ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: ORSOVA
    ÎNSCRIS: 30.11.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    DEC-2010
    DURATA: 3 zile
    familie cu copii
    2 AD. + 1 COPII

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Semenicul - inghetat la propriu si la figurat...

    TIPĂREȘTE

    Pe 27 decembrie 2010, la Orsova, incep sa cearna primii fulgi de nea. In mai putin de o ora, orasul se imbraca intr-o mantie alba si griul urban se transforma intr-o lume de basm. Privind pe fereastra si vazand un copac incarcat de zapada, cu crengile aproape de pamant, mi-a revenit in minte o imagine, pe care o mai vazusem cu ani in urma, pe Semenic. Si incep sa povestesc, fara sa vreau despre ,,palatul de cristal''din muntii Banatului-Semenic. De la povestea mea si pana la plecare spre Semenic, nu au durat decat doua ore. Cu ajutorul unor prieteni, din Resita, am facut o rezervare pt 3 zile la ,,Hotel Dusan si fiul'' (singur hotel deschis in acel moment pe Semenic). Ceea ce eu am crezut cu greu, stiind Semenicul ,,o oaza a sportului alb''.

    La inceput mi s-a parut o alegere destul de inspirata, in perioada dintre Craciun si Revelion. Zile in care se instaleaza monotonia si TV-ul si PC-ul, fiind singurele surse care te tin conectat cu realitatea. Si asa puteam sa-i fac o mare bucurie fiicei mele, care ar fi putut sa schieze.

    Asa ca ne-am urcat in masina si am pornit spre Semenic. In aprox. trei ore ,,am fost acolo''. Am pornit de la Orsova spre Caransebes-Resita-Valiug (Franzdorf) -Pasul Prislop - Semenic.

    Povestea mea, nu s-a intrerupt, pe tot parcursul drumului. Le vorbeam cu mare drag si cu o oare care nostalgie, alor mei, despre Semenic- ,,acoperisul Banatului''. M-tii Semenic fac parte din grupa muntoasa al M-tilor Banatului, apartinand lantului muntos Carpatii Occidentali. Varful masivului formeaza un triunghi: Semenic (1445m), Piatra Goznei (1447m) si Nedeia (1439m). Acolo sus, aproape de varf, vei intalnic un platou imens, iar la marginile lui cat vezi cu ochii se intind paduri mixte de brad, fag si molid, crescand armonios impreuna. Din anul 1994 se reconfirma. Parcul National Semenic, intrand in componenta lui mai multe rezervatii naturale, cum ar fi Cheile Carasului, Izvoarele Nerei si inca 8, alte rezervatii naturale.

    Acesti munti mai sunt si un important nod hidrografic, de aici izvorand Timisul, Nera si Barzava. Banatenilor le este foarte drag sa numeasca acest loc ,,castelul de apa al Banatului''.

    Si tot scotocind prin memorie, date geografice si raspunzandui fiicei mele la intrebari, imi dau seama ca fara voia mea am amutit... si pret de cateva minute nu am mai scos nici-un cuvant. Eram de-a dreptul fascinata de tunelul alb calicaturat de jur imprejurul nostru, prin milioane de schte albe, fiind ramurile copacilor, incarcate de stelute de gheata si zapada. Si dintr-o data ma trezesc din nou vorbind: ,,vedeti... de minunea asta, tot incerc sa va vorbesc! ''. De magia pe care o face D-zeu, atunci cand ingheata lumea, copacii, pamantul, drumul si totul devine imaculat cu sclipiri de diamant! Doar aici unde muntii de zapada isi dau mana cu cerul, simti cu adevarat fenomenul-Iarna. Mai sunt, ei munti la noi in tara, dar aici, iarna tine 6 luni pe an, stratul de zapada fiind in medie de 2 m. Clima in aceasta zona a tarii, este blanda, iarna temperaturile scad pana la -25*C, iar vara uraca pana la +25*C.

    Imaginea mea despre Semenic, a fost una de un alb pur, imaculat, un loc creat pt banateni, la cat sunt ei de mandrii sa aiba cu ce se fali.

    Si pe drumul vechi, de secole, ajungem intr-un sfarsit la Complexul Semenic, la cota 1400. M-am uitat de jur imprejurul meu si mi-am dat seama ca povestile mele rupte de realitate si duse pana la granita cu fantasmele, ma transformau dintr-o visatoare cu sperante mari pt Semenic-un loc unic, intr-o mincinoasa. Am icercat in zadar sa intaresc cele spuse, ca orice intrebare alor mei, avea un raspuns dezolant. In anii '90, era, o statiune cu care se mandreau banatenii, existau aproximativ 400 de locuri de cazare, in cabanele Gozna, Nedeia si Semenic, acum sunt in paragina, iar investitorul acestor locatii spune ca nu va face nimic pana la dezvoltarea zonei. Dar ma intreb eu, cum se poate vedea o dezvoltare, cand se face turism cu 10 sanii si 3 chioscuri in care se vinde, vin fiert, ceai si hamburgeri. Partiile de schi, inchise, dandu-se vina pe stratul prea subtire de zapada. Ca sa aflam mai tarziu ca defapt, ca pe terenurile unde sunt amplasate partiile ar fi diferite litigii, ba pe forma de proprietate, ba cu proprietarul direct. Pe Semenic, nimeni nu mai stie de nimic... Se vrea dezvoltarea zonei, se dau autorizatii de constructie, iar in mai putin de o luna se sisteaza lucrarile, pt ca nu se poate construi pe teritoriul Parcului National. S-a dorit modernizarea unei partii, dupa o investitie majora, se sisteaza lucrarile, datorita solului, care aici este protejat prin lege. , s. a. m. d. Pana si fostele Vile Birta, care in anii '90, au fost o mare realizare in turism, pt judetul Caras-Severin, azi mai functioneaza doar in weekend.

    In cateva cuvinte, Semenicul-inghetat la propriu si la figurat!

    Si totusi... M-tii Semenic se identifica cu distinctia si permanenta oferta pentru recreatie in mijloc de lume carpatica.

    Daca noi romanii avem un proverb care spune: ,,Omul sfinteste locul! '', cred ca pe Semenic, proverbul isi schimba sensul si suna cam asa: ,,Locul il sfinteste pe om''. Si mai am eu un citat care imi place tare mult si cred ca se prea potriveste aici:

    ,,abia cand pe pamant, va fi disparand si ultimul fir de iarba, iar apa va deveni obiect de lux, omul isi va da seama ca nu poate manca bani!"

    trist... foarte trist...


    [fb]
    ---
    Trimis de tina 25* in 03.01.11 03:13:57
    Validat / Publicat: 03.01.11 06:39:40
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3972 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tina 25*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 de la Valiug spre Semenic,paradisul incepe sa prinda contur!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    1 ecouri scrise, până acum

    ionela77
    [03.03.11 08:53:41]
    »

    Imi plac foarte mult review-urile tale, ai reusit sa ma faci sa am o prezenta imaginara aproape in toate locurile pe care le-ai prezentat, si asta datorita faptului ca stii sa aprofundezi orice detaliu si sa prezinti lucrurile asa cum sunt nu numai prin cuvinte ci si prin pozele postate. Natura ne ofera frumuseti magnifice, pacat ca nu stim sa le exploatam, ai dreptate.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ionela77
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Semenic:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05785608291626 sec
    ecranul dvs: 1 x 1