ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Hohe Rinne - statiunea montana Paltinis

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Observand zilnic statiunea montana Paltinis din biroul unde lucrez (si in timp ce lucrez mai si visez) nu ma pot abtine sa nu urc pana acolo macar o singura data pe perioada verii (deoarece iarna vizitele sint mai dese pentru folosirea partiilor de schi) doar asa pentru recunoastere, daca au avut loc ceva schimbari, ce s-a mai construit, etc. Asa ca am luat familionul din dotare (mentionez faptul ca membrilor le plac excursiile) si am facut o iesire de scurta durata.

Istoria Paltinisului: Sibienii locuind practic la picioarele muntilor, au gasit repede o modalitate de a infiinta un loc mai aproape de cer, cu un aer mai curat, mai sanatos. Statiunea a fost infiintata de S. K. V. - Siebenburgische Karpatverein - Asociatia Carpatina Ardeleana. Asociatia SKV a luat fiinta in Sibiu in 1880 dupa un model occidental de asociatie care promoveaza turismul montan, sportul cu specific montan, actiunile de cercetare ale zonelor montane (de ex speologie, etnografie) si nu in ultimul rind protejarea mediului(mai ales in zona montana)

1894 a fost anul in care s-a infiintat de catre SKV Paltinisul. Inca nu exista drumul de astazi, turistii puteau urca folosind potecile marcate din padure (exista si astazi) La inceput s-au construit cateva cabane de lemn, intre timp constructiile s-au extins. Din cabanele istorice putem enumera Casa Turistilor, Casa Medicilor, Sala Monaco (toate construite intre 1894-1898) In perioada primului razboi mondial aceste cabane s-au folosit predominant in scopuri medicale, ca sanatorii de refacere a ranitilor din razboi. In perioada interbelica a urmat o dezvoltare a zonei din punct de vedere turistic. Dupa al doilea razboi mondial si venirea la putere a comunistilor s-au confiscat toate cabanele si au intrat in proprietatea statului roman. Dar si in regimul comunist s-a recunoscut potentialul zonei asa ca s-a dezvoltat in continuare. In anii 70 (exista o placa cu anul si participantii constructiei la prima serpentina a drumului) s-a construit drumul asfaltat/partial pietruit cu piatra cubica (in prezent doar asfalt dar de buna calitate) pana sus la cota 1400. Dupa revolutia din 1989 si reinfiintarea SKV in 1996, aceasta asociatie reintra in posesia unei cladiri. In prezent aceasta statiune se dezvolta foarte incet sau deloc (cel putin aceasta este impresia mea) predomina constructiile/cabanele/vilele private-exista cartier intreg cu asemenea proprietati. Sincer este frumos dar este loc de mai bine si de mai multa dezvoltare pentru turisti.

Accesul la Paltinis: Foarte aproape si accesibil din orasul Sibiu, ori de pe A1, ori din centrul sau periferia Sibiului trebuie urmarite indicatoarele cu inscriptia Paltinis(sau folosit GPS ul din dotare). Drumul pe care circulam pana sus se numeste 106A, distanta este cca 30 km, de si cu serpentine nu este un drum dificil, asfaltul este bun (reasfaltat in aceasta vara o mare parte) semnalizarea este corespunzatoare, exista parapeti, indicatoare,marcaje, etc. Inaltimea medie deasupra marii este de 1400 m, coordonatele GPS sint 45/39/10 N si 23/55/55 E, are un cod postal propriu, o atestare documentara din 1829 (probabil era unul care a urcat acolo si a scris despre acest loc chiar daca nu a existat nimic aici-si asa au devenit randurie scrise atestare documentara) si... conform wikipedia un numar de 19 locuitori. Cine o fi aia nu stiu, ceea ce stiu este ca majoritatea sint angajati sezonieri si nu isi fac buletin de Paltinis (Paltinisul este oricum partea componenta a Sibiului)

De ce vizitam Paltinisul? Raspunsurile la intrebare sint multe, in primul rand accesul la iarba verde/excursie/gratar/eventual o campare cu cortul, rulota, etc. aflata la o inaltime de 1400m (avand experienta de drumetii montane pot spune ca pentru aceasta inaltime in alte zone fara drum trebuie cca 3 ore de mers pe jos mai ales daca avem si un rucsac in spate), pentru partiile de schi iarna+alte sporturi de iarna, pentru drumetii cu rucsacul in spate spre destinatii cum ar fi Rezervatia Naturala Cindrel sau alte rute, poteci spre diferite alte destinatii, agrement vara cum ar fi ciclism montan, drumetii cu ATV, motoare enduro, zbor cu parapanta, Arca Parc-cu diferite nivele de dificultate atat pt copii cat si pt adulti, vizitarea unor obiective turistice cum ar fi Schitul Paltinis si cabanele istorice construite inainte de 1900. Si bineinteles se poate petrece un sejur intreg aici ori pentru sporturile de iarna/vara ori pur si simplu doar pentru odihna. Va asigur ca vara se poate odihni fara probleme... adica ironic vorbind este liniste si pace-nu se intampla mare lucru. Iarna statiunea este mai animata.

Schitul Paltinis se afla la o distanta de cca 300m de la indicatorul de intrare in Paltinis pe partea stanga a drumului. A fost infiintat de catre Mitropolitul Ardealului in 1925. Altitudinea la care se afla este de 1350m. Este din lemn si in anii 70 au avut loc restaurari. Casa Calugarilor a fost construita in 1927 si se afla in fata bisericii. In prezent am observat construirea unei biserici in stanga schitului din materiale moderne (beton, etc) Daca cineva a a auzit de filosoful Constantin Noica (si fondatorul scolii de la Paltinis) atunci probabil ca a aflat ca mormântul lui se afla langa biserica inca din 1987. Biserica poarta hramul Schimbarea la Fata a Domnului. Clopotnita de langa biserica adaposteste 2 clopote din bronz turnate tot in 1925. Se poate parca jos langa sosea si urca pe jos cca 5 minute, sau pentru acces mai usor se poate urca cu masina pana aproape de biserica si parca aici.

Cabane istorice: Casa Turistilor cea mai veche cabana nu prea mai este de recunoscut deoarece s-a dezvoltat intr-un hotel de 4 stele totusi se poate obseva conturul vechii cladiri. Pe aleea pe care se afla acest hotel se pot observa cateva cabane istorice una a fost Gasthof zu Hans (in prezent cu obloanele trase) si langa ea o alta cabana mai mica renovata si in care functioneaza un birou de informatie turistica. Pe langa cabanele istorice deschise pentru public se pot observa cateva cabane private foarte vechi poate chiar 100 de ani, voi atasa foto cu una din acestea.

Partii de schi:

Cea mai veche partie se numeste Partia Oncesti, s-a amenajat odata cu Telescaunul Paltinis in 1971. Diferenta de nivel la aceasta partie si implicit telescaunului este de 242m, lungimea traseului este de 1052m, sint 53 scaune pt 2 persoane, si in 8 minute putem ajunge sus la destinatie la 1670m. Partia are un grad de dificultate medie cu un grad de inclinare de 60gr. Tariful de urcare + coborare adult/copil 10/8 ron. Pentru urcari multiple (pt schiori) abonamentul de zi (9,00-18,30) cu urcari fara limita de numar costa 75 ron, jumatate de zi (13.00-18.30) costa 50 ron) Pe aceasta partie pe langa telescaun exista si teleschi dar lungimea acestuia nu depaseste 400m.

Partia este iluminata iarna si pentru zile de iarna fara zapada (foarte posibil cu clima asta intoarsa pe dos) exista ceva tunuri de zapada. In incinta complexului de unde porneste telescaunul se poate servi masa si bauturi alcoolice/nonalcoolice. De asemenea exsita centru de inchiriat schiuri, clapari, sanie, snowboard si altele. Nu am gasit o lista de preturi. De la statia de telescaun de sus se poate face o drumetie scurta de cca 15 minute pana la un punct de belvedere pe varful Oncesti (1635m) de langa releul de televiziune (in prezent mai mult pt antene de telefonie mobila-cu un semnal bun avem toate posturile tv pe mobil/tableta) De aici avem o panorama a zonei inclusiv municipiul Sibiu dar si Muntii Fagaras. Poate ajuta si un binoclu bun pentru a distinge anumite obiective din Sibiu. Mai multe despre aceasta partie aici: telescaunpaltinis.ro

Partiile din Arena Platos: Este un complex de agrement iarna/vara si este alcatuita din mai multe partii de schi. Infiintata mai recent pe un platou numit Poiana Poplacii de sub Varful Comanda de 1450 m se gaseste imediat la intrare in statiune pe partea stanga. Partia Platos se afla pe partea din mijloc si are teleschi/telescaun propriu (2200 pers/ora) + nocturna.

Partia Panorama Sibiului / Poiana Poplacii (2 partii paralele) se afla pe partea stanga si la fel are teleschi/telescaun/nocturna capacitate 1200 pers/ora. La partia Soarelui care pleaca de la aceeasi inaltime cu Platosul se poate urca partial cu banda rulanta.

Partia Arena este in partea dreapta una mai scurta doar cu teleschi capacitate mai mica de 500 pers/ora dar cu nocturna. Tot in partea dreapta este partia prevazuta ca scoala de schi cu urcare pe banda rulanta si gradinita pe schiuri. Spre deosebire de partia veche aici la Platos complexul este destul de animat vara (nu ca iarna când abia gasesti loc de parcare) dar avand in vedere activitatile de vara este de inteles. Asa ca lista cuprinde urcarea pe telescaun pt la Vf Comanda (la fel un punct de belvedere spectaculos) tarifele adult / pensionar + student / copii 19 / 15 / 13 ron urcare + coborare, numai urcare sau diferite alte configuratii cum ar fi grup sau urcare ultipla reduce considerabil din pret. Inchirierea mountain Bike/sau trotineta de teren 30/20 ron cate 2 ore. La mai multe ore pretul scade drastic. Sania de vara (acum am aflat ca exista asa ceva) 25/20/15 ron o coborare. Tiroliana 25/20 ron o coborare. Parcul de catarat (impreuna cu echipament) ne costa 20/15/10 pe ora. Alte posibilitati de agrement : caiac pe lac 30/25 ron/ora( de lac am aflat tot in aceasta vara se poate observa in filmarea aeriana atasata), trambulina 10 minute 20/15/13/10 ron, teren de fotbal 50 ron pt 6 adulti/8 copii 30 minute (suprafata umeda) si lista continua. Mai multe pe arenaplatos.ro/vara.html. O filmare aeriana cu drona aici

Arca Parc Paltinis se afla pe drumul spre Paltinis si exista multiple variante de catarare in diferite configuratii si nivele de dificultate atat pentru adulti cat si pentru copii. Tarifele sint 25-45 ron/3 ore. Descrierea pe larg este pe situl lor http://arkapark.ro/

Drumetii de facut din Paltinis:

Rezervatia Naturala Cindrel : Cel mai frumos traseu este traseul de creasta care duce pana la Vf Cindrel si lacul glaciar Cindrel. Se lasa masina/sau se pleaca din dreptul cabanei Nora de langa telescaun. Dupa zeci de m gasim indicatorul spre Poiana Gaujoara si marcajul cruce rosie. Dupa o ora ajungem la o intersectie de carari o luam in sus spre saua Batrana. Iesim in zona alpina dupa cca 1,5-2 ore in functie de viteza si continuam pe traseul de creasta (marcaj banda rosie) Dupa inca 1,5-2 ore ajungem la un refugiu numit Canaia (de la traseul de creasta in stanga in jos) In sezonul de vara este cabanier aici pretul este modic 20-25 ron. In extrasezon (de ex eu am fost in luna mai mai demult) se poate admira cabana de afara deoarece este incuiata, si dormi in cort. De la refugiu pana in saua Canaia si rezervatia Cindrel sint cca 20-25 minute, se poate urca pe Vf Cindrel 2244 m sau cobora pana la lac (in luna mai inghetat) In luna mai se poate culege bujorul de munte. De la lac in jos mai exista un refugiu din barne de lemn. Zona este salbatica peste tot urme/rahat si miros de urs. De 2 ori am dormit in acest refugiu de jos.

Traseul Paltinis-Cheile Cibiunului : Se pleaca tot din zona telescaunului se coboara mult (pe urma trebuie si urcat) dar peisajele vazute acolo chiar merita efortul. Traseul este de 2-3 ore, marcajul bulina rosie.

Traseul Paltinis-Lacul Negoveanu : Dureaza 3,4 ore, semnul este triunghi rosu si se merge prin Poiana Muncel, Poiana Batrana Mica, se pleaca tot de la telescaun.

Pentru a vedea toata zona muntilor Cindrel si inclusiv Paltinisul recomand zborul cu un avion de mici dimensiuni model Cessna (4 locuri cu pilot) loc de decolare Cisnadie, aerodrom Magura, costurile nu sint enorme avand in vedere ca dupa decolare sintem deja in muntii Cindrel si tot zborul nu va dura mai mult de 30-40 minute.

Cateva locatii de cazare:

Cabana Nora Paltinis este o cabana istorica situata langa telescaunul Oncesti. Este din lemn nu este modernizata dar are o capacitate mare. Nu am gasit date despre pret, personal am stat odata, nu este pentru cei pretentiosi.

Cabana istorica Casa Turistilor (in prezent sub denumirea Hohe Rinne Paltinis Hotel & Spa) un hotel de lux 4 stele cu o capacitate de 88 camere, restaurant, terasa, sala de conferinte, piscina, sauna, etc costa de la 245 ron cu MD. Intalnirea de 10 ani de la absolvirea scolii aici am sarbatorit, asta a fost in 1999 si nu era renovat ca acum dar era deja destul de ok. Siteul hotelului aici: hoherinne.com

Hotel Cindrel cu multe facilitati inclusiv piscina interioara costa de la 180 ron/dbl/noapte. Siteul aici: hotelcindrel.ro/en

Locatiile de cazare sint multe, cateva exemple: Orhideea 120 ron, Rustica 100 ron, Stefana 100 ron, Edelweiss 100/120 ron, Paltinis 100 ron, Vila Romana 90/100 ron, Rustic 100 ron, etc.

Recomand celor care viziteaza Sibiul, rog filmarea cu drona gasita pe Youtube la începutul articolului. https://www.youtube.com/watch?v=lNqazZ0d3Mk

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 19.09.16 22:57:48
Validat / Publicat: 20.09.16 08:45:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PĂLTINIȘ [SB].

VIZUALIZĂRI: 5000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 De pe Vf Oncesti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.09.16 08:45:19]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster
[20.09.16 10:15:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[20.09.16 10:40:33]
»

@AZE: Pentru mine statiunea Paltinis are o semnificatie aparte, este locul in care am petrecut luna de miere (acum vreo 22 de ani), ei bine doar o saptamana, dar asa se spune. Nu mai stiu unde am stat cazati insa locatia era administrate de doi tineri de nadejde, si care preparau o mancare atat de buna incat faceam tot posibilul ca sa prindem ultimul moment al mesei de pranz pentru ciorba pe care o faceau.

Locurile acelea aveau frumusetea lor deoarece nu erau agglomerate precum Valea Prahovei si te bucurai din plin de frumusetile naturii.

Pozele sunt superbe, felicitari votat cu mare placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[20.09.16 11:47:21]
»

@mishu: Multumesc, ma bucur ca ati fost la Paltinis si aveti amintiri frumoase de acolo. Iarna este totusi foarte aglomerat din cauza ca nu prea sint partii de schi mai apropiate de oras, dar vara asa cum am povestit in articol este liniste si pace. Poate prea liniste, ceea ce inseamna ca nu se face mare lucru. Si ceea ce ma ingrijoreaza este ca am observat la padurile din jur brazi bolnavi, poate din cauza poluarii care ajunge peste tot.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[20.09.16 11:59:54]
»

@AZE: Und ein hohe SB! Un articol la-naltime! Ca de obicei!

ANILU
[20.09.16 14:51:50]
»

@AZE: Am avut şansa să ajung la Păltiniş şi vara şi iarna. Vara, aşa cum ai precizat şi tu este multă linişte, nu este aglomerat deloc.

Dar pentru mine prima amintire care îmi vine în minte când mă gândesc la Păltiniş este de acum ceva ani... când la ieşirea din Sibiu şi până la Răşinari ne-a însoţit acel renumit tramvai, care astăzi nu mai circulă. Noi ne amuzam când îl vedeam ieşind din lanul de porumb. Amintiri.

Felicitări pentru articol, selectat ca Minighid pentru Păltiniş.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[20.09.16 19:20:37]
»

@Zoazore: Multumesc, intradevar articolul este la inaltime dar Paltinisul doar cu altitudinea deasupra marii. Chiar daca am vazut in ultima perioada multe lucruri pozitive, asa cum am decris in articol ar mai fi loc de mai bine. Partiile chiar daca s-au inmultit in ultimii ani tot nu ajung ar binevenita o dezvoltare continua a partiilor si implicit sporturilor de iarna, n-ar strica un patinoar daca ar fi, si mai mult agrement vara, eventual si un camping, idei ar fi multe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[20.09.16 19:23:57]
»

@ANILU: Multumesc, sa stiti ca si mie imi pare rau de tramvaiul Sibiu-Rasinari, ar fi binevenita macar un traseu scurt turistic. Acum tramvaiul este vizibil la intrarea in localitatea Rasinari si rugineste pe sine. Pacat, ma duceam si eu cu baiatul meu o data sigur ii placea. Asa probabil o sa merg pana in localitatea Cornatel aproape de Sibiu si voi lua mocanita de acolo, poate mai spectaculos decat tramvaiul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Zoazore
[20.09.16 21:16:18]
»

@AZE: Aici e vorba și de voință, nu doar de putință. Idei ar fi multe, cu concretizarea e mai greu.

AZEAUTOR REVIEW
[20.09.16 23:27:27]
»

@ANILU: de cand ati deschis subiectul cu tramvaiul am inceput sa caut ceva informatii si am gasit pe aceasta publicatie online :

turnulsfatului.ro articol din 26 iunie

in care scrie ca inca in aceasta vara se va porni tramvaiul in scopuri turistice. Care vara ca eu am fost pe acolo in septembrie si tramvaiul vopsit alb tot acolo am gasit la intrarea in Rasinari. Ce-i drept am vazut niste utilaje in dreptul sinelor de tramvai dar nu mi-am dat seama daca este un utilaj pentru reconditionare, sau pentru demontarea sinelor. Sincer eu m-am gandit la demontare, sper sa nu fie asa.

printesa82
[08.10.16 23:23:35]
»

Dupa citirea articolului... si vazand pozele... i-mi doresc sa ajung si aici☺... noi de regula mergem la Cavnic la schii...fiind mai aproape.

Felicitari pentru descrierile Dvs... sunt foarte utile comunitatii☺ (azi am avut timp de citit).

Multumesc pentru lectura... poate mai apuc din cele vechi☺ (sunt noua pe aici... asa ca mai am de recuperat). Numai bine... si calatorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, mishu, printesa82, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Păltiniș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088462829589844 sec
    ecranul dvs: 1 x 1