ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bătrânul Carpaților, gorunul de la Mercheașa

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

https://www.youtube.com/watch?v=di2ctbYDAhk

Stejarul de Mercheașa, numit și Bătrânul Carpaților, este un gorun (varietate de stejar), monument al naturii, care se găsește într-o rezervație naturală de goruni seculari situată la est de satul Mercheașa (comuna Homorod, județul Brașov). Pajiștea cu goruni seculari este un un loc mirific, mistic, care cu greu poate fi descris în cuvinte. Așa cum vom vedea mai jos, Bătrânul Carpaților are vârstă estimată (calculată) la peste 900 de ani, fiind considerat cel mai vechi arbore din România. În anul 2009 a câștigat titlul de ”Cel mai bătrân arbore din România”. În ultimii ani, Asociația Carpaterra care este custodele rezervației, a întreprins mai multe măsuri pentru promovarea turistică a acestor locuri.

Satul Mercheașa, un străvechi sat săsesc, se află în partea nord-estică a județului Brașov, nu departe de limita cu județul Harghita. Satul se găsește pe cursul inferior al Văii Homorodu Mic în lungul căreia este drumul județean modernizat DJ132 pe traseul Vlăhița - Lueta - Ocland (toate acestea trei în județul Harghita) - Jimbor - Mercheașa - Homorod - Rupea (ultimele 4 în județul Brașov). Astfel, ați dedus ușor că puteți ajunge la Mercheașa dinspre Brașov, Sighișoara sau Rupea (toate acestea pe DE 60), sau dinspre Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc (DN 13A). Însă nu la fel de simplu ajungeți chiar la Bătrân. Având însă o hartă bună (pe Google Maps figurează clar sub denumirea de ”Gorunul de 900 de ani”) și puțin noroc, fie fiind însoțiți de un localnic, îl găsiți fără mari probleme la circa 2 km est de centrul satului Mercheașa. O luați pe jos de-a dreptul din centrul satului (unde puteți vizita și străvechea biserică fortificată), fie cu mașina pe drumuri agricole (dar destul de bune) pornind după indicatoare sporadice situate la nord de sat. Oricum, cu mașina nu puteți ajunge exact până la Bătrân, ci o lăsați într-un fel de parcare la vreo 200-300 m de copac.

Gorunul nostru se găsește în mijlocul unei foarte largi poieni plină cu flori (foto, video), aceasta, la rândul ei, fiind într-o pajiște presărată cu goruni seculari, rezervație naturală. Pe cei 200-300 m de la mașină până la gorun mai sunt câteva indicatoare fragile (foto) care pot să dispară oricând, dar totuși amintesc de existența lor.

Pajiștea cu gorunii seculari este un peisaj ireal, fantastic, fabulos. Este un spațiu mistic, sacru, încărcat de energiile universului... și nu este doar o simplă figură de stil. Templul lumii se sprijină pe coroanele stejarilor seculari.

Citez din impresiile altor turiști, găsite pe internet:

- ”O zonă superbă cu o mare încărcătură energetică”

- ”E ceva incredibil! ”

- ”Liniște și mulți stejari”

- ”Un loc divin”

- ”A place worth visiting! The oaks are amazing! ”

- ”In such a place and with that view even I would live for 900 years :) ”

Gorunul a fost identificat de copiii din sat în urma unui concurs inițiat de Prințul Charles și Fundația Mihai Eminescu, câștigând în 2009 titlul de ”Cel mai bătrân arbore din România”. Custodele rezervației de goruni seculari de la Mercheașa este Asociația Carpaterra, cea care administrează și Complexul Geologic Racoș. În anul 2012, asociația a obținut statutul de Monument al naturii pentru Bătrânul Carpaților, iar de curând a unit printr-un traseu turistic (marcat cu cruce galbenă) cele două rezervații naturale. De asemenea, începând cu anul 2016 Asociația Carpaterra a inițiat în luna septembrie festivalul ”Zilele Stejarului” în care se remarcă concursul de alergare ”Gorun Trail”.

După ce am străbătut vrăjiți pajiștea cu goruni seculari, la marginea poienii în care se zărește gorunul nostru, găsim amenajat un loc de popas cu masă + bănci din trunchiuri de copac, un panou turistic și o ”poartă” de intrare... aranjată dintr-un trunchi de copac.

Încărcătura ezoterică a locului transformă POARTA într-un PORTAL spațio-temporal care ne duce un mileniu înapoi în timp când a apărut acest gorun și urmărim succesiunea marilor evenimente la care a fost de față (vă rog să activați subtitrarea videoclipului făcut de mine, ca să înțelegeți mai bine):

- suntem la începutul secolului al XII-lea, iar ”Bătrânul” era pe atunci doar un pui

- vedem coloniștii sași sprijiniți de cavalerii teutoni împânzindu-se în partea sudică a Transilvaniei

- urmează vremuri grele, ”Marea Invazie Mongolă” din 1241-1242 care distruge estul Europei (inclusiv Transilvania)

- apoi treburile se mai liniștesc, sașii din Mercheașa construind în secolul al XIII-lea o biserică

- în secolele următoare, biserica va fi fortificată

- veacurile au trecut, iar copacul nostru s-a maturizat

- a asistat aici, secole la rând, la sărbătoarea săsească a ”Maialului” cu ritualuri dedicate primăverii

Prin fâneața înflorită (foto, video) ajungem la Bătrân.

”Bătrânul Carpaților” este un gorun (Quercus petraea = Quercus sesilliflora), o varietate de stejar. Copacul are 21,3 m înălțime, și ceea ce este mai important, o circumferință a trunchiului de 9,3 m. Vârsta Bătrânului a fost calculată pe baza unei formule englezești care estimează o rată de creștere a circumferinței de 1,072 m într-o sută de ani (la această înălțime a copacului): 9,3 x 1,072 x 100 = 996,96 ani.

Ce mai poate fi spus? Nimic altceva decât EMOȚIE...


[fb]
---
Trimis de Lucien in 18.05.18 12:33:26
Validat / Publicat: 18.05.18 18:36:51

VIZUALIZĂRI: 6725 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Un alt ”punct de vedere” asupra Bătrânului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33800 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.05.18 18:35:26]
»

Foarte bună recomandarea

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Rupea și împrejurimi, RUPEA [BV]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[18.05.18 21:34:32]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

LucienAUTOR REVIEW
[18.05.18 21:39:45]
»

@webmaster: Mulțumesc mult!

elviramvio
[19.05.18 08:10:31]
»

@Lucien:

Foarte frumos articol și poze. Zilele trecute am avut ceva cugetări stând sub uriașii platani din munții Pindului. Într-adevăr, te simți altfel când afli vârsta matusalemică a unor arbori și cât de fragil ești tu ca om.

Plimbări frumoase Lucien, să sperăm că vara va fi bună cu călătorii pasionați!

LucienAUTOR REVIEW
[19.05.18 08:32:58]
»

@elviramvio: Mulțumesc! Deseori copacii creează afinități, mai ales cu partea feminină (vedem deseori fete/femei îmbrățișând copaci...). Oricum, neașteptat pentru mine, la gândul inițial că aveam să văd un simplu copac, este magia locului, dat de ambientul pădurii seculare din jurul Bătrânului.

mishu
[19.05.18 19:24:41]
»

@Lucien: Un articol deosebit, felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore
[20.05.18 19:36:38]
»

@Lucien: Dac-ar putea vorbi, Doamne, căte povești ar avea să me spună! El a ”văzut” 900 de ani de istorie! Copleșitor, falnic, magic!

LucienAUTOR REVIEW
[20.05.18 20:19:13]
»

@Zoazore: Acestea sunt ideile care te cutremură: ezoterismul și amintirile (ale sale sale și ale locului). La urma urmei, doar un copac înconjurat de alți copaci... și totuși...

tata123 🔱
[21.05.18 13:16:40]
»

@Lucien: Un Superbonus pentru un obiectiv inedit, un monument al naturii, un „trecător” prin secole de lumină și întuneric. Despre arbori-simbol am mai citit, stejarii seculari nu sunt o raritate pe teritoriul României (de exemplu stejarul din Cajvana: adevarul.ro/locale/suceav ... 97b1/index.html). Dar „Bătrânul Carpaților” va atinge în curând un mileniu de viață. E mult, e puțin?

Să ne bucurăm de Natură și să o respectăm...

LucienAUTOR REVIEW
[21.05.18 15:29:41]
»

@tata123: Mulțumesc! La început eram foarte neliniștit (și tânăr) văzând cum trec neobservate impresiile mele referitoare la un singur copac. Îți dai seama, la câți copaci sunt în țara asta... Dar apoi mi-am mai revenit și acum, cu ajutorul tău, m-am liniștit de-a binelea

Sunt foarte bucuros că toți comentatorii au înțeles valoarea și simbolistica acestui copac.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, Lucien, mishu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rupea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075764894485474 sec
    ecranul dvs: 1 x 1