ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Păuleşti [PH]
ÎNSCRIS: 22.09.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Un obiectiv turistic de neuitat si de neratat!

TIPĂREȘTE

Cum revelionul 2011-2012 l-am petrecut la pensiunea Fekete Golya din satul Aita Medie, comuna Aita Mare (vezi impresii), la recomandarea gazdei noastre, am decis ca in prima zi a anului 2012 sa vizitam obiectivele turistice aflate in apropiere (Castelul de la Miclosoara si Biserica Fortificata din Aita Mare, despre care va voi povesti intr-un review viitor).

Astfel, in urma discutiei telefonice intre gazda noastra si oamenii contelui, am stabilit ca in dupa amiaza zilei respective sa mergem la castelul din Miclosoara.

Distanta intre Miclosoara si Aita Medie este de aproximativ 10 km, iar drumul relativ bunicel. Se pare ca, Miclosoara ar fi cea mai veche asezare, atestata documentar, din Tinutul Secuiesc. Castelul sau figureaza inca din 1211 AD, ca fortareata intre teritoriul cedat cavalerilor teutoni si Regatul Ungariei. La ora stabilita, am ajuns in fata Pensiunii Kalnoky, unde aveam sa ne intalnim cu ghidul (vorbitor de limba romana), care de altfel, ne-a si condus de indata catre castel, aflat in imediata apropiere. Acesta este situat in mijlocul unui parc imens, iar accesul se face prin niste porti imense ce se deschid in fata unei alei largi, marginita de castani seculari. De o parte si de alta a aleii, se afla livezi de meri, din care se produce sucul servit ospetilor pensiunii.

Constructia castelului Kalnoky dateaza de la inceputul secolului XVI, initial fiind conceput ca si conac de vanatoare al familiei si avand o arhitectura care imbina stilurile renacentist (decoratii pictate pe pereti), baroc si neoclasic. Conform legendei locale, se spune ca in secolul XIII, in timpul unei vanatori, un secui pe nume Kalnoky a salvat viata regelui Ungariei, tintind cu sageata ursul care se napustise asupra suveranului. Drept recompensa, acesta l-a innobilat si i-a daruit mosia de la Miclosoara (Miklosvar). Astfel, stema familiei poarta embleme ursului strapuns de sageata.

Dupa o perioada in care a fost abandonat timp de 50 de ani, castelul se afla in curs de restaurare, existand intr-o aripa a acestuia un dormitor amenajat cu baie, care poate fi rezervat doar in sezonul cald. Ghidul ne-a relatat ca resedinta a fost folosita de catre comunisti, drept camin cultural, dar si grajd. Cladirea are vreo 12 incaperi, inclusiv subsolul, trecandu-se din una in alta (gen vagon).

Actualul proprietar este Tibor Kalnoky, fiul lui Gustav Kalnoky (fost ministru de externe al guvernului de la Viena, vreme de 14 ani), care revenit din exil, a reusit dupa ani de procese cu statul roman sa-si recupereze conacul si cateva case la Miclosoara. Casele renovate si decorate in stil rustic alcatuiesc ansamblul pensiunii de langa castelul.

Dupa ce am terminat de vizitat conacul, am fost invitati sa vedem si pensiunea, unde am putut vizita doar cladirea ce adaposteste restaurantul si receptia, camerele de oaspeti (parca erau 10) fiind ocupate, in acea perioada. De aceea voi atasa poze din interiorul restaurantului/cramei (acolo, oaspetii iau cina la lumina lumanarilor), in privinta cazarii si a mancarii, neputand sa ma pronunt.

Oricum, n-am nici o indoiala ca pozele de pe site-ul lor nu reflecta realitatea, mancarea fiind ecologica din cate am inteles, iar, camerele sunt mobilate cu mobila traditional secuiasca si saxona. Cu siguranta imi doresc sa revad acele locuri incarcate de istorie si, de ce nu, macar o data sa poposesc in calitate de oaspete al pensiunii Kalnoky, locul unde Printul Charles se simte atat de bine, de fiecare data cand viziteaza Romania!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adry24 in 12.11.12 15:18:35
Validat / Publicat: 12.11.12 17:09:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BARAOLT [CV].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5570 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adry24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Imagine cu incaperea centrala a conacului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Admin
[12.11.12 18:31:36]
»

Articolul a fost selectat ca MicGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

adry24AUTOR REVIEW
[13.11.12 08:41:31]
»

@Admin: Va multumesc! Se poate atasa link-ul aferent domeniului de la Miclosoara, pentru ca atunci cand am creat destinatia, am uitat?

webmaster
[13.11.12 08:42:34]
»

@adry24: dacă ni-l scrii aici, desigur!

adry24AUTOR REVIEW
[13.11.12 08:46:08]
»

@webmaster: transylvaniancastle.com


Rezolvat.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.12 12:36:56]
»

După înfățișarea construcției mi se pare cam forțată denumirea de ”castel”. Mult mai proprie pare a fi cea de ”conac”. De altfel, am văzut că și tu oscilezi în a-l denumi castel sau conac Dar oricum ar fi, de apreciat este modul cum proprietarul a pus această construcție în circuitul turistic. N-a abandonat castelul, nici nu l-a înstrăinat, a preferat să cheltuiască niște bani, nu puțini presupun, pentru restaurarea și punerea lui în valoare. Și probabil nici nu locuiește în România. O lecție bună din care avem ce învăța cu toții. Și tot ungurii sunt cei care ne-o dau. Bravo lor!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adry24AUTOR REVIEW
[13.11.12 13:31:05]
»

@mariana. olaru: Da, aveti dreptate; l-am numit castel pentru ca asa apare denumit pe site-ul sau, dar din relatari, reiese ca a fost un conac de vanatoare, la inceput.

Contele Tibor Kalnoky s-a nascut in strainatate, dar este stabilit in Romania, in Valea Crisului (langa Sfantu Gheorghe); a locuit o perioada la Miclosoara, dar datorita faptului ca a avut o multime de invitati straini, i-a venit ideea transformarii caselor in pensiune (inteleg, ca majoritatea oaspetilor sunt straini, iar preturile sunt pe masura), mutandu-se impreuna cu familia, mai aproape de oras. Tot profitul obtinut, il reinveste in restaurarea ,,castelului".

De altfel, se ocupa si de proprietatile printului Charles, din Valea Zalanului si Viscri. Ca si tine, si eu ii aplaud pe unguri si pe ceilalti straini, care vin sa investeasca aici, pentru ca noi nu suntem in stare!

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.12 13:33:04]
»

@mariana. olaru:

O lecție bună din care avem ce învăța cu toții. Și tot ungurii sunt cei care ne-o dau.

Dacă am citit io textul atent, cred că e totuși vorba despre un maghiar născut și educat în Germania, Franța, apoi revenit în România...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.11.12 13:38:26]
»

Dragos

Da, dar tot ”ungur” se numește, indiferent de unde vine! Că și noi avem români trăiți și școliți în străinătate, dar puțini, prea puțini se întorc să ridice din țărână urmele materiale ale istoriei lor...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adry24, mariana.olaru
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Kalnoky [Micloșoara]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059359073638916 sec
    ecranul dvs: 1 x 1