indragostesc intai de profesor si apoi de materie si asta o stim foarte bine si noi ca adulti.

Nu am vazut acest muzeu insa daca o sa am ocazia am sa-l vad sigur. Felicitari votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69*, micutzu, mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05456280708313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1