GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ulpia Traiana – o pensiune de 2 margarete, de nota 10, cu ghid inclus
Am revenit dupa 6 ani in Sarmizegetusa. Am revenit la Pensiunea Ulpia Traiana.
De ce amfostacolo?
In decursul timpului cand mai apareau CMR-uri (Ce-mi recomandati?) pe AFA, nu (numai) o data am recomandat aceasta unitate de cazare, unde am poposit pentru prima data in anul 2009.
Atunci, in ’09, profund nemultumit de ce am gasit la mai mediatizata si mai galonata Pensiune Sarmis (vezi impresii), am cautat de urgenta o alternativa si asa ne-a iesit in cale Pensiunea Ulpia Traiana, situata la numarul 153. Nu intrebati de denumirea strazii, ca asa ceva nu exista! In Sarmizegetusa adresele se identifica numai dupa numar. Nu voi povesti cum ne-am simtit in 2009, pentru ca faptul ca am revenit inlocuieste cuvintele; asa ca ma voi concentra pe experienta de zilele trecute, la sfarsit de mai, inceput de iunie 2015.
Un alt motiv, care a inclinat decizia catre Ulpia Traiana, a fost acela, ca intentionam sa (re) venim in Tara Hategului (vezi impresii), in general, si, in mod special, la Manastirea Prislop (vezi impresii), la mormantul Parintelui Arsenie Boca (rog link cand postez), dar si la ruinele Cetatii Sarmizegetusa (vezi impresii) – cea romana. Asemenea ganduri turistice necesitau eliberarea unei ferestre de minim 4 zile in acest scop. Si iata fereastra: week-end-ul de sfarsit de mai se continua cu o zi libera de 1 Iunie pe care ne-am permis sa il prefatam si cu o vinere libera, asa de la noi putere.
Un al treilea motiv, pentru care am (re) ales Pensiunea Ulpia Traiana este acela, ca un mini-premiu AFA castigat recent, conditiona (spun succint) acordarea acestuia de postarea unor impresii despre o unitate de cazare debutanta pe AFA si despre doua obiective turistice. Cum partea cu postarea a devenit deja o placere, si, punand cap la cap, toate cele de mai sus, a iesit din cutia magica (a se citi creierul meu!) Pensiunea Ulpia Traiana din Sarmizegetusa.
Rezervarea
Cum de la ultima noastra isprava la Pensiunea Ulpia Traiana am pastrat contactul dlui Florin in agenda telefonica, ba mai mult ne-am si felicitat de “”La multi ani! ”” de mai multe ori, nu mare mi-a fost surpriza sa aud ca ne asteapta cu drag din nou. Rezervarea s-a facut telefonic; am convenit sa putem servi si masa la pensiune, ne-am lipit de aceleasi camere ca si la prima escapada aici si am inceput sa numaram zilele pana la momentul revederii cu gazdele noastre. In alte situatii se poate plati si avans, fara sa fie o regula generala.
Caile de acces si retragere
Drumul dus.
Plecare vineri 29.05.2015, la orele 7:20 din Bucuresti, cartierul Drumul Taberei, in urmatoarea formatie: Dan (tatal) & Ema (mama) & Emi (10) & Denisa (4) & matusa, careia i-am dedicat aceasta iesire si cele de la Sinca Veche (vezi impresii) si Sinca Noua (vezi impresii). Am urmat traseul Bucuresti – A1 – centura Pitesti – DN7 – centura Sibiu – A1 – iesire inainte de Simeria – DN66 – Calan – DJ687 – DC106 – DJ687A – Silvasu de Jos (pauza masa pranz) – DJ687K – Manastirea Prislop (popas mai lung) – DJ687K – Silvasu de Jos – DJ687A – Hateg – DN68 – Sarmizegetusa – iesire stanga pe DC86 catre Hobita Gradiste si dupa circa 150 metri vedem indicatorul catre Pensiunea Ulpia Traiana care ne dirijeaza pe o ulita secundara catre stanga si am ajuns! Conform Google Maps circa 450 km si 6 ore condus efectiv (confirm si cu datele inregistrate pe bordul masinii). Noi ne-am permis mai multe opriri pe traseu, astfel ca am ajuns la destinatie pe la ora 17.
Drumul intors. Plecare luni 1.06.2015, la orele 7:20 de la pensiune, pe ruta: Sarmizegetusa – DN68 – Hateg – DN66 – A1 – centura Sibiu – DN1 – Fagaras – Sercaia – DN73A – Sinca Noua – DC106 – Manastirea Sinca Noua (popas mai lung) – DC106 - DN73A – Zarnesti – Rasnov – Predeal – Busteni (pauza masa pranz) - DN1 – centura Ploiesti – A3 – centura Bucuresti – home. Total ca. 500 km si ca. 7 ore efectiv conform Google Maps, care real au fost 700 km si ca. 10 ore pentru ca am dus-o si pe matusa acasa, in jud. Calarasi si am ajuns la orele 22 sa facem nani sa mergem ziua urmatoare la gradi, la scoala, la servici.
Dl. Florin si familia Dansului. Gospodaria.
Magnetul acestui loc se numeste dl. Florin D. si familia Dansului. Dumnealor, toti, te fac sa te simti BINEVENIT. Si sa te simti ACASA, la tara, sau CA LA BUNICI. De mancare se ocupa domnul, doamna (de data aceasta era plecata din tara) si bunica. De gospodarie se ocupa cu totii, sarcinile fiind impartite in armonie. Dl. Florin are insa o PASIUNE, care are mare legatura cu notiunea de amfostacolo. Apartinand grupei de varsta 40-50 (ca sa ma folosesc de clasele de varsta AFA), a lucrat si lucreaza pentru Muzeul de Arheologie din Sarmizegetusa si cel din Hateg, pentru restaurarea, conservarea si punerea in valoare a vestigiilor istorice si arheologice, este UN GHID de exceptie si de mare clasa pentru Cetatea Ulpia Traiana, pentru Cetatea Sarmizegetusa Regia, pentru toate celelalte cetati din Tara Hategului, pentru toata Tara Hategului cu bisericile, cetatile si Geopark-ul sau, pentru excursii pe munte cu masina de teren sau pe jos cu rucsacul…. Daca este sa vizitezi pe indelete tot ce iti poate recomanda si oferi dl. Florin iti trebuie cu siguranta cel putin o luna de zile, atat de multe obiective turistice fermecatoare ascunde Tara Hategului, iar secretele, povestile locurilor sunt in tolba dlui Florin, care iti impartaseste cu mult har din tot ce stie. Si cum cei din urma vor fi cei dintai, l-am lasat in aceasta prezentare mai la coada pe Rares, juniorul familei, in varsta de 8 ani, un baiat foarte bine educat, invatat cu toate cele de mai sus de mic, un companion placut si sociabil pentru copii si adulti si cu siguranta un vrednic urmas al dlui Florin.
Gospodaria cuprinde si animale, in carne si oase, bucuria copiilor si as spune curiozitatea copiilor de la oras care au mai putina tangenta cu viata la tara. Ograda gazduieste vaci, porci, iepuri, cocosi, gaini, pui, caine, pisica. Cainele Duffy are cusca lui undeva in jumatatea posterioara a curtii si sta legat, motanul este foarte prietenos si abia asteapta sa il bagi in seama si sa toarca, puricosul! Ba intr-o dimineata a venit la gard si o caprioara din imprejurimi, pe care din pacate nu am putut-o filma.
Asa ca bucuresteanul, ma bucuram sa vad cat s-au bucurat copiii mei la interactiunea cu animalele, care si ele se bucurau de bucuria copiilor bucuresteni. Cate bucurii!
Si doar asa constientizam ca vaca nu e mov ca in reclame! Iar Denisa ori de cate ori mergea la grajduri, spunea ca ii place mirosul intepator de la porci si de la vaci foarte mult!
Camerele si alte facilitati de cazare
Pensiunea dispune de 3 camere pentru oaspeti, doua dintre acestea, preferatele noastre, inca de la vizita de acum 6 ani, fiind cele din “”cabana””. Cabana este de fapt suprainaltarea casei vechi, constructia fiind realizata sau imbracata preponderent in lemn. La etaj, in cabana se urca pe o scara din lemn, pe care sunt ghivece cu flori. Scara continua cu un pridvor din care pe partea stanga se lasa cele 2 camere, avand cate 2 paturi fiecare; saltele sau paturi suplimentare pot fi solicitate. In capatul pridvorului se afla o masa cu scaune unde poate fi servita o cafea sau un ceai de plante uscate, asigurand si o oarecare intimitate celor cazati la etaj. Tot in acest capat de pridvor, se gaseste o diorama cu Muntii Retezat, cam stearsa insa de negura timpului, dar si o harta cu obiectivele din zona. Tot in capatul pridvorului este camera de baie cu dus (comuna pentru cele 2 camere de la etaj), cu toaleta, ghiuveta, apa calda si cele minim necesare. Camerele de dormit sunt dotate cu televizor, oglinda, noptiera, resou sau calorifer. Dimensiunile acestora sunt medii. De mentionat ca am pornit caldura desi era incepout de iunie, dimineata fiind racoare (pana la 6 grade), chiar daca peste zi am avut temperaturi de pana la 25 grade si o vreme impecabila.
In afara camerelor, pensiunea poate gazdui in imensa sa curte rulote si corturi. In curte in afara tuturor hangaralelor dintr-o gospodarie cu de toate, mai gasim o masa cu bancute, acoperite, unde se poate servi masa in aer liber, un gratar, un cos de baschet agatat si el pe o magazie, un sac de box, un leagan improvizat dintr-o bancheta auto, un cort mare de armata, inca un foisor, masinile de teren ale gazdelor, cu remorca, la nevoie, gradina de legume si sera si nu stiu daca am enumerat tot in dezordinea ordonata a curtii.
Sunt acceptati atat clientii care servesc masa la pensiune cat si cei care se autogospodaresc.
Cu alte cuvinte, este binevenit oricine.
Bucatele
Majoritatea bucatelor servite la masa sunt naturale, ele provenind din gradina sau fiind preparate in casa sau achizitionate din surse eco. Va recomand branza de oi si de vaci, carnatul afumat si uscat de casa, afinata, ceaiurile din plante, dulceturile, siropurile naturale. Mancarea este gustoasa si variata. Se poate pregati si gratar in curte. Se poate servi masa in curte sau in casa. Se poate sa va doriti sa fiti serviti, se poate si sa participati activ la pregatirea unui gratar, cum am facut-o eu in ultima seara.
Asteptari
Pentru a va seta corect asteptarile despre pensiune, nu va asteptati la conditii de cazare superioare, ci la ospitalitate si bun simt si o sursa nesecata de informatii. Aici gasiti nu un “”mini-ghid”” AFA, ca sa amintim de termeni consacrati, ci un GHID, cu G mare pentru toata Tara Hategului. Si m-am bucurat acnd am aflat ca alte doua cunostinite, atunci cand le-am povestit pe unde am fost, il cunosteau pe dl Florin si aveau aceleasi cuvinte la superlativ despre dumnealui.
In vecinatate
Exista cateva magazine situate in apropiere de unde puteti cumpara cele necesare. Dar cea mai importanta informatie legata de vecinatea pensiunii se numeste insasi CETATEA. Pensiunea, ca si cea mai parte a localitatii Sarmizegetusa, poate chiar toata, se afla deasupra vechii capitale romane ingropata sub pamant si inca prea putin explorata si descoperita. Prin spatele curtii se intra direct in situl arheologic amenajat. In curte, daca zgarmi in pamant, descoperi fragmente ceramice de acum 2000 de ani. Dar mai bine sa ma opresc aici, ca acesta este un subiect in sine.
Obiective turistice
Cetatea Ulpia Traiana Sarmizegetusa (romana)
Muzeul Satului Hategan si Taul Fara Fund din Satul Pesteana
Bisericile din Densus, Pesteana, Santa Maria Orlea, Sacel, Sanpetru, Ostrov, Malaesti
Satul Tustea unde s-au descoperit oua de dinozaur
Satul General Berthelot cu resedinta generalului Berthelot
Geopark-ului Dinozaurilor Tara Hategului intins peste mai multe localitati precum Hateg, General Berthelot, Rau de Mori, Densus, Sarmizegetusa, Valea Dinozaurilor …...
Rezervatia de zimbri de la Slivut-Hateg
Cetatea Regala a Hategului, Cetatea Colt sau Castelul din Carpati al lui Jules Verne, Cetatea Devei
Castelul Corvinestilor din Hunedoara si Conacul Kendeffy
Muntii Retezat si Parcul National Retezat cu cele peste 80 lacuri glaciare (Bucura, Zanoaga, Galesul, etc) si piscurile de peste 2500 metri altitudine (Peleaga - 2509 m, Papusa – 2508 m)
Fanetele cu narcise de la Nucsoara
Manastirea Prislop
Baza de plecare pentru zboruri cu parapanta de la Clopotiva
Barajul si lacul de acumulare Gura Apelor
Muntii Tarcului unde dl Florin ne invita cu un 4x4 pe trasee numai de Dansul stiute (vorba vine, acum unele stiute si de mine)
Muntii Orastiei excursie cu dl Florin cu 4x4 la cetatile dacice: Cetatea Sarmizegetusa Regia, Cetatea Costesti Cetatuie, Cetatea Costesti Blidaru, Rapa Rosie
Portile de Fier ale Transilvaniei, trecerea spre Caras Severin cu alte rezervatii deosebite: Cheile Nerei – Beusnita, Cascada Bigar
Nu-i asa ca nu ajunge o luna?
Despre multe dintre obiectivele de mai sus va voi impartasi impresiile mele seprata asa ca...
Va urma…...
Trimis de Dan&Ema in 15.06.15 06:35:22
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.51267200 N, 22.78540200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema - rog aruncă o privire peste următorul link amfostacolo.ro/src_google ... p.php?hid=18579.
- - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here?")
@webmasterX - nu e locul corect marcat pe harta, iata coordonatele: 45.512672,22.785402
@Dan&Ema - Mulțam fain. Am modificat "cursorul", rezultând noua poziționare de aici.
În plus, am adnotat coordonatele drept confirmate.
Frumos descris, urgent de trecut pe listă, și mai urgent de ajuns acolo! Așteptăm urmarea.
Mi se pare mie, sau motanul se uita cam urât la Denisa?
@puiutea - S_au alintat impreuna cat cuprinde (Denisa si motanul). SI cu mine! Si a tors pana i s-au terminat bateriile. Sper sa gasesti informatii cel putin la fel de interesante in articolele de calatorie cxe urmeaza, oricum daca ai nevoie de ceva info suplimentare, cu placere
Ave, senatorule! Superbul tau review mi-a reamintit de frumoasele momente petrecute in Tara Hategului, in aprilie 2013, si pentru asta iti multumesc. Am reusit sa vizitez majoritatea obiectivelor turistice descrise de tine, unele dintre acestea reprezinta pagini de aur ale istoriei noastre, sunt locuri pe care nu le-as da pentru niciun alt loc din lume!
@Safta Radu - Ave!
Stai pe aproape ca abia de-acum vin povestile!
Multumesc de vizita si gandurile bune. E o zona de vis!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)