ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Miercurea Ciuc
ÎNSCRIS: 29.01.13
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Vulcanii noroioși de la Filiaș (Județul Harghita)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

youtube

Rezervația geologică Vulcanii Noroioși de la Filiaș (jud. Harghita) este în general puțin cunoscută specialiștilor și cu atât mai puțin publicului larg deoarece vulcanii de aici o dezvoltare și o manifestare mult mai redusă decât omologii lor din zona Berca, jud. Buzău. Cu toate acestea, merită văzuți, datorită unor particularități pe care le vom prezenta în continuare, a accesibilității și a cadrului natural.

Rezervația geologică se găsește la sud-est de satul Filiaș, component al orașului Cristuru Secuiesc, exact pe limita dintre județele Harghita și Mureș. Pentru a ajunge aici, din centrul orașului Cristuru Secuiesc mergeți spre sud, cotiți la stânga (căci la dreapta nici nu se poate) prin fața Bisericii Reformate al cărei turn înalt este un reper pentru toată zona, traversați Râul Târnava Mare și faceți dreapta intrând în Filiaș. Străbateți întreg satul pe drumul principal (asfaltat) pe DC43.

După ce se termină toate casele sunteți deja pe terenuri agricole. După vreo 200 m, pe partea dreaptă (nord, spre Târnava) lăsați în urmă o fermă, iar după încă vreo 200 m o altă fermă după care nu mai este nimic construit. Apoi, în circa 200 m dinspre stânga (sud) vine un fel vale de torent (fără apă) pe malurile căruia sunt sălcii. În lungul acestui torent, pe malul drept (sau pe stângul în sensul nostru de urcare) este un drumeag, drum de căruță, iar în intersecție este un indicator scorojit spre vulcani (foto). Lăsați mașina la umbra sălciilor sau continuați dacă aveți 4x4 pe acest drumeag tot vreo 200 m până dați de un fel de intersecție cu alt drumeag care face dreapta, peste ”pârâiaș” și urcă domol pe coasta deschisă (adică fără vegetație înaltă) ducându-vă direct la vulcani (circa 150 m). Deci de la drumul asfaltat până la vulcani ar fi vreo 350 m. Din păcate rezervația nu este bine semnalizată, indicatorul respectiv poate să dispară între timp și nici nu prea aveți pe cine întreba, așa că este bine să aveți o hartă de detaliu luată din Google Maps, locația fiind trecută aici chiar de mine.

Rezervația geologică a fost înființată în anul 1980 și legiferată în anul 2000, având la vremea respectivă patru conuri de vulcani noroioși distribuiți pe o suprafață de un hectar. Vulcanii noroioși ar fi apărut în 1913 în urma unei explozii de gaze (hidrocarburi). Datorită emanațiilor de gaze, localnicii denumesc această zonă, ”Colcăitor”

Ca să înțelegeți mai bine ce-i cu vulcanii noroioși, vom face puțină geologie.

Vulcanii noroioși (sens strict) sunt formațiuni geologice foarte tinere, dinamice și instabile formate din depuneri fine (praf, argilă), generate de emanații reci de ape noroioase și gaze, neavând nicio legătură cu vulcanii propriu-ziși. Vulcanii noroioși (sens strict) se formează pe baza depunerilor noroioase aduse la suprafața pământului de către apa antrenată într-o mișcare ascendentă datorită gazelor care reușesc să evadeze pe accidente tectonice (falii) din unele acumulări de hidrocarburi aflate în adâncime sub presiune. Același lucru se întâmplă și aici Filiaș, dar și la vestiții vulcani noroioși de la Berca (Buzău).

Veți crede că vulcanii noroioși sunt rari. Nu este deloc așa. Numai pe rama estică a Depresiunii Transilvaniei sunt cunoscuți câteva zeci. Problema este că datoriă durității foarte reduse din care sunt constituiți, rareori ajung să construiască și conuri. De exemplu, vulcanii noroioși de la fostele Băi Homorod (jud. Brașov) sunt de fapt niște bălți cu emanații de hidrocarburi gazoase.

Noi am reușit să identificăm și să analizăm la Filiaș numai trei vulcani noroioși.

Partea bună în înțelegerea vulcanilor noroioși de la Filiaș este că ei au făcut subiectul unei interesante teze de doctorat: Gál Andrea, 2010. Ea chiar a avut o foreză manuală cu care a străpuns aceste formațiuni, descifrând elegant construcția lor. Vom vedea că în cei 8 ani trecuți de teza de doctorat până la vizita noastră (iulie 2017) s-au petrecut unele modificări pe care le prezentăm fiind însoțiți și de videoclipul făcut de mine (trebuie activată subtitrarea).

În teza de doctorat Gál Andrea (2010) descrie cinci aparate vulcanice clasificați în patru categorii pe baza criteriilor morfologice: unul este con vulcanic (format prin depuneri succesive), altul este un dom vulcanic (format prin bombarea crustei solide ce acoperă punga de material noroios), al treilea, o calderă noroioasă extinsă, dar mai puțin înaltă, iar a patra categorie este reprezentată de doi vulcani sub formă de bazine noroioase, fără con.

Din toți cei 4 sau 5 vulcani amintiți la Filiaș, noi am identificat numai 3. Bălțile noroioase, dacă erau, nu ne-au atras atenția. Al patrulea con amintit în actul de constituire a rezervației, dar și de Gál Andrea, probabil că era deja distrus, fiind inactiv de mulți ani.

Vulcanii sunt numerotați de la 1 la 3, de jos în sus, dar îi prezint în ordinea vizitei, conform cu videoclipul, începând cu vulcanul 3.

Vulcanul 3, cel mai de sus, apare sub forma unui con aplatizat având vârful acoperit de ierburi înalte (stuf, pipirig, rogoz -?). Vegetația înaltă pe vârful vulcanului 3 este recentă deoarece în 2010 Gál Andrea a precizat clar lipsa acesteia pe toți vulcanii. Aici, în vârful vulcanului 3, găsim o zonă noroioasă, de unde și umezeala necesară pentru aceste plante înalte iubitoare de apă. Aici s-ar afla zona (canalul) de aducțiune a apei cu noroi, dar fără emanații de gaze vizibile clar (cel puțin în momentul vizitei). Apele noroioase și gazele vulcanilor noroioși (sens strict) sunt întotdeauna reci. Ne plimbăm în jurul vulcanului 3 și vedem pe flacurile estic și nordic aceste depuneri argiloase albicioase, recente.

De la vulcanul 3 coborâm câțiva zeci e metri la vulcanul 2 care este cel mai activ și cel mai clar construit sub forma unui con teșit. După Gál Andrea (2010), morfologic, vulcanul 2 (poate și 3?) nu ar fi un con vulcanic, ci un dom vulcanic. Conurile se formează prin depuneri succesive, iar domurile prin bombarea crustei solide ce acoperă punga de material noroios. Urcăm pe vârful vulcanului 2 și cu alte cuvinte am sta acum pe crusta întărită ce acoperă o ”pungă” noroioasă. Sună destul de amenințător, totuși terenul este foarte stabil. Pe flancul nordic al vulcanului 2 vedem o depunere argiloasă, albicioasă, recentă. Analizăm îndeaproape această depunere și, spre uimirea noastră, descoperim ceva foarte interesant: prin mijlocul ei se prelinge continuu un firicel de apă noroioasă (video, foto). Urmărim de jos în sus firicelul de apă ce curge pe panta vulcanului și identificăm centrul de emisie al firicelului de apă noroioasă. Apa curge continuu, aparent fără emații de gaze, deci putem spune că vulcanul este activ. Faptul că emisia nu se face din vârf ci de pe versant, este un argument solid pentru modelul domului vulcanic amintit anterior.

Din vârful vulcanului 2 admirăm zona craterială largă a aparatului vulcanic 3 situat puțin mai jos. Vulcanul 1 a fost încadrat de Gál Andrea (2010) la categoria morfologică a calderelor noroioase. Vulcanul 1 Filiaș prezentat de autoare în anul 2010 avea 28m lungime, 24m lățime, 1,5 m înălțime și un crater de 12m diametru. Cam la fel ar fi și acum, poate puțin mai mic. Pe suprafața craterului, adânc fisurată, identificăm vreo două zone cu ape noroioase stagnante. Calderele noroioase s-au format fie prin colapsul unor structuri preexistente, fie ca urmare a unor erupții. Oricum, calderele noroioase reprezintă cele mai mari structuri vulcanice noroioase din Transilvania.

Cam asta a fost expediția noastră geologică care poate fi completată vara cu minunate fânețe înflorite, dar și cu alte obiective turistice din zona Cristuru Secuiesc.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Lucien in 08.05.18 14:29:04
Validat / Publicat: 08.05.18 19:52:45

VIZUALIZĂRI: 2206 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 În prim-plan se vede domul vulcanului 2, iar înspre dreapta, în spate, conul acoperit de vegetație al vulcanului 3
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27300 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster39
[08.05.18 19:50:28]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[09.05.18 09:23:46]
»

@Lucien: Frumoase imagini! Un echilibru interesant între nuanțele de verde aparținând vegetației și albastrul cerului pigmentat de norișori albi, pufoși. Știu că sunt în România mai multe zone unde există vulcani noroioși, dar eu nu i-am văzut decât pe cei de la Berca - Pâclele Mari și Pâclele Mici. Mă bucur să privesc și alte asemenea elemente naturale, chiar dacă nu atât de spectaculoase - însă peisajul e încântător. Mulțumim pentru semnalare și articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[09.05.18 12:10:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

LucienAUTOR REVIEW
[09.05.18 13:24:50]
»

@tata123: Mulțumesc. Mie mi s-a părut locul mult mai atractiv decât arată în fotografii și videoclip, în ciuda faptului că acești vulcani nu sunt așa de spectaculoși comparativ cu cei de la Berca. Pe de altă parte, luat de ”probleme” geologice, n-am avut prezența de spirit să fotografiez fânețele învecinate care chiar arătau bine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[09.05.18 16:55:42]
»

@Lucien:

Interesanta destinatie. Intr-adevar un obiectiv cvasi-necunoscut.

Felicitari pentru articol si poze!

O vizita in zona Cristuru Secuiesc merita combinata sau completata cu vizitarea Muzeului Palariilor de Paie din Criseni vezi impresii sau cu una la Cetatea Slaninilor din Darjiu vezi impresii, ca sa numim obiective mai putin cunoscute decat Sighisoara.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
LucienAUTOR REVIEW
[09.05.18 17:43:25]
»

@webmaster: Mulțumesc!

LucienAUTOR REVIEW
[09.05.18 17:50:05]
»

@Dan@Emma

Mulțumesc! Ai (aveți, că sunteți doi) perfectă dreptate. În drum spre biserica din Dârjiu am trecut pe la Popasul Păsărilor de la Sânpaul (următorul meu articol), pe la o altă biserică reformată deosebită (o altă surpriză în curând pe AFA) și după ce am vizitat ”slănilele” de la Dârjiu am mai avut putere să mă confrunt și cu vulcanii. Am remarcat din prima articolul cu Muzeul pălăriilor de paie și l-am trecut pe lista mea de priorități. Toate cele bune!

mihaelavoicu
[09.05.18 20:49:11]
»

Explicații clare și concise. Se vede că sunt de la un specialist.

Geologia este frumoasă și foarte interesantă.

La reviewul meu despre Vulcanii noroioși Buzău, la fel, ecoul de la tine a fost de excepție.

Mă bucur că, din ce, în ce, temele variază pe AFA!

Mulțumim pentru articol. Am votat cu drag!

Zoazore
[09.05.18 20:50:19]
»

@Lucien: Sincer, de vulcanii ăștia nu știam! Auzisem c-ar mai fi și alții în afara celor de la Berca, dar nu-i știam!

Vegetația e sărăcăcioasă, de uscăciune, da este, comparativ cu Berca.

Dacă d-l Gál Andrea a forat în vulcan, înseamnă că presiunea nu e așa mare. Atunci, cum s-a bombat stratul de pământ?

Mulțumesc mult c-ai împărtășit cu noi frumusețea asta de peisaj, și informațiile atât de interesante!

LucienAUTOR REVIEW
[09.05.18 21:09:23]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc și eu. Așa este, geologia poate fi uneori frumoasă, mai ales atunci când nu te presează. Un pic de geologie trebuie să facă parte din cultura generală a oricărui om, mai ales dacă sunt dintr-aceia care au fost acolo și pe dincolo.

LucienAUTOR REVIEW
[09.05.18 21:25:34]
»

@Zoazore: Mulțumesc și eu pentru aprecieri. Gal Andrea este o ea. După cum spuneam, în zona ramei estice a Depresiunii Transilvaniei sunt zeci de vulcani noroioși, nici pe departe așa spectaculoși ca la Berca și care au fost prinși mai demult în altă teză de doctorat găsibilă și ea pe net.

Problema ridicată de tine mi se pare foarte pertinentă. Așa este, presiunea în interiorul vulcanului noroios este foarte mică, suficientă cât să ajungă la suprafață un firicel de apă noroioasă. Uneori nici acela, ci doar bule de gaze. Oricum, gazele vor să ajungă la suprafață și dau din coate printre firicele de nisip pe care le mai antrenează spre suprafață. Crearea conurilor vulcanice prin erupții și depuneri succesive e mult mai logică și de înțeles comparativ cu ideea domului, o creștere din interior. Dar să nu uităm că și în lanțul vulcanic neogen Călimani-Gurghiu-Harghita sunt multe aparate vulcanice fără crater (fără centru de erupție central) care au fost definite și ele drept domuri vulcanice. E puțin complicat. Revenind la vulcanii noroioși de la Filiaș, tocmai aparatul din mijloc cel mai evident, a fost definit drept dom. Și, într-adevăr, partea de sus era complet uscată și întărită, iar singura erupție, cea mai evidentă dintre toate, era firicielul de apă noroioasă care nu ieșea din vârf, ci de pe flanc. Desigur, și aceasta poate reprezenta o erupție laterală cum se întâlnește la vulcanii adevărați, zona centrală fiind prea întărită ca să mai poată fi străpunsă de apă+gaze.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Lucien, mihaelavoicu, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Cristuru Secuiesc și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06716513633728 sec
    ecranul dvs: 1 x 1