Despre Hotelul Diana din Băile Herculane se poate spune orice, dar NU că este un hotel rău. Cel puțin așa l-am perceput eu în weekend-ul trecut, când mi-am petrecut două nopți acolo. Amplasat într-un cadru de vis la poalele muntilor Mehedinți de o parte și Cernei de cealaltă parte, hotelul dispune de un potențial imens pentru relaxare, refacere și liniște, priveliștea unică din balcoanele hotelului către munții din jur, conferind o stare de bine, de plenitudine sufletească.
Istoria hotelului se confundă cu istoria recentă a stațiunii Băile Herculane. În perioada comunistă a fost un hotel apreciat de către grupurile de turiști veniți pentru refacere, baza de tratament era una dintre cele mai bune din țară, iar procedurile cu ape termale și sulfuroase constituia punctul forte al acestui hotel. Pe atunci nu se punea problema de gradul de satisfacție al turistului vis-a-vis de condițiile de cazare și de masă, toți erau interesați de centrul de sănătate și de tratamentele care se ofereau acolo.
După Revoluție, hotelurile au fost cumpărate pe nimic de către omul de afaceri Iosif Armaș, care deținea aproape 95% din întreaga stațiune, inclusiv clădirile istorice apreciate de către aristocrația imperială de la Viena. Mai târziu, o parte dintre hoteluri, printre care și Diana a fost vândut, după ce le-au lăsat să se deterioreze, ajungând niște ruine de lux. După mai multe tranzacții, hotelul Diana a ajuns în administrarea lanțului hotelier Bacolux, care mai deține hotelul Afrodita din Herculane, hotelul Craiovița din Craiova și pensiunea Bacolux din Bușteni. Toate acestea au beneficiat de investiții masive, astfel încât Diana a căpătat 3 stele meritate pe deplin, iar Afrodita 4 stele. Am vizitat și Afrodita, astfel încât aș putea face câteva comparații.
Nu voi povesti prea multe despre cum se ajunge la Herculane, bănuiesc că toată lumea are un gps și o hartă, cert este că drumul de la Drobeta Turnu Severin, pe DN6 până la Orșova este impresionant, mergându-se paralel cu Dunărea, un cadru de poveste, mai ales dacă prindeți o zi însorită.
Hotelul așa cum vă povesteam, este clasificat la 3 stele, are 220 de camere dispuse pe 10 etaje, cu o panoramă de invidiat pentru hotelurile din jur, fiind dispus pe locul cel mai înalt din Herculane. Hotelul dispune de 3 lifturi, unul dintre ele fiind mai mare, adaptat pentru persoanele cu mobilitate scăzută.
Camera mea, amplasată la etajul 8 oferea o panoramă de vis, m-am îndrăgostit instant de această priveliște unică, mi-am petrecut multe clipe admirând Valea Cernei de pe balconul generos al camerei. Fiecare balcon deține două scaune din plastic. Am avut o cameră cu două paturi twin luată în regim single, saltele bune, perne moi, pilotă de un alb imaculat. Prosoapele aranjate frumos în formă de lebădă. Am încercat într-o zi să le aranjez și eu, dar nu mi-a ieșit la fel de bine, clar că personalul de întreținere a prins o desteritate impresionantă. Ce mai avem în cameră? Un televizor lcd cu o diagonala de 55, cu multe programe, din păcate cam toate se vedeau cu „purici”, un minibar gol, scos din priză, mochetă curată, bine întreținută, de calitate, două fotolii și o măsuță, un birou și un dulap cu două halate de baie, dar fără papuci, o pilotă suplimentară și prosoape de schimb.
Baia destul de mărișoară, cu cadă mare, o oglindă impresionantă, prosoape imaculate și consumabile sigilate, feon și telefon amplasate foarte bine. Singura problemă a fost vasul de toaletă care era mult prea aproape de chiuvetă iar poziția pe el nu era una comodă, mai ales că ușa se putea închide până să te așezi pe el. Cam ăsta a fost singurul neajuns la baie, în rest apă caldă aproape instant, cu presiune. Știam că la etajele superioare este o problemă cu apa, dar aici, la Diana nu a fost cazul.
Despre masă și restaurant, doar cuvinte de laudă. Există două restaurante cu o capacitate de 300 de locuri - Clasic, respectiv Rustic cu 250 de locuri , ambele gândite să ofere o ambianță plăcută în compania celor dragi. Noi am servit masa în restaurantul Clasic, ceva mai aerisit și cu iesire către o terasă de unde se poate admira verdele din jur, am avut incluse toate mesele în regim bufet suedez, eram într-un team building organizat impecabil. Calitatea preparatelor a fost impresionantă, o diversitate gastronomică care ar fi putut satisface și cele mai pretențioase gusturi. Iar pentru că foarte mulți au ținut post, se puteau găsi numeroase produse de post, preparate excelent.
Am înțeles că micul dejun a fost comun, atât pentru echipa noastră cât și pentru turiștii cazați în hotel, a fost unul variat, de calitate. Dacă într-o dimineață am avut ouă ochiuri, a doua zi a fost omletă, dacă într-o zi am avut cremvusti, în dimineața următoare ne-am răsfățat cu cabanoș, dacă în prima zi am avut kaizer prăjit, a doua zi ni s-a oferit mușchi afumat, Și aș mai putea continua cu mai multe produse. Cert este că n-am mâncat identic în cele două dimineți, decât poate pâinea tradițională țărănescă, fooooarte bună!
Cafeaua foarte bună, la două expresoare care mergeau încontinuu, sucuri naturale foarte bune, smoothie, un mix natural de fructe în diverse variante, de altfel el se afla la baza întâlnirii noastre de la Herculane, pe lângă momentele prezentate de echipa DespreSpa.ro care a promovat programul Spaventura, oferind participanților toate elementele unui stil de viață sănătos, pentru care Herculane reprezintă un izvor de sănătate. Dar despre aceste lucruri și despre Herculane voi povesti într-un episod viitor.
Centrul Spa & Wellness este renumit pentru tratamentele de relaxare, întreținere și anti-îmbătrânire cu ape termale sau sulfuroase, având un efect garantat și pentru diferite afecțiuni ale sistemului locomotor. De asemenea, aici se realizează cu succes multiple tratamente pentru eliminarea toxinelor și atenuarea stressului, pentru circulația sangvină și relaxarea musculară.
Centrul de sănătate este compus dintr-o piscină interioară în care temperatura oscilează în jurul valorii de 38 de grade, un bazin cu apă rece, o saună și un bazin tip jacuzzi. Există o gamă largă de masaje și împachetări adaptate pentru fiecare caz în parte. De alfel nu se poate opta pentru o anumită procedură, fără examinarea în prealabil a unui doctor de acolo.
Există și două săli de sport, una dintre ele ne-a fost destinată nouă pentru exercițiile tip Pilates care pleacă de la premisa că un corp sănătos înseamnă o legătură permanentă cu mintea. Se spune că “ după 10 ședințe de pilates veți simți diferența, după 20 de ședințe veți vedea diferența, iar după 30 de ședințe veți avea un corp cu totul nou”.
Ce-aș mai putea spune despre hotel? Da, hotelul deține o piscină exterioară inaugurată în vara anului trecut, o parcare de vreo 40 de locuri în fața hotelului și una mult mai mare, lângă hotelul Afrodita, unde în general parchează autocarele, există un generos spațiu de joacă pentru copii, dar și un lobby generos unde poți savura o cafea în liniște.
Diana Resort deține două săli de conferință, „Franz Joseph” și „Împărăteasa SiSi” cu o capacitate de 180, respectiv 150 de locuri, dotate cu tot ceea ce este necesar pentru buna desfășurare a unui eveniment de top, fie că vorbim de un team-buiding sau petreceri private.
Iar dacă vă întrebați ce puteți face în afara hotelului, trebuie să recunoaștem că dacă centrul istoric al stațiunii nu arată așa cum ne-am fi dorit, cel puțin el continuă să păstreze multe dintre elementele arhitecturale imperiale, un amalgam de stiluri dintre care predomină cel baroc, iar o plimbare printre monumentele istorice de acolo, poate fi o întoarcere în timp, care din păcate întristează.
Există câteva trasee montane care se pot face destul de ușor, către muntele Domogled, Canioanele, Circuitul „Peșterilor Fierbinți”, pe Valea Cernei între Herculane și Valea Tesnei. Hotelul dispune de un personal calificat care este în măsură șă acorde orice informație despre obiectivele din jur. În plus, la toate solicitările mele pentru diverse probleme, mi s-a răspuns cu zâmbetul pe buze. Inclusiv personalul de serviciu, pe etaj. Asta îmi doream să văd... zâmbet și atenție la detalii. Ele fac diferența, dar voi știți asta...
Recomand din toată inima hotelul Diana, știu sigur că de la an la an serviciile lor se perfecționează, iar lanțul hotelier Bacolux, din care el face parte, tratează orice problemă cu responsabilitate, în favoarea turistului.
Prețul unei camere este de 190 de lei pentru o cameră dublă și 407 lei pentru un apartament, însă sunt sigur că dacă achiziționați pachetul printr-o agenție de turism, tariful este mai mic.
Vacanțe frumoase să aveți... pe oriunde!