ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.08.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Moara cu Noroc, cea mai frumoasa si veche moara de apa din Tara Fagarasului

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    În inima Ţării Făgăraşului, ascunsă bine vederii, într-o aşezare pierdută în timp, se află una dintre bogăţiile puţin cunoscute ale ţinutului, Moara cu Noroc. Dacă nu eşti atent, poţi trece cu uşurinţă pe lângă indicatorul care o semnalizează în drumul principal, pe partea dreaptă cum vii dinspre Şercaia-Vad. Satul Ohaba este străbătut de Drumul Național DN73A care leagă Predealul de Șercaia, trecând prin Pârâul Rece- Râșnov- Zărnești-Poiana Mărului- Șinca Nouă şi este așezat la poalele Munților Făgăraș, între comunele Șinca Veche, Șercăița și Vad. Facem aşadar dreapta, mai mergem puţin şi, după ce ezităm puţin, trecem podeţul de lemn cu maşina şi apoi, la indicaţiile unui localnic, o luăm din nou la dreapta iar apoi la stânga. Pe pajiştea din faţa pensiunii paşte netulburată o văcuţă. Nici nu se sinchiseşte de noi, doar un căţel în curte anunţă prezenţa noastră.

    Curtea este inundată de verdeaţă şi flori de toate culorile: muşcate, petunii, begonii. Ne tragem răsuflarea la umbra viţei de vie şi inspirăm aerul curat de munte. Este linişte. Doar râul se aude cum coboară vijelios pentru a învârti roata morii la fel ca acum aproape 140 de ani. Suntem nerăbdători să vedem cea mai frumoasă şi veche moară de apă din Ţara Făgăraşului. Pe timpuri, fiecare sat avea moara sa dar, treptat, ingenioasele mecanisme ţărăneşti s-au deteriorat sau au dispărut pur şi simplu. Doar Moara cu Noroc a rezistat vitregiilor vremii, fără reparaţii, fiind în stare de funcţionare şi acum, de unde şi denumirea sa. Din anul 1873, dată însemnată pe uneltele de la moară, aceasta asigură făina de grâu şi de mălai pentru toată zona satului Ohaba. Oamenii vin însă să macine tot mai puţin. Feciorii satului au plecat la oraş sau în străinătate iar vârstnicii nu mai au putere să lucreze pământul. S-au împuţinat şi animalele, în special văcuţele şi bivoliţele sau driganele cum sunt numite în partea locului. Înainte, moara nu stătea o clipă, era un du-te-vino continuu, doar duminica ce se mai odihnea. Acum însă oamenii preferă să cumpere pâinea, chiar dacă nu se poate compara cu pâinea de casă, făcută din făina de la moară. Şi unde mai pui că această făină nu conţine conservanţi sau alte ingrediente moderne şi se păstrează mai multă vreme, datorită procesului lent de fabricaţie. Cele două pietre de moară, cântărind o tonă fiecare, au fost aduse nu se ştie cum, tocmai de la Lyon, din Franţa, care a exportat cremene în întreaga Europă.

    În moară este curat. Fiecare obiect este aşezat la locul lui. Într-un colţ sunt frumos rânduiţi sacii cu făină, alături de lăzi de diferite dimensiuni şi alte unelte trebuincioase morarului. Toate au un aspect arhaic şi o vechime considerabilă dar sunt în stare bună. Dau să urc treptele din lemn pentru a vedea râul care aduce apa la moară dar podeaua scârţăie din toate încheieturile. Sunt necesare reparaţii urgente dar aflu mai târziu că proiectul este mult prea mic pentru a putea atrage fonduri. Aşa se face că proprietarii se chinuie să susţină singuri această bijuterie. Nu ştiu cât va mai ţine podeaua cele două pietre uriaşe, curelele care acţionează roata sunt şi ele tocite. Moara este un sistem de roţi dinţate din lemn şi curele care sunt puse în mişcare de firul de apă care cade de la 4-5 metri înălţime pe roata cea mare. Iarna se confecţionează o colibă de coceni deasupra roţii pentru ca aceasta şi apa să nu îngheţe. Apa vine de la Şercăiţa, se ramifică, iar o parte ajunge şi la moară. Puteţi urmări câteva imagini aici: click aici Mai jos de moară era un gater care mergea tot acţionat de apă, dar proprietarii nu mai vor să-l pună în funcţiune din cauza costurilor prea mari. Pentru a se vizita moara se plăteşte o taxă de vizitare de 5 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii.

    Moara cu Noroc este însă o moştenire de familie, dragostea pentru morărit s-a transmis din generaţie în generaţie, iar familia Popa nu poate abandona lupta aşa de uşor. A rezistat moara în vremuri mult mai grele, a scăpat cu sacrificii personale şi de la naţionalizare, aşa că doamna Popa nu se îndură să lase de izbelişte moara moştenită de la părinţi. Pentru a mai acoperi costurile, proprietarii au amenajat câteva camere unde se poate rămâne peste noapte. Preţul este modic: 30lei de persoană pe noapte. În total sunt 2 camere duble cu acces la o baie şi un apartament cu o mică bucătărie şi baie proprie. Camerele sunt simple, dar curate şi îngrijite. Apartamentul este amenajat în stil rustic şi este decorat cu ştergare, farfurii pictate sau alte obiecte populare care recreează atmosfera autentică transilvăneană, doar televizorul ne aminteşte de vremurile prezente. În cadrul pensiunii este amenajată şi o sală de mese încăpătoare unde sunt expuse şi alte obiecte ţărăneşti care au dispărut din gospodării, de exemplu o roată de tors, o furcă şi un caier. Mai multe despre pensiune puteţi citi aici click aici

    La intrarea în moară este amenajat şi un mic magazin unde se pot cumpăra diverse obiecte tricotate de mână de doamna Virginia Popa dar şi produse de panificaţie. Noi am cumpărat tăiţei de casă, foarte buni, şi sirop din muguri de brad.

    În zonă se pot vizita mai multe obiective dintre care cele mai cunoscute sunt rezervaţia naturală Dumbrava Vadului unde, în preajma Sfinţilor Constantin şi Elena se aşterne un covor uriaş de narcise, Mănăstirea de la Sâmbăta dar şi Băile Perşani click aici, Mănăstirea de la Şinca, Păstrăvăria de la Hanul Roua Sânzienelor, cabana Bârlogul Urşilor click aici. Nimic nu aminteşte faptul că în satul Ohaba a copilărit Radu Anton Roman , scriitorul gurmand care a devenit celebru datorită emisiunii sale de televiziune Bucătăria lui Radu . Mai puţin se ştie şi că debutul său ca scriitor a fost marcat de volumul de poezii , Ohaba, ţara asta dedicat locurilor natale pe care le iubea din toată fiinţa sa şi unde revenea cu drag.

    Am plecat de la moară cu tristeţe dar cu speranţa că cineva se va îndura până la urmă şi se vor face reparaţiile necesare pentru a ne bucura în continuare de această minune a tehnicii ţărăneşti.

    Rog să se ataşeze ca fundal muzical melodia “Morăriţa”: click aici

    Fiţi fericiţi, cu toţii şi, nu uitaţi, bucuria vine din suflet şi din lucrurile mărunte!


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 18.08.10 19:41:07
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9990 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Inscripţie bilingvă pe indicatorul către "Moara cu Noroc"
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8300 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    18 ecouri scrise, până acum

    mariana.olaru
    [18.08.10 19:59:01]
    »

    Krondia, nu mai găsesc epitete pentru a caracteriza review-urile semnate de tine. Îmi plac în mod deosebit, iar pentru cel de faţă am decis să-ţi transmit doar multe, multe felicitări, îndeosebi pentru subiect.

    Făcând trimitere la denumirea morii, n-ai aflat dacă nu cumva ea a inspirat subiectul nuvelei lui Slavici?

    krondia*AUTOR REVIEW
    [18.08.10 20:06:16]
    »

    Mulţumesc frumos. Şi pe mine m-a trimis gândul întâi spre moara lui Slavici dar nu are legătură. Proprietarii din Ohaba şi-au botezat astfel moara pentru că este singura din Ţara Făgăraşului care a rezistat diverselor vicisitudini, inclusiv naţionalizării şi este şi acum, după aproape 140 de ani, în stare bună de funcţionare. Morarul de atunci a făcut închisoare pentru că nu a vrut să renunţe la moară dar apoi tot la moara lui s-a întors şi iată că şi acum moara este în picioare. Acestea sunt motivele care justifică denumirea norocoasă.

    creivean
    [18.08.10 20:59:25]
    »

    Draga mea, jos cu pălăria, pentru toate aceste minunăţii, pe care le-ai văzut şi ni le împărtăşeşti şi nouă.

    Felicitările mele.

    dannek
    [18.08.10 21:04:02]
    »

    Felicitari Diana!

    Aceeasi iubitoare de frumos !

    webmasterXY*
    [18.08.10 21:25:57]
    »

    Am chemat şi Morăriţa...

    trandafir 1970*
    [18.08.10 22:40:49]
    »

    Poate acest review va reusi sa sensibilizeze pe cineva; e pacat ca un lucru asa de vechi este pe cale de disparitie. Cinste celor care au reusit pana acum s-o faca functionala!

    Felicitari @ krondia, promit sa fac si eu o vizita aici cand voi fi in zona!

    magdalena
    [19.08.10 08:20:45]
    »

    Frumos, complet si un super bonus din partea mea!

    alinutzza140*
    [19.08.10 09:03:14]
    »

    Avem atatea frumuseti in tara asta, pacat cei care ar trebui sa ajute oamenii sa le coserve, sa dainuie sunt preocupati sa-si indese cat mai mult buzunarele.

    Frumoasa Moara cu noroc si sper din tot suufletul ca proprietarii sa nu se dea batuti si sa continuie sa o ingrijeasca pentru ca noi cei care venim din urma sa mai avem ascunsa acolo o farama de traditie.

    kmy
    [19.08.10 09:59:18]
    »

    Felicitari! Un review bine scris si documentat.

    Ai descris atat de bine drumul la moara, incat sunt convisa ca va fi util multora dintre noi.

    Fotografiile sunt superbe si nu inteleg de ce nu sunt punctate.

    webmasterXY*
    [19.08.10 10:20:08]
    »

    Fotografiile nu-s punctate din cauza ca acesta este al 4-lea set introdus in destinatia "Tara Fagarasului". La fel si impresiile acestea, desi excelent scrise, nu pot ramane cu PMA...

    pepsi70ro
    [19.08.10 10:54:20]
    »

    Foarte frumos povestit, si foarte documentat, felicitari pentru stardania de a ne informa si pe noi intr-un mod atat de placut.

    georgiana
    [19.08.10 11:16:56]
    »

    Sa stii, noi pe acolo am trecut chiar la intalnirea site-ului, mergand pentru prima noapte de cazare inspre Bran si trec de cateva ori pe an pe aici, dar pana acum nu am stiut!

    Ma intreb, oare pe langa cate locuri de valoare nu trecem zilnic si habar nu avem?

    Dar rostul acestui site o sa ne-ajute, sper, pe viitor sa nu mai trecem nepasatori...

    Foarte frumos scris, @krondia, te felicit si-ti multumesc in acelasi timp, pentru ca ne-ai atras atentia acestui obiectiv turistic!

    Foarte frumoase pozele cu hortensii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    biancuta
    [19.08.10 15:10:44]
    »

    Foarte frumos, krondia! Avem multe frumuseti pe langa care trecem adeseori fara sa stim! Mi-ai adus aminte de anii copilariei petrecuti la tara, la bunicii mei! Era si acolo o moara, moara satului. Nu stiu daca era o moara de apa, dar in partea din spate a cladirii era un fel de iaz, care ajuta la buna functionare a morii. Satenii duceau sacii cu boabe de porumb sau de grau si primeau in schimb faina. Eram copii, ne jucam pe acolo, prin curtea morii. Acum nu mai functioneaza, satenii cumpara paine gata facuta sau o prepara cu faina din comert...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krondia*AUTOR REVIEW
    [20.08.10 08:44:54]
    »

    Mă bucur că v-a plăcut. Eu ştiam de acest loc de mult timp, bunicul meu şi chiar şi tata, născut în Ţara Făgăraşului, măcinau aici la moară. Nu mă gândeam, totuşi, că este un obiectiv turistic. Am avut şi eu o surpriză foarte plăcută. Sigur sunt multe locuri pe lângă care trecem în grabă şi nu acordăm atenţie unui indicator.

    Webmaster, nu este nicio problemă, aveam o datorie de suflet. Despre Ţara Făgăraşului am scris şi voi mai scrie, dar chiar nu ştiam că s-a schimbat regulamentul şi se punctează doar primele trei impresii, indiferent de perioada în care au fost vizitate obiectivele, în cazul acesta fiind vorba de 4 impresii din 2 ani diferiţi.

    Nu ezitaţi, aşadar, dacă aveţi drum în zonă, să poposiţi şi la "Moara cu Noroc" şi veţi afla povestea completă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterXY*
    [20.08.10 10:19:58]
    »

    @krondia, revin: imi recunosc gresala. NU am tinut cont SI de perioada, de aceea am restabilit acum PMA la impresii si la poze. Sunt si eu obosit, se pare, dar nu ma supar nici eu daca sunt tras de mana (sau chiar de urechi, din cand in cand), de catre utilizatorii ce au senzatia (justificata sau nu) ca au fost nedreptatiti.

    In cazul acesta, a fost dreptatea de partea ta. Inca odata, scuze...

    krondia*AUTOR REVIEW
    [20.08.10 11:14:07]
    »

    Mulţumesc, webmaster. Nu e nicio problemă. Este o perioadă grea, cu multe impresii din concedii, îmi închipui cât de greu este.

    adria
    [16.09.10 21:22:06]
    »

    Regret, nu am fost inca acolo- in prima vacanta voi indrepta greseala- dar am primit si am gatit supa cu deliciosii taitei facuti de morarita (nu cea din cantec, ci cea de la Moara cu Noroc)

    webmaster26
    [10.02.17 12:50:01]
    »

    @krondia: Mutat în rubrica "Moara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche], FĂGĂRAȘ [BV]" (nou-creată pe sait)

    ===

    Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adria, alinutzza140*, biancuta, dannek, georgiana, krondia*, magdalena, trandafir 1970*
    Alte impresii din această RUBRICĂMoara cu apă Ohaba [Ohaba, Șinca Veche]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078327894210815 sec
    ecranul dvs: 1 x 1