ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 06.04.10
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Circuit etapa a II-a: sejurul la Pensiunea Ioana din staţiunea Durău

TIPĂREȘTE

Continuare: Circuit-etapa I: Piteşti-Braşov-Sf. Gheorghe-Miercurea Ciuc-Lacu Roşu-Bicaz-Durău

Am sosit in Durău după ora 18, 00. Nu ne făceam probleme cu cazarea fiindcă rezervasem deja cu o săptămână înainte, o cameră la Pensiunea “Ioana” …. Şi totuşi, identificarea respectivei locaţii ne-a dat puţină bătaie de cap, pentru că pensiunea nu se afla în Durău, ci în satul Poieni, comuna Ceahlău, la o depărtare de cca. 1 km de centrul staţiunii (în paranteză fie spus că şi Durăul este un sat aparţinând aceleaşi comune Ceahlău). Oricum, am avut la îndemână numărul de telefon al pensiunii, aşa că am sunat şi am primit informaţiile necesare pentru a ajunge acolo cât mai repede şi mai uşor.

Accesul la pensiune se făcea pe un drum lateral şoselei pe care venisem, un drum neasfaltat dar din fericire foarte scurt (cca 300 m de la şosea). Intrarea în curtea pensiunii s-a dovedit a fi o experintă cu emoţii, dacă avem în vedere că trebuia urcată o pantă de vreo 20 m lungime, nu foarte abruptă, dar plină de gropi şi pietroaie mari. Mai târziu, gazdele ne-au explicat că au îngropat în mod special acele adevărate bucăţi de stânca pe drum pentru a opri alunecarea terenului, care ori de câte ori ploua, aluneca la vale şi bloca drumul cu aluviuni. Ulterior, tasarea pământului prin trecerea diferitelor mijloace de transport s-a făcut neuniform şi astfel au apărut gropile pe anumite porţiuni şi muchiile de stâncă pe altele. Oricum, după ocolirea cu grijă când a unora, când a altora, am ajuns în curtea pensiunii, unde am fost întâmpinaţi cu bunăvoinţă de proprietari. Am primit cheile camerei ce ne fusese repartizată şi am pornit să descărcăm bagajele şi să le urcăm sus, la etaj.

O primă cunostinţă cu camera noastră nu ne-a dat motive să exaltăm de încantare. Deşi totul era curat, aveam baie cu apă caldă curentă, aşternuturi şi prosoape aproape noi, televizor şi radio, atmosfera camerei părea una arhaică şi prăfuită. Parcă popsisem la muzeul satului şi când spun asta mă gândesc la mobilierul de stil vechi, la soba de teracotă încă funcţională (deşi iarna pensiunea beneficia de încălzire centrală proprie) şi la covorul tocit care acoperea podeaua. Zilele ce au urmat aveam să descoperim că pentru a petrece un concediu reuşit şi a ne bucura din plin de el, nici nu conta atmosfera uşor demodată a pensiunii, nici faptul că poate aşteptările noastre nu se suprapuneau întru-totul cu oferta de cazare, aşa cum era ea prezentată pe site-urile de specialitate (pensiunea Ioana este catalogată la confort de 3 margarete). Era de ajuns să dormim şi să ne odihnim omeneşte, să ne bucurăm de ospitalitatea desăvârşită a gazdelor, să vedem şi să cunoaştem locuri şi oameni noi, să gustăm din bucatele tradiţionale moldoveneşti şi să clădim fundamentul unor amintiri de neuitat. Asta am şi făcut!

A doua zi dimineaţa am achitat la recepţia pensiunii contravaloarea cazării pentru 4 nopţi şi a mesei în regim pensiune completă pentru tot atâtea zile. Ulterior, din cauza timpului ploios şi spre a evita o călătorie incertă din punct de vedere meteorologic, am prelungit sejurul cu încă o zi. Nu mai reţin cât costa un loc într-o cameră cu pensiune completă, dar ştiu că la acea vreme cheltuiala pentru întreaga familie (3 persoane-cazare şi masă 5 zile) a fost în jur de 300 lei. În plus, am fost răsfăţaţi cu cea mai gustoasă mâncare, pe care gazda o gătea atât pentru noi, cât şi pentru alţi turişti cazaţi la pensiune. Pentru întocmirea meniului de a doua zi, gazda îi consulta întotdeauna pe viitorii meseni, dar niciodată, nimeni nu a avut obiecţii sau adăugiri asupra propunerilor avansate de gazde şi nici regrete că au procedat aşa. Mâncarea (trei feluri, fără băutură) a fost excelentă şi pe deplin îndestulătoare!

N-aş vrea să omit a spune că Pensiunea “Ioana” este o pensiune agroturistică ce oferă 50 locuri de cazare în cele 20 camere (cu 2, 3 sau 4 locuri), dintre care 10 au grupuri sanitare proprii, iar 10 au 7 grupuri sanitare comune. Are o parcare pentru cca. 20 autoturisme, bucătărie cu acces la frigider pentru turiştii care preferă să-şi pregătească singuri mâncarea, bar şi sală de mese pentru 70 persoane, gradină şi terasă de 50 locuri, foişor cu grătar în curte, iar amplasamentul este unul cu totul privilegiat, dată fiind priveliştea minunată ce înconjuară pensiunea.

Din păcate, timpul nu prea a ţinut cu noi: ultimele 3 zile din sejurul nostru a plouat mocăneşte, fără a fi totuşi frig, aşa că dorinţa noastră de a explora obiectivele turistice din zonă a fost limitată la a cunoaşte staţiunea Durău, a face un pelerinaj la Mănăstirea cu acelaşi nume şi a urca pe munte, nu, nu pe Ceahlău, ci până la Cascada Duruitoarea.

Aşadar, în prima zi a sejurului am făcut o incursiune până în centrul staţiunii Durău. Amplasată la o altitudine de 800 m, la poalele masivului Ceahlău, staţiunea este cunoscută şi frecventată încă din secolul al XVIII-lea pentru factorii săi naturali de cură: climatul subalpin tonic, atmosfera puternic ozonată şi aerul curat, necontaminat de factori alergenici industriali. Acesta este de fapt principalul motiv, adăugat celui ce vorbeşte despre pitorescul legendar al zonei, pentru care staţiunea şi-a atras turişti fideli: an de an, în orice anotimp, ei descind aici fie pentru tratament şi refacerea stării de sănătate (nevroze, astenii, anemii, refacerea organismului după stres psihic şi intelectual intens), fie pentru practicarea sporturilor montane (drumeţii, alpinism, ciclism montan, schi în periaoda de iarnă). Staţiunea dispune de o capacitate de cazare de peste 30 unităţi (hoteluri, pensiuni, case de oaspeţi şi vile), majoritatea noi sau recent renovate şi modernizate. Nu este o staţiune mare, cu posibilităţi multiple de distracţie, de aceea tinerii vin aici numai iarna, cand se poate schia. La momentul când am fost noi, adică în plină vară, generaţia tânără era reprezentată doar de grupurile de sportivi, de altfel nu rare, care se aflau în cantonament la Durău.

În hotarele staţiunii fiinţează un singur obiectiv turistic: Mănăstirea Durău, pe care am vizitat-o şi noi în cea de-a doua zi a şederii noastre aici. Este o mănăstire de maici, ctitorită în secolul al XVII-lea (prima atestare documentară la 1779), prin osârdia uneia dintre fiicele domnitorului Vasile Lupu. Biserica mănăstirii, purtând hramul Buna vestire – 25 martie, este declarată monument naţional de istorie şi arhitectură religioasă, atât pentru vechimea şi autenticitatea construcţiei, cât mai ales pentru pictura originala semnată de marele pictor Nicolae Tonitza şi ucenicii săi. Pictura datează din perioada 1935 – 1937. Nepreţuită este şi catapeteasma, sculptată în lemn de tei aurit, a cărei pictură este opera şcolii de la Constantinopol. În faţa ei, la loc de cinste, vieţuieşte marea icoană îmbrăcată în argint a Maicii Domnului, icoană făcătoare de minuni.

Actuala biserică, construită pe locul uneia mai vechi, este zidită din piatră si caramidă si îmbină din punct de vedere arhitectonic, unele elemente tradiţional-moldoveneşti cu altele mai noi, imprumutate chiar de la construcţii laice. Planul bisericii este clasic, având formă de cruce, cu două abside laterale şi o a treia la altar, în prelungirea cărora se află corpul navei împărţit în naos, pronaos şi pridvor. Biserica are trei turle oarbe, in formă octogonală, câte una pe altar, pronaos si pridvorul de zid. Faţadele sunt compartimentate în panouri cu ajutorul pilaştrilor ce susţin un antablament cu un profil zimţat sub streaşină.

În incinta zidurilor mănăstirii funcţionează Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru", înfiinţat în 1991, aşezământ cu vocaţie de promovare a culturii religioase ortodoxe. De asemenea, aici vizitatorul poate admira paraclisul “Schimbarea la faţă”, chiliile măicuţelor, atelierele de pictură religioasă şi de ţesut covoare, precum şi două clopotniţe vechi, una din zid şi cealaltă din lemn.

A treia zi a sejurului la Durău a fost dedicată …mişcării! Ne-am echipat corespunzător (trening, adidaşi, rucsac) şi pe la ora 9, 00 am pornit-o către cascada Duruitoarea. Ne-am informat mai întâi asupra traseului , de la punctul Salvamont aflat chiar în centrul staţiunii, unde, pe lângă sfaturile de rigoare am primit şi o hartă, foarte simplu schiţată, dar foarte utilă după cum s-a dovedit. O bună bucată de drum, urcând prin pădure de-a lungul traseului semnalizat, am urmat acelaşi potecă ce urcă spre muntele Ceahlău. Nu eram singuri, multe grupuri de drumeţi de toate vârstele luau cu asalt panta muntelui, iar printre aceştia şi câţiva câini voioşi şi prietenoşi. Apoi, după un timp, cărările unora s-au despărţit de ale noastre, semn că de acolo se pornea spre Ceahlău. După vreo oră şi ceva de urcat, depăşind cu efort obstacolele de pe teren (trunchiuri de copaci doborâte, şanţuri şi râpe săpate de torenţi, pante alunecoase din cauza ploilor trecute) am atins ţinta călătoriei noastre: cascada Duruitoarea. Faţă în faţă cu acest monument al naturii am înţeles de ce cascada a fost botezată “duruitoarea”: zgomotul este asurzitor, muntele într-adevăr duruie! De la o înălţime de cca. 25 m apa unui mic râu se prăvale în jos pe stâncile muntelui, într-un grozav spectacol de sunet şi culoare. Apa pulverizată prin cădere spală stâncile, vegetaţia din jur şi feţele oamenilor care stau aproape.

După o jumătate de oră de odihnă, timp în care am dat gata pacheţelele cu mâncare aduse de acasă şi ciocolata pentru refacerea glicemiei la efort, am pornit înapoi pe acelaşi drum. Speram să fie mai uşor la coborâre, dar realitatea e că totdeauna efortul de a coborî o pantă este cel puţin la fel de mare ca cel de la urcare, aşa încât am ajuns la Durău frânţi de oboseală. Şi unde pui că la plecare ne întrebam dacă n-am putea prelungi “plimbarea” până sus pe Ceahlău, la vârful Toaca (1904 m) ! Noroc cu sfaturile salvamontiştilor!! Pe “ultima sută de metri” a început şi ploaia, măruntă la început, apoi din ce în ce mai deasă. Nu eram însă prea departe de pensiune, aşa că am grăbit pasul şi iată-ne la adăpost de stropii reci.

Ajunşi acasă, prânzul târziu ni s-a părut cu adevărat un dar de la Dumnezeu. Ne-am odihnit în cameră vreo oră ascultând ploaia bătând în geam, cu sentimentul dulce că suntem la adăpost şi că nimic nu poate fi mai confortabil şi mai sublim decât să tragi un pui de somn în timp ce afară toarnă cu găleata…

A patra zi a plouat mărunt de dimineaţă până seara… Nu puteai să ieşi nicăieri din cauza apei ce şiruia pretutindeni şi a noroiului atotstăpânitor. Am dedicat acea zi lecturii. Seara, am urmărit prognoza meteo la tv: veştile nu erau îmbucurătoare! Chiar în zona în care ne aflam se anunţau ploi cu posibile inundaţii. Am decis să amânăm cu o zi plecarea şi bine am făcut: cea de-a cincea zi am petrecut-o în pensiune, la un pahar de bere, un grătar şi multe poveşti frumoase. Tovarăşi ne-au fost nu numai gazdele prietenoase, ci şi alţi turişti cazaţi ca şi noi acolo, mai mult sau mai puţin fortuiţi de vremea rea. A fost momentul distracţiei, hazului şi bunei dispoziţii, pentru ca tacâmul sejurului să fie complet!

În dimineaţa celei de-a şasea zile eram hotărâţi să plecăm, indiferent de starea vremii. Din fericire, când ne-am trezit soarele strălucea pe cer, invitându-ne parcă la drum. Ne-am luat rămas-bun de la gazde, cu mulţumirile sincere de rigoare şi cu promisiunea că vom mai reveni la Durău. Înainte de plecare, iată şi cireaşa de pe tort: maşina noastră plouată atâta timp şi plină până deunăzi de urmele şiroaielor ce spălaseră praful, acum strălucea de parcă era nouă! “Intră în serviciile pensiunii toaletarea autoturismelor care pleacă din curtea noastră”, ne-a pus la curent proprietarul. Ce putem să mai zicem, decât un sincer MULŢUMIM! Şi o să mai venim!

Va urma: Circuit etapa a III-a, ziua a opta: Mănăstirile Sihăstria, Agapia şi Văratec


[fb]
---
Trimis de mariana.olaru in 15.06.10 17:51:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3352 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana.olaru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Camera în care am fost cazaţi la pensiunea "Ioana" din Durău
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

pepsi70ro
[15.06.10 18:16:08]
»

Primul traseu facut pe muntii patriei cu cortul in spinare a fost Cabana Izvorul Muntelui-Dochia-Durau. Un munte lejer pentru cei mai putin experimentati in drumetiile montane, foarte accesibil pentru o relaxare de weekend. Pe vremea cand am fost eu statiunea era "vie", hoteluri pline de turisti, foarte multe corturi, terase, turisti numerosi.

Acum, sau cel putin cand am fost eu, in urma cu 3 ani, statiunea parea una parasita, foarte putina miscare si activitate. Majoritatea veneau pentru drumul superb prin padure pana la Manastire sau pana la Duruitoare.

Superb Duraul, felicitari pentru ca l-ai scos la lumina!

Sanziana
[15.06.10 19:17:58]
»

un vot cu precizarea ca poate era bine sa faci un review separat despre pensiune, poate intereseaza pe cineva o cazare la Durau, sau poate modifici titlul si treci si pensiunea acolo.

PS deci nu numai mie mi s-a parut drumul pana la Duruitoarea greu

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[15.06.10 19:18:18]
»

pepsi70ro

Pepsi, descopăr că esti nu numai un "lup de mare", ci şi un "vânător" montan!

Ai mare dreptate când oftezi că zilele de glorie ale Durăului s-au cam dus... Cum am mai spus şi cu altă ocazie, cam toate staţiunile noastre balneoclimaterice, cândva înfloritoare, zac acum în paragină. Păcat de aşa patrimoniu preţios! Mai ales că aici nici nu e valabil proverbul "cum îţi aşterni, aşa vei dormi". Oamenii, mai ales localnicii, au interes şi chiar ar vrea să schimbe lucrurile în bine (beneficiul ar fi şi al lor şi al turiştilor), dar se lovesc de lipsa fondurilor, de nepriceperea în întocmirea proiectelor şi de multă, multă birocraţie. Şi Dumnezeu ştie câte alte piedici or mai fi!

Pentru alţii , care consideră că vremea lor a trecut , că nu mai au puterea şi entuziasmul să desţelenească un nou drum, aşa cum sunt şi eu, funcţionează îndemnul pur românesc: "merge şi aşa"!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[15.06.10 19:39:29]
»

sanziana m

Sânziana, subscriu la părerea ta, că se putea face un review separat numai pentru pensiune. N-am făcut-o pentru că dintr-un început, pur şi simplu, am apreciat greşit cum că nu am prea multe de spus despre această locaţie. Cum mi s-a mai întâmplat şi la un alt review (cel cu Hotel du Golf) abia după ce l-am transferat pe site am realizat cât de lung şi de înţesat de informaţii este review-ul şi că ar fi fost mai bine să-l prezint fragmentat în mai multe review-uri. Acum, mi-a rămas doar posibilitatea de a schimba un pic titlul. O să încerc, cu bunăvoinţa WM. Iar ţie îţi mulţumesc pentru recomandările pertinente şi pentru vot.

Drumul nu e deloc uşor, deşi aşa ni l-au recomandat salvamontiştii, dar satisfacţia că ai reuşit să urci acolo, la Duruitoare, este deplină! La o scară foarte mică şi cu exagerarea de rigoare, se compară poate cu satisfacţia şi euforia celor ce ating marile vârfuri muntoase...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[15.06.10 19:45:49]
»

webmaster

Cu scuzele de rigoare pot să te rog să modifici titlul acestui review ? Aş vrea să sune aşa: "Circuit etapa a II-a : sejurul la Pensiunea Ioana din staţiunea Durău"

Mulţumesc anticipat !

webmasterXY*
[15.06.10 19:49:49]
»

S-a făcut!

babycris42*
[16.06.10 11:59:32]
»

Felicitari. Pacat ca ploaia v-a sticat o parte din vacanta. .

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[16.06.10 17:45:21]
»

babycris42

Mulţumesc ! Oricând poţi să ai surprize cu vremea nefavorabilă . Dacă ne-am fi aflat la mare chiar ne ofticam , aşa , la munte şi pe picior de plecare , parcă n-a mai contat că ploaia ne-a cam tăiat din elan . Până la urmă a fost prilej de odihnă şi leneveală , că mai simţim nevoia şi de astea din când în când, nu-i aşa?

Toate cele bune şi drum bun în concediu!

krondia*
[18.06.10 14:05:44]
»

Ploaia ne-a încurcat şi nouă puţin planurile şi nu am putut urca măcar la Duruitoarea, cum aveam de gând. Am rămas doar vreo două ore la Durău, timp în care am vizitat şi mănăstirea. Staţiunea mi s-a părut căzută în uitare, puţin neîntreţinută, dar poate a fost şi din cauza vremii, e posibil ca pe vreme bună să arate mai bine. Peisajul este fermecător dar, din păcate, pantele abrupte şi pâraiele nediguite constituie un real pericol la o ploaie mai mare şi chiar rişti să rămâi blocat în zonă. Din fericire, când au început inundaţiile în Moldova, eram deja acasă. Felicitări şi pentru aceste impresii minunate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mariana.olaruAUTOR REVIEW
[18.06.10 14:23:39]
»

krondia

Percepţia ta despre Durău şi imprejurimile sale este corectă din punctul meu de vedere. Dar să ştii, mulţi preferă tocmai aceste locaţii uitate de lume . Eu însămi am prieteni care mai degrabă se duc la Soveja, ca să dau un alt exemplu care acum îmi vine în minte, decât pe Valea Prahovei. Preferă liniştea deplină , detestă agitaţia şi localurile de fiţe. De aceea, să ştii şi Durăul are fanii săi . Unii chiar foarte fideli, că altfel nu şi-ar fi construit acolo case de vacanţă(unii) şi nici nu s-ar tutui cu gazdele de la pensiune fără a fi rude , ci simple cunosţinţe care an de an se cazează acolo (alţii).

Şi încă o dată, mulţumesc pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalena
[12.08.10 18:36:57]
»

Noi cand am fost la Durau am stat la un hotel, dar vad ca merita aceasta pensiune toata atentia!

Excelente impresii!

mariana.olaruAUTOR REVIEW
[14.12.10 11:13:20]
»

webmaster

Mulțumesc pentru link-urile atașate ciclului de review-uri Turul Romaniei. Dar am constatat că a fost omis un review (Circuit etapa a III-a, ziua a șaptea), linkul din finalul reviewu-lui de mai sus trimițând către Circuit etapa a III-a, ziua a opta. Pentru continuitate, se mai poate corecta acum? Mulțumesc anticipat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
babycris42*, krondia*, magdalena, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053369045257568 sec
    ecranul dvs: 1 x 1