86015 
nu sunteţi logat. - LOGIN
La pas prin Rupea și împrejurimi

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
25.05.2018
DE
Avatar Lucien
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Miercurea Ciuc
înscris/ă în 29.01.13
MEMBRU: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
TIP: CUPLU FARA COPII
PREŢ:
0 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
95.0 %
  
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
9.50
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Vulcanii noroioși de la Băile Homorod (jud. Brașov)


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:

https://www.youtube.com/watch?v=5aSasmQcTWI

Fostele Băi Homorod și ”un fel de” vulcani noroioși sunt situate lângă comuna Homorod, situată în partea nord-vestică a județului Brașov.

Nu voi începe prezentarea acestora fără a încerca să fac lumină în confuzia care persistă în privința termenilor Homorod și Băile Homorod.

În partea de sus-est a Transilvaniei sunt două râuri Homorod (Homorodu Mic și Homorodu Mare) care amândouă izvorăsc din Munții Harghita, jud. Harghita. După ce curg paralel mai mulți kilometri, cele două Homoroade se unesc în zona comunei Homorod, jud. Brașov, după care se varsă în Olt în zona Rupea Gară. Cu treaba asta nu prea sunt probleme.

Confuziile intervin când se încurcă Băile Homorod (jud. Harghita) cu fostele Băi Homorod (jud. Brașov) situate lângă comuna Homorod. Între cele două este o distanță de 51 km (pe drum).

Sunt două zone geografice, etnografice și istorice distincte:

1. Zona sudică, Homorod de Brașov, este o zonă etnografică și istorică săsească.

În comuna Homorod este o vestită biserică evanghelică fortificată, descrisă de @Zlatna în 2016 (vezi impresii). Lângă comuna Homorod sunt fostele Băi Homorod cu vulcani noroioși, subiectul acestor impresii.

De asemenea, amonte de comuna Homorod, pe valea Homorodu Mic, este satul Mercheașa unde se găsește o altă veche biserică fortificată, iar eu l-am prezentat pe Bătrânul Carpaților, gorunul de la Mercheașa, probabil cel mai vechi copac din țară, aici: vezi impresii

2. Zona nordică, Homorod de Harghita, este o zonă etnografică și istorică secuiască.

Băile Homorod situate pe Râul Homorodu Mare pe drumul dintre Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc, sunt băi active, mici, dar în plină dezvoltare, cu izvoare de ape minerale carbogazoase. Pensiunea-restaurantul Lobogo a fost cel mai adesea asociat acestei stațiuni. În sectorul hargitean, secuiesc, al Homoroadelor, până acum eu am descris:

- Fântâna cu apă sărată de la Lueta (Civilizația sării): vezi impresii

- Fântâna cu apă sărată de la Merești (Civilizația sării):

vezi impresii

- Rezervația naturală ”Popasul Păsărilor” de la Sânpaul: vezi impresii

- Băile Dungo (satul Crăciunel): vezi impresii

 

Fostele Băi Homorod (de Brașov) cu vulcanii noroioși de aici sunt situate la circa 1Km est de comuna Homorod (jud. Brașov, în apropiere de Rupea), străveche localitate săsească din sec. XII în care se găsește o vestită biserică fortificată. Ca să ajungem la la ele traversăm comuna Homorod și o luăm (eventual cu ajutor de la localnici) pe singurul drum care duce spre sud-est. După ce se termină casele, se termină și asfaltul, trecem Râul Homorod (deja unificat), mai trecem o cale ferată, și după ce mai parcurgem vreo 500 m trebuie să încetinim că în mijlocul drumului apar niște bălți, deși vremea este bună și n-a plouat demult.

Astea sunt bălțile noastre. Scuzați, am vrut să zic: ăștia sunt vulcanii noștri! Că să ne convingem, facem două lucruri:

- Ne uităm la panoul turistic informativ de pe marginea drumului și care prezintă vulcanii noroioși și alte obiective turistice din zonă

- Nu uităm în bălțile amintite și constatăm că unele bolborosesc cu multă abnegație

Vulcanii noroioși de la (fostele) Băile Homorod sunt ocrotiți în cadrul unei rezervații geologice. Emanațiile de noroi și gaze au început să se manifeste puternic aici de la jumătatea secolului XX. De atunci, intensitatea lor a scăzut considerabil, fiind întâlnite acum doar în câteva puncte.

După cum v-am mai povestit nu demult (vulcanii noroioși de la Filiaș, lângă Cristuru Secuiesc, jud. Harghita: vezi impresii) vulcanii noroioși sunt o prezență destul de obișnuită pe rama estică a Depresiunii Transilvaniei. Spre deosebire de alți vulcani noroioși, cei de aici nu prea fac conuri, dar fenomenul geologic este același.

În ciuda numelui, vulcanii noroioși (propriu-ziși) nu au nicio legătură cu activitatea vulcanică. Ei reprezintă emanații de ape noroioase și gaze evadate din acumulări de hidrocarburi. Gazele din acumulările de hidrocarburi încearcă să ajungă la suprafață, iar în ascensiunea lor antrenează apa întâlnită în cale, apă care la rândul ei antrenează particule fine de ”noroi”. Frecvent, ”apele de zăcământ” (termen geologic care se referă la apele de adâncime din cadrul acumulărilor de hidrocarburi) sunt sărate și de aceea în jurul izvoarelor formate de gazele care ajung la suprafață, vedem, inclusiv aici la Băile Homrod (BV) depuneri albicioase reprezentând sare și alte săruri.

Poate părea surprinzător, dar la Băile Homord (Bv) cele mai puternice emanații de gaze și ape noroioase apar exact în mijlocul drumului (foto, video). Se pare că aici consistența noroiului este foarte mică, așa că nu se pot forma conuri ”vulcanice”. În recentele impresii despre vulcanii noroioși de la Filiaș (circa 60 km nord-vest, în Harghita) am prezentat conuri și chiar cratere de vulcani noroioși. În concluzie, singura asemănare între vulcanii noroioși și cei ”adevărați” este doar modul de formare: ambele tipuri de vulcan se înalță prin depuneri succesive în jurul unui centru de erupție.

În afară de faptul că nu fac conuri, s-a mai constatat că erupțiile noroioase de aici (Băile Homorod de Brașov) mai și migrează, dar pe un areal restrâns. Se pare că se înfundă canalele de alimentare, iar gazele și apele noroioase își găsesc altă cale, învecinată, spre suprafață.

De asemenea, observăm că nu toate bălțile prezintă depuneri noroioase și de sare, inclusiv aceasta care totuși nu e datorată ploilor. Oricum, de o parte și de alta a drumului apar mici mlaștini în care se recunoaște activitatea vulcanilor noroioși.

După ce am terminat de admirat și fotografiat bolboroselile, atenția ne este atrasă de niște blocuri ciudate de beton situate pe partea dreaptă a drumului (cum ne depărtăm de comună), la vreo 50 m mai încolo. Ne îndreptăm spre ele și până nu apar alți autori care să le descrie ca structuri megalitice din vremuri mult apuse, le dezavuăm misterul: reprezintă fundația unui fost foraj de foarte mare adâcime (probabil peste 2.000 m). Între blocurile de beton vedem inclusiv burlanul de protecție prin care se introducea sapa și garnitura de foraj (foto, video). Remarcăm slabe degajări de gaze la gura sondei.

Facem câțiva pași, traversăm drumul și vizităm ce a mai rămas din fostele Băi Homorod. Se recunosc fundații, urme de ziduri și foste bazine în care acum sunt aruncate tot felul de gunoaie (foto, video). Lângă ele este un teren cu sărături, pe alocuri mlăștinos, fără vegetație. Vedem înfiptă și o țeavă de PVC care pare a fi tubajul de plastic al unui foraj piezometru, de foarte mică adâncime.

Chiar dacă vulcanii noroioși sunt o creație recentă a naturii (mijlocul secolului al XX-lea), în zona Băilor Homorod au existat (există!) izvoare sărate de mult timp. Inclusiv pârâul din vecinătate se numește Slatina.

Apele puternic mineralizate de la Băile Homorod au început să fie utilizate în cura internă încă din secolul al XIX-lea. Este amintit Johann Weiss, un sas din Homorod, care pe la anul 1900 a înființat baza de tratament balnear. Se zice că stațiunea atrăgea anual mii de turiști care veneau la tratament. Ce vremuri! În perioada interbelică existau 6 izvoare minerale captate în două bazine ale căror urme le vedem aici. De asemenea, ar fi existat 78 de vane!

Tratamentele cu ape puternic mineralizate și cu noroi cu conținut de sulf aveau mare succes la vindecarea afecțiunilor reumatismale, dermatologice, endocrine, nevroze astenice, afecțiuni biliare, hepatice sau digestive.

Stațiunea a funcționat până în 1975, acum fiind complet distrusă (la asta ne pricepem bine!)

Conform unor date găsite pe net, ”mineralizarea apelor variază între 4,2 - 20,4 g/l, fiind de tip bicarbonat–calcic până la cloro-sodic”. ”Conținutul de CO2 liber ajunge până la 2,4 g/l (!? - eu nu cred asta, poate se face confuzie, această cantitate de codoi regăsindu-se în buteliile de ape minerale cu adaos de codoi), iar cel de H2S la 10,5 mg/l”. Cu alte cuvinte, la Băile Homorod (de Brașov) sunt ape sărate cu conținut de hidrogen sulfurat.

 

Așa că, atunci când sunteți în vizită pe meleaguri rupene, vă invit să nu vă prăpădiți timpul de pomană (;)) cu obiective seculare istorice și religioase gen Cetatea Rupea sau Biserica evanghelică fortificată de la Homorod, care oricum vă mai așteaptă câteva sute de ani, ci să vă grăbiți să vedeți rămășițele fostelor Băi Homorod și mai ales vulcanii noroioși de aici, cât încă mai ”erup”.

---
Impresii încărcate de Lucien in 25.05.2018 14:23:09

Validat / Publicat: 25.05.18 15:49:22

articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 1272


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  20900 PMA (din 21 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmasterX
[25.05.18 14:49:20]
» mesaj pers

   Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[25.05.18 16:25:25]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[25.05.18 17:24:59]
» mesaj pers

   @webmaster: Mulțumesc!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- hopyk
[26.05.18 08:57:15]
» mesaj pers

   Interesant articol!! Daca s-ar investi aici ar fi o atractie turistica la fel de interesanta. Felicitari pentru culegerea de informatii!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[26.05.18 13:37:00]
» mesaj pers

   @hopyk: Mulțumesc! Așa este. Este impresionant la modul negativ cum în perioada interbelică, sau chiar înainte au putut funcționa foarte bine, cu mulți turiști veniți de departe, o mulțime de stațiuni balneare, iar acum sunt distruse, mai mult sau mai puțin. Am mai multe exemple...

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- tata123
[31.05.18 10:35:53]
» mesaj pers

   @Lucien: Un superbonus pentru prezentarea unui obiectiv natural care (poate) va cunoaște vremuri mai bune.

   Bune precizările de la începutul articolului fiindcă inițial și eu mă gândeam la Băile Homorod de lângă Odorheiu Secuiesc.

   Fenomenul natural de lângă Rupea nu este la fel de spectaculos ca cel din zona Pâclelor de Buzău, dar se bazează pe același principiu :)

   Mă uit pe GoogleMaps și din Băile Homorod de Brașov se mai văd doar urmele unui bazin betonat:(

   Mulțumim pentru semnalarea acestor vulcani noroioși.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- Lucien
[31.05.18 13:44:26]
» mesaj pers

   @tata123: Mulțumesc! Da, așa este. Dintr-o destul de vestită stațiune balneară unde veneau la tratament mii de suferinzi, s-a ales praful. Uneori am senzația unei teleportări în altă lume de neînțeles (pentru-că mi-e greu să dau o explicație logică) atunci când văd stațiuni care în perioada interbelică, ca să nu zic chiar înainte de Primul Război Mondial, străluceau și erau vizitate chiar de capete încoronate, iar acum sunt în ruină. Câteva exemple: Borsec, Băile Herculane, Solca (în Bucovina, făcută de la zero de austrieci și ce vestită era), Malnaș, Băile Homorod (și de Hr și de Bv), Jigodin (lângă Miercurea Ciuc) etc.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- tata123
[31.05.18 13:58:32]
» mesaj pers

   @Lucien: Așa e: de plâns. Depinde de interese, de cine le administrează.

   Inginerul Radu Pascu publica în 1929 o scurtă lucrare intitulată „Carierele și apele minerale din județul Odorhei” de unde aflăm că băile de la Homorod (Harghita) erau deja lăsate de izbeliște în perioada interbelică.

   Homorod. Stațiune balneară cu ape alcaline carboferuginoase, captate în puțuri de andezit sau de beton. Sunt nouă izvoare cari toate ies printre breccii andezitice. Dintre acestea un izvor puternic alimentează un bazin 2 pe 2,5 m care servește pentru băi reci, iar altul alimentează băile calde cu 8 cabine...

   Proprietatea comunei Căpelnița, care, pe lângă mai multe vile particulare, a construit băile, un restaurant, case de locuit, pe care le-a arendat fraților Derzi din Cluj. Aceștia din lipsă de fonduri au lăsat ca întreaga instalațiune de băi să se ruineze din ce în ce mai mult, astfel că în prezent, așa cum se găsesc, cu greu mai pot funcționa.

   Această stațiune balneară, cu ape minerale abundente, situată în apropierea reședinței județului, într-o poziție pitorească și înconjurată de păduri de brad, este în prezent din ce în ce mai puțin vizitată de public și amenințată să fie cu totul neglijată, dacă nu se vor lua la timp măsuri pentru refacerea băilor și întreținerea în bună stare a caselor de locuit.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 600 PMA1 (din 2 voturi)]
- Lucien
[31.05.18 15:48:52]
» mesaj pers

   @tata123: Extraordinară lucrarea ta. Nu am ”nimic” de comentat decât că în acest an aniversăm Centenarul. Înainte de a începe să numărăm anii Centenarului, multe băi erau vestite, în plină strălucire, aflându-se pe teritorii administrate de alții și revin cu completări (atât cât îmi aduc aminte acum, la repezeală): Borsec, Malnaș, Jigodin (lângă Miercurea Ciuc), Selters (lângă Vlăhița), Chirui (lângă Vlăhița), cele două Homoroade, și desigur, Solca (în Bucovina, înființată de Habsburgi)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[16] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2017] Panou turistic informativ care prezintă rezervația geologică a vulcanilor noroioși de la Băile Homorod, precum și alte obiective din zonă. În spatele panoului se vede o sărătură, iar în depărtare fundația (blocurile de beton) ale unui foraj de mare adâncime. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968974">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968974"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968974">Şterge vot</a></div><span id="v9968974" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968974)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968974Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968974MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2017] Panou turistic informativ care prezintă rezervația geologică a vulcanilor noroioși de la Băile Homorod, precum și alte obiective din zonă. În spatele panoului se vede o sărătură, iar în depărtare fundația (blocurile de beton) ale unui foraj de mare adâncime.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2017] Panoul turistic de la fostele Băi Homorod situat la marginea drumului, exact lângă bălțile care bolborosesc. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968975">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968975"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968975">Şterge vot</a></div><span id="v9968975" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968975)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968975Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968975MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2017] Panoul turistic de la fostele Băi Homorod situat la marginea drumului, exact lângă bălțile care bolborosesc.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2017] Zonă de sărătură care izvorăște dintr-o baltă cu slabe emanații de gaze. În spate se vede panoul turisitic informativ -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968976">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968976"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968976">Şterge vot</a></div><span id="v9968976" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968976)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968976Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968976MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2017] Zonă de sărătură care izvorăște dintr-o baltă cu slabe emanații de gaze. În spate se vede panoul turisitic informativ
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2017] Emanații de gaze (bolboroseli) într-o baltă din mijlocul drumului -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968977">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968977"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968977">Şterge vot</a></div><span id="v9968977" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968977)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968977Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968977MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2017] Emanații de gaze (bolboroseli) într-o baltă din mijlocul drumului
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2017] Emanații puternice gaze și noroi într-o baltă din mijlocul drumului -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968978">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968978"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968978">Şterge vot</a></div><span id="v9968978" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968978)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968978Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968978MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2017] Emanații puternice gaze și noroi într-o baltă din mijlocul drumului
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2017] Emanații de gaze și noroi la Băile Homorod (Bv). Așa arată vulcanii noroioși de aici, diferența fiind că nu formează conuri, probabil din cauza slabei consistențe a noroiului. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968979">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968979"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968979">Şterge vot</a></div><span id="v9968979" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968979)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968979Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968979MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2017] Emanații de gaze și noroi la Băile Homorod (Bv). Așa arată vulcanii noroioși de aici, diferența fiind că nu formează conuri, probabil din cauza slabei consistențe a noroiului.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2017] Baltă cu slabe emanații de gaze din care izvorăște un firicel de apă sărată -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968980">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968980"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968980">Şterge vot</a></div><span id="v9968980" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968980)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968980Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968980MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2017] Baltă cu slabe emanații de gaze din care izvorăște un firicel de apă sărată
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2017] Emanații destul de active de gaze și noroi într-o baltă situată în mijlocul drumului (aceeași dintr-o fotografie anterioară, dar am schimbat poziția de fotografiere) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968981">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968981"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968981">Şterge vot</a></div><span id="v9968981" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968981)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968981Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968981MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2017] Emanații destul de active de gaze și noroi într-o baltă situată în mijlocul drumului (aceeași dintr-o fotografie anterioară, dar am schimbat poziția de fotografiere)
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2017] ”Megaliții” de beton de la Băile Homorod. Sunt de fapt fundația unui foraj de mare adâncime. În depărtare, lângă drum, se vede panoul turistic informativ. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968982">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968982"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968982">Şterge vot</a></div><span id="v9968982" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968982)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968982Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968982MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2017] ”Megaliții” de beton de la Băile Homorod. Sunt de fapt fundația unui foraj de mare adâncime. În depărtare, lângă drum, se vede panoul turistic informativ.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2017] Jos în apă se vede burlanul de protecție prin care se introducea și se scotea garnitura forajului de mare adâncime. În prezent, prin el (burlan), ies bule de gaze din când în când. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968983">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968983"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968983">Şterge vot</a></div><span id="v9968983" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968983)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968983Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968983MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2017] Jos în apă se vede burlanul de protecție prin care se introducea și se scotea garnitura forajului de mare adâncime. În prezent, prin el (burlan), ies bule de gaze din când în când.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2017] Vis-a-vis de forajul din poza precedentă se află această sărătură mlăștinoasă în spatele căreia se văd rămășițele fostelor Băi Homorod -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968984">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968984"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968984">Şterge vot</a></div><span id="v9968984" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968984)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968984Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968984MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2017] Vis-a-vis de forajul din poza precedentă se află această sărătură mlăștinoasă în spatele căreia se văd rămășițele fostelor Băi Homorod
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2017] Aceeași sărătură din poza precedentă, în spate cu alte sărături mai uscate. Înspre dreapta se vede burlanul de plastic a ceea ce mi se pare mie a fi un foraj piezometric de mică adâncime. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968985">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968985"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968985">Şterge vot</a></div><span id="v9968985" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968985)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968985Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968985MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2017] Aceeași sărătură din poza precedentă, în spate cu alte sărături mai uscate. Înspre dreapta se vede burlanul de plastic a ceea ce mi se pare mie a fi un foraj piezometric de mică adâncime.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2017] Unul din cele două bazine de la fostele Băi Homorod (Bv). În spate se zăresc sărăturile din pozele anterioare. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968986">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968986"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968986">Şterge vot</a></div><span id="v9968986" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968986)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968986Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968986MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2017] Unul din cele două bazine de la fostele Băi Homorod (Bv). În spate se zăresc sărăturile din pozele anterioare.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2017] Zonă sărăturoasă, fără vegetație, cu mici bazine de beton a căror rost îmi scapă. -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968988">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968988"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968988">Şterge vot</a></div><span id="v9968988" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968988)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968988Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968988MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2017] Zonă sărăturoasă, fără vegetație, cu mici bazine de beton a căror rost îmi scapă.
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2017] Un alt bazin, rămășiță de la fosta bază de tratament de la Băile Homorod (Bv) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968990">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968990"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968990">Şterge vot</a></div><span id="v9968990" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968990)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968990Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968990MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2017] Un alt bazin, rămășiță de la fosta bază de tratament de la Băile Homorod (Bv)
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2017] Bazinul circular văzut inițial, cu ziduri în ruină, rămășițe ale fostelor vestite cândva, Băi Homorod (Bv) -- foto by <b>Lucien</b> [uploaded 25.05.18] - <span class="allrVotedi" id="av968992">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv968992"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=968992">Şterge vot</a></div><span id="v9968992" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(968992)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f968992Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e968992MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2017] Bazinul circular văzut inițial, cu ziduri în ruină, rămășițe ale fostelor vestite cândva, Băi Homorod (Bv)
foto Lucien [25.05.18]
# [50 PMA, +BONUS]

[16] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.110153913498 sec