ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2016
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Michelsberg - sau locuri de vizitat in Cisnadioara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Astazi am fost ghidul unor cunostinte venite in vizita in Sibiu, o vizita neasteptata de altfel. Au dorit sa vada si sa cunoasca obiectivele turistice din Cisnadioara.

In acest articol doresc sa fiu ghidul colegilor de pe AFA care doresc sa vada acest loc, de neratat de altfel cu ocazia unor vizite din Sibiu.

Localizare si acces Cisnadioara: Este un sat situat la 525m altitudine deasupra marii aproape de Muntii Cindrel Carpatii Orientali.

Daca introducem in orice dispozitiv cu functie GPS coordonatele 45/42 N si 24/7 E vom gasi 3 drumuri de acces. Cel mai apropiat drum este de 8 km din centrul Sibiului si asta o recomand deoarece vizita Cisnadioara se poate combina cu alte vizite cum ar fi Gradina Zoologica din Sibiu, Muzeul Tehnicii Populare Astra.

Drumul situat 100% in padure se numeste 106A urmeaza indicatorul Cisnadioara iar drumul continua pe 106D.

Drumul [al doilea,] de 10 km trece prin orasul Cisnadie porneste tot din centrul Sibiului si se numeste 106C. Dupa vizitarea Cisnadiei (la fel de neratat pentru prima vizita) se continua drumul pe 106D si ajungem in Cisnadioara.

Al treilea drum se acceseaza din A1 (dinspre Deva/Sebes/Centura Sibiului (se va folosi iesirea spre Sibiu/Cisnadie) sau DN1 dinspre Bucuresti/Brasov (se va vira la stanga spre Cisnadie dupa ce lasam in urma intrarea pe A1)) si este 106D. Din Sibiu acest traseu este cel mai lung si este de 14km. La fel se va trece prin orasul Cisnadie.

In afara de trasportul cu autoturismul propriu mai exista transportul in comun la un pret modic, si serviciul de taxi (avand in vedere distanta mica pana la oras merita folosit si acest serviciu). Dar sa nu uitam nici de închirierea unor biciclete, scutere. Parcarea este usor de gasit in centrul satului, exista multe locuri si nu se plateste taxa.

Istoria locului : Incepe cu constructia cetatii (este primul obiectiv turistic de vazut aici intrarea la nici 2 minute de la parcare - pe urma trebuie urcate pe scari, destul de obositor dar este la umbra) pe un varf stancos si capelei din Cisnadioara pe la sfarsitul secolului 11 de catre clericul de origine valona Gozelinus. Acest Gozelinus a donat intreaga proprietate (detinea si terenul din Carta impreuna cu manastirea de calugari valoni) abatiei din Carta. Deci noii proprietari vor deveni calugarii cistercieni (Ordinul cistercian este un ordin calugaresc catolic, provine din Franta).

Dupa constructia cetatii a inceput infiintarea satului. Primii locuitori au fost iobagii manastirii Carta. Dupa 1474 s-a desfiintat abatia din Carta, iar noul proprietar este Protopopia din Sibiu. Cetatea a fost construita in scop de aparare, (toate cetatile fortificate din Transilvania au fost cladite in scop defensiv)

Nici cetatea din Cisnadioara nu a scapat de invazia turcilor, tatarilor, din fericire in 1658 a putut fi adapost pentru toti locuitorii. In acel an s-a incendiat satul dar nu s-a reusit cucerirea cetatii. Si in 1705 a avut loc un atac de acesta data de catre trupele imperiale. Personal am observat o fantana in mijocul curtii cetatii, banuiesc ca in timpul asediului era singura sursa de apa (dar observati Va rog: in toate cetatile medievale din Transilvania pe care le vizitati fantana este de nelipsit).

Biserica construita in cetate poarta hramul Sfantului Mihail, de aici si denumirea cetatii si satului Michelsberg / Michaelsburg. Desi am vazut un altar in interior nu se mai tin slujbe. In schimb evenimente (mai ales muzicale) se organizeaza aici. In timp ce cautam o filmare cu drona pe Youtube despre Cisnadioara si Cetatea (dar nu am gasit) am gasit mai multe filmari despre evenimente/concerte organizate aici. Se spune ca lacasul construit in forma de 3 nave (una principala si 2 secundare) asigura o acustica foarte buna la evenimente muzicale.

Arhitectura cladirii: Stil romanic, dupa modelul bisericilor cistercienzilor din Franta. Materialul folosit pentru bazilica romanica a fost piatra.

In prezent cladirea este renovata, in schimb in interior lipseste orice mobilier original (doar scaune noi cu ocazia concertelor) picturile originale abia se vad (daca s-ar gasi cineva pentru reconstituire ar fi minunat). Interiorul gazduieste din anul 1940 un locas memorial pentru soldatii cazuti in primul razboi mondial. In zona altarului exsita multe placi comemorative cu numele acestor soldati.

Din curtea cetatii panorama vazuta este una deosebita indiferent de directie. Spre nord se vede orasul Cisnadie (daca nu erau dealuri in zona se vedea si Sibiul). Spre sud muntii Cindrel si Vf Magura. Spre vest se vede o parte din sat si padurea Dumbrava. Spre este se vede padurea.

Cel mai frumos se vede din aer, negasind nici o filmare cu drona pozele atasate de mine sint facute dintr-un avion de mici dimensiuni. Aceste 5-6 poze sint din 2014. Restul de foto sint facute astazi.

Exista agentii de turism in Sibiu unde un drum de 20 minute (30 minute cu decolare / aterizare) cu un avion Cessna de 4 locuri (3 turisti + pilotul) costa 120 ron. Traseul este Cisnadie - Cisnadioara - Zona de agrement Padurea Dumbrava - Sibiu - Centru istoric (survolare de 2 ori in cerc deasupra) - Sibiu cartiere - aterizare.

Taxa de intrare la cetate este 7 ron adulti/4 ron copil (program 10.00-18.00). Taxa foto nu exista. In chioscul de la intrare se gasesc si vederi, souveniruri.

Biserica Evanghelica din Cisnadioara este urmatorul obiectiv de vazut. 1764 este anul constructiei. Accesul este la nici 5 minute de mers pe jos de la parcare. In acest loc a existat o biserica mai veche construita in stil gotic, dar probabil cu ocazia asediilor turcesti a fost distrus. Noua biserica din 1764 a fost construita in stil baroc. Lacasul adaposteste cea mai veche orga din Transilvania restaurata si functionala. In curte se vede un alt monument dedicat soldatilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

Din pacate astazi atat biserica cat si portile (sint 2 intrari in curte) au fost incuiate. Probabil trebuie venit duminica in timpul slujbei ca sa vedem cate ceva din interior. Acest fenomen am observat la multe lacase de cult din Romania, este un fenomen anti-turistic, sint locuri unde administratorii sint mai flexibili mai ataseaza si ei un numar de telefon, mai exista o sonerie-si chiar daca este contra cost se poate vizita ceva. Turistul nu isi poate programa vizita doar duminica si la anumite ore, turistul merge când are liber si vacanta!

Muzeul Traditiei Sasesti - îl gasim in drum spre biserica evanghelica la 3 minute de parcarea descrisa mai sus. Din pacate si acesta era inchisa tot fara sonerie sau macar un numar de telefon afisat. Sfatul meu daca se doreste neaparat vizitarea acestor doua obiective gasite neaccesibile de mine: Trebuie pur si simplu intrebat localnicii (sau la terasa de la parcare) si se va gasi repede persoana/administratorul/îngrijitorul obiectivului-si poate chiar contra cost probabil o suma modica cativa lei se va putea vizita.

O biserica in constructie (pare sa fie ortodoxa) se vede in drum spre biserica evanghelica. Am atasat foto.

Calcarele Cretacice de la Cisnadioara este un alt loc de vazut in afara satului in directia muntii Cindrel. Se porneste din parcare cu masina/bicicleta/motorul/pe jos din dotare in directia Valea Argintului (motorizat 5 minute, bicicleta 10 minute, pe jos cca 20 minute) asfaltul tine pana la marginea satului pe urma cca 400m drum nemodernizat. In fine istoria acestui loc nu mai incepe in 1200, ne întoarcem in timp 65 milioane de ani.

Ceea ce gasim aici este o stanca, un bloc de calcar cretacic alcatuit din resturi de fosile de moluste, pesti si corali. Avand in vedere ca in perioada neocretacica a fost mare aici s-au mai descoperit urme de scoici, stele de mare si arici de mare. Denumirea populara a stancii Piatra Broastei este din cauza ca forma blocului de calcar seamana cu un amfibian. Sau pur si simplu broasca (asa o numeam din copilarie de când mergeam cu bicicletele pana acolo). Zona este arie protejata de interes national mai mult sau mai putin (se campeaza in zona si se fac gratare duminica dar acum este mai bine aceste activitati se fac la distanta, in copilarie am vazut ca se facea gratarul chiar sub stanca iar broasca era neagra de fum, dar ce stiau oamenii atunci de marea cretacica???)

 

Drumetiile din zona se pot face pe Valea Argintului, in functie de energia din dotare.

Un traseu usor recomandat este Valea Argintului - Vf Magura (1304m) in cca 2 ore ar trebui parcurs acest traseu, iarna ceva mai mult. Bineinteles inapoi dureaza mai putin. Pentru bikeri exista mai multe trasee offroad, un panou din centrul satului descrie traseul cicloturistic Drumul Sasilor - Magura Cisnadiei, este vorba despre 45 km traseu aproape numai offroad, cu o diferenta de nivel de aproape 1200m si cu o lungime de 45 km. Punctul de plecare/sosire stadionul municipal Sibiu. Suna bine, nu? Mai multe pe www.turainnatura.ro

 

Cazare si masa in Cisnadioara: Pensiunea la Cetate se afla imediat langa intrarea la cetate. Este amenajata intr-o casa saseasca rustica (foto). O noapte intr-o dupla 100 ron aici. (single 90, triplu 150) Restaurantul are 90 locuri (am fost la un eveniment aici) terasa 60, crama din pivnita 24 locuri. O ciorba costa 7-10 ron, gustari5-18 ron, un fel 2 maxim 30 ron, dar majoritate este la 18-20 ron, cafea 4-12 ron, sucuri 4-6 ron.

Alte locatii de cazare si masa: Pensiunea Cisnadioara (120 ron dubla), Casa Soarelui (120), Apfelhaus (120), Casa cu Flori (120). Majoritatea au si restaurant in dotare.

Acestea sint doar cateva exemple locuri de cazare si de luat masa sint mai multe.

Asa cum am descris mai sus in centru langa parcare este magazin si terasa pentru luat masa si servit ceva de baut. De asemenea mai sint si alte magazine in zona. Zona Cisnadioara datorita imprejurimilor si frumusetii a fost tot timpul o zona de agrement, nenumarate case de vacanta au fost construite (si se construiesc) aici., dar pretul pe mp/teren este unul mare.

Recomand vizita locului pentru cei care viziteaza Sibiul deoarece este foarte aproape.

Rog WM pt clip la inceput.

youtube


[fb]
---
Trimis de AZE in 05.09.16 23:09:35
Validat / Publicat: 06.09.16 00:53:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 10042 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Cetate-latura estica
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[06.09.16 00:49:52]
»

În mod evident, articolul excede subiectul rubricii la care a fost încărcată ("Cetatea Cisnădioara"), incluzând şi alte obiective de vizitat din satul Cisnădioara.

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Cisnădie & Cisnădioara, MĂRGINIMEA SIBIULUI" (deja existentă pe sait)

webmasterX
[06.09.16 00:50:04]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[06.09.16 08:09:44]
»

@AZE:

Foarte bune indicatiile despre drumuri si distante, la fel informatiile despre obiectivele de vizitat. Este bun de luat ca un mini ghid intr-o viitoare deplasare la Sibiu.

La Piatra Broastei am campat in tinerete, nu era zona protejata sau nu erau indicatoare atunci care sa specifice acest fapt.

Si da, nu aveam asa informatii despre locurile prin care treceam, cum avem astazi.

AZEAUTOR REVIEW
[06.09.16 20:13:25]
»

@elviramvio: Buna ziua, ma bucur ca ati ajuns la Piatra Broastei, si ati si campat acolo,

cele mai multe informatii le primeam prin intermediul scolii, nu exista internet, nu existau inscriptiile arie protejata, rezervatie naturala, etc, etc, majoritatea nu stia ce semnifica acea piatra in forma de broasca, nici eu personal nu aveam de unde sa stiu, pana intr-o cu ocazia unei excursii scolare cand doamna invatatoare ne-a explicat cam despre ce este vorba exact asa cum este descris in articolul meu de mai sus. De atunci mi-am dat seama ca este vorba de mai mult decat o piatra... in forma de broasca

printesa82
[08.10.16 22:36:18]
»

Frumos articol... l-am votat cu placere☺.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, elviramvio, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cisnădie & Cisnădioara:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061279058456421 sec
    ecranul dvs: 1 x 1