GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Varful Ciucas, locul unde trebuie sa ajungi macar odata in viata.
Bine v-am regasit, astazi as vrea sa vorbim putin despre o alternativa la arhicunoscuta Valea Prahovei. Este vorba de o zona foarte draga mie si anume zona CHEIA – MUNTII CIUCAS. Nu stiu de ce toata lumea se inghesuie pe Valea Prahovei cand exista cam la aceasi distanta si aceasta zona, la fel de frumoasa, poate mai frumoasa din unele puncte de vedere...
O sa ma opresc asupra zonei Muntilor Ciucas si anume drumul si cabanele dinspre drumul spre Varful CIUCAS...
Dupa ce se trece de statiunea Cheia, la cativa kilometrii se face intrarea pe dreapta spre drumul spre cabana MUNTELE ROSU SI CABANA SILVA si de ce nu cabana Varful CIUCAS ceva mai sus.
Drumul acela facut cu masina este criminal... conduci si plangi, imi venea sa o las acolo dar parca imi era teama sa o las nesupravegheata departe de o parcare cat de cat amenajata, asa ca am ales sa merg inainte pana la parcarea mare de la cabana Muntele Rosu.
Aici se face un mare spatiu (poienita) deschis si se gasesc cele doua cabane la cateva sute de metrii una de alta. In cateva cuvinte cabana Muntele Rosu este putin mai fitoasa, fiind mai degraba un hotel cu aspect si nume de cabana unde esti servit de ospatari, mancare scumpa si multe piei de animale pe pereti... cam cu asta am ramas eu de acolo.
Cabana Silva in cateva cuvinte este locul unde am si stat o noapte la casute, dispunand si de aproximativ 10 casute. Aici nu mai este asa de luxos, atmosfera este placuta, cabanierul ok, ne-a dat voie sa folosim gratarul cabanei, sa venim cu mancarea nostra, ceea ce la celelalte 2 cabane din zona, nici nu poate fi vorba. Aici am fost primavara trecuta si sincer daca as vrea sa ma simt la cabana, aici as reveni.
Drumul urca pe poteca spre Cabana Varful Ciucas despre care am vorbit pe larg intr-un review separat (vezi impresii).
Ce este remarcabil la aceasta zona este peisajul si mai ales zona din apropierea varfului Ciucas, unde odata ajuns acolo te simti stapanul tinutului. Intodeauna mi-au placut varfurile deoarece iti lasa senzatia ca poti cuprinde totul.
De la cabana pana la varf este traseu de aproximativ 1 / 1,5 ore, acela este drumul pentru care merita sa urci pana la cabana si sa mergi in zona asta. Urcusul nu este greu dar odata ce te apropii de varf, peisajul si fauna se schimba... asa cum se poate observa in poze am intalnit si o turma de capre negre pe o stanca din apropiere.
Sfatul meu este sa fiti jucausi si inventivi, va puteti aventura pe oricare dintre stancile din zona, nu va multumiti cu varful principal, sunt cateva stanci mult mai spectaculoase ca si priveliste in zona si deloc periculoase. Totul este sa mai aveti putere si curiozitate deajuns de multa sa va doriti putin mai mult decat va ofera traseul marcat. Acum sa nu o luati ca un indemn de a parasi traseul sau a urca periculos, nu este vorba de asta, stancile respective sunt destul de mari si accesibile... binenteles pentru cine poate si are putina experienta.
Lasand varful si frumusetea zonei la o parte, o sa va spun pentru ce voi reveni eu la vara (in luna iulie mai exact) in acest loc. Noi am fost asta toamna si am ramas uimit de cate afine erau in zona... ma rog atunci numai tufele cu putine afine stafidite. Pot spune fara doar si poate ca acolo am vazut cea mai mare intindere de afine din cate am vazut in viata mea. Binenteles ca afinele nu se gasesc langa cabana sau dai de ele asa pe orice poteca dar... daca alegi sa te intorci pe drumul ce coboara pe creasta din fata cabanei... atunci rezervat-ti cateva ore in plus. Nu vei rezista tentatiei de a aduna afine... multe afine care dupa cum bine stiti sunt al nabii de greu de ales si adunat.
Ca sa tragem o concluzie pot spune ca este un loc ce merita din plin o vizita, cel putin pana nu o sa se tranforme zona intr-una excesiv de turistica. Asa cum spuneam si in rewiew-ul despre cabana Varful Ciucas, prevad ca in cativa ani vor fi mult mult mai multi turisti prin zona, multe masini si implicit mai multe gunoaie si zgomot. Acum inca este o zona curata si pura... cel putin eu asa am perceput-o de cate ori am ajuns in zona.
La intoarcere se poate opri prin statiunea Cheia unde se poate lua masa, se pot face cumparaturi din mica piata / targ cu produse traditionale din zona si vizita manastirile din zona.
Asa cum spuneam este un drum destul de accesibil pana in aceasta zona si intodeauna a fost preferatul meu ca o alternativa la Valea Prahovei de care sincer m-am saturat peste masura.
Multe nu mai sunt de spus despre aceasta zona, dar va las in seama pozelor care sunt facute in 2 anotimpuri diferite, primavara si toamna. Sper ca am reusit sa trezesc interesul pentru aceasta frumoasa zona si de ce nu sa faceti o vizita si pe aici, fiindca este un loc care chiar merita vizitat... sau vizitat din nou.
Toate cele bune si carari insorite... ca doar vorbim de munte.
Trimis de no_oxigen in 31.05.13 22:45:06
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (no_oxigen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”fiindca este un loc care chiar merita vizitat
... mai ales în perioada când înfloreşte Bujorul de Munte (Smârdarul sau Rhododendron Myrtifolium), nu degeaba se numeşte Muntele Roşu)... şi dacă tot a venit vorba, dulceaţa din petalele acestor flori este deosebit de parfumată!
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Asa este, am tot auzit si citit de Rhododendron, bujorul de munte, din cate stiu perioada lui maxima de inflorire este sfarsitul lui mai- inceputul lunii iunie si intr-adevar dulceata dar si ceaiul din aceasta planta este de vis. Sper sa ajung si eu in viata asta odata sa vad si sa culeg cateva flori. Cel mai spectaculos este vizual unde se pot observa fasii intregi rosii.
Multumesc pentru completare, stiam de el, pana la urma ar fi trebuit amintit primul, fiindca este poate emblema locului dar daca nu am avut placerea... am lasat-o pe atunci cand voi putea face si niste fotografii spectaculoase cu dealuri colorate
Domnule, mă bucur că ai chef de scris! Sper să te ţină!
chef de scris as tot avea fiindca este o placere, materiale tot asa slava domnului, dar timp, daca as gasi niste timp sa cumpar... mama ce bine ar fi.
Ma gandesc la niste rewiew-uri cu adevarat utile si valoroase dar pentru alea imi trebuiesc ore bune sa le scriu asa cum trebuie, fiindca daca nu le tratez cu seriozitate as pierde timpul degeaba.
Sper sa ne mai intalnim desp pe aici, acum am avut cateva zile de concediu si am profitat de acest lucru... in loc sa ies si eu la aer .
Multumesc de apreciere si toate cele bune.
@no_oxigen: un review de nota 10. felicitari! o mare lauda si pentru pozele atasate.
cunosc zona din tinerete. am avut un diriginte pasionat de munte cu care am fost in multe locuri frumoase ale romaniei.
poate ar trebui sa ma reorientez spre aceste locuri superbe din tara, adevarate bijuterii. de restul m-am saturat rau de tot...
ma scuzi, cu ce aparat foto ai facut pozele, daca este permisa intrebarea. fotografia este un hobby de-al meu, cu toate ca nu prea am habar. aici din pacate nu am timp sa-mi asum cunostintele necesare pentru ca sa-mi reuseasca poze precum le-ai facut tu. in romania aveam curs de foto la casa pionerilor... -
Multumesc frumos pentru apreciere si da... mi-a placut si mie mult de tot locul foarte putin aglomerat.
Despre aparat am tot vorbit pe larg in rewiew-ul meu de la Insula Lefkada, cauta te rog la mine, in putinele rewiew-uri si ai sa il gasesti si pe acela la ecouri cat si date despre modelul ce se gaseste pe piata in momentul asta, fiindca al meu este de acum 5 ani.
Cum spuneam si acolo nu este un aparat scump si oricum conteaza mult sa iti doresti sa faci fotografii frumoase, cel mai important este sa le incadrezi bine, sa alegi lumina cea mai buna, sa nu te multumesti cu o singura poza a unui loc, peisaj si sa incerci sa il surprinzi din mai multe parti si de ce nu din punctul tau de vedere. Nu trebuiesc cursuri pentru asta, acum cand slava domnului exista internet.
Deci pentru mai multe detalii... topicul cu Lefkada.
Toate cele bune.
”imi trebuiesc ore bune sa le scriu asa cum trebuie
He, ştiu cum e, şi eu sînt la fel, dacă vreau să scriu mai mult de cîteva impresii şi 2 - 3 ponturi îmi ia vreo săptămînă. 1 - 2 ore pe zi. În 3 - 4 zile scriu, şi încă 1 - 2 zile durează să aleg pozele şi să scriu şi textul pentru ele, apoi uploadul (cînd ataşezi 60 de poze durează ceva).
@no_oxigen: da, am citit ecoul in care explici problema cu aparatul foto.
nici al meu nu a fost prea scump. initial am fost in cautarea unui aparat digital care mi-as fi dorit sa aiba si un vizor optic, deci sa poti cauta motivul prin intermediul vizorului, nu doar cu ajutorul ecranului. asta mai ales avind in vedere problema care apare atunci cand soarele/lumina iti bate din spate pe ecran si ca atare nu mai vezi aproape nimic. din pacate aceste aparate, deci cele cu vizor optic, incepeau la peste 350 €. asa ca am renuntat si am luat unul mai ieftin. ca ajutor mai folosesc unul simplu cu film, praktica, din fosta ddr.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Căutând răcoarea pe Vârful Ciucaș — scris în 12.10.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ
- Nov.2020 Pe Vârful Gropșoarele prin Culmea Șuvițelor și Culmea Stâncoasă — scris în 29.11.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Pe urmele ursilor in Cheile Cheitei — scris în 18.09.20 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Pe Creasta Zăganului... again — scris în 24.09.20 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Bujori de munte, gențiene și alte floricele de la Valea Stânii pe Gropșoarele — scris în 13.06.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Nebun de roz la Gropșoarele — scris în 09.06.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Stare de alertă pe Vârful Gropșoarele — scris în 18.05.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ