ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Dublin
ÎNSCRIS: 23.03.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pe sub streasina muntilor - de la Brezoi la Lugoj

TIPĂREȘTE

Pe firul Lotrului

Drumul curge (daca pot spune asa) paralel cu Lotrul. Carosabilul e bun, asfaltul se vede ca nu e prea de curand turnat insa nu are gropi, ceea ce e un lucru pozitiv in economia traseului ce aveam de gand sa-l strabatem. Imi place la nebunie sa conduc insa de fiecare data cand revenim acasa, raman cu frustrarea ca fiind concentrat la drum, pierd de cele mai multe ori imagini superbe, peisaje unice pe care nu stiu cat de curand voi mai avea ocazia sa le admir. Prind asa cu coada ochiului cate ceva insa daca nu oprim…degeaba.

Ca mai peste tot pe unde am hoinarit, am dat peste vaste portiuni despadurite, imagini dezolante ale tristetii muntilor ce au ramas fara de podoaba cea mai de pret... padurea.

Ajungem la Malaia, unde am vazut biserica Sf. Nicolae, construita din lemn in 1807 si am trecut peste barajul lacului de acumulare cu acelasi nume. Lasand in urma muntii Capatanii, drumul se adanceste pe valea Lotrului catre Voineasa. Cateva vile si pensiuni aparute ca ciupercile dupa ploaie pigmenteaza un loc ce pare mai mult trist. Lumea obosita de o iarna foarte lunga, asteapta pe la porti deschiderea noului sezon turistic. Nu stiu daca am vazut pe cineva zambind... cativa copii zburdau de colo colo tipand in gura mare si aruncand cu pietre intr-un caine.

Trecem mai departe si dupa cativa kilometri printre stive de trunchiuri de copaci doborati care asteptau drumul spre gatere sau fabrici de mobile, ajungem la Vidra. Celebrul baraj de acumulare, cel mai mare de pe Lotru avand o suprafata de 940 ha, lac ce alimenteaza cu apa hidrocentrala de la Ciunget. Nivelul apei era destul de scazut, ca in mai toate lacurile de acumulare din tara.

Ocolim lacul indreptandu-ne catre baraj unde suntem intampinati de cativa paznici, mai mult sa mai putin echipati ce sorbeau din cateva doze de bere. Suntem intorsi din drum fiind mult timp urmariti cu priviri piezise pana ce drumul s-a cufundat intre brazi. Oprim in sfarsit, dupa cateva ore bune de mers, si incropim un “mic dejun”…la ora 15. Vai dar ce bun a fost…. nu va inchipuiti. De multe ori se intampla sa uitam pur si simplu de foame, in goana noastra dupa inedit.

Plecam mai departe spre Obarsia Lotrului. Nu ascund faptul ca targetul nostru era de fapt sa trecem pe Transalpina…cel putin acolo unde se putea. Obarsia Lotrului era punctul unde aveam sa hotaram ce vom face. De la Vidra, drumul s-a mai stricat putin insa spre surprinderea noastra, era destul de bun chiar daca pe alocuri erau si portiuni acoperite de noroaiele aduse in drum de masinile lucratorilor forestieri…portiuni mari as putea spune.

Drumul era inchis pe Transalpina…. un semn mare cat roata unui camion, ne-a determinat sa ne continuam drumul spre Petrosani, chiar daca nu aveam nici un chef sa facem asta. Din fuga calului planurile se schimba…mergem la Lugoj.

Amarul situatiei s-a mai indulcit putin. Peisajele sunt de-a dreptul superbe. Parangul pe stanga si Sureanu pe partea dreapta a drumului, ne insotesc pe tot drumul spre Petrosani, imbracati inca in mantiile albe de zapada. Grozaviile apar insa la tot pasul…. se taie peste tot padurile. se taie padurile oameni buni si altele nu se mai pun in loc stive nesfarsite de busteni proaspat taiati, asteapta pe marginea drumului sa fie incarcati si transportati spre fabricile de cherestea si transformati apoi in luxosul mobilier al vestului.

Totul arat ca dupa razboi…trist si agonizant, pe locul fostelor paduri, acum zac bucati de trunchiuri si buturugi sinister. Nu poti sa nu-ti amintesti de imaginile apocaliptice ale caderii unui meteorit, probabila cauza, in opinia multora, a inceputului sfarsitului.

Moralul se mai imbujoreaza ajutat fiind de splendidele cascade intalnite pe drum, poienitele desprinse parka din povestile cu zane, susurul Jiului de Est cu apa de o limpezime ireala.

Brusc suntem treziti la realitate…apropierea de Petrosani ne trimite intr-un tinut in care drumurile sunt ca dupa bombardament. De ce nu pot oare sa scriu doar despre ce este frumos in tara asta…de ce nu pot trece nepasator pe langa toate grozaviile provocate de mana omului?

Pana la Lugoj…Hategul cu strazile lui inguste si linistite, Sarmisegetusa cu ruinele castrului roman Ulpia Traiana Augusta Dacica…treci pe langa ele linistit…daca nu le vezi, nu stii ce-i acolo…. doar in zare Muntele Mic acoperit de zapada te mai scoate din amortire…Otelu Rosu, orasel cochet construit parca de manutele unui copil, Caransebes, intunecat, greu de strabatut fara indicatoare,

Iesim in sfarsit spre Lugoj unde ajungem pe la ora 22…obositi insa bucurosi ca in sfarsit am reusit sa vedem inca ceva din frumusetile tarii, chiar daca umbrite pe ici pe colo de consecintele prezentei umane.

Maine plecam spre Apuseni. Tinta noastra: ghetarul de la Scarisoara.

Episodul urmator: Pasind prin poarta Apusenilor


[fb]
---
Trimis de gregorio in 01.12.10 21:49:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRIN şi PENTRU ROMÂNIA. A mai fost în/la: Cam peste tot... mai putin... Delta.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2359 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gregorio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Lugoj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5000 PMA (din 8 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

gregorioAUTOR REVIEW
[02.12.10 20:08:58]
»

Unde o fi greseala... ?

creivean
[02.12.10 21:39:34]
»

Nu ştiu la ce greşeală te referi, nu de alta, dar mie mi-a plăcut mult review-ul tău, iar pozele-s de-a dreptul excepţionale. Felicitările mele.

anadragusin
[02.12.10 23:50:17]
»

Si mie mi-a placut, chiar mult. Astept si review-ul de la ghetar.

trandafir 1970*
[03.12.10 00:33:57]
»

Ne-ai facut curiosi, ai scris bine, poza nr. 18,10+, mai vremmmm! Felicitari!

P. S. - Poti sa dai detalii si despre cazari?

gregorioAUTOR REVIEW
[03.12.10 17:18:33]
»

Pai... cazari de unde? Am plecat de acasa la ora 10 jumate si am ajuns la Lugoj la 22 si... cazarea a fost asigurata de prietenii nostri. De la Lugoj inainte... urmeaza... putina rabdare. OK? Multumesc pentru aprecieri, tinand cont ca scriu din amintiri...

gregorioAUTOR REVIEW
[04.12.10 15:00:21]
»

Rog Webmaster-ul sa fac un link aici catre urmatorul meu review. Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, gregorio, trandafir 1970*
Alte impresii din această RUBRICĂCircuite prin România:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062334060668945 sec
    ecranul dvs: 1 x 1