ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2014
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cetatea Halmyris - Murighiol

TIPĂREȘTE URM de aici

In luna mai a anului 2014, cand am vizitat Delta Dunarii, ne-am cazat la peniunea “La Sorin” vezi impresii din Murighiol. Intr-una din plimbarile nostre prin localitate, la iesire din Murighiol am vazut un indicator care ne indruma spre Cetatea Halmyris. Recunosc ca pana atunci nu am auzit de acesta cetate (si cred eu, ca in Dobrogea sunt mai multe astfel de cetati dar ca nu sunt mediatizate).

Deci cetatea Halmyris este pozitionata la iesirea din localitatea Murighiol pe drumul ce leaga Murighiolul de Dunavatul de jos, avand urmatoarele coordonate GPS : N45.024641, E29.197675. Din soseaua principala (drumul judetean 222C) se vireaza la stanga si se mai merge aproximativ un kilometru pe un drum pietruit pana langa cetate.

Ajunsi la cetate, am avut o mica surpiza, nu era nimeni de la care sa cumparam bilete, un ghid care sa ne explice si noua ce avem aici (era dupa ora 16 si probabil ca si-au terminat programul sau erau zilele libere din perioada 1 mai) dar ne-am descurcat cat de cat cu ajutorul panourilor informative raspandite prin cetate. Pe langa noi, mai erau inca 4 vizitatori care fiecare umbla pe unde dorea.

Cetatea Halmyris este una din cele mai vechi cetati care se gasesc pe teritoriul actual al Romaniei. Primele date despre aceasta cetate au aparut undeva in secolele VII-VI inaintea erei noaste, acesta fiind o asezare getica. Datorita pozitionari sale, cetatea a devenit un important centru militar si comercial al Imperiului Roman, astfel ca in timpul domniei Imparatului Traian, cetatea a fost fortificata, aici s-a construit un castru roman.

Intarea in cetate se facea pe patru porti, cate una pentru fiecare punct cardinal, noi am intrat pe Poarta de vest – sapaturile arheologice la acesta poarta au fost efectuate intre 1987-1996 si intre 2000-2003. Poarta a fost construita atat pentru circulatia carelor cu cai cat si pentru cea pedestra. In evolutia acestei porti au fost identificate trei faze principale : prima faza care dateaza intre domnia lui Traian si inceputul secolului III, corespunde unei porti late de 3.5 metri, flancata de doua turnuri rectangulare construite din blocuri de calcar ridicate de catre detasamentele din legiunea I-a Italica si legiunea XI-a Claudia. In faza a doua – secolul III –poarta afost transformata intr-un complex de tip curte interioara din motive de eficienta si conform cerintelor tactice. Faza a treia (sfarsitul secolului III – inceputul secolului IV) a adus schimbari drastice portii. Structurile anterioare au fost demolate si in locul lor a fost construita o curte interioara rotunda cu doua intrari succesive. Accesul era precedat de doua bastioane masive din piatra legate cu mortar asezate de o parte si de alta a intrarii. Bastioanele erau separate de zidul de aparare prin doua coridoare boltite.

La inceput cetatea avea o forma dreptunghiulara dar odata cu reconstructia cetatii a primit o forma trapezoidala, pentru ca cetatea a fost construita pe o stanca si s-a respectat forma stancii. Pentru apararea cetatii s-a construit un zid fortificat dotat cu 15 turnuri. In partea de nord- vest se afla turnul 12 - destinatia sa afost sa apere coltul de nord-vest al fortificatiei, era situat intre turnul 13 si bastion la mijlocul distantei fata de poarta de vest. Turnul avea forma de U. Acesta a fost construit spre sfarsitul secolului III era noastra, odata cu refacerea intregi fortificatii romane. Turnul a avut o functionalitate strategica pana in mijlocul secolului al VI cand a cunoscut o folosire mixta atat militara cat si civila.

Urmatorul obiectiv pe care l-am vizitat se numeste Aria A – Aria A este o suprafata vasta aflata in spatele turnului 13 al porti de nord. In acesta zona sunt amplasate edifici din secolul IV, constand in baraci, o camera de garda, cladirea comandantului detasamentului care asigura apararea portii de nord. Suparafata dintre cladirea comandatului si turnul 13 este pavata cu placi mari de piatra si caramizi. O scara lipita de zidul de nord al incintei, intre camera de garda si baraci, permitea accesul spre intrarile de la nivelurile superioare ale zidului de aparare.

La inceputul secolului IV in cetate s-a construit o Basilica unde a fost descoperita o cripta denumita Cripta Martirica. Denumirea de Martirica se datoreaza faptului ca aici au fost ingropati doi martiri crestini Astion si Epictect, carora li s-a taiat capul din ordinul imparatului Deoclitian, pentru credinta lor. Accesul spre acesta cripta se face pe o scara. Aceasta scara duce la prima incapere cu dimensiunile de 2.15m, 92 latime si 1.37m inaltime, pavata cu caramizi. Peretii si tavanul incaperii au pictate o fresca cu motive vegetale. Camera mortuala are doi metri lungime, 1.85 mlatime si 1.88m inaltime. Doua platforme late de 50 cm si inalte de 1 metru situate pe fiecare latura a coridorului au fost destinate sa primeasca sicriele. Incaperea mortuala avea tavanul boltit. Fresca din acesta camera este mai bine pastrata decat cea din cealalta camera.

In partea vestica a basilici descoperim un alt punct de atractie al cetatii si anume Termele Romane. Acestea au fost construite la sfarsitul secolului IV in forma de L, avand in fundatie un sistem de incalzire prin podea. Planimetria este simpla : trei incaperi caldarium, tepidarium si frigidarium. Doua bazine in forma de potcoava unul pentru apa calda si unul pentru apa rece erau legate de caldarium, respectiv de frigidarium. Tevile din plumb si lut aduceau apa calda de la bazinul cu apa calda la bazinul pentru spalat. Frigidarium era o incapere mare cu o bancheta acoperita cu marmura. Pereti erau placati cu placi de marmura. Accesul in interiorul edificiului se facea prin doua intrari una situata spre turnul poarta numarul 1, iar cealalta spre complexul de cladiri din partea de vest a cetatii.

Poarta de nord. A fost construita pentru accesul pietonal si a fost orientata spre Dunare. Cercetarile arheologice au permis stabilirea a trei faze distincte. Faza I – a fost construita in prima decada a secolului II era noastra, de catre detasamentele legiunilo a- I Italica si a-XI Claudia. Un altar descoperit in daramatura a fost dedicat lui Hercules de catre aceste detasamente. O platforma din mortar extrem de dur, afost construita initial pentru a evita ca umezeala sa se infiltreze in blocurile de calcar din care au fost ridicate zidurile. In partea de sus a platformei au fost construite doua turnuri rectangulare din blocuri ciclopice care flancheaza poarta. Faza II - dezvaluie o schimbare drastica a tactici defensiva. Poarta a fost complet demolata in timpul reconstructie generale de catre Aurelian (270-275) sau Probus (276-282). Reconstructia se termina in anul 305. Doua turnuri in forma de U au fost construite deasupra turnurilor daramate. Faza III a constat in activitati de reparatii masiva efectuate la sfarsitul secolului VI la ambele fundatii ale turnurilor in scopul de a le consolida ca urmare a slabiri turnului aflat in apropierea cursului de apa. Poarta de nord a sfarsit prin a fi blocata complet in a doua jumatate a secolului VI, cand accesul spre Dunare era dificil

In partea de est a cetatii se gaseste Turnul de aparare numarul 2. Acesta ae forma de U.

Daca sunteti in Delta in zona Murighiol sau Dunavat merta sa va petreceti cate ore admirand acesta veche cetate.

Informatiile despre cetate sunt luate de pe panourile informative aflate in interiorul cetatii.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 26.01.16 07:42:26
Validat / Publicat: 26.01.16 08:32:31

VIZUALIZĂRI: 3464 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 ruine aflate in Aria A
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33950 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.01.16 08:32:14]
»

Mutat în rubrica "Cetatea Halmyris, MURIGHIOL" (nou-creată pe sait)

-

Mulţam fain.

Am setat coordonatele GPS conform indicațiilor, rezultând următoarea poziționare pe harta interactivă AFA.

Am adnotat, deasemenea, aceste coordonate ca fiind confirmate.

Michi
[26.01.16 09:43:08]
»

Interesant şi bine documentat. Nu auzisem de această cetate. I-am notat numele pentru a o vedea când vom ajunge în Dobrogea.

zlatnaAUTOR REVIEW
[26.01.16 09:49:28]
»

@Michi - Va multumesc pentru vizita, aprecieri si vot. Sunt mai multe cetati in Dobrogea care nu sunt mediatizate. Daca o sa ajungeti in Dobrogea prin vizita la acesta cetate o sa descoperiti o noua fila din istoria zbuciumata a tarii noastre, pe care inca multi nu o stim (parca la scoala am facut o alta istorie -si acum aflam noutati).

Va doresc drum bun si calatorii placute, stimata doamna.

mishu
[26.01.16 09:54:38]
»

Cred ca probabil atunci cand incercam sa cucerim noi teritorii ar trebui mai intai sa ne facem temele mai temeinic. nici eu nu auzisem de aceasta cetate si este un lucru minunat ca ne-ai povestit despre ea. Avand in vedere istoria Dobrogei, cred ca sunt inca multe de aflat. Felicitari

tata123 🔱
[27.01.16 14:02:04]
»

@zlatna - Chiar dacă amenajările nu se ridică la standard înalte ați călcat pe un teren plin de istorie. În 2015 s-au descoperit la Halmyris urme ale unor clădiri antice. Tot aici se preconizează ridicarea unui centru de informare turistică.

@all - În ultimii ani mai multe proiecte au încercat să aducă în atenția potențialilor vizitatori frumusețea și istoria Dobrogei. Chiar dacă ”Încet-încet, câte puțin-câte puțin” - așa se va scoate la iveală patrimoniul dobrogean; infrastructura rutieră și turistică se dezvoltă, numărul vizitatorilor crește etc.

Câteva exemple de proiecte turistice având ca temă Dobrogea: Punerea în valoare a patrimoniului istoric - Cetatea Halmyris - specifică zonei pescărești Murighiol; Pe urmele argonauților: Promovarea traseului touristic Constanța, Istria, Cheile Dobrogei (histria-cheiledobrogei.ro); Visul Împăratului Traian: Promovarea turistică a zonei Ostrov-Adamclisi (traseeostrovadamclisi.jud ... ul-constanta.ro); Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava (se dorește amenajarea unui muzeu arheologic și a unui port turistic pe Dunăre; imagini cu stadiul lucrărilor din toamna lui 2015 găsiți aici: flickr.com/photos/1134940 ... 157659471156568); Obiectiv turistic sat pescăresc tradițional - Tulcea (vezi aici știrea: agerpres.ro/social/2015/1 ... piului-12-52-36).

zlatnaAUTOR REVIEW
[27.01.16 14:06:33]
»

@tata123 - Multumesc pentru completarile aduse sunt soarte bune.

"În 2015 s-au descoperit la Halmyris urme ale unor clădiri antice. Tot aici se preconizează ridicarea unui centru de informare turistică. " - nu am stiut ca s-au facut descoperiri noi iar centrul de informare ar fi foarte util, va spun ca in momentul vizitei te simteai ca un lup singuratic umbland de unul singur printre aceste ruine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, tata123 🔱, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Halmyris:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10034799575806 sec
    ecranul dvs: 1 x 1