GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Zamfira – opera de arta a pictorului Nicolae Grigorescu
Mergand spre Slanic Prahova, am vazut un indicator ce imi arata drumul spre aceasta Manastire, monument istoric pictat de Nicolae Grigorescu. Vazand acest lucru, am hotarat ca la intoarcere, daca ne permite vremea, pentru ca era cam capricioasa, sa vizitam acest complex monahal situat la cca 15 km. de orasul Ploiesti, unde se poate ajunge atat din drumul judetean, cat si din DN1A, aflandu-se in capatul satului Zamfira.
Cand am ajuns aici, m-a frapat asemanarea cu Manastirea Ghighiu, afland ulterior ca Manastirea Zamfira a fost ctitorita de arhimandritul Eftimie, staret al Manastirii Ghighiu!
Aceasta manastire este pictata in intregime de Nicolae Grigorescu, in tineretea sa, o parte a contractului semnat de insusi pictorul, aflandu-se drept marturie inramat in Muzeul Manastirii.
Numele acesteia se trage de la o jupanita (Zamfira), deoarece manastirea s-a ridicat pe pamanturile sale si este inconjurata de chilii de maicute, ca niste casute cu prispa sau cerdac din lemn sau piatra, diferite de cele ale Manastirii Ghighiu totusi, dar inconjurata de aceeasi curte frumoasa (ceva mai mare) si plina de zambile, panselute, trandafiri si alte flori placute privirii, care iti imprima o liniste si o stare de pace adanca. De asemenea, exista o livada foarte mare si frumoasa, ingrijita de maici.
Biserica mare a fost sfintita in 1857, la un an de la terminarea constructiei si poarta hramul Inaltarea Domnului si a Sfantului Nifon (mitropolit care a decis zidirea bisericii).
Pictura interioara, dupa cum am spus, este realizata de Nicolae Grigorescu, iar catapeteasma este lucrata in stil baroc la Manastirea Caldarusani, fiind pictata in ulei, pictura Manastirii fiind singura pictura in fresca a acestuia.
Plimbandu-ma agale pe aleile Manastirii, intr-o chilie in cerdac am descoperit o maicuta care picta chipul lui Isus Cristos pe o cruce mare de lemn, ivindu-se ochilor si alte icoane pictate, probabil, de aceeasi maicuta. In general, aici maicutele realizeaza covoare, cusaturi artistice si alte lucruri care necesita multa dibacie.
De remarcat este faptul ca pictura lui Grigorescu fusese acoperita cu tempera peste fumul de lumanare depus pe pereti in 1904, deoarece nu se mai distingeau picturile, acest lucru mahnindu-l adanc pe marele pictor.
In 1952 s-a spalat tempera si s-a restaurat pictura originala, lasandu-se doar o singura pictura in tempera a pictorului Toma Vintilescu, cum se intra in biserica, pe peretele din stanga, descoperindu-se doar un fragment din pictura lui Grigorescu.
Din cauza cutremurelor care au avariat biserica, la finele anilor‚ '80 s-a consolidat prin tencuiala si zugraveala, iar intre anii 1986-1989 biserica a fost restaurata de pictorul restaurator Ion Chiriac.
Se mai tin slujbe aici, dar nu se mai fac nunti de cativa ani, existand o alta biserica pentru enoriasi in curtea cimitirului, cu hramul Sfintei Treimi.
In incinta Manastirii se afla un muzeu cu obiecte bisericesti (cruci, canute de aghiazma, alte vase sfinte, lingurite, carti, haine preotesti, icoane pictate pe lemn si sticla, un chivot cu Imparatii C-tin si Elena, prevazut cu un sertar unde se tinea prima impartasanie, etc. ). Exista si o cruce de campanie pictata de Grigorescu, iar in interiorul suportului de lemn, scrie cu litere chilirice locurile pe unde a „umblat” crucea. Mai gasim in muzeu si prima strana, dar si a doua, imbracata in piele.
De asemenea, in incinta complexului monahal se mai afla si mormintele unor membri ai familiei lui Nicolae Iorga.
Amanunte exacte cu privire la istoricul Manastirii gasiti aici: click aici si aici: click aici
Las fotografiile sa va duca gandurile si inima catre acest loc minunat.
Trimis de magdalena in 13.04.10 16:28:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PLOIEȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.06978000 N, 26.00826100 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
webm, primele 20 de foto nu trebuie punctate? dar Hotel Prahova din Ploiesti (fara impresie, am fost la un botez acolo, nu stiu daca ar fi utile)
Chiar vroiam sa te intreb daca nu ai vizitat manastirile din zona salinei din Slanic. Felicitari pentru impresii si fotografii.
Foarte utila si amanuntita descriere a acestui locas sfant. Felicitari si te punctez si eu.
Multumesc! Imi facuse cu ochiul chiar cu o zi inainte cand am fost in Valeni si nu stiam daca o sa mai ajung in Slanic a doua zi. Insa cand am revazut iar indicatorul..., mi-am zis ca trebuie!
E un peisaj mirific, mi se pare chiar mai placut decat la Ghighiu, aici fiind lume mai putina.
De fapt, noi cand am ajuns biserica era goala, doar o maicuta era, care atunci cand ne-a deschis muzeul, a inchis biserica si tot asa. Nu o lasa deschisa.
Aici vin de regula grupuri de turisti sa o viziteze, chiar venise un grup in timp ce vizitam muzeul. Imi pare rau ca nu am reusit sa fac poze si cu exponatele din muzeu, dar mi se descarcasera ambele aparate foto... Data viitoare!
La iesire, pe langa ceea ce am cumparat din magazinul manastirii, am cumparat si panselute de la maicute, cu 0.5 ron bucata pe care o sa le pun la prins! Am luat 10 bucati! Si ne-au spus cum sa culegem si samanta pentru anul urmator, caci ele nu rezista pe iarna.
Cand am intrat in sat, peste tot se vindeau panselute la portile taranilor.
Am rezolvat cu pozele; nu inteleg prea bine intrebarea despre hotelul din Ploiesti. Dar, daca e vorba despre ceea ce inteleg eu (ai participat le un eveniment si vrei sa prezinti hotelul), atunci sfatul meu este sa il prezinti doar pentru partea de restaurant (daca nu ati avut si cazare). Si nici asa nu ar fi foarte relevant, avand in vedere ca la astfel de ocazii, clientii sunt tratati altfel decat daca ar merge in calitate de clienti obisnuiti, intr-o zi obisnuita. Ca sa nu mai vorbim ca este posibil ca o parte a mancarii si/sau bauturii sa fie din afara (de la nashu', cuscru' sau mai stiu io cine)... Pana la urma, e decizia ta; daca am ajuns sa citim aici despre "Complexul Comercial EUROPA"... asta ar fi poezie!
Webm, nu doresc sa prezint hotelul tocmai din acest motiv, am vrut doar sa spun ca am incarcat 2 poze la el, deoarece era ca si locatie pe site, desi nu era nici-o impresie la el. Pozele fara review se puncteaza?
Intodeauna am apreciat manastirile mai mici si mai putin cunoscute pentru ca nu sunt foarte aglomerate si poti sa te bucuri in liniste de incarcatura spirituala si istorica.
Mutat la rubrica "Manastirea Zamfira [Valea Teleajanului, PH]" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Mănăstirea Zamfira – renașterea unui locaș — scris în 24.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2020 Nicolae Grigorescu la Mănăstirea Zamfira — scris în 05.01.21 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Nicolae Grigorescu si Manastirea Zamfira - artistul si opera sa — scris în 20.11.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Mănăstirea Zamfira - un lăcaș de cult deosebit! — scris în 04.10.15 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Aug.2013 S.O.S. - complexul monahal Zamfira! — scris în 03.02.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 [Manastirea] Zamfira — scris în 13.06.11 de RobertCodescu din PLOIEŞTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Manastirea Zamfira — scris în 09.08.10 de dannek din BRăILA - RECOMANDĂ