GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cazare super OK la 1-2 stele in loc de mii de stele // Complex Turistic Pietrele
Visam la Retezat. Dar cine nu viseaza la taramul fermemecat, cu zeci de ochi albastri si piscuri in lung si-n lat.
Ca orice montaniard adevarat ma vedeam mergand ca “melcul” cu casa in spinare. Acolo in inima Retezatului, pe malul lacului Bucura, sub varfurile semete, m-as fi cazat la mii de stele, langa cei mai frumosi ochi albastri.
Dar nu toate visele pot deveni realitate. Pana mai ieri credeam ca “daca vrei, poti” apoi am inteles ca “degeaba vrei daca nu poti”. Atunci am inceput sa caut cazare la mai putine stele dar care sa-mi permita sa fiu cat mai aproape de ceea ce vroiam sa vad.
In Retezat nu ai prea multe posibilitati de cazare. Sunt cateva cabane si pensiuni la poalelele Retezatului. Pentru a face zilnic trasee de acolo spre lacuri, vf. Retezat, vf. Peleaga si alte destinatii este obositor pentru ca distantele sunt foarte lungi.
Cabanele amplasate mai la inaltime in Retezat sunt:
-in partea sudica a Retezatului - Cabana Buta, aflata intr-o poiana pe muntele Buta, la altitudinea de 1580m
- in partea de nord, poarta de intrare in Parcul National Retezat se afla pe Valea Nucsoarei, la Carnic, la altitudinea de 1005m. Aici se afla cabana Cascada (Carnic cum o stiu multi), cabana Lolaia folosita pentru tabere, pensiunea Codrin si un camping. Pana aici accesul se poate face cu masina dar traseele sunt lungi pana in creasta Retezatului.
Tot in nord, la altitudinea de 1480m, pe Valea Stanisoara aproape de confluenta cu Valea Pietrele se afla Complexul Turistic Pietrele, iar la altitudinea de 1670m, in Poiana Gentiana pe Valea Pietrele se afla refugiul Gentiana.
Refugiul Gentiana desi se afla la cea mai mare altitudine nu are restaurant iar cazarea se face in doua incaperi, una cu priciuri-25locuri iar alta la parter cu 18 locuri. Distanta dintre Gentiana si Pietrele nu este mai mare de 30-40 minute asa ca nu putea fi vorba de timp ci de confort in timpul noptii pentru a fi cat mai in forma a doua zi pentru o noua tura.
Avand aceste date culese de pe internet noi am ales ca loc de cazare Complexul Turistic Pietrele. Cele mai multe date le-am aflat apoi prin convorbire telefonica directa cu cabanierii, desi uneori prindeam destul de greu sau legatura se intrerupea. Am facut rezervarea cu aproape o luna inainte. Stiam ca au o vila cu apa curenta si wc la comun, in interior. Microcabane cu apa la izvor si toalete comune undeva in complex, barul-restaurant unde poti sevi masa si loc de campare.
Ne convenea altitudinea de la care plecam in drumetiile noastre, posibilitatile de cazare diversificate si barul-restaurant unde aveam posibilitatea sa luam masa atunci cand doream.
Pornind de la Carnic spre Complex Turistic Pietrele incepeam practic prima noastra drumetie in muntii Retezat. Marcajul banda albastra ne poarta timp de aproape doua ore pe malul Nucsoarei, prin padurea deasa, pe drumul ce serpuieste printre zmeura si afine, in sursurul apei si tril de pasarele. Aproape ca nu ne-am dam seama cand am ajuns la marginea complexului. In fata, panouri cu ce inseamna Retezatul, cu reguli si indatoriri, in dreapta intr-o poiana, loc de campare.
Poteca inflorita continua prin padure unde de o parte si de alta, pe terase, mai sus sau jos, cabane de lemn stau insirate. Direct in natura, langa un copac sau langa o stanca, cu flori pana-n prispa, caci avea in fata o terasa pe care puteai lenevi in voie.
Cabana 1,2, ... 12. ala afost ultimul indicator pe care l-am vazut, poate erau mai multe. Am vazut si cateva paraginite pe care nu le mai renovasera. Microcabanele sunt cu doua sau cu patru camere. Am rugat pe cineva sa ne arate o camera. Avea doua paturi si o masuta, curate. Spuneau ca le place ca stau foarte mult in natura acestea fiind insirate direct in padure. Microcabanele sunt racordate la curent si atunci cand se aprinde lumina de la generator, intre orele 20:00 -22:00, sunt luminate atat in interior cat si in exterior. Unele microcabane sunt dotate cu sobe fiiind folosite si pe timpul iernii. Pretul unui pat intr-o astfel de microcabana este de 25 lei.
Langa microcabane se afla si baza Salvamont Pietrele. Traseul continua traversand pe o punte paraul Stanisoara. Aici este captata apa printr-o teava asezata orizontal care curge prin mai multe gauri, fiind folosita atat de cei cazati aici cat si de cei care trec spre creste.
Dupa trecerea paraului se ajunge intr-o poiana frumoasa incojurata de brazi, strabatuta in partea de sud de un paraias ce se desprinde mai sus din paraul Stanisoara. Acolo, in marginea padurii avem cateva marcaje. Triunghi rosu ce ne conduce prin valea Galesul la Taul dintre Brazi (un lac de vis) apoi la lacul Gales in cel mult 3h. Triunghi galben care in 3 1/2h ne conduce prin Valea Rea la Taurile din Valea Rea chiar sub saua Pelegii. Banda albastra pe care in3 1/2h prin valea Pietrele, trcand pe langa lacul Pietrele urcam in curmatura Bucurii de unde coboram la lacul Bucura.
Imediat in stanga poienii avem idicatorul spre toaletele ce deservesc microcabanele. Obisnuita cu muntele si cu toaletele cabanelelor ma asteptam la toaleta in genul celei de la cabana Piata Mare sau de la Malaiesti unde preferi sa evadezi in natura. Am fost surprinsa sa vad o constructie din beton, varuita in alb, ce cuprinde 4 toalete pentru barbati si 4 toalete pentru femei, cu hartie igienica si cosuri de gunoi. Vasele de wc tip turcesc erau noi. Nu erau racordate direct la apa dar pe deasupra cabinelor trecea o teava cu apa curenta la care era racordat in dreptul fiecarei cabine de toaleta un furtun cu dus in capat si un robinet. Acesta era folosit atat cat pentru spalarea toaletei cat si pentru un dus rece sau spalat pe picioare pentru cei care rezistau. Pe peretele exterior era o chiuveta, de asemenea racordata la apa rece si un recipient cu sapun lichid pentru a-l folosi la iesirea de la toaleta dar si pentru spalatul de dimineata.
In mijlocul poienii, platforma cu scari din fata vechii cabane, arsa in 2007, parca sta si acum marturie ca acolo era intrarea.
In dreapta poienii avem indicatoare. Banda galbena pe culmea Lolaia ne urca pe Vf. Retezat in 4-5h. Triunghi albastru prin valea Stanisoara, dupa ce ne plimba pe la lacul Stanisoara ne urca in saua Retezatului apoi la Vf. Retezat in 4h.
Tot pe dreapta se afla cladirea ce adaposteste microcentrala, aleea ce duce spre vila Stanisoara si restaurantul.
Restaurantul este destul de inacapator. Peretii impodobiti cu harti si tablouri ce infatiseaza lacurile sau piscurile, reguli si indatoriri pe care le avem intr-un parc national. Pot sa spun ca in acest complex cuvantul de ordine era curatenia. Si aici in restaurant indiferent ca vorbim despre mese, vesela sau pardoseala totul era curat. Si aveam impresia ca fiecare percepea acest lucru pentru ca toti erau atenti si stangeau tot, indiferent de nationalitate. Preturile erau afisate atat la intrare cat si la bar. Preturi decente pentru altitudinea la care ne aflam.
-6 lei ciorba, sevita fiebinte, buna si cu ceva carne
-20 lei ceafa la gratar, cartofi prajiti, salata si paine
-14 lei cascaval pane, cartofi prajiti, salata, paine
-4lei omleta
-5 lei bere Ursus
-1 leu ceai
-4lei cafea
-3lei clatita
- 5lei apa la 2l
Servirea cu amabilitate, discutiile cu strainii impecabile, atmosfera din sala de mese foarte destinsa.
In stanga restaurantului sunt amenajati busteni sub forma de mese si banci unde porti servi masa la aer, indiferent ca folosesti mancare din restaurant sau de acasa. Aici sunt puse si scrumiere pentru fumatori.
Aveam rezervate doua camere de doua locuri in Vila Stanisoara. Dupa ce am prezentat buletinul cabanieriei ne-au fost inmanate cheile indrumandu-ne spre mansarda vilei. Plata ne-a spus ca se face la plecare.
Pe poteca dintre restaurant si cladirea microcentralei ajungi in trei minute la Vila Stanisoara, trecand printr-o vegetatie luxurianta.
Vila este asezata chiar pe valea Stanisoara, in buza padurii. Paraul Stanisoara se rasfira cativa metri in amonte ca apoi sa sursure zi si noapte de-o parte si de alta a vilei. La parterul vilei sunt 4 camere si grupurile sanitare. Doua grupuri sanitare pentru barbati si doua pentru femei, unde se facea curatenie zilnic si se punea hartie igienica.
Existau de asemenea doua sali de dus femei/barbati, unde existau la fiecare cate doua chiuvete, oglinzi, cabina de dus, suport cu sapun lichid, suporti pentru prosoape, cosuri de gunoi. La femei dusul nu exista in cabina, nu stiu motivul pentru care fusese scos, dar sincer eu nici nu l-as fi putut folosi la cat de rece era apa. Si aici curatenia se facea zilnic.
Practic existau bai destul de bine intretinute dar fara apa calda ceea ce stiam de la inceput, dar era ceva ce nu am mai intalnit la cabanale de la inaltime unde de obicei apa este la izvor.
La etajul unu erau 6 camere iar la mansarda unde aveam noi cazarea erau 4 camere de 2 locuri.
Am inteles apoi de la cabaniera ca cele mai putine camere sunt cele cu 2 locuri iar cele mai multe cu 3 si 4 locuri.
Camera nu era foarte mare dar era curata. Peretii erau imbracti in lambriu maro de plastic, tavanul alb, pe jos mocheta iar la fereastra o perdea alba care am tinut-o trasa de-o parte pentru ca in geam aveam padurea de brad. Doua paturi confortabile, lenjerie curata, un fotoliu, o masuta, un cuier pe usa si doua prize pe care le-am folosit din plin la incarcarea telefoanelor si a acumulatorilor pentru aparatul foto. A fost tot ce ne-a trebuit pentru a ne odihni in cele 6 nopti petrecute acolo.
Avantajul ca locuiam la mansarda a fost ca acolo era un spatiu destul de mare dotat cu o masuta si cinci fotolii unde luam masa, stateam la povesti, la carti.
Vila Stanisoara este deschisa din luna mai pana in octombrie si pretul unui pat este de 35lei.
Mi-aduc aminte ca la telefon puneam intrebari despre lumina, apa calda, la care doamna cabaniera imi zice “doamna, noi suntem aici pe munte, la 1500m, traim in conditii vitrege” si chiar mi-a fost jena mai ales ca eu voiam la “mii de stele” unde stiam ca nu-i nimic din toate astea.
Sper ca am reusit sa va fac cat de cat o idee despre Complex Pietrele. Este in natura, curat, mancare buna si cabanierii sunt de nota 10. Am primit bonuri la tot ce am cumparat inclusiv bonul pe toata suma de cazare ceea ce nu am mai primit la alta cabana pana acum.
Locatia este excelenta pentru ca de aici am facut cele mai importante drumetii in Retezat. Noi am facut toate cele 5 trasee care pleaca de aici: Vf. Retezat, Vf. Peleaga, Circuitul lacurilor, Lacul Gales cu Taul dintre Brazi si Taurile din Valea Rea.
Daca m-as intoarce as incerca microcabanele.
P. S. Si totusi cea mai frumoasa cazare pe munte este cea la “mii de stele” dar pentru asta trebuie sa fii “melc”.
Carari frumoase tuturor!
Trimis de Lumis66 in 15.09.12 21:43:42
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.40586600 N, 22.87766600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am setat in program coordonatele GPS ale acestei destinatii, rezultand urmatoarea pozitionare pe harta click aici.
Stapana muntilor (sau cel putin, una dintre ele, alaturi de ceilalti colegi, se stiu ei care, si-i stiu si eu care , faine drumuri ai strabatut si faine poze ai facut. Felicitari.
De cate ori citesc cate un review despre drumetii montane, imi tot rasare o intrebare in minte: "de ce m-oi fi pus pe tanjala?"
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Salvati Cabana Pietrele! — scris în 16.08.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - nu recomandă
- Jul.2016 Cabana Pietrele Iulie 2016 — scris în 05.08.16 de CODR din BRASOV - RECOMANDĂ