GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sinca Veche - manastirea rupestra / Grota
Oamenii veneau și vin la Şinca Veche în principal pentru Mănăstirea rupestră. Bisericile rupestre de la Șinca Veche mai sunt cunoscute şi cu numele de: templul împlinirii rugăciunii, templul ursitelor, mănăstirea rupestră, peștera mănăstire sau grota. Se pare ca grota a carei vechime s-a determinat a fi de 7 mii de ani, apartinea initial unor civilizatii demult apuse fiind preluata din secolul 17 de calugarii ortodocsi.
Am ajuns in acest loc minunat dinspre Brasov. Am ales ruta prin Zarnesti si nu am gresit deoarece intre Tohanul Vechi si Poiana Marului drumul prin padure este foarte frumos chiar daca asfaltul nu este perfect si mai sunt vreo 2-3 lucrari.
In Sinca Veche am urmat indicatorul catre manastire, la aproximativ un km se afla parcarea semnalizata "Grota". Atunci nu stiam ca "Grota" este indicatorul pentru Bisericile Rupestre aflate la 100 m de parcare. Dupa inca doi km pe un drum asfaltat proaspat am ajuns in varful dealului unde se afla noua manastire.
Constructia din lemn este cunoscuta ca Schitul „Sfântul Nectarie“, pentru că paraclisul de aici, are o părticică din moaștele Sfântului Nectarie.
Prin padure de la schit catre grota este o carare din pietris de calcar spart marginita de parapeti mici din nuiele. Combinatia rustica iti da un sentiment placut de altadata. Poteca coboara lin pe langa "Vatra Monolitilor" (stanci de catva metrii inaltime) si ajunge la "Izvorul Tamaduitor" aflat aproape de intrarea in grota.
In complexul de grote sapat in stanca se poate pătrunde printr-un tunel ingust. Prima cameră a mănăstirii rupestre seamănă cu o biserică adevărată, al cărei tavan a fost scobit pentru ca soarele să pătrundă înăuntrul incintei. Vârful turlei a fost sapat de jos in sus si este precum o fereastră de unde o rază de lumină răzbate direct până în altar. În cea de-a doua încăpere a lăcaşului pot fi descoperite simboluri precum Steaua lui David şi o clepsidră care simbolizează principiul Yin-Yang. Pe acelasi perete par a fi pictati si doi lupi.
Este ceva unic dar nu ma pronunt in ceea ce priveste amalgamul de simboluri si veridicitatea lor. Banuiesc ca multe au fost profanate in epoca care abia a trecut si doar daruirea unor oameni de suflet care au infiintat manastirea noua protejeaza si acest ansamblu rupestru.
Locul iti da in principal o stare de relaxare si liniste sufleteasca dar si de teama cand te gandesti la legendele locului privind energia pamantului.
Trimis de salexbr322 in 05.09.12 14:36:55
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (salexbr322); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.75605760 N, 25.16484030 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Rubrica nou-creata de autor a fost redenumita 'Descopera zona Sinca', in speranta ca vom aduna aici si alte recomandari din aceasta deosebita zona - IMHO.
Rubrica a fost re-pozitionata (mutata) in sectiunea geografica dedicata orasului FAGARAS - cea mai apropiata din punct de vedere geografic existenta in acest moment pe site.
Iar cand se vor fi definit pe site mai mult de 3 rubrici (de cazare si/sau de calatorie) din Sinca (Veche sau Noua), vom crea o sectiune dedicata strict acestei destinatii si vom muta totul acolo.
Un review de calitate, pe care deja l-am votat. Va trebui să-mi iau notițe deoarece peste câteva zile, posibil să merg acolo. Conținutul review-ului este de valoarea unui ghid turistic. Mulțumesc pentru acest review
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Templul rupestru de la Şinca Veche, FĂGĂRAȘ [BV]" — nou-infiinţată, între timp, pe sait.
Am cautat si am gasit singura posibilitate de cazare mai apropiata de Sinca Veche, Casa Moga, numai ca eu nu am masina, si cei cca 6 km pana in satul Sinca, plus cei 2 km pana la bisericile rupestre, sunt o distanta mare ptr mine ca sa o fac pe jos. oare exista vreo posibilitate de cazare in satul Sinca veche sau la schitul Sf Nectarie?
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Mănăstirea rupestră Șinca Veche — scris în 12.06.24 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Șinca Veche - la mănăstirea rupestră — scris în 31.10.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Templul iniţiatic de la Şinca Veche — scris în 17.10.20 de STEFAN-CRISTIAN din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Șinca Veche - colț de RAI... între mit și realitate... — scris în 29.08.20 de alex1987sb din SIBIU - RECOMANDĂ
- Mar.2020 Vizita mea la... „vrăjitoare” — scris în 20.03.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Mănăstirea Șinca Veche, sau, numai prostul râde de ceea ce nu înțelege. Așa, și?! — scris în 09.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- May.2019 Manastirea Rupestra - Sinca Veche un loc de veghe si insufletire Dumnezeiasca — scris în 16.05.19 de lllaura din SIBIU - RECOMANDĂ