GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul Ceasului din Ploiesti - unic in Romania
Motto: „Amicitia vincit horas" (prietenia invinge timpul) – inscriptie pe unul dintre ceasurile muzeului
Desi nu il putem compara cu Muzeul de Ceasuri Americane din Bristol sau cu Muzeul National al Ceasurilor din Columbia ori cu Muzeul Ceasurilor din Viena, Muzeul Ceasului din Ploiesti, infiintat in 1963 de catre prof. Nicolae Simache este unul dintre putinele muzee de acest gen din Europa si unicul din Romania.
Cladirea in care se afla muzeul este veche de peste 120 de ani si va intra in renovare abia de la anul, cu fonduri de la Uniunea Europeana.
In prezent, muzeul cuprinde o colectie impresionanta de ceasuri, executate cu maiestrie de mesteri si ceasornicari celebri, unele dintre ele vechi de peste 300 de ani, intrand in „proprietatea” muzeului prin donatie sau achizitie, cel mai vechi ceas din muzeu datand din anul 1652 (o descriere completa si documentata o gasim pe site-ul muzeului click aici.
Primul „ceas” care mi-a atras atentia a fost ceasul in forma de lumanare gradata care se folosea in manastiri, ceara topindu-se la fix 24 de ore.
Si poate acum va spun ceva ce nu stiam nici eu, si anume, asa zisele clepsidre pe care le vedem noi si care ne incanta prin formele lor si culoarea nisipului sunt de fapt nisiparnite, clepsidra fiind ceasul cu apa! Ceasul cu apa sau clepsidra dubla (imagine click aici), are doua bazine, intr-unul din ele punandu-se apa ce picura in al doilea ce este prevazut cu un plutitor, coborand nivelul apei cu ajutorul unui lantisor, indicand astfel ora.
Tot in prima incapere a muzeului am vazut un ceas taranesc de perete cu cuc si pitpalac, asa cum am avut si eu acasa la parinti, ceasuri horoscop sau anuale, care se intorc la 1 an sau la 400 de zile si sunt prevazute cu pendul de torsiune, foarte multe provenind din Germania sec. XIX-XX, asezate frumos intr-o vitrina din lemn sculptat.
Ceasul cu pendul compensator expus in muzeu provine din Franta sec. XIX si denumirea vine de la faptul ca acesta compensa variatiile de temperatura.
In muzeu mai gasim ceasuri mobilier din sec. al XVIII-lea (unul ce a apartinut lui Nicolae Iorga, de altfel mai exista aici si ceasuri ce au fost ale lui G. Cosbuc sau D. Zamfirescu, dar si ceasul de cancelarie al domnitorului I. Cuza sau ale altor personalitati), ceasuri de semineu lucrate in Franta montate in carcase de bronz, marmura sau lemn pictat (unul in lemn de trandafir), terminate cu figuri de inspiratie mitologica, din care unul in stil Ludovic al XIV-lea (imagine click aici), un ceas de perete Cartel din Franta sec. XIX, un ceas consola in stil baroc, altul in stil Rococo din Franta sec. XVIII, un ceas de masa cu scena militara, ceasuri de buzunar, unele cu mai multe cadrane, din Austria, Anglia, Franta, Elvetia sec. XVII-XIX, inventate pe la 1500, ceasuri de calatorie care se gaseau si in hotelurile mari, ceasuri horoscopice foarte precise, sistemul acestora facandu-le sa functioneze un an, lucrate in argint sau metal argintat, ceasuri cu barometru ce masurau si presiunea atmosferica, ceasuri de trasura, aparute pe vremea cand distantele se masurau in timp, provenind din Anglia si Austria si care arata ca niste ceasuri de buzunar uriase, ceasuri de postament, pendule de salon, ce au fost inventate de englezi, unul cu mecanism astronomic ce ne indica fazele lunii pe cer, englezii numindu-le „ceasuri bunic”!
Mi-a mai placut un ceas simbolic montat intr-o inimioara superba sau unele ceasuri montate in marmura neagra sau alba, acesta din urma fiind un grup statuar reprezentand „cele trei gratii”, aratatorul ceasului fiind bratul unei gratii, sau montate in portelanuri scumpe de Bohemia, dar si ceasurile fara cifraj arab sau roman facute special pentru lumea araba, aratand ca niste bijuterii si pe care le regasim in ultima incapere prezentata de ghida muzeului.
Tot aici mai exista un ceas reprezentativ pentru francmasonerie, avand simboluri in loc de cifre, 180 de ceasuri de buzunar din care 80 fabricate in Elvetia, unele in forma de pandantive sau brose, printre care regasesc un ceas cu monograma regelui Mihai I de Romania sau cateva ceasuri rotunde montate in sticla de lupa.
Alte „ceasuri” care mi-au atras atentia au fost ceasurile „tablouri”, unele avand mecanisme muzicale, indicand ora exacta printr-o melodie ce se facea auzita dintr-o gaura in tablou, unele cu scene animate, cum ar fi o arena de circ, personajele din tablou miscandu-se la un anume numar de secunde, dar si un ceas cu mecanism de amuzament cu o figurina ce imita barbieritul, fiind de fapt o forma de „reclama” la un salon de barbierit din vremurile trecute.
In muzeu se mai afla si alte obiecte: o masuta ornamentala superba avand in centru o pictura cu Maria Antoaneta inconjurata de medalioane cu doamne din suita ei, cutiute muzicale, patefoane si discuri de patefon, flasnete.
Cu „Zaraza” lui Cristian Vasile ascultata la patefon ca bonus pentru incursiunea noastra in lumea tic-tac-ului, am parasit muzeul, nu inainte de a cumpara cateva suveniruri, cu promisiunea ca vom mai reveni si cu alti prieteni pentru o reintoarcere in timp, atunci cand acesta nu avea atata importanta...
Trimis de magdalena in 02.07.10 12:27:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo @magdalena, încă un review încântător. În ritm de ceas, tic-tac....tic-tac, merg PMA-urile către tine
Multumesc! Daca se poate aceasta melodie: http://www.trilulilu.ro/gabi_corduneanu/87a199a79648f2 , eventual fara video.
sectiune redenumita - O zi in Ploiesti - poate mai apar si alte review-uri despre alte obeictive turistice din Ploiesti care o sa fie gazduite la aceasta noua sectiune.
edit: atasat si coloana sonora aleasa de autoare
Un review care te duce in trecut. Foarte frumos review-ul.
Asa cum ne-ai obisnuit, o frumoasa prezentare a unui muzeu unic din Romania!
in seara asta sunt pusa pe dat SB- uri ;
foarte interesanta prezentarea ta , magda.....
Desi am rata SB, totusi nu sunt la prea mare departare de el si votul cu nr. 8 ti-l daruiesc din toata inima!
Cu acest review si cel despre catedrala Tinerilor Eroi, draga Magdalena, am descoperit ca totusi, orasul Aurului Negru, orasul Ploiesti, merita vizitat si ca ploiesteanca, am cu ce ma mandri
Si ... mi-ai mai rascolit niste amintiri, vazand chiar intrarea la restaurantul Bulevard http://www.restaurantbulevard.ro/, mi-am amintit locatia unde, acum aproape 20 ani (pe 19 august) am participat impreuna cu jumatatea mea, la cea mai reusita petrecere din viata mea
A propos, vis a vis de restaurant pana anul trecut era si Casa Casatoriilor, locul unde se oficiau cununiile civile ale tinerilor ce-si spuneau un DA raspicat in fata ofiterului starii civile.
Din pacate, de anul trecut imobilul acela a fost revendicat si de 1 an aproape zace in paragina, nemaifiind locuit, inchiriat sau macar ingrijit de proprietar. Pacat, mare pacat, ca de altfel si de muzeul ceasului pot spune acelasi lucru, precum si tu, draga Magdalena, bine ai remarcat si evidentiat in fotografiile tale. Locasurile de cultura, poate unice in tara, sunt lasate degradarii, fara a realiza cate comori ascund in ele, ce ar putea fi apreciate prin vizite de o multime de turisti.
Multumesc tuturor pentru aprecieri!
La Casa Casatoriilor am participat la o cununie cu multi ani in urma. Stiam ca nu mai e, dar nu de ce.
Mie mi-e drag tare acest oras si stie el (orasul...) de ce!!!
Foarte frumoasa prezentarea muzeului. Nu stiam de existenta acestui muzeu, dar cu prima ocazie cand ajung in Ploiesti o sa il vizitez.
merg adesea la Ploiesti dar nu am stiut pana acum ca au un asemenea muzeu....
Muzeul e interesant si ce e mai interesant e ca e singurul din Romania de acest gen. Eu prima data auzisem de el pe la TV si cum am mereu drumuri prin Ploiesti mi-am propus sa il vad si ma bucur ca am facut-o mai ales cu copiii.
Ghida de acolo este foarte documentata, vorbeste frumos, stie sa se poarte cu copii, are un har aparte de a povesti. Si chiar merita cei 5 roni dati pentru explicatii. Nu e o suma mare.
Si daca tot mergi adesea in Ploiesti poti incerca sa mananci la Doroftei Pub (am scris impresii aici: click aici), a fost delicios!!! In caz ca nu ai fost inca...
Si cum vad ca esti nou inscris pe site, iti urez bine ai venit si te asteptam si pe tine cu impresii!
400 pma de la mine şi încă vreo câteva poze pentru un REVIEW de mare excepţie!!!
De Muzeul Naţional al Petrolului ai scris pe undeva sau mă bag yo să scriu! ? ! ? !!
Pe saitul ăsta, două review-uri despre o locaţie, sunt mai bune decât unul, aşa alegerea este mai uşoară, având mai multe surse de inspiraţie.
Concluzia :
Scrie şi tu şi magdalena
@robert, multumesc pentru aprecieri...
De Muzeul National al Petrolului chiar nu am auzit... , dar te asteptam cu impresii, daca acesta exista si ai fost acolo...
Oricum voi face o pauza de vacanta...
Pana atunci, sunt sigura ca ai ce citi in ceea ce ma priveste!
@creivean, scriu si eu pe unde am fost si mai imi aduc aminte...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2020 Muzeul Ceasului – un muzeu unic si atat de fain — scris în 11.12.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Timpul trece, ceasul merge — scris în 16.08.17 de diana2015 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Muzeul Ceasului " Nicolae Simache " — scris în 26.07.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ