ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cheile Turenilor

TIPĂREȘTE

Intr-o frumoasa dupa-masa de septembrie ne-am hotarat sa facem o excursie la Cheile Turenilor. M-am tot documentat despre aceste chei si am aflat ca nu sunt vizitabile, au fost candva, cat de cat, amenajate, dar acum se mai pot vizita doar de cei experimentati si aceste chei sunt cautate mai mult de speologi si alpinisti, pe peretii cheilor se pot face escaladari. Am zis, hai totusi sa mergem, sa vedem.

Cheile Turenilor sunt situate la vreo 20 de km de Cluj-Napoca, accesul se poate face pe doua parti, pe o parte din Tureni, iar pe cealalta prin Copaceni, inainte de Turda.

Tot timpul am admirat aceste chei care se vad de pe drumul Cluj-Turda, cat si de pe noua autostrada, dar nu sunt asa cunoscute ca si Cheile Turzii poate si datorita faptului ca nu te poti plimba in voie prin chei.

Pornind la drum, am zis sa incercam sa intram prin Tureni, iar apoi mergem si prin Copaceni la Cheile Turenilor, unde este si o cabana.

Am trecut prin satul Tureni si la un moment dat ne-au aparut in fata niste stanci imense, pereti verticali, asa ne-am dat seama ca deja am ajuns. Am trecut peste un pod, iar apoi am trecut pe langa o stana de oi, unde era mizerie mare, cainii se tineau dupa masina. Am ajuns pe un platou cu un peisaj ca si in desert, la un moment dat am trecut pe langa un schelet de ceva animal devorat, acest peisaj era exact ca si in filmele din deserturile pustii, doar ca aici e si putina vegetatie.

Ne-am dat jos din masina si ne-am apropiat de marginea prapastii, de unde se vad Cheile Turenilor in toata splendoarea lor.

Aceste chei au o lungime de aproximativ 1800m, cu pereti inalti de peste 100m. In aceste chei sunt peste 29 de pesteri, vizitabile doar de persoanele experimentate, cred, am tot cautat pe unde sa coboram. Am vazut un drum pe malul raului care a format aceste chei, dar desi se ajungea relativ usor, nu puteam strabate cheile. E prea salbatic, iar in unele zone e doar apa si peretii verticali.

Oricum ne-am multumit si cu privelistea pe care am avut-o din acest punct, de pe acest platou. Raul care-si croia drum printe stanci se aude foarte tare, in partea stanga, pe un versant am vazut si portalul unei pesteri, dar...

Am poposit putin in aceasta zona, de unde am admirat frumusetea peisajelor salbatice, in orice clipa ne asteptam sa ne iasa un cale vreun animal salbatic, mai ales dupa ce am vazut acel schelet.

Apoi ne-am hotarat sa mergem si prin cealalta parte si anume prin Copaceni, localitate situata inainte de Turda.

Pe drum, inainte de a ajunge la sosea, ne-am intalnit cu un ciobanel, pe care l-am intrebat despre accesul prin aceste chei. Ne-a spus ca nu se pot vizita, de fapt e greu de vizitat, insa putem urca pe deasupra, este poteca care duce la Cabana.

Totusi am zis ca mai bine mergem pe drum. Intrati in Copaceni, am trecut de case si micile magazine, deja drumul incepea sa prinda o alta culoare, sa-i zic asa, la un moment dat este mai ingust, in dreapta avem pereti inalti, verticali, iar in stanga raul care curge frumos si pe care am vazut ca se si pescuieste. Multi erau cu undita in apa.

Apoi ajungem intr-un loc mai larg, ca un fel de parcare, unde erau turisti la un picnic, drumul continua prin valea frumoasa, cu vegetatie abudenta, apoi trecem un podet, refacut recent, inseamna ca si pe aici au fost viituri, mai trecem pe langa alti turisti veniti "la aer", iar apoi ajungem pe un platou destul de larg, unde e si Cabana. Pe margine e un mic iaz, unde cei de la cabana si-au improvizat o mini hidrocentrala pentru curent. Foarte interesant. Tot aici e si un loc, unde am aflat mai tarziu ca vara se face baie.

Am parcat si noi, ne-au intampinat niste copii, numai bine ca a avut copilul meu companie, s-au imprietenit rapid, chiar si cu catelusa, sotul a ramas cu ei, iar eu am mers la cabana pentru a cere unele informatii.

La cabana era un grup, care pareau a fi de-ai casei, isi faceau gratare. Un domn mi-a spus ca e greu, nu putem merge prin chei, nu mai exista poteci marcate, dar pot sa ma urc sus pe carare, de unde pot admira putin sau mai este o poteca pe deasupra, poteca despre care ne-a zis si ciobanelul.

In timp ce urcam pe acea carare, m-am intalnit cu 2 doamne care mi-au zis ca nu are rost. Ele au incercat sa coboare in chei, dar nu au putut.

Totusi am urcat pana la un punct de unde se vedea cat de cat ceva. Dar in afara de stanci imense si peretii calcarosi n-am vazut mare lucru. Pe deasupra am vazut turisti care se plimbau. Poate ca de acolo se vede ceva.

Dar in schimb mi-a placut cum se auzea apa, chiar mai incolo stiam ca exista o cascada, poate de accea se auzea asa tare.

M-am intors inapoi la masina, unde am petrecut cateva clipe minunate cu acei copii, care ne povesteau cum vin vara si fac baie, spuneau ca e plin de turisti, fac gratare, dar pacat ca nu sunt amenajate aceste chei. Asa ne-am putea bucura toti de frumusetea lor, nu doar cei experimentati.

Nu sunt asa de marete ca si Cheile Turzii, dar si Cheile Turenilor au fost declarate Rezervatie Naturala si turistii sunt sfatuiti sa pastreze curatenia si natura.

Dupa ce ne-am mai plimbat prin zona, am plecat spre casa multumiti ca am avut parte de o dupa-masa frumoasa, in care ne-am relaxat si am vizitat inca un loc frumos de langa Cluj.

Cu siguranta vom reveni aici.


[fb]
---
Trimis de Alina Morar in 12.10.10 13:17:15
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 16847 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Alina Morar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5600 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

dartax
[12.10.10 13:24:47]
»

Se pare ca exista un traseu marcat pe harta cu punct albastru, amanunte gasim aici

Alina MorarAUTOR REVIEW
[12.10.10 13:26:59]
»

Da, dar nu e recomandat turistilor "amatori". E prea salbatic. De fapt nici in Cheile Turzii nu se mai poate merge. Cel putin in august, cand am fost, un pod nu mai exista, era rupt de viitura. Cand se va reface oare?

dannek
[12.10.10 13:37:30]
»

Interesant!

Descoperim zone noi ale Romaniei!

biancuta
[12.10.10 15:06:00]
»

Si noi am pornit intr-o zi sa vedem aceste chei dar ne-a prins ploaia si ne-am intors. Astept validarea pozelor, sunt foarte curioasa!

mirelutza
[12.10.10 17:10:53]
»

Habar nu aveam de existenta acestor chei desi mama mea se trage din zona Clujului. Uite cum AFA ne "destupa" la cerebel cand vine vorba de cotloane de interes turistic...

pepsi70ro
[12.10.10 20:07:34]
»

Frumoasa descriere pentru care ai obtinut intreaga mea apreciere. felicitari!

creivean
[12.10.10 21:10:26]
»

O alta destinatie foarte interesanta, pentru care trebuie sa-ti multumim. Acum s-a nimerit sa fie cu SB. Felicitari.

danoradea
[15.10.10 22:07:54]
»

@Alina Morar mi-ai oferit una din cele mai frumoase surprize din ultima vreme, si cand te gandesti ca era sa o scap din anumite cauze...

Despre Cheile Turenilor am aflat prima data in urma cu vreo 25 de ani de la o colega de-a lui maica-mea care este chiar din Tureni. Dupa vreo 5 ani, cand mai reuseam sa fac drumetii cu cortul impreuna cu cativa prieteni am ajuns si aici. E drept ca marcajele si atunci erau destul de relative, dar in grup aveam pe cineva din zona, care cunostea bine zona, asa ca am reusit sa exploram destul de bine frumusetile cheilor, iar privelistea este tulburatoare. Trebuie sa recunosc insa ca nu au fost niste drumetii usoare, probabil ca lipsa de antrenament actuala m-ar impiedica sa refac acele trasee chiar daca ar exista marcaje.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alina MorarAUTOR REVIEW
[16.10.10 00:39:34]
»

Daca s-ar amenaja, cumva... putin... De ce la noi nu se poate?

webmaster
[21.04.13 13:09:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Apuseni" (nou-creată, între timp, pe sait)

Dan&Ema
[20.03.15 06:40:27]
»

Acum niste anisori in urma am incercat si eu sa urmez poteca aproape nevazuta din chei. Am reusit sa o urmez vreo 15 minute apoi am renuntat intrucat ea practic nu mai exista si trebuia sa sari din piatra in piatra ba chiar sa treci si prin apa. Fiind si cu Emi care avea pe atunci cred 4 ani am facut cale intoarsa, am urcat la stana si am urmat apoi traseul care merge pe versantul stang al cheilor dar pe sus iar la capatul acestuia am coborit din nou in firul apei la cabana. Dupa un popas ne-am intors di nou pe sus. Ziua urmatoare am venit cu masina pana la iesirea din chei, la cabana, si am incercat abordarea cheilor su din partea aceasta, dar nu am avut succes ajungand in cateva minute din nou in situatia de a trece prin apa.

Cheile sunt f salbatice si pacat ca nu se amenjeaza poteca.

Mi-ai dat o idee citind acest review si clocesc o noua incercare!

Iti mai urmaresc articolele in care am descoperit o pasiune comuna pentru careri de munte.

Dan

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[20.03.15 06:46:26]
»

@dartax: unde?

webmasterX
[26.09.15 20:51:53]
»

Mutat în rubrica "Cheile Turenilor (Cheile Turului), TURDA [CJ]" — nou-creată între timp pe sait

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, Dan&Ema, dannek, danoradea, dartax, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂCheile Turenilor (Cheile Turului):

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060786008834839 sec
    ecranul dvs: 1 x 1