ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Galati
ÎNSCRIS: 01.07.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 (8ani) COPII

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Cetatea Fagarasului

TIPĂREȘTE

Dimineata dupa un mic (sau mare) dejun copios am parasit cu oarece regret pensiunea Katharina din Bran intreptandu-ne spre Poiana pentru intalnirea AFA cu cei care nu au fost prezenti in Bran. Dar cum calatorului ii sta bine cu drumul si noi suferim de mancarimi de talpi, de ce sa ajungem la direct la Piatra Mare? ! Am luat-o copacel prin Predelut, am iesit in Zarnesti si de aici, stand in telefon (toti care te suna o fac cand trebuie sa te uiti pe unde o iei, cand trebuie sa alegi ceva, cand trebuie sa iei restul etc, Murphy traieste! ), am apucat pe DN 73A, adica spre Fagaras.

Speram sa gasim un loc de belvedere in pas, sa prindem Piatra Craiului. Nu a fost asa, dar drumul e pitoresc (atat de pitoresc ca uneori dispare cu totul sub balti si noroaie), cu peisaj colinar si sate cu aspect sasec, intai Poiana Marului (a cata Poiana Marului din tara romaneasca! ), imprastiat la poalele culmii Ciuma (1630m, din M-ti Taga), apoi satele comunei Sinca la intrarea in Tara Fagarasului (S. Noua, S. Veche, Ohaba – foarte frumoasa – si Vad) si iesim la Sercaia. Ce sa facem? Puteam sa o luam spre Poiana, dar nu noi am facut stanga si ne-am oprit la Fagaras (inca 15 km), iar aici direct in cetate. Cat am facut pana aici? O ora din Zarnesti, cu cascat gura dupa creste, ocolit vaci sau biciclisti agale.

La cetate in parcare - cat China – aproape nimeni. Ma duc la poarta sa vorbesc cu un gardian (era Politia Comunitara), sa nu avem surprize.

“Nu, nu va costa decat daca vreti sa intrati si in muzeul Tarii Fagarasului. ” Ok, hai sa vedem.

Cetetea e tipica ardeleneasca pentru sec. XV-XVI, cu doua curti una periferica si alta interioara. Corpul central a fost folosit si ca resedinta princiara, asa ca e un pic mai dichisit, ceea ce a si permis instalarea muzeului in ea. Zidurile in schimb au aspectul cetatilor taranesti specifice in toata zona “Trei Scaune” si a Transilvaniei de sud (podisului Hartibaciului) intre Olt si Tarnava Mare: sant de aparare la exterior si camere de locuit sau depozitare pe interior, folosite pentru refugiul comunitatii locale. Deci, nu era o cetate ca Brasovul sau Sibiul, Sighisoara, cu orasul in interior.

Dar ce este cel mai important e ca nu vezi o ruina, cum sunt altele prin Moldova sau resturi plapande in Dobrogea. Zidurile sunt la locul lor, crenelurile la fel, portile (trebuia sa fi mancat bine sa poti deschide sau inchide asa ceva! ), pana si locul de spanzuratoare e, adevarat un pic cosmetizat pentru turisti.

O alta calitate a administratorului: este liniste, e curat, sunt indicatoare si cosuri de gunoi, instalatie de iluminat. De sus poti admira si o buna parte din cartierul vechi al orasului.

Fiind tarziu, nu am mai intrat in muzeu (regret acum! ), am facut cale intoarsa pe E60 pana la Ghimbav (super drum dupa reabilitare), apoi Rasnov si sus in Poiana.

Poate nu e un obiectiv de prim rang, dar in drumurile voastre, nu aruncati numai o privire peste umar, rezervati-va o ora si pentru ea, nu o sa va para rau. Poate aveti si norocul unor expozitii de arta medievala, sau artizanat, sau chiar de unul din spectacolele cu tematica medievala ce se organizeaza aici.


[fb]
---
Trimis de cc_iordachescu in 28.02.10 14:38:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FĂGĂRAȘ [BV]. A mai fost în/la: greu de spus unde nu am fost

VIZUALIZĂRI: 3945 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea Fagarasului - scurta fisa de prezentare sau inlocuitor de ghid
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1600 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

ancamariagadea*
[28.02.10 20:15:04]
»

Chiar asteptam aceste impresii! Mi-a parut rau ca nu "ne-a dat si noua prin cap" sa mergem acolo. Foarte frumoase si pozele! Cea cu spanzuratoarea mi-a cam dat fiori

cc_iordachescuAUTOR REVIEW
[28.02.10 21:45:52]
»

Ideea cu Cetatea Fagarasului ne-a venit pe drum, daca o aveam de dimineata va anuntam si pe voi. Insa daca treceti prin zona nu o ratati, e interesanta de vazut!

elena iordachescu

pos*
[09.06.10 12:04:18]
»

Am fost si noi acum 2 ani in vara (2008)

Frumos, nimic de zis, mai ales ca cetatea este in stare completa, nu doar niste ruine...

Printr-o intamplare fericita, am stat un pic de vorba cu administratorul (sau directorul muzeului, nu stiu exact)... omu mi-a povestit o gramada de lucruri interesante.

Am scos din discutie urmatoarele: doar 10% din obiectele de care dispun sunt expuse, pentru ca starea cladirii si conditiile nu permit expunerea tuturor... ca statul nu ajuta cu nimic... ca numarul turistilor este mic... o eventuala includere intr-un program cu Branul si Sighisoara cred ca ar fi super

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[19.08.13 14:29:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Cetatea Făgăraș» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ancamariagadea*, cc_iordachescu, pos*
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Făgăraș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06210994720459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1