ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.05.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

In Piatra Mare pentru-a nu stiu cata oara

Ilustrație video-muzicală
Oliver Shanti!!!!
TIPĂREȘTE

Am facut in weekend, pe o vreme de vara, o tura in Piatra Mare. O tura lunga si frumoasa cu plecare din Timisul de Jos – Canionul 7 Scari - Cabana Piatra Mare - Vf. Piatra Mare – Timisul Sec – Cioplea – Predeal. Am sa atasez fotografii care sa descrie tura si o sa pun in continuare impresiile pe care am inceput sa le scriu cand a aparut sectiune separata pentru Piatra Mare.

N-am putut sa ma abtin cand s-a facut o sectiune separata pentru masivul Piatra Mare pentru ca sunt multe de vazut si in acest masiv. Cum am facut aproape toate traseele de aici n-am vrut sa scriu despre un traseu anume ci despre masiv prin prisma a ceea ce am vazut eu pe traseele facute.

Masivul Piatra Mare face parte din Muntii Barsei fiind marginit la vest de Valea Timisului care desparte masivul Piatra Mare de masivul Postavaru, la nord Depresiunea Brasovului, la est Valea Garcinului iar la sud se afla muntii mai scunzi ai Predealui.

Cel mai cunoscut loc din acest masiv este “Canionul 7 Scari” unde se ajunge usor de la cabana Dambul Morii (nefunctionala) din Timisul de Jos, pe traseu banda galbena cam intr-o ora.

Acum cativa ani la refugiul acela din apropierea canionului, din care de fiecare data cand trec mai lipseste ceva, se percepea o taxa infima de trecere a canionului, care era folosita la intretinerea lui.

Nu toti cei care ajung aici se incumeta sa il parcurga. Starea podetelor si a scarilor nu este intotdeauna buna dar cu atentie se poate trece si sigur n-o sa regretati pentru ca este ceva spectaculos. Mai dificila este scara cea mai inalta in lungul careia curge o cascada, facand-o alunecoasa si stropindu-va totodata. Iarna canionul este inchis in sensul ca este un afis care specifica acest lucru dar sunt destui cei care se incumeta sa o faca. Eu zic ca este periculos caci scara mare este plina cu gheata si cateodata mai lipsesc si trepte. Cei care nu se incumeta sa-l treaca si vor sa continue drumul spre cabana Piatra Mare si spre cel mai inalt varf din acest masiv, Piatra Mare - 1844 m, au o poteca de ocolire prin dreapta marcata punct rosu.

Pe acest traseu, Cabana Dambul Morii – Canionul 7 Scari – Cabana Piatra Mare ar trebui sa ajungem la cabana Piatra Mare in 3½ h (dupa indicator) apoi continuand pe traseu banda rosie ajungem la varful Piatra Mare in cca. 1h. Acest timp nu se respecta (aviz celor care vor sa urce in varf si sa coboare) si va spun si de ce: in weekend sunt multi turisti care vor sa vada doar canionul. Admira, se fotografiaza, unii se mai gandesc daca sa urce sau nu scarile si asa se ingreuneaza mult trecerea canionului. De exemplu in acest weekend doi adulti cu mai multi copii, nu stiu daca era excursie, cred ca incercau sa convinga o fetita, care plangea de frica, sa urce scara mare. Spun cred pentru ca vorbeau ungureste si nu intelegeam cei spune dar stiu ca s-a lasat greu convinsa, incurcand trecerea celorlalti.

Inainte de a ajunge la canion, trecand un podet peste Sipoaia, pleaca un traseu marcat triunghi albastru unde poate fi admirat abruptul salbatic al Prapastiei Ursului. Peretele stancii de aici fiind folosit pentru escalada. Acest traseu se intersecteaza apoi cu traseul banda rosie “drum familiar” ce urca la cabana Piatra Mare.

Alt traseu pe care poti ajunge la Cabana Piatra Mare si apoi la varf este cel marcat cu banda rosie cu plecare tot de la Dambul Morii. Acesta mai este cunoscut si ca “drum familiar” fiind cel mai usor dintre traseele de urcare la Cabana Piatra Mare. Iarna acest traseu seamana cu un peisaj din povesti, crengile brazilor atingand pamantul sub greutatea zapezii.

Un alt traseu deosebit de frumos cu plecare de la Dambul Morii, marcaj punct rosu, ne urca la Sirul Stancilor de unde avem un loc de belvedere deosebit si apoi la Pestera de Gheata. Aici intalnim traseul banda albastra de unde putem continua in stanga spre cabana Bunloc sau in dreapta spre cabana Piatra Mare.

Ajunsi in saua de la 1630 m unde este cabana Piatra Mare putem admira spre nord Depresiunea Brasovului iar in partea estica Masivul Ciucas si un impresionant abrupt al Pietrei Mari spre Valea Garcinului. Pe traseul triunghi galben putem cobori acest abrupt si apoi strabatand Valea Garcinului ajungem in Sacele dupa aproximativ 5h. Acest traseu este interzis iarna datorita pericolului de avalanse. Este un traseu greu in toate anotimpurile.

De la cabana Piatra Mare putem cobori pe traseu banda albastra in 3-3½ h pana la Cabana Bunloc trecand pe langa Pestera de Gheata, o crapatura destul de ingusta intre doua stanci in care nu am avut curaj sa ma aventurez. In apropiere de cabana Bunloc se afla statia de sosire a telescaunului Bunloc care urca din Sacele. Majoritatea celor care urca cu telescaunul sunt cei care isi iau zborul de acolo cu parapanta. De asemenea aici este si partie de schi. Poti admira Depresiunea Brasovului sau face un picnic in poienile frumoase de aici. De la Cabana Bunloc se poate cobori in Sacele sau in Timisul de Jos la Cabana Dambul Morii in cca 1h - traseu marcat triunghi albastru sau rosu diferenta dintre ele, ca timp, fiind mica.

Si din Timisul de Sus avem un traseu de 3½ - 4½ h marcat banda albastra ce urca la varful Piatra Mare, pe Valea Pietrei Mici, trecand mai intai pe la frumoasa cascada Tamina.

Spre Predeal sau dinspre Predeal putem face doua trasee in Piatra Mare. Din varful Piatra Mare pleaca un traseu marcat cruce rosie de 4h, trecand prin stana Pietricica, apoi aproape de cabana Susai se uneste cu traseul care coboara de la aceasta cabana mergand impreuna pana la Cioplea. Celalat traseu marcat cu triunghi albastrau merge comun cu cel marcat cruce rosie pana intr-o poiana de unde coboara pe punct albastru prin Timisul Sec, peste tunel si iese aproape de Cioplea. Al doilea traseu este mai scurt decat primul dar mult mai abrupt. Am coborat pe al doilea traseu din varf spre Predeal (dupa ce am urcat prin canion) si mi s-a parut lung si mult de mers prin padure poate si datorita traseului din ziua respectiva de 8h si a faptului ca ne-a prins noaptea si ultima parte am facut-o la frontanela, plus cainii de la pastravaria de la tunel care ne-au tinut pe loc ceva timp. Weekendul acesta am coborat tot pe acest traseu si a fost frumos, grupul mai mare iar cainii de la pastravarie i-am pacalit deviind putin de la traseu spre dreapta inainte de coborarea la tunel.

Traseul de la cabana Piatra Mare la varf este deosebit de cel de pana la cabana. Locul padurilor este luat de etajul alpin inferior. Trecem printr-o portiune calcalcaroasa cu grohotis si pietre, unele de inaltimi destul de mari cu forme diferite, unele asemuindu-se cu Babele din Bucegi. Ajungand pe platou intalnim pajisti presarate cu flori, cu tufe de merisor sau afin iar in luna iunie cand infloreste smirdarul este ceva cu totul si cu totul deosebit. De la varf putem admira incepand de la est cu muntii Ciucas, Grohotis, la sud Valea Prahovei care desparte muntii Baiului de muntii Bucegi, la vest Piatra Craiului si Fagaras mai in departare, Postavaru, iar la nord Depresiunea Brasovului.

Cam asa arata masivul Piatra Mare. Paduri, poieni, pajisti, chei, cascade, rauri, abrupturi, doline, lapiezuri, locuri multe de belvedere, stanci pentru escalada.

Anual are loc in Piatra Mare semimaratonul de iarna si de vara. Daca am retinut bine, la Canionul 7 Scari era afis cu semimaraton pentru data de 21 sau 22 mai 2011.

In 16 mai 2011, cand am facut traseul, se desfasura o actiune de ecologizare in Masivul Piatra Mare organizata de Asociatia Floare de Colt Brasov. Se adunasera foarte multi saci cu gunoaie iar cei care participau la actiune erau copii. Trebuie sa intelegem ca respectand natura ne vom bucura cat mai mult timp de ea iar copiii vor avea timp sa se relaxeze in natura, nu sa adune gunoaiele celor care ar trebui sa le dea exemplu.

Carari frumoase tuturor!


[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 19.05.11 21:47:51
Validat / Publicat: 20.05.11 05:43:31
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3991 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 La Dambul Morii spre 7 Scari
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18650 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[20.05.11 08:55:53]
»

Am atasat melodia de mai sus, este propunerea muzicala pentru aceste impresii, se poate insa schimba!

nicoletass
[20.05.11 10:19:31]
»

Eu as urca pe acolo doar daca cineva m-ar ameninta de la spate. Am o singura experienta in a urca pe munte si m-am lecuit pe veci.

Frumoase pozele si spectaculoasa zona!

Felicitari si pentru review si pentru poze si mai ales pentru pasiune.

webmaster
[20.05.11 22:21:13]
»

Articolul a fost selectat ca Mini-ghid AmFostAcolo pentru destinatia Romania.

Lumis66AUTOR REVIEW
[21.05.11 18:04:24]
»

@webmaster13

Multumesc pentru melodie

@nicoletass

Multumesc pentru felicitari si ma bucur ca iti plac fotografiile. Intr-adevar e pasiune si sunt fericita cand pot sa-i urc si le arat si celor care nu fac asta, macar virtual, frumusetile naturii.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin munţii Piatra Mare:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057027101516724 sec
    ecranul dvs: 1 x 1