ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.10.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 2 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Vara, pe Culmea Pricopanului

TIPĂREȘTE

Culmea Pricopanului - cea mai spectaculoasă din catena Munţilor Hercinici ai României (cunoscuţi ca Munţii Măcinului) - are o lungime de 14 km şi accesul la ea se face foarte uşor din oraşul Măcin (1 km distanţă), mergându-se apoi pe un drum nemodernizat, pe care se ajunge la cariera de granit, ce constituie baza muntelui.

Pe culmea stâncoasă şi aridă dinspre SV, ce pare un "Făgăraş în miniatură", se întâlnesc vârfurile: Sărărica (152 m), Cheia (260 m), Vraju (335 m), Piatra Râioasă (346 m), Sulucu Mare (370 m).

Marele geograf român Ion Conea (1902-1974), în articolul "Balta Brăilei şi bătrânii munţi ai Măcinului", spunea atât de frumos:

"Pe măsură ce privirea ni-l cuprinde tot mai de aproape, muntele apare cu faţa tot mai fărâmată. La început, se pare că roiuri de pietre se desfac, din loc în loc, din trupul lui, tulburându-i faţa relativ liniştită. După aceea, apropiindu-ne, vedem că pietrele cresc mereu în mărime, până ce de jos, din poale, mărimea lor ajunge să te înspăimânte. Pricopanul e unul din munţii cei mai sălbatici şi mai vrednici de văzut din toată România. Drept aceea, chiar dacă, cititorule, te vei fi suit pe toţi munţii Europei, să sui, neapărat, şi pe Pricopanu. E unic în felul lui între toţi munţii ţării: o avalanşă de uriaşe blocuri granitice căzute din cer şi îngrămădite unele peste altele. Pentru că, de fapt, Pricopanul nu mai este astăzi un munte, ci este rădăcina unui munte care trăia, întreg, cu sute de milioane de ani în urma noastră, când avea, în unele puncte, înălţimi mult mai mari."

Într-adevăr, acum 410-245 milioane ani, adică în a doua jumătate a Paleozoicului (Devonian-Permian), când a avut loc orogeneza hercinică (variscă), acest munte (ca întregul sistem hercinic european) avea, se pare, altitudini de peste 3000 m (adică mai mari decât cele ale Carpaţilor de azi, care, atunci, nu existau).

În prezent, putem contempla istoricul geologic în peisaje geomorfologice excepţionale, demne de văzut, după cum relevă şi albumul foto pe care îl anexez acestei prezentări.


[fb]
---
Trimis de Neptunus in 10.10.13 22:06:03
Validat / Publicat: 11.10.13 08:18:42

VIZUALIZĂRI: 1871 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Neptunus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Stânci de diferite forme - martori de eroziune ai vechiului relief...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Munții Măcinului:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044105052947998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1