ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
LUNA
AUG-2013
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Păstrăvăria Albota [Arpaşu de Sus]

Ilustrație video-muzicală
Mircea Baniciu - Cu tine in gind


TIPĂREȘTE

Plecasem din Valea Lotrioarei de la Casa Ardeleană, am mai văzut una-alta, se apropia prânzul şi ni se făcuse foame. Aveam rezervare la o pensiune lângă manastirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus dar, după ce am trecut de Cârţa (drumul spre transfăgărăşan) am început să observ banere care anunţau păstrăvăria Albota în apropiere. În apropiere e un fel de a spune pentru că din Arpaşul de Jos am urcat în cel de sus şi apoi 8-10 km pe drum de ţară până la păstrăvărie. Drumul a fost totuşi destul de bun. Distanţa de la Sibiu e de 55 km iar de la Făgăraş 40 km.

De unde credeam că am să dăm de un loc sălbatic cu unul-două iazuri cu păstrăvi, am găsit un complex mare cu câteva clădiri principale şi altele mai mici, restaurant şi două terase, foişor şi multe, multe amenajări pentru relaxare şi/ sau pierdut timpul. Bannere cu poze făceau reclamă la plimbările cu ATV-uri, călare, sau cu trăsura. Parcarea interioară a complexului era plină deşi era o obişnuită zi de lucru aşa că ne-am lăsat maşina dincolo de poarta de intrare.

Chiar aici funcţionează un magazin cu produse naturale obţinute în ferma complexului din Cârţişoara. Am luat câte puţin din fiecare dar şi acum regret că nu am cumpărat cantităţi mai mari din cârnaţi ardeleneşti, pastramă de păstrăv, caş afumat, caşcaval, brânză de burduf în coajă, slăninuţă, toate delicioase şi la preţuri mai mult decât acceptabile. Aveau şi o gamă variată de dulceţuri şi gemuri din fructe de pădure pe care doar le-am privit din motive de diabet şi dietă.

Ca prin toate locaţiile prin care am trecut începând de la mici pensiuni agro-turistice până la hoteluri sau mănăstiri, florile reprezintă acele pete de culoare care înfrumuseţează decorul şi binedispune pe cel care le priveşte. Aici făceau parte din triada munţi-iazuri-flori care fac din complex un loc deosebit.

Ne-am aşezat la o masă pe terasă şi am fost serviţi destul de repede. Am ales specialitatea casei, file de păstrăv în coajă de mălai cu cartofi natur şi sos de pătrunjel, alături de un pahar de vin alb eu şi eterna bere fără alcool soţul. Cu totul, inclusiv două cafele strong, ne-a costat 80 lei. Nici nu ştiu când a trecut timpul, privirea fiind atrasă de dantela munţilor profilată pe cer, în stânga vârful Albota, în dreapta Vârful Buteanu de 2509 m pe care am urcat prima oară în alt secol şi anume în prima jumătate a aceluia. Eeh! Acum mănânc păstrăv şi mă uit la ei. Atunci, dacă aveam 2-3 biscuiţi în rucsac dar urcam pe Făgăraşi.

Cu puterile refăcute am făcut un tur prin păstrăvărie. Am coborât mai multe trepte de piatră şi am ajuns în dreptul iazurilor, cinci la număr, din care unul se odihnea. La capătul lor era puzderie de oameni, unii cu undiţa şi găleata în care se sbăteau peştii abia prinşi, alţii gură- cască aşa cum eram şi noi. Datul cu undiţa timp de o oră costă 5 lei iar păstrăvul prins 24 lei/ kg, mult zic eu dar plăcerea contează. Este imposibil să nu prinzi, pentru că fundul iazului este practic placat cu păstrăvi.

Ce să vă mai ocup timpul? Uitaţi-vă la poze şi dacă sunteţi în zonă, o masă la păstrăvăria Albota ˝se merită˝ cu prisosinţă.


[fb]
---
Trimis de Michi in 04.09.13 11:50:50
Validat / Publicat: 04.09.13 18:35:10
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul spre păstrăvărie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[04.09.13 18:41:50]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[04.09.13 23:38:23]
»

@webmaster13: Mulţam frumos

sunflower
[05.09.13 00:05:26]
»

E un colt din Romania frumoasa, frumoasa la Albota.

S-au mai scumpit pestii insa in luna iunie cand am fost eu, kg de pastrav era doar 22 lei, evisceratul mai costa inca 3 lei... insa bucuria copiilor de a da cu undita si de a scoate imediat pestele nu are plata pe aceasta lume... Merita! Iar Complexul Albota merita cu prisosinta un popas. Pentru familiile cu copii e ceva... indescriptibil! Exista si spatiu de joaca generos si pescuit, basca aerul incredibil si privelistea uluitoare a Fagarasului despre care atat de frumos ati scris si despre a carui escaladare ati amintit cu dulce nostalgie... Insa, fiecare varsta are gratia si dulceata ei, iar dumneavoastra, prin ceea ce ne scrieti, ati descoperit cu siguranta arta de a trai frumos, indiferent de ani... Sufletul unora ramane vesnic tanar, dupa parerea mea, sunteti o astfel de persoana. Va felicit din suflet! Sanatate si calatorii frumoase va doresc!

MichiAUTOR REVIEW
[05.09.13 00:42:43]
»

@sunflower: mulţumesc pentru cuvintele frumoase.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm pe Transfăgărașan? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.35462498664856 sec
    ecranul dvs: 1 x 1