ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

La pas prin centrul Oradiei

TIPĂREȘTE

Daca ieri am scris click aici, despre zona de pe malul drept, acum trecem podul peste Crisul Repede si ajungem pe malul stang, in zona ultracentrala a orasului.

Imediat pe partea dreapta se “inalta” cea mai impunatoare cladire din aceasta zona – cladirea monument istoric a Primariei. In Sec XVIII aici era resedinta episcopala romano-catolica, dar aceasta a fost demolata in 1902, pentru a face loc noii cladiri ce va fi - inca de atunci - Primaria. Cladirea este impresionanta atat datorita frumusetii si distinctiei, dar si datorita asimetriei sale precum si turnului inalt de peste 50 m.

Cladirea a fost reconstruita, dupa ce un incendiu din 1944 a distrus in intregime acoperisul si ultimul etaj. De asemenea, intre 1998-2000, fatada cladirii a fost restaurata in totalitate si s-au inlocuit si statuile alegorice care erau deja degradate.

Se pare ca este in curs de realizare un proiect in care turnul Primariei va fi inclus intr-un circuit turistic, va putea fi vizitat, cu acces chiar de la parter.

Chiar in fata Primariei se gaseste Biserica Sf. Ladislau, una dintre cele mai vechi din oras. Biserica a fost construita intre 1720-1741, iar altarul bisericii dateaza din 1730. Turnul bisericii a fost construit ceva mai tarziu, intre 1790-1800.

Mergand mai departe, gasim statuia lui Mihai Viteazul, iar in spatele acesteia este cladirea Episcopiei Greco-Catolice, construita la inceputul secolului trecut. Tot in aceasta zona, pe str. Iuliu Maniu este Catedrala Greco-Catolica Sf. Nicolae, construita intre anii 1800-1810 si reconstruita apoi dupa incendiul din 1837. Aceasta este acum in restaurare exterioara.

Peste drum este poate cea mai cunoscuta biserica din Oradea – Biserica cu luna. Aceasta este de fapt catedrala Episcopiei Ortodoxe. Constructia ei a fost realizata in totalitate intre 1784-1732, desi slujbe se tineau aici inca din 1790.

Interiorul bisericii este impresionant, pe iconostas fiind 45 de icoane, iar la cheia de bolta a unei arcade este portretul lui Horia – capetenia rascoalei din 1784, anul in care a inceput constructia bisericii.

De ce i se zice “biserica cu luna “? Deoarece are montat in turn, inca din 1793, un mecanism ce roteste o sfera vopsita in galben si negru – care reprezinta Luna. Mecanismul arata toate fazele lunii, face o rotatie completa in 28 zile si a fost construit de catre un ceasornicar oradean- Georg Rueppe.

Ca o curiozitate – in 1836 – un incendiu puternic a distrus jumatate de oras – case, biserici, etc. Singura cladire ce a scapat din incendiu a fost Biserica cu Luna.

Foarte aproape de biserica cu luna este Palatul Moskovits II (primul este in zona pietonala), construit intre 1910-1911, la subsolul caruia functioneaza acum un cunoscut restaurant cu specific "medieval".

Tot aici, pe str. V. Alecsandri se gaseste Palatul Deutsch, construit tot la inceputul secolului trecut. Initial acesta a fost un celebru magazine de sticlarie si portelanuri, ajungand ca pe vremea lui Ceausescu sa fie magazine de copii – Gulliver. Acum este sediul Bancii ING.

Intorcandu-ne si mergand iarasi spre Cris, gasim Palatul Vulturul Negru si Pasajul Vulturul Negru. La inceputurile lor (construite in 1907-1909) aici era un ansamblu-cladire cu destinatie multipla – hotel, casino, banci, cafenele, restaurante, etc. In momentul de fata, in fosta cladire a palatului functioneza Hotelul Vulturul Negru, precum si magazine si sedii de bancii. Pasajul Vulturul Negru este si acesta o “emblema” a Oradiei, vitraliile fiind deosebite, cea de la intrarea dinspre P-ta Unirii avand un vultur negru - vezi poza. Pasajul este in forma de “Y“ si are iesire in trei locuri, spre P-ta Unirii, spre Str. Independentei si spre Str. Alecsandri. Se pare ca s-a dorit – l-a vremea respectiva – sa se faca acest pasaj, inspirati de Galeria Vittorio Emanuele din Milano. Pe vremuri, in pasaj era zona comerciala, cu multe magazine, mai veneau si ungurii sa faca bisnita cu guma, sapunuri Amo si spay-uri Bac, etc. Acum sunt cafenele, baruri, cluburi si Teatrul de copii Arcadia.

In apropiere, pe Str. Independentei se mai poate vedea si Sinagoga Neologica Zion – aceasta fiind primul lacas de cult in stil eclectic din Oradea.

In aceasta zona mai este parcul 1 Decembrie – foarte frumos (fantani arteziene, statuia eroului necunoscut), precum si Palatul Ulmann. Acesta din urma – construit in 1913 – apartine tot de comunitatea evreiasca din Oradea, Ulmann fiind unul dintre cei mai mari negustori ai Orasului la inceputul anilor 1900. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, acest palat a facut parte din perimetrul ghettoului, fiind adusi aici evreii ce urmau sa fie deportati in lagare.

O alta sinagoga, care se poate vedea in apropiere, este Sinagoga Mare Ortodoxa, pe Str. Mihai Viteazul, construita in 1890.

De ce sunt doua - deoarece in 1870, comunitatea evreiasca din Oradea s-a scindat in doua – comunitatea ortodoxa si comunitatea congresista, devenita ulterior neologica.

Cam asta ar fi – pe scurt – cu zona centrala a orasului, dar mai este ceva foarte important – Palatul Baroc si Catedrala Romano-Catolica – ambele amplasate relativ aproape de centru, in zona Bd. Dacia – Str. Sirul Canonicilor...

Palatul Baroc este Palatul Episcopal Romano Catolic, construit intre 1762 – 1776, in forma de U, avand o fatada lunga de peste 100 m. In fata palatului era o adevarata gradina botanica, pe locul acesteia fiind acum parcul Petofi. Cladirea este restaurata in 1971 de catre stat si se fac modificari astfel incat sa fie transformat in Muzeul Tarii Crisurilor. Muzeul a functionat aici doar pana in 2006, deoarece cladirea a fost retrocedata, in prezent pentru mutarea muzeului fiind in curs de amenajare un nou spatiu in cadrul unor foste cladiri ale Armatei.

Dar ce se va intampla cu Palatul Baroc, revenit in proprietatea Episcopiei Romano-Catolice? Nimeni nu stie inca.

Langa Palatul Baroc este Catedala Romano-Catolica si daca tot ati ajuns la Oradea, nu aveti voie sa o ratati. Este una din cele mai frumoase biserici in stil baroc din Europa. Biserica a fost construita intre 1752-1780, dupa planurile unui architect Italian, iar in 1991a fost ridicata la rangul de basilica de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

Dimensiunile sunt foarte mari, lungimea fiind de aprox 68 m, iar turnurile au o inaltime de aprox 61 m. Altarul principal este din marmura de Carrara, iar in stanga si dreapta mai sunt inca 10 altare laterale. Picturile si statuile din interior sunt deosebite si de o mare valoare istorica, de asemenea sunt si doua pietre mortuare la intrarea din partea dreapta.

Mie personal asta si biserica cu luna imi plac cel mai mult.

Alte foarte multe detalii, istorice si nu numai, gasiti in cartile “Memoria caselor” a D-lui Liviu Borcea, si “Istoria orasului Oradea” a D-lui Mircea Bradu.

Cam asta ar fi in mare despre Oradea, sper ca nu v-am plictisit. Daca mai aveti timp, puteti vedea si Cetatea Oradea + parcul de langa, detalii click aici si/sau urcati pana pe dealul Ciuperca, pentru o panorama superba a orasului.

Webmaster – fara puncte te rog.


[fb]
---
Trimis de presario in 27.04.10 11:17:17
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3494 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primaria Oradea, vazuta de pe podul din apropiere.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 4400 PMA (din 7 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

georgiana
[27.04.10 12:45:54]
»

Deci tie personal iti place mai mult... pe malul stang al Crisului Repede?

Si... daca ieri am votat eu malul drept, nu ar fi incorect sa nu votez si malul stang, colega???!

presarioAUTOR REVIEW
[27.04.10 12:51:46]
»

gEorgi - multumesc pt vot.

Ambele maluri sunt frumoase

pepsi70ro
[27.04.10 13:28:31]
»

Uite asa am reusit sa vizitez si eu Oradea. Indiferent de maluri, tot frumoasa ramane. Felicitari!

creivean
[27.04.10 13:44:37]
»

Cum spuneam şi ieri, bravo, Oradea merită astfel de gânduri şi chiar mai mult.

Plus 400 PMA pentru autor.

presarioAUTOR REVIEW
[27.04.10 13:49:04]
»

pepsi si creivean - multumesc mult pt voturi

creivean
[27.04.10 13:53:45]
»

Plăcerea este doar de partea mea.

Meriţi mai mult decât cele 400 PMA, pentru documentarea serioasă pe care ai făcut-o înainte de a scrie aceste rânduri şi pentru că-mi arăţi Oradea, altfel decât o ştiu eu, de când m-a adoptat acu 14 ani.

P. S. , îţi respect decizia de a nu primi punctele standard, dar după mine le meriţi. Sigur lipsa acestora o să fie recompensată de PMA-urile meritate.

dadica
[27.04.10 14:00:21]
»

Draga Presario,

Nu am inteles daca esti din Oradea sau esti doar in vizita.

Eu sunt nascuta si crescuta in Oradea. Din pacate la 7 ani am fost nevoita sa vin cu parintii mei la Bucuresti (ei cu serviciul, eu cu scoala). Tot ce ai spus pana acum de Oradea imi umple sufletul de bucurie si nostalgie. Parca traiesc fiecare imagine pe care o vad.

Te rog, te implor, nu te opri. In Oradea mai ai multe de vazut.

Poate ajungi si in vechiul cartier Velenta, unde am crescut eu.

Astept cu nerabdare si alte imagini si comentarii.

Cu drag,

Rodica

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
webmasterXY*
[27.04.10 14:00:46]
»

@creievean punctele standard au fost retrase la cererea autorului impresiilor, fiind al 4-lea set de impresii despre oras. Se vor compensa prin voturile acelora care il gasesc util.

creivean
[27.04.10 14:09:11]
»

Corect ... şi totuşi incorect.

Ştiu, s-a mai discutat, dar ar mai fi de discutat, deoarece pe aici în afara celor ce vânează puncte/premii ( refuzate de unii, printre care şi eu - nu mi-am revendicat ultimul premiu Top-"Hot"-Users saptamana [14] / 2010 ), mai sunt şi useri care chiar ajută comunitatea să crească, sau datorită cărora, comunitatea chiar a crescut.

Părerea mea....

Dar, poate mai discutăm problema pe forum.

dadica
[27.04.10 14:20:01]
»

Webmaster18

Scuza-ma dar ti-am trimis un mesaj pe un review de la Clisura Dunarii, pentru ca nu stiu unde sa iti adresez personal o intrebare.

Ajuta-ma te rog si spune-mi unde pot gasi o priveliste de vis la varsarea Dunarii in mare?

Multumesc.

webmasterXY*
[27.04.10 14:31:54]
»

@ dadica > webmasterii nu e musai sa stie raspunsul la aceasta intrebare (adica poate nu aufostacolo cu totii! ) sau poate ce-i place colegului #18, nu-mi place mie... s. a. m. d.

Locul unde ai pus-o prima data (intrebarea) era oricum muuuult mai potrivit decat aici. ideea este ca, daca ai putina rabdare, o sa incepi si sa primesti raspunsuri.

Apropo: la Sulina ai fost?

presarioAUTOR REVIEW
[27.04.10 14:36:30]
»

dadica - multumesc pt aprecieri.

Evident ca mai sunt multe de vazut si spus despre Oradea, chiar si despre Velenta.

Eu am incercat sa punctez doar chestiile mai importante din Oradea.

Poate ca pe viitor, atat eu, cat si colegii de site, vecinii din Oradea, sau trecatorii pe aici o sa scrie mai multe si mai bune

webmasterXY*
[27.04.10 14:39:52]
»

@dadica te pot asigura ca o priveliste deosebit de frumoasa este in zona bratului Sfantu Gheorghe unde exista un sat pescaresc deosebit de rustic, dar si un loc de campare aproape de plaje.

Aici exista una dintre cele mai fine plaje din Europa si cu siguranta poti admira cel mai frumos rasarit!

Pentru mai multe amanunte intra: aici

presarioAUTOR REVIEW
[27.04.10 14:45:37]
»

Am pus si cateva poze mai vechi (ce am gasit pe net) cu zona centrala a Oradiei.

Foarte interesanta este poza 51, este Str. Independentei, se vede in spate Sinagoga Neologica, cateva cladiri vechi pe partea stanga si linia de tramvai cu un tramvai de acu' 40-50 de ani (cred).

Faceti apoi comparatie cu poza 32, unde este exact aceeasi zona - Str Independentei, dar astazi.

Se vede aceeasi Sinagoga, cladirile de pe stanga au fost demolate, acum este acolo o parcare.

Linia de tramvai este tot acolo, tramvaiul este tot acolo, dar mult mai modern.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
creivean, dadica, domidoc, georgiana, presario
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053781032562256 sec
    ecranul dvs: 1 x 1