ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biserica Evanghelica Fortificata din Homorod [jud Brașov]

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat, frumoasa cetate din Rupea, ne-am continuat drumul spre Braşov, dar la aproximativ 5 kilometri am vazut indicatorul spre Homorod şi spre Biserica Fortificată din localitate, am hotărât imediat să vizităm şi această biserică. După câţiva kilometri am ajuns în spatele biserici. Aici se află o parcare chiar langă şosea. Am parcat şi ne-am îndreptat spre biserică. Imediat ne-a abordat un localnic, care ne-a întrebat dacă dorim să vizităm biserica. Răspunsul nostru a fost pozitiv. Atunci el ne-a cerut câţiva bani ca să ne aducă cheia. Am zis ok, deşi mi-se părea cam dubios (avea faţă de beţiv). Ne-a condus până la poarta biserici, şi a zis să aşteptam că vine imediat. A trecut strada, a intrat într-o curte, unde a vorbit ceva cu o doamna şi apoi a venit la noi, ne-a zis că vine doamna cu cheia, şi şi-a cerut răsplata, i-am dat câţiva bani şi a plecat. Când am plecat de la biserică l-am vazut la o terasă cu o bere în faţă. A venit şi doamna cu cheia, care ne-a spus că sunt o gasca de beţivi care abordează turistii, iar cu bani câştigaţi îşi cumpără băutură. Dacă ajungeţi aici încercaţi să-i icnoraţi, pentru că doamna cu cheia stă peste drum de biserică, şi este o domnă foarte binevoitoare.

Doamna a deschis poarta, şi am pătruns în curtea bisericii, acesta era plină de flori şi foarte curată. Aici în curte a început doamna să ne povestească o mică istorie a acestei fortificaţii. Primul obiectiv despre care ne-a vorbit a fost Turnul Clopotniţă. Acesta este construit pe mai multe nivele, la primul nivel se află sforile de care se trag clopotele, apoi pană în vărf de mai află două nivele. La baza acestui turn se află o mică încăpere în care se află un vechi altar decorat cu fresce. Admirăm altarul, dar în turn nu urcam pentru că doamna ne-a avertizat că dacă urcăm, o facem pe propia răspundere pentru că scările sunt foarte subrede. Tot pe acest turn sunt două panori pe care sunt inscriptionate în piatră numele şi numărul casei celor decedaţi în cele două Războaie Mondiale (acest lucru l-am remarcar la toate bisericile fortificate din zonă).

Înainte de a intra în biserică, ghidul nostru ne-a povestit şi despre turnul aflat deasupra altarului. Acesta are latura de 11 metri, o grosime de 3 metri şi o înălţime de 28 de metri. Are un număr de opt nivele. Legătura dintre nivele se face prin scări aflate în spirală. Ne-a povestit şi o istorie petrecută în anul 1623, se zice că turnul a fost incediat din greşeală de un sătean. Incediu a distrus o parte din turn şi din anexele din lemn aflate lângă acesta. Reparaţile şi recostrucţia acestora a durat trei ani. La sfârşitul lucrărilor, sătenii au inscripţiont pe un zid, data exactă a incediului, numele persoanei care s-a făcut vinuvată de neglijenţă, data finalizării lucrărilor de reconstrucţie şi numele preotului care se afla în funcţie la acea dată.

După ce a terminat această istorisire am pătruns şi în interiorul bisericii, la prima vedere acesta este foarte bine conservată. Binenţeles ghidul a început să ne spună o istorie a bisericii: Prima documentaţie despre o biserică aflată în acest loc datează din 1250, acea bisercă era una romanică. Biserica din Homorod are hramul Sfântul Petru. Acestă biserică este diferită de alte biserici deoarece nu are altarul ca la majoritatea bisericilor creştine în partea de est, ci în partea de sud. Vechea biserică romanică a fost modificată între secolele XV-XVIII, adăugăndu-i-se un zid dublu şi un turn. Acest zid are formă patrulateră iar în colţuri are câte un turn. Între turnuri, zidurile aveau două drumuride strajă suprapuse, care se sprijineau pe console din lemn. Pe latura de vest se află un mic turn poartă care străjuieşte intrarea În secolul XVIII a fost construit actualul cor. Acestă fortificaţie se mândreşte cu faptul că nu a fost cucerită niciodată nici de către tuci şi nici de către tătari.

Cum am mai spus interiorul biserici este foarte bine conservat. Altarul aflat în partea de sud, are ca personaj principal pe Isus Cristos răstignit. În faţa altarului se află cristelnită iar în partea dreapta se află un frumos amvon colorat în albastru. Oraga se află deasupra altarului. Acesta este construită în stil baroc şi face parte din înzestrarea bisericii încă din anul 1793. Tot din aceaşi perioadă datează şi mobilierul interior adică băncile şi balcoanele. Aceste balcoane sunt colorate în roşu cu alb. Domna ghid ne-a ne explicat apoi cum se aşezau enoriaşi în biserică, în faţă stăteau conducătorii obştii, erau urmaţi de către bărbaţi apoi femeile măritate şi apoi fetele. La etaj stăteau baieţi necăsătoriţi şi copii. Tavanul deasupra altarului este arcuit iar cel deasupra sălii este casetat şi viu colorat.

De mult aveam o curiozitate, dacă aţi observat în toate bisericile evanghelice în jurul orgii sau în alt loc în biserică se află o tablă pe care sunt trecute mai multe numere. Am întrebat-o pe ghida noastră ce semnifică aceste cifre. Răspunsul a fost următorul: sunt numerele cântecelor şi ordinea în care urmează să fie cântate la orgă în timpul slujbei. În unele biserici în vârful acestei table se află cifrele care reprezintă data din calendar. După ce mi-am satisfăcut acestă curiozitate, următoarea întrebare a fost dacă mai au loc slujbe în biserică, răspunsul, cam o dată pe lună sau la cinci săptamăni.

I-am mulţumit doamnei pentru toate informaţile pe care ni le-a oferit şi apoi am întrebat-o cât trebuie să plătim. Cât doriţi dumneavostră să donaţi pentru întreţinerea biserici. Atunci o intreb dacă autorităţile locale ajută biserica, raăspunsul a fost negativ. Biserica a fost renovată cu ajutorul Ambasadei Germaniei din Romănia. I-am dat o sumă de bani doamnei şi ne-am plecat spre maşină.

Acesta a fost ultima Biserică Fortificata din această zonă pe care am vizitat-o. Dintre toate aceste biserici din zonă, adică cea din Saschiz, cea din Meşendorf, Viscri şi cea din Homorod, cea care ne-a plăcut cel mai mult este biserica din Saschiz, apoi toate celelalte sunt pe locul doi.

Dacă aveţi drum prin acestă zonă a ţării nu ezitaţi să vizitaţi aceste fortificaţii.

Vă doresc concedii plăcute.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 08.08.16 09:19:19
Validat / Publicat: 08.08.16 11:11:48

VIZUALIZĂRI: 2279 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 orga aflata deasupra altarului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47450 PMA (din 51 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

mishu
[08.08.16 11:39:51]
»

Mi-a placut acest articol postat de tine din mai multe motive:

- recomandarea cu evitarea betivilor, corect and afli, data viitoare cand vom merge la Brasov daca vom ajunge pe aici vom sti cum sa procedam

- intotdeauna cand mai ai pe langa tine cineva care sa-ti explice ce si cum este mai bine decat ce citesti de prin carti

- spre deosebire de bisericile "comerciale" unde taxa de acces este perceputa la intrare (chiar daca are rolul de a fi sprijin in ingrijirea acestor lacasuri) imi plac mai mult aceste biserici unde este de fapt un gest si nu cred ca exista vizitator care sa nu lase ceva (si cred ca lasa mai mult decat o taxa)

- in sfarsit am aflat si eu ce este cu numerele afisate, am mai vazut asta insa nu stiam la ce se refera, multumesc frumos

- iar in final am retinut toate recomandarile tale din zona si am sa incerc sa le parcurg si eu

Felicitari, votat cu mare placere

ANILU
[08.08.16 19:56:46]
»

@zlatna: Am vizitat alături de tine bisericile fortificate și le-am văzut în pozele atașate.

Cât contează în astfel de lacase să găsești o persoană care sa-ti explice în cuvinte simple istoria locului.

Până acum pentru mine biserica din Cristian județul Sibiu rămâne pe primul loc.

Felicitări pentru excursie și toate articolele despre locurile vizitate.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[20.02.17 16:12:22]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Vlăhița - Lueta - Băile Homorod, VLĂHIȚA-HOMOROD [HR]" (nou-creată, între timp, pe sait)

zlatnaAUTOR REVIEW
[20.02.17 16:16:53]
»

@webmasterX: Ok.

Qvadratvus
[22.10.21 00:19:06]
»

Tare... Am văzut și eu biserica anul trecut și se merită din plin.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, mishu, Qvadratvus, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rupea și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071516990661621 sec
    ecranul dvs: 1 x 1