ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.08.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 2 zile
team-building

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Portul Cultural Cetate - la originile ghiftuirii culinare si culturale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

M-am ferit să povestesc până acum din întâlnirile gen team building sau întruniri „tovărășești” inter companii (de genul celor asigurate de producători/distribuitori).

Asta în primul rând deoarece sentimentele, senzațiile de bine sau de rău sunt alterate de beneficii pe care nu le poți obține în urma unei excursii plătite în nume personal. Unele chiar nu pot fi obținute, genul focurilor de tabără, a peștelui/porcului/mielului la proțap. Fie și numai pentru simplul motiv că pentru 2-3 persoane (sau 6-7 dacă sunt 2 familii) nu se justifică economic. Astfel de evenimente pot fi organizate pentu grupuri mari, nu pentru excursii individuale. Nu în ultimul rând faptul că primești anumite servicii de masă/bar gratis nu le poți echivala cu cele pe care le-ai plăti din buzunarul propriu. Și apoi fiecare dintre noi apreciem serviciile ca un raport preț-calitate. Altfel dacă nu ar exista acest raport hotelurile de 2-3 stele nu vor primi niciodată mai mult de 5-6.

Pe de altă parte am observat că în ultima vreme „se poartă” pe site o abordare a team building-urilor. De aceea m-am hotărât să prezint și eu două locații vizitate care mi s-au părut foarte interesante și, în consecință, care trebuie scoase în evidență. Una este cea pusă pe tapet în această prezentare, iar cealaltă este undeva în deltă. Coincidență sau nu ambele locații pe Dunăre. Ele pot fi luate în calcul fie ca variante de distracție în grup, fie ca variante de organizare la nivel de companie. De asemenea pot fi luate în considerație și ca variantă de familie însă beneficiile cu siguranță nu vor fi aceleași.

De acum mă voi referi strict la o locație de excepție: Portul Cultural Cetate.

Nu ascund că l-am admirat mult timp pe Dinescu. Cam atât cât mi-a trebuit să ajung la capacitatea de a înțelege că este bine să cunoști oamenii pe care îi admiri cât mai puțin. Nu că acum nu mi-ar mai place. Dar dacă i-am cunoaște de aproape pe Eminescu, Sorescu, Shakespeare, Cuza Vodă, Leonardo da Vinci, Homer, John Lennon, Mozart (enumerația este absolut întâmplătoare) nu am putea să îi apreciem la adevărata valoare. Și îl admir și acum, dar cu moderație. Moderația vine dintr-o anumită înțelepciune dobândită odată cu vârsta (chiar dacă nu sunt atât de bătrân) și care se aplică tuturor. La fel cum dacă acum ar fi din nou revoluție (sau cum s-o fi numit chestia din '89) aș sta liniștit acasă.

Un lucru pe care l-am admirat este că a reușit (indiferent de modul în care a influențat reușita) să facă navele de croazieră de pe Dunăre să se oprească acolo, la Portul Cultural Cetate. Și să facă dintr-un loc mort un popas turistic râvnit de toată lumea.

Și am să citez din Mircea Dinescu: “Am facut parcul ca sa polemizez cu Dracula Parc. In tara asta nu o fi fost numai dracul jupan, macar pe la malul Dunarii o fi trecut si vreun inger, iar brandul de tara e mai bine sa fie cu ingeri’

‘… era pe la asfinţit şi vreo şapte cai apăruseră chiar în faţa casei şi părea că s-au oprit să se uite la îngerii sculptaţi pe malul apei. M-am gândit atunci că uite, caii se mai opresc să se uite la îngeri, dar oamenii nu. Şi mi-am zis că asta vreau să fac aici: să-i conving pe oameni să se mai uite puţin şi la îngeri.“

Fiind port este clar: locația este chiar pe malul Dunării, la 3 km de localitatea denumită Cetate și la 30 km de Calafat. Noi am stat la hotelul din Calafat al lui Gică Popescu. Și foarte aproape de biserica din Maglavit unde mi s-a părut că am avut prilejul întâlnirii cu întruchiparea (sau întruparea mi-e greu să definesc) kitch-ului în biserică. De aceea nu voi scrie niciodată un comentariu asupra acestui lăcaș anticultură.

Revenim la Cetate. Au fost câteva persoane care au avut norocul, oarecum, de a sta la Conac. Am aflat de pe anumite site-uri că o camera la Conac costă 120 lei pentru o cameră cu baie comună și 160 lei la o baie cu cameră cu baie proprie.

Prezentările de produse au fost făcute chiar în gara Portului Cultural Cetate – acolo unde este gândită sala de conferințe. Prânzul l-am luat în fața conacului, ocazie cu care l-am și vizitat. Acolo în camerele conacului boieresc mai poți vedea un gramofon, un pian vechi, mobilier stil ce încearcă să îți dea sentimentul unei case boierești din vechime.

În curte, grădina imensă vei regăsi tractoare dinainte de al doilea război mondial, calești și motoare vechi așezate lângă sculpturi moderniste lăsate acolo de oaspeții taberelor de creație ce s-au perindat de la achiziția în 1997 a acestei proprietăți.

Mă opresc acum pe moment pentru a mai cita din spusele lui Dinescu:

“Portul Cultural Cetate s-a născut pe ruina fostului port agricol, apărut pe la 1880, pe vremea cînd grîul nu putea creşte, ca astăzi, pe asfalt şi cînd croissantul vienez se făcea chiar cu făina adusă cu vapoarele cu zbaturi din Cetate.

În 1945, portul a fost închis şi transformat în pichet de grăniceri. După revoluţia din ’89, clădirea comandamentului portului, construită de meşteri italieni, a fost devalizată de localnici şi adusă la stadiul de adăpost pentru doisprezece purcei şi două vaci.

Aşa am descoperit-o eu, fără uşi, fără ferestre şi fără acoperiş, cu aerul părăginit de boieroaică de viţă veche strigînd parcă, aidoma unei soţii de domnitor român violată de başibuzucii lui Sinan Paşa, „Ruşinatu-m-au păgînii! ”

În 1997 am reuşit să cumpăr şi să transform ruina într-o casă de creaţie. În loc de grîu am încercat să umplem hambarele cu sculptori, scriitori, pictori şi muzicieni…”

Pe lângă aceste “vestigii’ mai aveai la dispoziție luxul de a sta liniștit și a privi la amurg. Am încercat să pun câteva poze care să exprime sentimentul de pierdere în natură, fără telefoane care să te ridice de pe WC, fără SMS-uri care să te scoale din somn sau mail-uri care să te macine indiferent de ora din zi sau din noapte (prietenii știu despre ce vorbesc). Din când în când aș vrea să pot reda aceste clipe.

Apoi au început pregătirile. Că tot vorbeam de somn, acum aduc în discuție alt somn, somnul uriaș – peștele proaspăt pescuit din Dunăre. A fost preparat pentru proțap cu condimente și portocale și admirat de toți cei din jur. O paranteză, deși nu plătiți extraordinar, oamenii ce lucrau acolo erau fericiți că aveau ce lucra în opoziție cu ceilalți ce trăiau în sărăcie. Dacă nu ar fi fost cineva să organizeze un obiectiv turistic într-o zonă moartă ar fi vegetat și ei ca ceilalți ce nu aveau norocul a lucra la “Cetate”.

Cina a fost momentul de glorie prezentat de însuși Dinescu, care a prezentat preparatele cu aplombu-i recunoscut așa încât în puținul timp rămas până la degustare pofta te răpea până la sentimentul de leșin. Și pe măsură ce storcea portocalele pe somnul uriaș îti povestea despre fasolea acoperită frecată cu ceapă caramelizată, tocănița de ciuperci, porcăriile gen mușchiuleț afumat sau costiță, castraveții murați și ardeii copți – Îmi cer scuze mă duc să mănânc ceva și mă întorc – nu mai rezist. Amintirile mă doboară în cel mai culinar mod cu putință. Mai erau și sarmalele de gâscă în sos de vin fiert.

Apoi a început și spectacolul muzical stropit pe deplin cu vinul lui Dinescu cât și ceva tulburel. Surpriza muzicală a fost mare, o formație lăutărească descoperită (cred) de Dinescu pe acolo prin zonă. “Melodiile” mi-erau total necunoscute.De fapt este mai repede o fanfară decât un taraf, dacă ar fi să ne luăm după numărul mare de alămuri din orchestră cât și după percuție. Formația se numea Mambo Siria – un nume care nu prea aduce, ca nume, spre tradiția românească – poate doar spre îndreptarea (ne) firească a muzicii lăutărești spre ritmurile orientale aduse de valurile turcești abătute de-a lungul timpului asupra noastră. Deși adept al Pink Floyd, Yes, Genesis, Led Zeppelin, AC/DC și Metalica recunosc că mi-a plăcut. Moșul – solistul- era chiar bun (dar și puțin nebun) precum și un trompetist gras și cu cioc erau așii spectacolului. Țigani, nu în sensul peiorativ ci în sensul admirativ. Chiar nu vreau să jignesc – ci să laud talentul nativ ale acestei nații. Întrebați-l pe Mădălin Voicu un exponent de seamă al acestei nații: un muzician talentat din această etnie este rrom sau țigan? Lăutarii, vrem nu vrem, reprezintă o bornă importantă a istoriei muzicii românești. Acum recunosc, când am ajuns acasă și le-am prezentat melodiile celor din jurul meu, aceștia nu s-au arătat prea impresionați. Nici eu nu mai eram la fel de convins, mai ales că ieșisem de sub impresia vinului lui Dinescu. Totuși înainte de a scrie acest articol am (re) ascultat puțin și nu mi s-a părut chiar rău.

Și un ultim citat al lui Dinescu:

“Vă asigur că la toate evenimentele şi întîmplările artistice de la Cetate vor participa, cum au participat şi pînă acum, pădurile din jur, Dunărea, vrăbiile şi ciorile – mari amatoare de cultură.”

Dacă puteți, dacă aveți ocazia nu ratați posibilitatea de aduna la un loc plăcerea culturală cu cea culinară și posibilitatea de a evada din cotidian într-un loc unde Dunărea se îmbină cu amurgul.


[fb]
---
Trimis de Dabator in 15.04.14 23:39:51
Validat / Publicat: 16.04.14 11:03:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CALAFAT.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9690 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

22 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dabator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

22 ecouri scrise, până acum

DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 00:02:33]
»

Rog fond muzical https://www.youtube.com/watch?v=fIjnPKkir9E.

webmaster
[16.04.14 10:46:44]
»

@Dabator: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

alinaro
[16.04.14 12:07:18]
»

@Dabator: Ce mi-a placut cum ati scris! Nu am vazut inca pozele (simt ca nici nu am nevoie acum; dar o sa le vad, of course), dar plasticitatea descrierii/povestirii imi este arhisuficienta: m-as duce si maine in locul acela. Felicitari.

Cat despre lautari, coincidenta: despre ritmul si harul cu care multi dintre tigani se nasc am vorbit si eu recent dupa ce am fost la un spectacol de flamenco. Alta natie, dar acelasi sange.

Excelent, Paste Fericit va doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
amero
[16.04.14 12:30:27]
»

Respect si admiratie pentru rew. si poze. Frumoasa relatare despre un obiectiv la care proverbul "omul sfinteste locul" se aplica cel mai bine, chiar daca nu sunt o admiratoare nici pe departe a personajului. P27 este de premiat

DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 12:35:17]
»

@alinaro: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Cu atât mai mult cu cât vin de la un senator AFA. Știu articolul de care vorbești căci l-am citit atunci, în ziua apariției pe nerăsuflate. Acum l-am recitit căci nu mai țineam minte discuția despre țigani. Da, ai dreptate, am spus același lucru fiecare în felul lui.

Iar chestia asta cu rromi seamănă oarecum cu intenția suedezilor de a elimina încă din grădință distincția între sexe. Mi se pare cel puțin la fel de artificială.

Sărbători Pascale Fericite!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 12:38:56]
»

@amero: Mulțumesc mult pentru aprecieri. Astăzi sunt de-a dreptul răsfățat de către unii cei mai fervenți utilizatori ai amfostacolo. Mulțumesc încă odată.

mireille
[16.04.14 12:55:44]
»

Dabator... felicitari... si mie imi place stilul in care ati scris articolul...

DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 13:25:01]
»

@mireille: Mulțumesc mult. Și îmi cer scuze și ție și celorlalți pentru adresarea directă (la "pertu"). Mă gândesc însă că suntem o comunitate de prieteni (chiar dacă virtuali) și putem trece peste politețuri. Sper să nu greșesc prea tare.

alinaro
[16.04.14 13:42:38]
»

@Dabator: Nu gresesti, cel putin nu din punctul meu de vedere. Numai ca eu nu indraznesc, mai ales la inceput. Si-asta in ciuda faptului ca am atatia ani aici, si spaniolii se tutuiesc la greu si indiferent de varsta, clasa sau conditie sociala. Oricum, de acum vorbim la "pertu", no doubt!

amero
[16.04.14 14:09:23]
»

@alinaro: nici din punctul meu de vedere cu toate ca sunt mai devreme decat voi venita pe lumea asta, dar spiritul imi este inca tanar

Michi
[16.04.14 16:36:44]
»

Ceeace incită la orice scriere este titlul. Aşa şi aici, mi-a stârnit curiozitatea. Am citit un review la obiect, cu amănunte culinare şi specifice locului şi ce e mai important, cu multă forţă de sugestie. Pe Mambo Siria i-am văzut acum mulţi ani în emisiunile lui Dinescu în care vorbea despre Cetate. M-a bucurat să-i revăd pentru că atenţia gastronom-poetului îndreptându-se spre Lacrimi şi sfinţi, am crezut că formaţia a dispărut. De ce spun gastronom-poet? Pentru că aşa cum se spune şi despre vicii şi în cazul talentelor, suma lor e constantă. Dacă nu mai scrie poezii, a făcut totuşi un lucru remarcabil la Cetate dar e meritul lui Debator că ne-a făcut-o cunoscută şi nouă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 18:02:47]
»

@Michi: Mulțumesc mult.

DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 18:40:00]
»

@alinaro @amero @mireille - mulțumesc că ați acceptat îndrăzneala de a mă adresa direct. Când eram (mai) puști vorbeam cu toată lumea cu dumneavoastră, așa eram învățat. Chiar mă deranjau peste măsură cei ce-și permiteau să vorbească la pertu cu cei mai în vârstă. Apoi am observat că acest tip de vorbire a dispărut din ce în ce mai mult în jurul meu. Și este și foarte ineficientă. Acum mi-e mai simplu căci am crescut în vârstă și măcar pe cei mai mici ca mine nu-i las să îmi mai vorbească cu dumneavoastră (mă simt și eu mai tânar)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Eugenia55* †
[16.04.14 21:15:16]
»

"La fel cum dacă acum ar fi din nou revoluţie (sau cum s-o fi numit chestia din 98) aş sta liniştit acasă. "

Domnu', domnu'. nu va suparati ce rivolutie o fost in '98 ca nu eram acasa??!! ))

Doamna Michi a pomenit de "Lacrimi si sfinti", tocmai am fost de Florii, poate ar merge un scurt review desi nu se prea agreeaza astea cu papa )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[16.04.14 21:21:45]
»

@Eugenia55: Ai dreptate - era vorba de 89 - am inversat cifrele - din cauza vitezei.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.04.14 14:29:56]
»

O locaţie de care, sincer, nici nu auzisem, o lectură pe cât de agreabilă, pe atît de consistentă în informaţii, sentimentul că împărtăşim aceleaşi valori şi păreri (vezi pasajul despre revoluţie sau cum s-o numi ea, vezi kitch-ul de la Maglavit, vezi chipul în care percem personalităţile, ş. a.), iată ingredientele pentru care acest review îl consider special. Mi-a plăcut cu adevărat şi, ca una ce am scris şi eu despre locaţii de team building, n-am putut să nu te felicit la rându-mi şi să-ţi mulţumesc pentru că mi-ai descoperit un alt loc potrivit atât work-shop-urilor, cît şi popasurilor doar cu familia şi prietenii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
DabatorAUTOR REVIEW
[17.04.14 15:12:24]
»

@mariana. olaru: Mulțumesc din suflet pentru aprecieri.

le_maitre
[17.04.14 19:36:58]
»

@Dabator: Scurt şi la obiect... mi-a mers la inimioară!

Un Paşte de Vis!

DabatorAUTOR REVIEW
[17.04.14 20:47:37]
»

@le_maitre: Mulțumesc pentru încurajări. Sărbători pascale fericite!

balasa violeta
[19.04.14 17:41:10]
»

@Dabator: frumos, multumesc!

Am oranduit tot ce mai era, afara ploua, tuna, fulgera, sunt cam obosita... Cand am aceasta stare, intru pe Afa si incep sa citesc. Am avut noroc, impresiile dumneavoastra mi-au mers la inima. M-am relaxat si astept noaptea, sa merg la biserica sa iau lumina.

Paste fericit!

DabatorAUTOR REVIEW
[19.04.14 20:50:26]
»

@balasa violeta: Mulțumesc și eu pentru aprecieri! Nu pot ascunde mândria și bucuria de a primi aprecieri, observații și încurajări de la importante doamne și domni ale acestui site, contribuitori de excepție, cărora prin strădanie și muncă benevolă li se datorează cele mai importante, documentate review-uri și comentarii de pe amfostacolo.

Urez tuturor un Paște fericit, sărbători de excepție!

webmaster26
[24.06.17 12:31:53]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Calafat și împrejurimile, CALAFAT" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero, balasa violeta, Dabator, Eugenia55*, le_maitre, mariana.olaru, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Calafat și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068149089813232 sec
    ecranul dvs: 1 x 1