GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Liniste si reculegere la Schitul si Manastirea Rupestra de la Sinca Veche
Intr-o zi calda de vara, adica pe 4 iunie 2016, am vizitat Schitul si Templul Ursitelor sau Manastirea Rupestra de la Sinca Veche. Drumul l-am gasit usor, urmand indicatoarele spre satul Sinca Veche. Nu m-am documentat in prealabil, am fost acolo la recomandarea colegilor de pe forum, am pornit la drum fara nici o astepare lasand loc surprinderii.
Am ajuns dimineata pe la 9, intr-o parcare mare si goala, la ora aceea masina noastra a fost singura. Am intrat pe o poarta din lemn pe care am vazut doua placute care ne informeaza ca am ajuns la monumentul istoric Manastirea Rrupestra din sec. XVIII si un alt afis cu programul de vizita (intre orele 8-20) precum si atentionarea imperativa de a nu intra in grota cu lumanari aprinse.
Am pasit dincolo de poarta pe niste pietricele marunte si albe, am privit inainte si am vazut o cruce sculpata in lemn in dreptul careia poteca se separa in doua si am urmat poteca mai lata de pe partea dreapta. In scurt timp zaresc izvorul Tamaduirii cu trovanti amplasati in jurul lui pe iarba verde si o cruce tot din lemn, dar mai mare decat cea de la intrare, cu icoana Sfintei Fecioare Maria, la baza ei, implantata in pamant.
Din acest punct sufletul meu incepe a se bucura. Peisajul este de poveste. Incep a se distinge mai multe carari inguste care se intalneau si se separau ca intr-un labirint, ingustandu-se la trecerea pe langa megaliti. Acestea sunt incadrate de gardulete impletite din nuiele de rachita inconjurate de multa vegetatie, frumos intretinuta si curata. O energie pozitiva am simtit cum ma cuprinde si se manifesta prin fericire, liniste, introspectie si iubire de Dumnezeu. Am fost in vizita la multe manastiri in Bucovina si in alte locuri dar nu am simtit nicaieri ceea ce am simtit aici. Totul e atat de simplu si totusi atat de complex.
E greu de urcat Dealul Plesu pe care se afla Templul de la Sinca Veche si schitul pentru ca e o panta destul de mare, dar e atat de placut sa faci acest efort. Sunt multe trepte si multe banci din lemn tocmai pentru a ajuta pelerinii sa se odihneasca. Mai este un izvor semnalizat printr-o inscriptie pe o placa de marmura Izvorul Buna Vestire. Frumos si discret amplasate pe marginea potecilor se observa cosuri impletite pentru colectarea deseurilor turistilor.
Am trecut apoi pe langa un magazin de obiecte bisericesti sapat in deal, ca o coliba, fara acoperis, cu o usa mititica la intrare. Mai este inca un astfel de magazin si la iesirea/intrarea in manastire. Mi-a placut foarte mult ideea si am urcat sa vad cum e in interior si am cumparat binenteles magneti ca amintire. In apropiere este biserica frumos incadrata de ghivece cu flori colorate. La intrarea in biserica este inscriptionat pe o placuta faptul ca biserica a fost construita in anul 2006 in patru luni. Este o bisericuta mica care pastreza mai multe ramasite din moastele mai multor sfinti si din moastele Sfantului Nectarie din Eghina, marele făcător de minuni al ortodoxiei, aduse de la muntele Athos.
Părintele Matei a fost primul calugar care a trait acolo dupa ce s-a facut schitul de langa grota in anul 2006. El a declarat ca a vazut cu ochii lui ca rugaciunile si uleiul miraculos de la moastele sf. Nectarie a vindecat mai multi oameni.
In pridvor observ un clopot mare inscriptionat cu anul 2006. Acesta este incadrat frontal de alte trei clopote si in lateral stanga de inca doua clopote.
De aici coboram spre grota. Tacuti, linistiti, parca incarcati cu duh sfant. Era multa liniste, oamenii daca vorbeau o faceau discret, in soapta.
Ajunsi la intrarea in Templul Ursitelor, aflat in constructie si acoperit cu un cort (mai putin conul prin care intra lumina in grota), observam o atentionare prin care suntem avertizati de existenta posibilitatii de desprindere si cadere a bucatilor de stanca.
Grota este sapata in stanca, are o intrare ingusta la capatul careia se observa lumina intrand printr-un con inalt, spiralat, neacoperit. In partea dreapta este altarul unde este inscriptionat in stanca un cap de barbat si Steaua lui David, hexagrama. Mai este inca un altar in grota. Sunt cativa stalpi care sa sustina grota.
Călugărul cu mare evlavie către Sfântul Nectarie, Părintele Matei, declara despre Templul Ursitelor urmatoarele:
"E aproape sigur că acolo a fost o aşezare dacică, iar cu venirea Sfântului Apostol Andrei, când dacii s-au creştinat, templul a fost transformat în biserică creştină. Se ştie sigur că mai târziu s-au aşezat acolo primii călugări. Se mai ştie că grota era locuită şi în secolul al XVIII-lea, când generalul Buccow a început, la ordinul Mariei Terezia, campania de prigonire a ortodocşilor din Transilvania. Aici, sub crestele Făgăraşilor, au fost dărâmate sau arse mânăstiri, unele chiar cu călugări înăuntru, cum a fost la Bucium, unde toţi monahii au ars de vii. În anii care au urmat, la grota de la Şinca Veche n-a mai fost niciun vieţuitor. Abia pe vremea mitropolitului Andrei Şaguna, câţiva călugări de dincolo de munţi, din Ţara Românească, îi cer acestuia să dea binecuvântare ca să nevoiască acolo, la grotă. Tot ce se ştie apare în mici însemnări, nu prea au rămas documente importante, alea au fost luate sau distruse în timpul Imperiului Austro-Ungar. De asta pluteşte atâta mister în jurul acestui loc. Tot ce se spune în plus sunt simple invenţii sau speculaţii. La fel şi cu vindecările sau ciudăţeniile de tot felul. Eu n-am auzit de-aşa ceva. Dacă vedeam sau auzeam, vă spuneam şi dumneavoastră”.
“Restul, toate câte se spun şi se scriu despre nu ştiu ce semne paranormale din grotă, că e templul ursitelor, al dorinţelor împlinite, al vindecărilor, pentru mine e numai legendă. Sigur este că, acolo, pe Dealul Pleşu, e un loc care musteşe de istorie şi credinţă. Şi cred că tocmai legendele şi misterele astea fac credinţa noastră mai mare. Iar unde e credinţă mare, poate veni oricând orice minune şi vindecare. "
Dupa mai multe ore in care ne-am relaxat si incarcat pozitiv am iesit incetisor spre parcarea care intre timp s-a umplut de masini.
A fost o alegere foarte buna! Este o destinatie pe care o recomand si unde imi doresc sa mai ajung.
Trimis de Dana2008 in 21.06.16 20:36:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.75605760 N, 25.16484030 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dana2008 - Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 38&ridAnt=69392
@Dana2008 - E foarte sigur că ți-am dat primul vot! Ba chiar m-am încărcat și eu cu energie pozitivă! Bravo!
@Dana2008 -
Din exces de zel sau din alte motive, in numele reginei Maria Tereza s-a trecut granita si in tara noastra si s-au ars si jefuit manastiri si biserici, Lainici este una din ele. Iar documentele furate din bisericile noastre exista in colectii particulare si unele chiar in salile nevizitabile ale bibliotecii de stat din Budapesta.
O vara frumoasa sa ai!
@Dana2008 - Frumos ai descris așezarea rupestră de la Șinca Veche. Chiar dacă pe AmFostAcolo există deja 5,10 sau 20 de articole despre un obiectiv nu trebuie să ne descurajăm a scrie și noi despre el. Pe lângă informațiile actualizate privind obiectivul turistic ori date inedite ce nu le cunoșteam apare și stilul propriu de a povesti al autorului. Acest stil oferă de multe ori valoare articolului, indiferent dacă obiectivul e foarte cunoscut sau e aproape necunoscut.
Mănăstirea rupestră Șinca Veche și Schitul „Sf. Nectarie” reprezintă un fel de „magnet” pentru credincioși și turiști. Chiar dacă unii vin pentru credința în Dumnezeu, iar alții pentru energiile pozitive și misterele de orice natură ar fi ele (și pe care oamenii Bisericii și arheologii încearcă să le combată).
E un loc superb care întrunește condițiile unei recomandări de a poposi acolo o oră-două.
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@webmasterX - Cu mare placere! imi lipseste timpul, asa ca am trimis intai articolul si acum am reusit sa prelucrez si sa adaug si pozele. Scuze pentru procedeu! Daca pozele cu moastele sunt nepotrivite, le pot sterge.
@Dana2008 -
Dana, ti-am spus ca esti de-a mea si te iubesc definitiv pentru felul in care gandesti si stii tu la ce ma refer
Frumoase locuri, bun si bine scris review. Felicitatri
@tata123 -Multumesc pentru incurajare si aprecieri! Cand ai inaintea ta scrise multe articole foarte frumoase si bine documentate despre aceeasi destinatie te gandesti ca lucrurile au fost deja spuse, nu mai poti aduce imbunatatiri sau noutati.
@vega06 - Multumesc frumos! Ce bine imi pica cand imi spune cineva ca ma iubeste!... si nici macar nu stiu cum arata! Si eu va apreciez mult!
@elviramvio - Multumesc frumos! De o vara plina de drumetii va doresc sa va bucurati si dumneavoartra!
@Dana2008 -
Pai vezi tu, aici e frumusetea. Atunci cand cineva te iubeste pentru ceea ce esti, nu pentru felul cum arati sau ai putea arata.
Si daca nici de la romani nu vei simti dragoste si apreciere unde s-o gasesti in alta parte ? In orasul tau si din partea celor ce sunt puternic majoritari acolo ? N-as crede asta. Hai poate cu mici exceptii, exceptii care nu vor face altceva decat sa confirme regula. Regula care este ca romanii nu sunt prea bine primiti/vazuti in zona.
In fine, trecem peste. Aprecierea este reciproca poti fi sigura, iar dvs.-ul ala lasa-l pentru altii ca doar noi suntem prieteni acum si nu se face asta
@Dana2008 - Arată bine, @Dana2008! Crede-mă că știu! Dar așa e el, mai modest!
Și nu-i singurul care te apreciază. Toți cei care te-am votat te apreciem (și mai e și Biță, nu@vega06?)
@Zoazore -
Merci si io Zoa . Esti o draguta ca-ntotdeauna !
Si cu Bitza nu stiu ce sa zic... Ãsta apreciaza cu siguranta review-urile despre carciumi si restaurante la cat il cunosc io, nu prea le are p'astea cu locurile de liniste, pace sufleteasca si reculegere
Haoleu, acush m-am trezit si eu, atata mai umblu bezmetica prin calatorii incat nu vaz cand cineva drag posteaza. Pune si tu anunt pe fb cand mai postezi ceva nou ca sa vaz si eu. Ma bucur ca ti-a placut templul acesta, pentru mine a fost o revelatie. Stiam ca e frumos dar nu chiar asa. Foarte frumoasa descrierea, felicitari! La mai multe acventuri de genul asta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mănăstirea rupestră Șinca Veche — scris în 12.06.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Șinca Veche - la mănăstirea rupestră — scris în 31.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Templul iniţiatic de la Şinca Veche — scris în 17.10.20 de STEFAN-CRISTIAN din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Șinca Veche - colț de RAI... între mit și realitate... — scris în 29.08.20 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Vizita mea la... „vrăjitoare” — scris în 20.03.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mănăstirea Șinca Veche, sau, numai prostul râde de ceea ce nu înțelege. Așa, și?! — scris în 09.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2019 Manastirea Rupestra - Sinca Veche un loc de veghe si insufletire Dumnezeiasca — scris în 16.05.19 de lllaura din SIBIU - RECOMANDĂ