ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

La Cetatea Devei

TIPĂREȘTE URM de aici

La Deva, reședința județului Hunedoara, am ajuns de multe ori, dar întotdeauna doar în treacăt. Făceam de fiecare dată un scurt popas în parcarea aceluiași supermarket - BILLA - pentru a mai cumpăra câte ceva din cele trebuincioase la un drum lung și - dacă era cazul - pentru a mai prelua turiști. N-am vizitat niciodată nimic. Singuratică și semeață, Cetatea Devei ne privea din înălțimea dealului și parcă ne chema. Pentru că anul acesta, în martie, Întâlnirea AmFostAcolo a avut loc la Hotel Diamond - Cinciș la numai 25 km de orașul Deva, am decis să includem în programul nostru și o scurtă vizită la cetate.

Știam că de vreo trei ani Cetatea Devei era în șantier, supusă unor ample lucrări de reabilitare, dar asta nu ne-a împiedicat să mergem până acolo. Dat fiind că ne aflam atât de aproape, în plus pentru că planificaserăm să ne petrecem o după-amiază la Castelul Lupilor - un restaurant deosebit, aflat la doar 15 km de cetate, nu puteam rata această ocazie. Cine știe când vom mai avea și o alta?

Deci, venind de la Hunedoara, la intrarea în Deva am părăsit E79 și - pe Bulevardul 22 Decembrie, apoi pe Bulevardul Decebal, tăind urbea în două - am continuat până în centrul vechi. De sus, din deal, cetatea era pentru noi ca farul pentru un navigator.

În parcarea de lângă Stadionul "Cetate" şi Complexul AquaLand, chiar înainte de a coborî din mașină, privirile mi-au fost atrase de un lung șir de monumente care amintesc de steluțele gimnasticii românești și de cei care le-au format și le-au condus pe drumul victoriei până sus, sus, pe cele mai înalte trepte ale performanței. Pentru că la telecabină se vedea doar o slabă mișcare (era vineri, aproape de ora 17), soțul meu m-a zorit temându-se ca nu cumva programul de funcționare a acesteia să se încheie, iar noi să nu mai putem urca. Așa încât, abia la coborâre am putut defila prin fața sportivelor aliniate pe socluri, admirându-le și fotografiindu-le. Nadia Comăneci având la dreapta pe antrenorii emeriți Béla și Márta Károlyi, iar în stânga pe Octavian Bellu și Mariana Bitang, este urmată de Ecaterina Szabó, Lavinia Agache, Daniela Silivaș (născută în Deva), Monica Roșu, Andrea Răducan, Simona Amânar, Maria Olaru, Daniela Sofronie, Gina Gogean și Lavinia Miloșovici. În spatele șirului de monumente, dincolo de gard, împodobită cu cercurile olimpice, se poate vedea Sala Olimpică de Gimnastică.

Lângă stația de telecabină, în partea dreaptă, într-o clădire cu acoperiș ca pălăria unei ciupercuțe, se află Centrul național de informare și promovare turistică de unde se poate obține o informație sau un pliant. În partea stângă atrage atenția o veche mașinărie pe roți, numai bună ca decor în locurile de agrement. Cred că a fost expusă acolo pentru ca - privind când la ea, când la telecabină - vizitatorul să fie îndemnat a cugeta la progresul pe care l-a făcut tehnica și la beneficiile pe care aceasta le-a adus omenirii.

La casa de bilete am aflat că în extrasezon (1 Octombrie - 30 Aprilie) telecabina funcționează în intervalul orar 08.00-20.00, iar în sezon (1 Mai - 30 Septembrie) între orele 09.00-21.00. Când am fost noi, taxa era de 10 lei/persoană - adulți (dus-întors) și 5 lei/persoană - elevi, studenţi şi pensionari (dus-întors) cu prezentarea unui act doveditor. Privitor la program și la taxe este bine să vă documentați înainte de a ajunge acolo. Se pare că - față de momentul în care am fost noi - deja au intervenit niște modificări.

Odată cu achiziționarea biletelor, am fost informați că nu vom putea vizita și muzeul, iar sus - din cauza lucrărilor nefinalizate în totalitate - este accesibilă doar o mică porțiune. Ulterior, la nici două săptămâni de la vizita noastră, am aflat că la 1 aprilie Cetatea Devei și-a redeschis porțile într-un cadru festiv, iar primii oaspeți s-au bucurat alături de străjeri, domnițe și cavaleri medievali călătorind în timp, imaginar, cu multe secole în urmă.

La cetate se poate ajunge fie pietonal, pornind din parcul oraşului, fie cu telecabina. Referitor la aceasta din urmă, pe site-ul primăriei scrie: "Pentru a pune în valoare potențialul turistic al zonei și pentru a facilita accesul către Cetatea Devei, în anul 2003 au început lucrările pentru construirea unei telecabine pe Dealul Cetății. Telecabina este singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii traseului - 278 metri și a diferenței de nivel - 158 metri, este primul din Europa. Instalația asigură legătura mecanică de la stația de plecare, situată la cota 180,0 metri până la platforma intermediară a Cetății Deva situată la cota 342,65 metri, respectiv o diferență de nivel de circa 160,0 metri. Capacitatea telecabinei este de 16 persoane. Viteza de deplasare este de 2m/s, având o durată medie a unei curse de cca 2,5 min."

Urcușul cu telecabina a fost lin, scurt și foarte plăcut. Am avut drept companioni doar o pereche de tineri și ei, ca și noi, cuprinși de emoția pe care ți-o dă întotdeauna panorama unui întreg oraș văzut de sus.

Pe platforma de sosire ne aștepta - calm și singuratic - omul de serviciu la telecabină. După primele cuvinte de salut, ne-a indicat direcția de vizitare și ne-a atenționat că dincolo de panglicile care barează drumul trecerea este oprită.

Văzute din exterior, de aproape, zidurile refăcute ale cetății în înălțimea cărora flutură tricolorul românesc, sunt maiestuoase. Aleea pietruită, lată, mărginită de un parapet străpuns pe alocuri de guri de scurgere (odinioară - poate - guri de tragere), se termină la un podeț de lemn de unde începe urcușul propriu-zis. Noi ne-am oprit aici pentru că lanțurile și panglicile pe care scria "Poliția Locală" interziceau deplasarea în continuare. Am privit și am fotografiat orașul de la înălțime, iar din punctul de belvedere de lângă telecabină am încercat să identificăm câteva obiective din orașul de la poalele cetății. Complexul sportiv cu stadion și o mare sală de sport, AquaLandul, Colegiul Național Sportiv "Cetate", clădirile centrului vechi și în continuare desfășurarea orașului nou, Catedrala Sf. Nicolae și Biserica Franciscană, iar în depărtare, șerpuind, albia Mureșului, iată ceea ce am văzut noi în scurta vizită la Cetatea Devei.

Întoarcerea, tot cu telecabina, am făcut-o în doi. Tinereii care ne însoțiseră inițial au rămas la un tête-à-tête romantic sub zidurile de piatră.

Pentru că n-a fost posibil să vizităm cetatea în întregime și pentru că nu am beneficiat de informațiile unui ghid, nu voi face nici o referire la istoricul monumentului. Pentru date istorice, pentru legende și pentru alte detalii, citiți ceea ce am citit și eu pe site-ul obiectivului, pe wikipedia sau prin cele ce au mai scris colegii noștri pe AmFostAcolo.

Cetatea Devei este fără doar și poate cel mai important obiectiv din oraș, dar cei care au mai mult timp la dispoziție pot petrece câteva clipe și în Parcul Cetății aflat la baza dealului. Magna Curia - Castelul Bethlen - cea mai veche clădire monument istoric ce se păstrează în oraș (sec. XVI) adăpostind în prezent Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, Teatrul de Revistă unde și-a făcut debutul Doina Badea (cine și-o mai amintește?), Primăria, Catedrala Sf. Nicolae, Biserica Franciscană, fosta reședință Dr. Petru Groza situată la intrarea în parc, iată numai câteva puncte de interes în centrul vechi al orașului.

Statuia regelui dac Decebal din Piața Victoriei - o lucrare semnată Ion Jalea (1978) sau Statuia lui Decebal din Parcul Cetăţii, cu mult mai veche decât prima (1937), pe soclul căreia sunt patru basoreliefuri în bronz, Statuia Împăratului Traian din faţa Primăriei, Ansamblul statuar Horia, Cloșca și Crișan comemorând lupta ţăranilor pentru pământ (situat în faţa Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane) sunt monumente culturale demne de interes.

Din păcate, pentru că timpul înaintase mult, a trebuit să scurtăm vizita în oraș. Am traversat Mureșul și ne-am angajat pe drumul spre Chimindia pentru Castelul Lupilor. După lăsarea întunericului, pe drumuri relativ necunoscute, întoarcerea la Hotel Cinciș a fost destul de întârziată. La masa 8 ne așteptau colegii noștri și… două scaune stinghere, singurele încă neocupate.

Concluzie

Acum, după ce s-a redeschis pentru turiști, Cetatea Devei merită mai mult decât am reușit noi să facem. Acest grandios monument este plin de legende și de povești istorice care se cer ascultate și înțelese.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.04.16 16:49:36
Validat / Publicat: 24.04.16 18:00:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DEVA.

VIZUALIZĂRI: 2795 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Cetatea Deva - Zidurile refăcute în așteptarea deschiderii oficiale a obiectivului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[24.04.16 18:33:20]
»

@iulianic -

Am avut si noi de gand sa o vizitam dar timpul a fost impotriva asa ca a ramas in asteptare. Poate la vara.

iulianicAUTOR REVIEW
[24.04.16 18:38:49]
»

@elviramvio - Mai bine! Dacă veți merge la vară veți găsi cetatea redeschisă și o veți putea vizita așa cum se cuvine. Noi putem spune doar că am fost acolo sau am fost pe acolo. Pe de altă parte, dacă am fi putut să o vizităm în totalitate și pe îndelete, n-am mai fi avut timp pentru o raită prin oraș. Cât despre masa de la Castelul Lupilor... nici vorbă. Dar și acolo trebuia musai să ajungem pentru că prea ne recomandase cineva din Hunedoara acest restaurant deosebit.

padureanu
[25.04.16 20:41:36]
»

frumoasa descriere, la fel ca toate articolele dumneavoastra.

iulianicAUTOR REVIEW
[25.04.16 20:58:53]
»

@ardeleanu - Mulțumesc foarte mult pentru aprecieri! Sunt cu atât mai încântată cu cât acestea vin din partea unui locuitor al orașului Deva. Trebuie să fiu însă sinceră și să mărturisesc faptul că mi-aș fi dorit să fac vizita în oraș mai pe îndelete. Aș fi cuprins cu mult mai multe. De altfel, din acest motiv, am tot amânat scrierea articolului. Speram că altcineva din grupul celor veniți la Întâlnirea AmFostAcolo de la Cinciș să fi dedicat mai mult timp Devei și să scrie un articol mai complet.

padureanu
[25.04.16 22:48:49]
»

@iulianic -Sunt emotionat. De fapt ati vizitat o mare parte din locurile cele mai dragi sufletului meu .

La Ghelari am copilarit cativa ani si am avut privilegiul de a-l cunoaste pe parintele Florea, de Tara Hategului ma leaga cealalta jumatate a familiei.

Pentru toate aceste minunate articole va multumesc si va doresc multa sanatate ca sa mai puteti vizita si ne incanta cu scrierile DUMNEAVOASTRA!

iulianicAUTOR REVIEW
[26.04.16 08:20:46]
»

@ardeleanu - Și dumneavoastră numai bine și călătorii frumoase oriunde și oricând!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, iulianic, padureanu
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Deva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062281847000122 sec
    ecranul dvs: 1 x 1