ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2015
DE sed
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Orastie, un oras incarcat de istorie

TIPĂREȘTE URM de aici

...Asa cum spuneam, am plecat incarcati energetic de la fosta capitala a Daciei catre Orastie, numit si "orasul sasilor". Localitatea a jucat un rol important in dezvoltarea culturii neamului nostru, dar si a istoriei deopotriva. Inca de la intrarea in localitate, pe sensul de mers dinspre Simeria, pe partea dreapta, gasim monumentul "Semn dacic" (sica dacica), creatie a sculptorului Nicolae Adam, monument inchinat memoriei regelui dac Decebal. In anul 2007 s-au comemorat 1900 de ani de la moartea sa. Monumentul reprezinta un semn cum ca intram in "inima civilizatiei dacice din Muntii Orastie".

Sica a fost cea mai importanta arma de lupta a stramosilor nostri geto-daci. Lama sa era ingusta si ascutita pe partea concava, avand manerul confectionat din os sau lemn. Spintecand si taind imprejur, dacii au reusit sa-si apere teritoriul cu ajutorul ei... "Este arma cea mai eficace a dacilor, cea care i-a determinat pe romani ca, după războiul de la 101-102, să-şi modifice coifurile şi scuturile, care nu rezistau din cauză că tăişul situat pe interiorul curburii, puterea loviturii şi efectul de seceră dat de conformaţia armei formau o combinaţie distrugătoare". Poate ca de aceea aceasta unealta a meritat un semn de inchinaciune.

Tot sculptorul Nicolae Adam concepe intre anii 1974-1975 monumentul Paliei din Orastie, la 750 de ani de la atestarea localitatii. In anul 1582 s-a tiparit in Orastie prima traducere romaneasca a primelor doua cartii ale Vechiului testament. Palia este un monument al limbii romane si"reprezinta, simbolic, pe cele trei fete ideea tiparirii cartii. Prima fata reprezinta pe carturarii care cugeta la necesitatea dezvoltarii limbii române prin tiparituri. A doua fata reprezinta pe cei care au scos din teasc cartea: Serban Coresi si Marian. În acelasi grup apare o figura de om din popor, mândru de valoare cartii. A treia fata a monumentului simbolizeaza folosirea cartii în interesul propagarii limbii române în popor cu scopul învataturii. Prezenta copilului alaturi de carturari si oameni din popor prefigureaza generatiile urmatoare care au dezvoltat limba româna pe aceste meleaguri. Monumentul este cioplit în marmura alba de Ruschita, înaltimea ajungând la 6 metri, iar partea figurativa la 3 metri".

Sculptorul, mare impatimit al istoriei stramosilor nostri, a dorit sa infiinteze la Orastie in muzeu al dacilor. Din pacate, nu reuseste, caci moare la cateva luni de la finalizarea "semnului dacic".

In apropiere de monument, am admirat monumentele lui Decebal, Nicolaus Olahus si Aurel Vlaicu, personalitati ce au apartinut locului sau ce au adus o contributie importanta la dezvoltarea culturii si istoriografiei romanesti.

Vis-a-vis se afla Cetatea Orastiei, veche cetate medievala, pastrata in conditii destul de bune. Costruita in secolul XIV, deservea, la fel ca majoritatea cetatilor vremurilor de atunci, adapostirii localnicilor din fata invaziei tatarilor si, mai tarziu, a turcilor. In interior, se afla doua biserici, luterana si reformata, monumente de o adevarata valoare istorica, arhitecturala si culturala. Din pacate, nu am vizitat cetatea (aceasta ne-a scapat...). Aveam masina parcata intr-un loc dosit si era plina cu bagaje... Stiu insa ca este deschisa publicului spre vizitare si am citit ca nu se percepe taxa.

Orastie este si locul unde puteti vizita muzeul de etnografie, muzeu ce prezinta o gama larga de bunuri culturale (costume traditionale populare, vase de ceramica, produse de artizanat etc.)

Tot aici s-au descoperit urme ale civilizatiei culturii din perioada neolitica Vinca-Turdas, ce se intindea in Romania, Serbia (unde au fost s-au gasit primele ramasite arheologice-in Vinca), Macedonia si Bulgaria). vatra-daciei.ro/despre-cu ... ra-vinca-turdas

La sfarsitul vizitei, am admirat biserica ortodoxa atat pe exterior, cat si in interior, unde am adus o inchinaciune lui Dumnezeu si tuturor celor ce ne-au pus la dispozitie toate aceste bunuri.

Am pornit apoi spre Baile Herculane, care va fi si urmatorul nostru loc de odihna timp de doua nopti...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de sed in 13.10.15 14:50:42
Validat / Publicat: 13.10.15 19:10:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORĂȘTIE [HD].

VIZUALIZĂRI: 2681 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sed); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Altarul bisericii otodoxe
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

Yolanda
[21.09.18 16:55:43]
»

Desi articolul a fost încarcat in octombrie 2015 de abia acum l-am descoperit, ma bucur ca cineva a prezentat orasul copilariei mele (m-am nascut aici) dar am parasit orasul în 1971. Cele doua monumente sunt superbe! Semnul dacic si Palia -monumentul limbii române, ma bucur ca exista!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Orăştie și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056620121002197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1