ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Toamna in Targu Jiu – Ansamblul Monumental, Muzeul de Arta si Centrul Cultural Constantin Brancusi

Ilustrație video-muzicală
Emotie de toamna

TIPĂREȘTE

Iata-ma ajunsa si in acest oras pentru prima data, dornica de a vedea operele din Targu Jiu ale lui Constantin Brancusi, ca un omagiu adus celor care au murit in primul razboi mondial.

Cum veneam dinspre Defileul Jiului, ne-am indreptat mai intai spre Parcul Municipal aflat in centrul orasului si am lasat masina pe una dintre strazile laturalnice.

In frumosul parc care se intinde de-alungul Jiului, am patruns chiar pe Aleea Scaunelor care duce la Masa Tacerii, nu inainte de a trece pe sub Poarta Sarutului amplasata chiar la intrarea in parc, ambele opere fiind realizate din piatra extrasa din carierele gorjene.

Poarta Sarutului, ce seamana cu un arc de triumf, dar la scara mai mica, este formata din doua coloane de piatra ce sustin un alt bloc de piatra ce le uneste. Ceea ce este caracteristic marelui sculptor este faptul ca pe fetele coloanelor se regasesc cele doua jumatati de cercuri – simbol al sarutului.

Am trecut si noi pe sub ea, indeplinind ritualul sarutului, cum altfel? ... Poarta care simbolizeaza atat nasterea, cat si trecerea in lumea de dincolo...

Trecand de Poarta Sarutului, ne-am indreptat spre Masa Tacerii, exact la capatul Aleii Scaunelor, care cupride un ansamblu format dintr-o masa rotunda in mijloc, inconjurata de 12 scaune, precum numarul de apostoli, realizate in forma de clepsidra, care simbolizeaza trecerea timpului.

Drumul spre aceasta opera impresionanta este superb prin toamna ce asezase culori aramii pe frunzele copacilor, iar odata ce mergi spre Masa Tacerii ai senzatia ca te duci spre infinit, in zare nu vezi decat cerul imens azuriu, datorita malului stang al Jiului care se intinde in fata noastra.

Ne-am asezat si noi pe unul din scaunele ce inconjoara masa, contampland venirea serii autumnale in tacere. Ma gandeam atunci, cati dintre noi nu ajungem sa stam la o masa si sa nu mai avem ce ne povesti. Alteori este necesar sa fim lipsiti de cuvinte, sa ne intoarcem spre noi insine meditand la o schimbare, poate, care sa ne mai desprinda de cotidian.

Ne-am plimbat mai apoi pe faleza, admirand apa cu casele si muntii din departare oglindindu-se in ea si cerul nesfarsit.

Cum admiram noi peisajul, ne-am indreptat fara sa ne dam seam spre Muzeul de Arta si Centrul Cultural Constantin Brancusi, aflat chiar in incinta parcului, care gazduieste tablouri si sculpturi aflate in depozitele sale acum (aici se poate afla care sunt: http://www.muzeulgorjului.ro/index. php? option=com_content&task=view&id=13&Itemid=27), deoarece era gazda unei expozitii temporare de tablouri executate de pictori din Oltenia, dispusa in salile de la parter si etaj.

Aici i-am revazut pe Dumitru Gheata cu Asteptare, Peisaj de sat, pe Tuculescu cu Relatii in Orange, Miscari Spatiale, Transfiguratie, Lalele, pe Marius Bunescu cu Faleze, pe Ipolit Strambu cu Femeie in sezlong, Femeie in Gradina, pe Henri Catargiu cu Peisaj din Baleic, Peisaj din Valea Prahovei, Peisaj din Marbelle, pe Iosif Kebber cu Natura statica cu gutui, Iarna la Targu Jiu, pe Corneliu Baba cu Acelasi portret de fata, pe Vasile Blendea cu Natura moarta cu rac, pe Ion Musceleanu cu Flori, pe Maria Blek Fratostiteanu cu Portret, Peisaj, pe Florin Mitroi cu Portretele sale sau cu Femeie tacand, pe Spiru Vergulescu cu Casa cu sfincsi, pe Vlad Florescu cu Santier Naval, Compozitie, pe Constantin Blendea cu Aripi si Compozitie sau Aripi Multicolore si multi altii, insa cel mai mult mi-a placut Cochilia lui Ion Grigoriu si Barca sa.

Aceasta expozitie temporara este deschisa pana in ianuarie 2011, iar costul biletului de intrare este de 6 lei, daca nu ma inseala memoria, taxa foto de 12 lei, programul fiind pana la orele 17.00.

Dupa ce am parasit muzeul, lasand parculetul de copii in dreapta si dinozaurii uriasi in stanga, am facut cale intoarsa pe malul Jiului, pe langa podul ce a fost martorul bataliei de la Jiu din 1916, dar si pe langa ansamblul statuar ce reprezinta Dragostea Oamenilor, realizat de un sculptor japonez cu ocazia Brancusienei din 2004 si care este format din doua statui imbratisate ce il reprezinta pe Brancusi cu o femeie, am iesit din Parcul Municipal indreptandu-ne spre ultima noastra destinatie, respectiv spre celalalt parc dinspre Calea Eroilor, Parcul Coloanei fara sfarsit, pentru a vedea Coloana Infinitului sau Coloana fara sfarsit, care este dispusa central in parc si are o lungime de aproape 30 de metri, numarand 32 de romburi.

Aceasta este realizata din piese de fonta si otel, ce dau aspectul unor clepsidre prin care timpul parca nu se scurge, ci converge catre infinit.

Am surprins-o strapungand intunericul in tacere si am atins-o in speranta ca voi lua din puterea infinita seva datatoare de energie pentru a merge mai departe…


[fb]
---
Trimis de magdalena in 10.11.10 08:04:28

VIZUALIZĂRI: 2864 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Targu-Jiu, Parcul Municipal, Ansamblul Monumental Constantin Brancusi - Poarta Sarutului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6800 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

alinutzza140*
[10.11.10 08:17:21]
»

Adevarate opere ce merita vazute macar odata in viata.

valimi
[10.11.10 08:39:58]
»

Un oras scaldat in cultura, acest Tg Jiu, pe care, din pacate, nu l-am vizitat cu toate ca am fost atat de aproape.

sandu.53
[10.11.10 08:51:18]
»

ma bucur mult ca ai ajuns la Tg. Jiu si cred ca a fost o experienta de neuitat... nu difera trairile mele fata de cele ale tale exprimate aici, la vederea acestor extraordinare sculpturi care din pacate nu sunt prea mult popularizate... cine stie cati turisti straini nu le-ar vizita!

ascent
[10.11.10 09:34:45]
»

Am fost si noi in Tg Jiu, din pacate insa timpul nu ne-a permis sa vedem decat o parte din ceea ce ai vazut tu. Foarte interesanta si vizita la Muzeul de arta.

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.11.10 12:46:07]
»

Webm, te rog, as dori acest fond muzical: http://www.trilulilu.ro/olariucrinuta/e0ab75531030e8

Multumesc!

webmaster13
[10.11.10 12:51:55]
»

Done!

georgiana
[10.11.10 17:48:31]
»

Si mie mi-a placut mult de tot Coloana Infinutului si parcul in care este amplasata.

Diaura*
[11.11.10 10:28:09]
»

Daca prin Tg. Jiu am trecut si am fost si in Parcul Municipal mai demult, recunosc ca la Muzeul de Arta nu am fost. Acum parca imi pare rau.

Si tu meriti sa mai mergi odata, primavara sau vara, caci parca nu imi place "toamna din sufletul tau".

corinne
[11.11.10 12:02:36]
»

Cred ca parcul are farmecul lui in toate anotimpurile! Depinde de turist si ce vrea sa vada.

Imi pare rau ca n-am ajuns sa vizitez si Muzeul de Arta pentru ca aveam ce vizita.

Felicitari pentru impresii si pentru poza nr. 18 - e superba!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, ascent, corinne, Diaura*, georgiana, magdalena, sandu.53, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Jiu și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052371978759766 sec
    ecranul dvs: 1 x 1