ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.06.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2012
DURATA: 11 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Herculane - cum de nu te-am descoperit pana acum!?!

Ilustrație video-muzicală
Gherghe Iovu - raza de Soare


TIPĂREȘTE

Cum am ajuns in Herculane mi-am adus aminte de primele mele cuvinte pe acest site “Iubesc natura, iubesc miscarea”. Aici m-am regasit cel mai bine.

Ma fascina o imagine din Herculane; intre doua hoteluri foarte inalte se inalta un bloc masiv de calcar alb la baza caruia se vedea padurea verde. Ma si visam seara admirand de jos inaltimile ca a doua zi sa admir statiunea de la inaltime.

Visul acesta a devenit realitate in momentul in care am ales sa petrec concediul in cea mai veche statiune din Romania. Acum ma intreb cum de nu am ajuns mai devreme aici si mi-am propus sa revin in fiecare an.

Nu am avut norocul sa vin aici cu bunicii sau parintii. Ani la rand am ocolit-o pentru ca multi spuneau ca este in paragina, obosita, prafuita. Acum cred ca depinde cum privesti, ce vrei sa vezi si ce simti, oricum trebuie sa fii orb sa nu vezi cata natura pura te inconjoara.

Am citit mult despre Herculane, despre trecut, despre izvoarele tamaduitoare ce se gasesc si astazi, despre multitudinea de trasee montane ce se pot face. Nu m-am indoit nicio clipa ca nu fac o alegere buna. Drept dovada mi-am luat un bilet cu 10 nopti de cazare la Herculane si am plecat cu lista traseelor facuta.

Am ajuns seara tarziu, a doua zi aveam planificat un traseu pe munte asa ca visul meu a devenit realitate destul de repede. Doar ca acum totul era mai frumos iar imaginea aceea puteam sa o maresc cat puteam cuprinde cu privirea. Dimineata am fost intampinati de triluri de pasarele care s-au repetat in fiecare dimineata petrecuta acolo, de aerul puternic ozonat, de miros de salcam si liliac si de privelisti incantatoare.

Statiunea este situata pe Valea Cernei, in Parcul National Domogled-Valea Cernei, intre Muntii Cernei la Vest si Muntii Mehedinti la Est. Din statiune, dar si din imprejurimi, ai posibilitatea de a pleca pe diferite trasee montane. Sunt foarte multe grote, cascade, izvoare, chei si trasee de relaxare prin padure. Voi descrie separat cateva din aceste trasee.

Statiunea cuprinde:

- centrul istoric cu cladiri foarte frumoase, monumente istorice si de arhitectura, dintre care unele necesita renovari iar altele chiar au fost renovate sau sunt in curs de renovare

- centrul nou sau zona hotelurilor unde unele sunt functionale iar altele se afla in renovare sau sunt inchise. Am vazut insa foarte multe pensiuni si vile noi, foarte frumoase, cu terase pe malul Cernei.

In centrul istoric se afla Parcul Central cu renumitul arbore Sequoia gigantea, originar din America de Nord iar in centrul nou al statiunii se afla Parcul Vicol, ambele fiind bine ingrijite.

Raul Cerna are un farmec aparte cu numeroasele sale poduri ce il traverseavaza. Ma duceau cu gandul la domnitele ce se plimbau in rochii lungi, cu umbrelute si palarioare, asa cum am vazut eu in niste fotografii.

Cautate erau si izvoarele pentru diferite afectiuni precum si izvorul de apa plata.

Baile si strandurile termale sunt numeroase, unele isi deschisesera portile altele nu, avand in vedere ca era doar luna mai si a fost o perioada in care se anunta mereu cod galben (bine ca nu venea). Vara am inteles ca este aglomeratie mare dar cred si eu pentru ca aici poti sa imbini foarte bine muntele cu apa.

La baile Venera, ape sulfuroase, intrarea era 5 lei/persoana iar la piscina la hotel Roman, apa termosalina, 7-10 lei/persoana.

Mai sunt bazinele cu apa sulfuroasa (caditele) in aer liber de la Km 3,5 si strandul “7 Izvoare”. Tot aici se afla si campingul “7 Izvoare” dotat cu casute pe partea dreapta a soselei iar spre raul Cerna are locuri pentru corturi, gratar si plaja pe malul raului. In zona sunt si cateva terase.

Din punct de vedere al servirii mesei optiunile sunt multiple, de la restaurantele hotelurilor si pensiunilor pana la terasele de vara. Mici buni se mancau pe terasa restaurantului Cezar, pizza buna la pizzeria greceasca Dimitrios de langa hotelul Cerna. Foarte frumos arata terasa hotelului Ferdinand dar nu era inca deschisa.

Despre trasee, drumetii sau excursii sunt multe de spus.

Trasee sunt atat in muntii Cernei cat si in muntii Mehedinti cu plecare din Herculane sau de pe Valea Cernei. Interesante mi s-au parut Crovurile din Mehedinti si catunele din muntii Cernei, cascada Vanturatoarea si varful Domogled.

Din Herculane se pot face drumetii pentru toate varstele: Crucea Alba de unde ai o priveliste foarte frumoasa asupra statiunii, izvorul Jelerau, izvorul Munk, Grota cu Aburi, Grota Haiducilor, Platoul Coronini si multe altele, pe care nici eu nu am reusit sa le vad.

Excursii erau organizate chiar din statiune spre Orsova, Dubova, Portile de Fier, Drobeta –Turnu Severin, Serbia, Cazanele Dunarii, manastirile Sf. Ana, Mraconia si Vodita.

Valea Cernei in sine este un loc plin de verdeata, liniste si peisaje ce-ti taie respiratia. Noi am mers pe jos pana la km 12, pentru ca nu am avut cu ce merge, autobuze trec doar doua pe zi spre Baia de Arama iar masini trec foarte rar, dar nu am regretat ca am avut ce vedea. Pana la sfarsitul sejurului am ajuns pana la km 21 dar stiu ca si mai departe Valea Cernei are multe de oferit.

Acestea sunt doar cateva dintre posibilitatile de recreere pe care le aveti la/din Herculane, fiind o zona cu mare potential turistic pe care nu inteleg cum de nu am descoperit-o pana acum.

Pentru mine au ramas foarte multe locuri si trasee de vazut incat nu se pune problema sa nu revin.

Carari frumoase tuturor.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lumis66 in 14.06.12 21:51:55
Validat / Publicat: 15.06.12 06:31:08
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5264 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lumis66); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Herculane- cam asa arata imaginea care ma fascina, eu am prins-o dintr-un alt unghi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[15.06.12 08:02:04]
»

Nici nu stiu de cate ori am fost la Herculane, am amintiri foarte frumoase din copilarie, cand sarbatoream ziua de 1 Mai cu alte familii care aveau copii de varsta mea, apoi din studentie cu nenumaratele drumetii si balaceli la strandul (cat se poate de termal pe atunci) 7 Izvoare.

Apoi a venit revolutia si cum numai la noi se poate, trei sferturi din hoteluri au intrat in mainile unui "oportunist" degradandu-se treptat, statiunea a inceput sa "moara" incet; atunci cand nu oferi nimic, in schimb ceri mult, iti pierzi clientii. Acest lucru s-a intamplat si cu Herculane, acum cativa ani venind din vacanta din vest, m-am oprit sa mananc ceva, era in miezul verii si statiunea era pustie, nu am avut unde sa mancam in zona centrala. Stiu ca au aparut tot felul de pensiuni, unii prieteni imi spuneau ca au fost foarte multumiti de cateva dintre acestea, insa cand ai o varsta si nu mai poti face drumetii pentru a te bucura de frumusetea locurilor si cauti doar relaxare intr-o statiune turistica in care totul parea lasat in paragina, oricat de buna ar fi acea pensiune nu este de ajuns.

@ Lumis66 mi-ar fi placut sa vezi aceasta statiune acum 25/30 de ani pentru a-ti da seama de diferenta, dar asa cum spui depinde cum privesti, daca privesti cadrul natural si tot ce a binevoit sa ne daruiasca natura, atunci locul este unul dintre cele mai frumoase din Romania.

Ma bucura ca ti-a placut Herculane si doresc din toata inima ca aceasta statiune sa redevina asa cum o stiam, poate in sfarsit incep sa se schimbe in bine lucrurile!

Melodia postata se poate sterge/schimba!

Larissa
[15.06.12 11:29:07]
»

lumis, foarte frumos ai scris despre stațiunea preferată a copilăriei mele, felicitări! Citindu-te, mi-am adus aminte de anii 80, când mergeam cu ai mei acolo câte 10 zile și nu mă plictiseam niciodată, dimpotrivă... singura stațiune cu climă mediteraneană, fiorii de întâlnire cu vipera cu corn, ștrandurile termale și peisajul de vis nu le-am uitat nicicând. Mă bucur că ai reușit să vezi frumusețea acestor locuri și, prin ochii tăi, încerc acum să scap de senzația de acută frustrare și deprimare pe care mi-o dă vederea degradării clădirilor de odinioară. Și acum vizitez aceste locuri în fiecare an și, de fiecare dată, constat puțin progrese față de cum ar putea să fie... Nu mă cazez acolo, am un loc superb pe unul dintre brațele Dunării, aproape de cazane, dar trag o fugă spre stațiune așteptând să văd schimbări, ceva care să redea locului farmecul de altădată. Încă mai aștept!

Lumis66AUTOR REVIEW
[17.06.12 21:57:06]
»

@webmaster13, @larisa2012

Si eu am incercat sa-mi imaginez cum era statiunea cand erau pline toate hotelurile acelea mari, mai ceva ca la mare.

Nu pot sa spun ca statiunea este in paragina. Sunt multe hoteluri si pensiuni noi. Hotelul Diana a fost renovat pana la etajul 5 inclusiv si functioneaza, Hotel Afrodita este in renovare si din ce am discutat cu cineva de acolo am inteles ca la sfarsitul lui august ar trebui redat in folosinta. Hotelul Domogled si alte doua hoteluri din centrul vechi sunt in renovare. Cred ca este bine ca se misca ceva.

Cadrul natural de nota 10.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[08.09.12 08:08:55]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

sosso
[02.01.13 03:14:50]
»

Asa cum bine zicea @webmaster13, acum 30-35 de ani sa fi vazut statiunea...

Eu am fost ultima data acolo cu putin inaintea ta, in 2 mai 2012, dupa ce am petrecut minivacanta de 1 mai pe Clisura Dunarii. Ma doare cand vad in ce stare de degradare a ajuns. Ma bucur sa aflu ca ceva-ceva incepe sa se refaca acolo, poate statiunea va renaste din propria cenusa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lumis66, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Herculane și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054567813873291 sec
    ecranul dvs: 1 x 1