GRAD SATISFACȚIE
Mediaş, mai demult Medieş este un municipiu şi al doilea oraş ca mărime din judeţul Sibiu, Transilvania, România.
Municipiul Mediaş este aşezat în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la o distanţă de 39 km de Sighişoara şi 41 km de Blaj. Cetatea săsească din Moşna se află spre Agnita, la 10 Km de Mediaş. La 18 km de Mediaş se găseşte staţiunea balneoclimaterică Bazna, atestată documentar din anul 1302. Staţiunea beneficiază de izvoare de apă minerală, bogate în săruri, nămol mineral şi sare de Bazna. Distanţa din Mediaş până în municipiul reşedinţă de judeţ Sibiu măsoară 55 km.
Conform datelor recensământului din 2002, populaţia Mediaşului este de 55. 153 iar din punct de vedere etnic erau: 45. 376 români, 6. 554 maghiari, 1. 959 rromi, 1. 150 germani, 114 alte naţionalităţi.
În secolul al XII-lea şi al XIII-lea regii Ungariei au aşezat în zona Mediaşului colonişti germani, cunoscuţi sub numele de saşi. Prima atestare documentara a Mediasului, se pare, este din anul 1267. În anul 1318, saşii din Mediaş şi cei din Şeica Mare au fost scutiţi de obligaţia de a participa la oastea regală, obţinând totodată şi unele privilegii fiscale. La 1402 regele Sigismund de Luxemburg a eliberat scaunele Mediaş şi Şeica de sub jurisdicţia comitelui secuilor.
Prima biserică românească din Mediaş a fost ridicată în anul 1826 prin eforturile episcopului greco-catolic Ioan Bob, cel care tot atunci a înfiinţat şi prima şcoală românească din oraş
Mediaşul este un centru important de exploatare a gazului metan (din anul 1900). În secolul al XIX-lea, vechile centre meşteşugăreşti de aici s-au transformat în fabrici şi s-au produs aici primul cristal şi primul email românesc
Un oraş pitoresc în care se simte îmbinarea dintre vechi şi nou, cu o alternanţă de stiluri arhitectonice, de la gotic la cel renascentist şi neoclasic, la baroc şi secession (Jugendstil). "Civitas Mediensis" şi-a conservat trecutul istoric în 17 turnuri şi bastioane, ziduri multiseculare înalte de peste 7 metri, 3 porţi principale şi 4 secundare de acces în vechea cetate. Biserica fortificată Sfânta Margareta deţine un ansamblu valoros de picturi murale gotice, iar turnul are un ceas care indică fazele lunii. Această biserică este importantă şi pentru că aici a fost închis domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, în anul 1476, în urma unui conflict cu regele Ungariei, Matei Corvin. Tot aici principele transilvănean Ştefan Báthory a fost ales în funcţia de rege al Poloniei. Centrul istoric al oraşului Mediaş apare ca un muzeu în aer liber. Monumentele medievale din piaţa castelului sunt unice în Transilvania. Oraşul are o vechime de peste 7 secole, fiind menţionat pentru prima dată, într-un document istoric în anul 1267, astfel fiind unul din cele mai vechi oraşe ale României. Printre obiectivele turistice, putem menţiona Turnul Croitorilor, Turnul Trompeţilor, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588) Turnul Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor. Complexul Arhitectural Franciscan include biserica şi mănăstirea franciscană, care, în jurul anului 1444, au fost construite de ordinul franciscan. Complexul adăposteşte exponate de mare valoare: tezaurul de la Şeica Mică, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramică populară.
În paginile romanului "Dracula", scriitorul irlandez Bram Stoker menţionează că, la nunta contelui valah, vinul a fost "cel auriu de Mediaş". Mediaşul şi împrejurimile lui sunt şi azi cunoscute, dată fiind faima vinurilor vechi de Târnave, simbol al stemei oraşului, zona fiind supranumită în vechime "Ţara Vinului" sau "Weinland", aşa cum apare în harta umanistului Johannes Honterus (sec. XVI).
Personalităţi locale
•Octavian Fodor (1913 - 1976), medic, membru titular al Academiei Române.
•Stephan Ludwig Roth (1796 - 1849), cărturar, reformator al învăţământului, om politic.
•Hermann Oberth (1894 - 1989), părintele rachetei şi astronauticii.
•Christian Schesaeus (1535 - 1585), poet umanist
•Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei
•Laura Kövesi, actual procuror general al Romaniei
Trimis de alexandruduma in 08.11.09 11:44:52
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MEDIAȘ.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexandruduma); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
adrian: nu te poti abtine, asa-i? ironii deplasate (chiar daca in nota de subtilitate obisnuita), post sters, 7 zile supendare ptr recidiva. Dupa atatea avertizari si para-avertizari, la urmatoare abatere ai "rosu" si un bye-bye calduros.
Ok, si acuma fara suparare dar unde sunt impresiile tale de vacanta? ca am citit tot postul si n-am gasit nimic-nimic de unde sa reiasa ca "ai fost acolo"...
Stiu ca daca nu imi place pot sa sar peste acest material, inteleg ca asta e recomandarea mai nou, dar totusi, ce vina am eu cand deschid un text despre un loc unde eu nu am ajuns si dau peste... asa ceva? cum ma poate ajuta "experienta" ta sa am garantia unei vacante reusite la Medias? sau ce aflu ca ar trebui sa evit pentru a nu-mi strica vacanta?
webmaster, sper sa nu ma dai si pe mine afara, nu stiu ce a facut adrian pentru acel cartonas (just kidding...)
Eu, una, citesc cu interes si chiar si cu placere multe dintre astfel de review-uri, care si mie mi se par utile. Este adevarat ca lipseste in cazul de fata amprenta personala a autorului si aici are, intr-un fel si lizuk dreptatea ei. Dar asta nu inseamna ca nu pretuiesc sau respect munca depusa si, de ce nu? si placerea autorului de a scrie asa ceva. Cu atat mai mult ca cat acest site de turism, AmFostAcolo, este de o asemenea anvergura si creste pe zi ce trece. Bravo lui! Deci, in concluzie, daca sunt date turistice utile pentru toata lumea, de ce sa nu se scrie? Este doar o opinie a mea.
Webmaster, deoarece Mediasul este orasul natal te rog sa-mi modifici titlul in Medias - locul unde m-am nascut. Am considerat ca sunt necesare cateva date statistice legate de acest oras.
Bineinteles ca va stau la dispozitie cu eventuale locuri care trebuie vizitate in oras si imprejurimi.
Scuze pentru toata tevatura creata si multumesc celor care m-au criticat.
pt webmaster! asa cum a spus si lizuk, acest site incepe sa nu mai fie AM FOST ACOLO! cu toate ca tot crezi ca vanez vreun premiu si ti-am explicat asta (asa cum ti-am mai explicat in trecut ca nu am nicio treaba cu o oarecare agentie de turism, ), eu daca va fi sa obtin unul la sfarsit, il dau cui consideri ca ar fi mai bine! si asa ar fi trebuit sa o faca si toti care scriu cu totul si cu totul altceva decat impresii de calatorie! cu toate ca nu stiu ce varsta ai pe site pare cam putina dictatura si cenzura, amintind de oarecare vremuri apuse! sper sa nu te superi asa cum nici eu nu m-am suparat cand m-ai luat putin la misto!
eduard: exagerezi, si inca frankly grosolan. Faptul ca se scriu anumite reviews-uri diferite ca stil de ce s-a scris pana acuma, nu inseamna ca "se transforma site-ul", LOL. Numarul lor e infim raportat la numarul reviews-urilor "clasice".
E o perioada in care nu se prea scriu reviews-uri "de sejur" (de la un hotel/vila etc) si chiar si reviews-uri de calatorie sunt FOARTE putine. Sunt absolut convins, insa, ca in sezon numarul reviews-urilor care "iti plac tie" va fi de cel putin 1000 de ori mai mare decat cele din categoria opusa, pe care o combati aici
--
Te invit si ii invit pe toti interesati in aceasta discutie sa o continuam pe forum.
A devenit deja un cliseu: scrie cineva ceva si toti ceilalti ii dau in cap mai mult sau mai putin motivat si toate au acelasi final: inchidere thread...
Incerc sa gasesc un raspuns la fiecare din intrebarile: de ce atata inversunare pe un site de turism??? de ce nu putem citi cate ceva si despre un oras din Romania si putem sa ne minunam numai de fiecare piatra "de afara"? De acord, poate review-ul de mai sus a fost "prea tehnic" pentru unii...dar haideti sa ii explicam omului frumos, nu pe acest ton...eu personal m-am bucurat de fiecare data cand mi-au fost combatute impresiile in mod constructiv.
Si nu in ultimul rand...daca toti suntem asa dezinteresati de premii, de ce ii suspectam pe toti ceilalti ca vaneaza nu stiu de pozitie in clasament??
Sper sa nu fi deranjat pe nimeni si incerc ca pe viitor sa stau departe de astfel de ecouri...poate webmaster-ul ne muta pe forum si va fi degrevat de "paza" firului unor astfel de discutii.
Vacante minunate!
webmaster nu poate muta aceste discutii pe forum (din motive tehnice), dar va invita calduros sa continuam discutiile acolo.
Am creat acolo cateva threaduri care sper sa va trezeasca sau intretina pofta de discutii (constructive!) - "Sistemul PMA - deficiente si propuneri de imbunatatire"; "Sugestii si propuneri referitoare la AmFostAcolo. ro" (ce-ar trebui sa fie permis si ce eventual nu pe site) si mai vedeti voi pe-acolo.
Thread closed
Review invalidat, plagiat wikipedia.org. Sunt intr-o serie de sedinte, revin mai catre seara cu alte eventuale masuri si cu o idee de rezolvare a acestei CATEGORII de probleme.
Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.
- Nov.2023 O vizită în cetatea medievală Mediaș — scris în 28.11.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Mediaș — scris în 16.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbare de voie in Cetatea Mediasului — scris în 25.02.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Ansamblul Cetatea veche “Castelul”, Turnul Trompetilor si biserica evanghelica Sf. Margareta — scris în 30.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Liceul theoretic Stephan Ludwig Roth - Medias — scris în 19.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Festivalul “Zilele recoltei Medias” — scris în 15.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Art Cafe – in Turnul Fierarilor – Medias — scris în 12.10.18 de vulpe mihaela din BUCURESTI - RECOMANDĂ