ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un colț de natură dublat de atingerea spirituală a divinității – Mănăstirea Bran

TIPĂREȘTE URM de aici

Peisajele aproape ireale pe care le descoperim de-a lungul culoarului Rucăr-Bran rămân întipărite în memoria noastră ani de zile. De cele mai multe ori aceste amintiri ne împing să revenim în aceste zone pentru a ne împrospăta imaginile. O astfel de zonă minunată am descoperit în arealul satului Șimon, pe înălțimile dealului Balaban, și anume zona Mănăstirii Bran.

Satul Șimon face parte din ceea ce putem numi regiunea Branului de Jos (alături de Poarta, Sohodol și Predeluț) fiind situat doar la o aruncătură de băț de Castelul Bran. Caracterul eminamente pastoral al așezării de la poalele Dealului Balaban s-a cam pierdut în timp. Ușor, ușor a început să se practice și ceva agricultură, s-au plantat livezi și s-au dezvoltat industriile meșteșugărești din domeniul prelucrării lemnului, măcinatul cerealelor și prelucrarea textilelor – toate cu ajutorul energiei hidraulice generată de cursurile de apă (joagăre, mori de apă, vâltori). În ultimele decenii s-a dezvoltat foarte mult latura turistică a localității, construindu-se multe pensiuni, vile și case de vacanță.

Acces. Pornind de la Mistral Resort din Moieciu de Sus (vezi impresii) revenim în DN 73 și ne îndreptăm către localitatea Bran; după nici 2 km trebuie să virăm la dreapta spre Șimon, indicatorul albastru anunțându-ne că avem de parcurs 3 km până în centrul așezării. Urmărind indicatoarele către Mănăstirea Bran, amplasate în punctele principale unde drumul se bifurcă, avem de parcurs circa 7 km până la vatra monahală de pe înălțimi. Din șoseaua principală a satului se cotește stânga pe strada Valea Tisei (proaspăt asfaltată, cam îngustă), moment în care începe și un urcuș ușor (atenție la automobilele ce vin din sens opus, spațiul e destul de îngust). Asfaltul proaspăt se termină la intrarea în pădure, de aici începe un drum forestier practicabil care după 2-3 serpentine traversează pădurea. Puteți lăsa autoturismul la ieșirea din pădure de unde mai sunt aproximativ 500 de metri de parcurs pe jos pe un drum mărginit de garduri. Mănăstirea nu se observă de aici din cauza pensiunii Conacul Boieresc care apare în prim plan (lângă pensiune se urcă o pantă mai accentuată, drumul fiind plin de pietre). Dacă mergeți cu autoturismul până în fața mănăstirii găsiți acolo un spațiu de parcare.

Suntem pe vârful Dealului Balaban – peisajele naturale îți taie răsuflarea. Pe de o parte vedem în vale casele satului Șimon, pe de altă parte observăm creasta zimțată ca de pieptene a Pietrei Craiului într-o parte și masivul Bucegi în cealaltă parte. Fânețele, gardurile și odăile împrăștiate pe dealurile din jur completează imaginea bucolică a zonei. Parcă am nimerit într-o ilustrată: norii, munții, vegetația, căsuțele sunt așezate perfect. Prin arhitectura și culorile sale ansamblul monastic construit în mijlocul naturii se integrează în peisaj.

La început un mic schit, apoi de la sfârșitul anului 2013 ridicat la rangul superior de mănăstire, lăcașul de cult numit Mănăstirea Bran a apărut în acest loc în anul 2006. După câțiva ani biserica a căpătat aspectul de astăzi; treptat s-a construit și corpul de clădire ce adăpostește chilii, trapeză, bucătărie, bibliotecă, ateliere. Biserica mănăstirii are hramul „Soborul Sfinților Apostoli” (30 iunie); mai există un paraclis în noua clădire care are hramul „Duminica Sfintelor Mironosițe”. Corpul alb al bisericii, turla pătrată cu ferestre, ceardacul larg sprijinit pe stâlpi de lemn, florile roșii, acoperișul din șindrilă – toate creează un efect vizual aparte care accentuează nesațul privirii. În incinta bisericii pătrundem după ce tragem peste încălțăminte protecții de unică folosință deoarece spațiile interioare sunt acoperite cu o mochetă roșie. Din nou cromatica mobilierului de lemn, a icoanelor pictate, albul pereților și roșul mochetei dau un aspect plăcut lăcașului de cult. Catapeteasma de lemn completează în mod fericit interiorul simplu al bisericii. O atmosferă plăcută de contemplare, liniște și reculegere spirituală plutește în aer.

Odată ieșiți afară admirăm din nou silueta bisericii albe proiectată pe imaginea îndepărtată a crestelor montane. O troiță de lemn închinată eroilor din Primul Război Mondial străjuiește Valea Tisei. Pornim la pas pe drumul ce șerpuiește pe culmea dealului Balaban neștiind unde să ne oprim mai întâi pentru a admira vraja naturii. Garduri de lemn delimitează proprietăți, vaci și oi pasc pe fânețele verzi, covor de flori înfrumusețează pajiștile. E unul din locurile acelea unde simți că „liniștea doare”. Doar adierea vântului, țipătul animalelor și păsărilor ori țărâitul insectelor se aude. E o „spălare a creierului” benefică!

O drumeție în zona dealului Balaban și a Mănăstirii Bran înseamnă sănătate curată și amintiri vizuale de neuitat. Fie că ajungeți acolo cu autoturismul, bicicleta ori pe jos vă recomand să poposiți cel puțin o oră sus pe culmi și să vă încărcați energetic.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.10.16 22:41:27
Validat / Publicat: 24.10.16 08:26:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 2299 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica Mănăstirii Bran - vedere frontală.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.10.16 08:39:58]
»

@tata123: Pornit numaratoarea. Ce pot spune decat ca citeam articolul si in acelasi timp trageam cu ochiul la poze. Este o zona minunata si care ascunde multe frumuseti asa incat multumim cui spune despre ele.

Manastirea mi s-a parut minunata, este al doilea articol pe care il citesc in mai putin de doua saptamani despre aceasta destinatie si imi place la fel de mult. Totul pare atat de cald si te imbie la liniste si pace sufleteasca.

Felicitari, votat cu mare placere.

elviramvio
[24.10.16 12:25:18]
»

@tata123:

Este superba bisericuta, sa speram ca nu se va "laiciza" prea mult. Cu timpul drumul v-a fi usor de parcurs si atunci oamenii vor schimba din bunele obiceiuri de acum ale locului daca cei din obste nu vor fi puternici.

Stiu ca nu se consuma carne acolo iar ce ma mira este ca te-au lasat sa fotografiezi in interior, cunosc pe cineva care nu a primit acest drept desi este o persoana civilizata, credincioasa si a intrebat.

Frumoase si relaxante vacante ai avut in zona mai aparte a Branului, felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.10.16 15:35:30]
»

@mishu: Zona e foarte ofertantă în peisaje naturale superbe. Articolul apare destul de repede după prezentarea acestui obiectiv și de către @pepsi70 - abia aștept reacțiile. De altfel, săptămâna asta încerc un experiment, am să vă scriu constatările.

@elviramvio: Să sperăm că locul își va păstra caracterul... am făcut doar câteva fotografii înăuntru fiindcă nu era nimeni în interiorul bisericii, nu am exagerat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[24.10.16 16:06:01]
»

@tata123:

M-am gandit ca asa a fost, "fur" si eu poze asa cand pot.

webmaster26
[27.12.16 13:20:25]
»

@tata123: Mutat în rubrica "Mănăstirea Bran, ȘIMON" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bran [Șimon]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054937839508057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1