76701 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Sarmizegetusa Regia [M-ții Orăştiei]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
13.03.2017
DE
Avatar buterfly
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN București
înscris/ă în 18.06.13
MEMBRU: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2016
DURATA: 3 zile
TIP: PRIETENI
PREŢ:
300 lei
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
100 %
 
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Sarmisegetuza Regia – cel mai enigmatic loc al antichitatii, inima DACIEI strabune


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Urmare de aici

Deceneu o privea bland. Avusese o revelatie noapea trecuta iar dimineata devreme o chema la el pe Dochia, fiica regelui. Dochia nu stia de ce fusese convocata de marele sacerdot asa ca astepta infrigurata in mijlocul templului. Deceneu aparu invesmantat in straiele lui albe cu fruntea luminata de razele ce patrundeau prin ferestrele uriase ale locului sacru. Pentru cateva clipe se privira, apoi Deceneu o atinse pe frunte toiagul sau din aur masiv. Dochia ramase nemiscata. Prin fata ochilor i se perindau viziuni apocaliptice despre plaiurile sale si despre oamenii locului. Zalmox cel mare, era suparat pe ei. Sacerdotii credeau ca le stiu pe toate si foloseau cunostintele daruite de El pentru a manipula masele. Uneori foloseau tehnologia bratarilor de aur pentru a-i face sa se simta fericiti, alteori o foloseau pentru a-i face de neinvins pe campul de lupta, alteori pur si simplu ii trimiteau sa jefuiasca carele incarcate cu prada de razboi cu care romanii se intorceau din teritoriile ocupate.

Sacerdotii consumau potiunile secrete pentru a deveni nemuritori desi El le-a interzis. Marelui zeu nu ii placeau aceste jocuri. Deja le pecetluise soarta. Dochia vedea cu ochii mintii caderea cetatii sale mult iubite, tradarea, jertfa tatalui sau si moartea dacilor care cadeau secerati in batalia ce avea sa vina. Foc si prapad le harazise Zalmox pentru ca nu isi tinusera promisiunile in legatura cu folosirea cunostintelor lasate de el inainte de a pleca.

O durere sfasietoare ii trecu prin piept cand isi vazu tatal si prietenii murind. Lacrimile ii curgeau din ochi fara contenire. Deceneu intrerupse viziunile si ii sterse lacrimile. Avea pentru ea o insarcinare de maxima importanta. Ea trebuia sa ascunda comorile cele mai de pret ale Sarmisegetuzei. Ea trebuia sa ascunda arhiva si secretele lor. Zalmox poruncise ca nimeni sa nu mai aiba vreodata acces la invataturile lui pana cand omenirea nu va fi destul de “coapta la minte” pentru a le folosi cumpatat. Dochia primi cu resemnare toate vestile. Deceneu ii darui puteri speciale cu ajutorul carora sa poata transporta singura comorile catre lumea secreta din adancurile pamantului. Indata ce totul va fi pus in siguranta ea avea sa devina nemuritoare si sa protejeze locul peste milenii.

Dochia incepu sa ascunda pergamentele cu invataturi, sipetele cu aur curat, apa vietii, elixirurile nemuririi si ale tineretii vesnice. Peste locul secret asternu blesteme si vraji puternice astfel incat nimeni sa nu le poata gasi vreodata. Apoi se invesmanta in straie albe, chema lupii sai credinciosi si disparu alaturi de ei in adancul padurii. Uneori, cand rasar ghioceii la Vartoape, in noptile cu luna plina, Dochia iese insotita de fete invesmantate in alb si danseaza pana dimineata ca nebunele. Daca ai ghinionul sa le zaresti dansand, iti vor rataci mintile si niciodata nu vei mai fi om.

 

Atunci cand misterele Daciei iti sunt permise te poti considera cel mai norocos om din lume!

O zi calda de vara, un grup de prieteni si o neostoita dorinta de a patrunde secretele bine ascunse ale neamului stravechi, asa se prezinta momentul la care am ajuns la Sarmisegetuza. Pas dupa pas ne lasam cuprinsi de energia deosebita a locului in timp ce spiritul ne este fascinat de frumusetea si misterul care ne inconjoara. Ar trebui sa ne plimbam prin cea mai mare asezare a timpului sau (conform scanarilor facute de cercetatorii rusi) dar trebuie sa ne multumim cu cateva pietre dezgolite la momentul oportun si inca neingropate la loc de catre “mainile binevoitoare”. Zidurile cetatii ma uimesc prin tehnica de constructie. Pietre perfect slefuite sunt puse una peste alta fara a avea mortar sau alt liant intre ele. Celebrul “Murus Dacicus” iti atrage privirea imediat serpuind nemuritor printre copacii seculari. Se spune ca zidurile erau de nepatruns iar cetatea invincibila. Cucerirea acesteia de catre romani s-a realizat in urma unei tradari deoarece se pare ca zidurile prezinta urme de asalt din interior si nu din exterior ca si cand cineva ar fi deschis portile lasand dusmanul sa parjoleasca mareata asezare dupa bunul plac.

Cu toate ca cetatea a fost descoperita cu foarte multi ani in urma, aici nu se realizeaza nici un fel de cercetari sau sapaturi. Asa cum am vazut-o eu acum 25 de ani, asa este si acum. Pe langa cararea care te duce in incinta cetatii se dezgoleste recent un drum pietruit. Lucru mare!

Din pacate un oras de dimensiunile Bucurestiului actual zace inca ascuns sub pamant iar uitarea ameninta sa se astearna peste el. Sa va povestesc totusi ce se poate vedea azi in magicul sit arheologic.

Cele mai importante zona ale Sarmisegetuzei sunt: Altarul de Andezit sau Soarele de Andezit si Calendarul Solar.

SOARELE DE ANDEZIT
sau Altarul de Andezit

Este un cadran rotund cu diametrul de 7 m si este impartit in 10 lespezi intre care se afla niste canale. El este astfel pozitionat inct indica cu mare precizie axa Nord-Sud. Este posibil ca acest disc sa fi fost folosit ca si ceas solar foarte complex, ceas care ar fi putut indica anotimpurile si perioadele perfecte pentru cultivare, solstitiile si echinoxiile. Unii ercetatori sustin ca pe el se realizau si sacrificii iar sangele victimelor se scurgea prin canalele dintre lespezi catre un soi de “lighean” din piatra plasat la baza discului. In ziua de azi el este amarnic pazit deoarece niste sectanti cucuieti au ajuns la concluzia ca daca te iubesti pe el este posibil sa dai viata unui nou Mesia. Noroc ca statul inca se mai invredniceste sa plateasca paznici caci altfel nu cred sa mai fi avut noroc sa il mai vedem intreg.

Alaturi de el descoperim

CALENDARUL SOLAR

Este un sanctuar compus din trei cercuri concentrice: unul din blocuri de andezit, unul din stalpi de andezit si unul din stalpi din lemn, care aveau in centru o constructie facuta tot din stalpi din lemn, in forma de potcoava, folosit la numararea zilelor din an şi la calcule astronomice.

Expertii NASA sustin chiar ca acesta este cel mai precis calendar din lume.

Pe langa aceste zone importante mai exista si cateva temple circulare sau paralelipipedice si desigur conducta de apa care si in ziua de azi aduce cea mai limpede si mai curata apa din inima muntelui catre fericitii turisti care se avanta in cetate.

Despre daci se stiu destul de putine lucruri dar ceea ce am reusit sa aflam ne duce cu gandul la o civilizatie cu mult mai avansata decat cele vecine. De pilda istoricul Iordanes, in celebra lui Getica, afirma ca Deceneu (marele preot dac) tinea lectii despre filosofie, stiinta, etica si logica “demostrandu-le teoria celor douasprezece semne ale zodiacului, le-a aratat mersul planetelor si toate secretele astronomice, cum creste si scade orbita lunii si cu cat globul de foc al soarelui intrece masura globului pamantesc si le-a expus sub ce nume si sub ce semne cele trei sute patruzeci si sase de stele trec in drumul lor cel repede de la rasarit pana la apus spre a se apropia sau departa de polul ceresc”.

Multe mistere raman in continuare de nedescifrat pentru noi, muritorii de rand. Iata cateva dintre ele:

- Misterul inscripţiei Decebalvs Per Scorilo. Una dintre cele mai importante descoperiri inregistrate la Sarmizegetusa Regia a fost un vas inalt de un metru, care i-a făcut pe istorici sa sustina ca dacii cunoşteau scrisul. Vasul, probabil unul de cult, potrivit cercetatorului Hadrian Daicoviciu, era stantat cu inscriptia Decebalvs Per Scorilo, scrisa cu litere latine.

- Conform lui Nicolae Densusianu, dacii de la poalele Carpaților Sudici considerau Ardealul drept „Taramul Celalalt” sau „Lumea de Dincolo”. Chiar si egiptenii considerau Dacia ca fiind locul in care mergeau sufletele celor drepti dupa moarte.

- In Epopeea lui Ghilgames, eroul a plecat catre „Tara Dilmun, gradina Soarelui”, locul in care locuiau supraviețuitorii potopului. Cand a ajuns la trecatoarea din munti, Ghilgames a exclamat: „in muntii acestia vazut-am odinioara lei”.

- Referindu-se la Dacia, Herodot susținea ca „numai in aceste tinuturi se nasc lei in Europa”, leul fiind si astazi numele monedei Romaniei.

In urma cu cativa ani in Sarmizegetusa Regia, la radacina unui copac lovit de traznet a fost descoperit un obiect de mare valoare, o matrita despre care se presupune ca a fost folosita la fabricarea bijuteriilor.

 

Istoricul Hadrian Daicoviciu spune: „Intr-o locuinta de la Sarmizegetusa, a fost descoperita o adevarata trusa medicala continand un bisturiu, o penseta, mai multe vascioare pentru pastrarea substantelor medicamentoase si o placa mica de cenusa vulcanica, materie care, presarata pe o rana, avea proprietatea de a grabi cicatrizarea. Cu ajutorul instrumentelor chirurgicale, preotii-medici daci stiau sa execute operatii grele si complicate. Numeroasele cisterne si conducte aduse la lumins de sapaturile din Muntii Orastiei atesta existenta unor preocupari de igienă publica”

Din anul 1990, Sarmizegetusa Regia a devenit unul din locurile preferate ale cautatorilor de comori. Piese valoroase de patrimoniu au ajuns pe piata neagra. Cele mai importante artefacte din vremea dacilor aflate pe teritoriul Romaniei sunt cele 13 “bratari” spiralice din aur masiv descoperite in zona Sarmizegetusa Regia. Tezaurul cantareste aproape 13 kilograme si a fost scos la iveala de hoti in perioada anilor 1990 – 2000. El a fost vandut dar in 2007 a fost recuperat. “Bratarile” au fost scoase la lumina de catre hoti in zona culmii Caprareata – punct arheologic al sitului Sarmizegetusa Regia – „la distanta de 5 metri de o stanca aflata pe panta muntelui, s-a descoperit o lespede de piatra sub care se afla o groapa triunghiulara, cu dimensiunile de 50x50x60 cm, avand peretii placati cu lespezi de piatra. In interiorul acesteia, dupa evacuarea pamantului, s-au descoperit zece bratari spiralice din aur masiv asezate perechi, cate doua, respectiv cate o bratara mai mica introdusa intr-una mai mare; trei perechi de cate doua bratari erau asezate vertical, iar alte doua perechi de cate doua bratari erau asezate orizontal, la nivel inferior, separate de primele printr-un strat de pamant”.

Conform cercetatorului Gheorghe Serbana, denumirea culmii nu vine de la capra, ci de la Cap (de) Ra, zeul soarelui, al carui cult era celebrat la Sarmisegetusa si care nu este exclusiv zeu egiptean

In urma recuperarii “bratarilor”, col. dr. Emil Strainu, specialist in psihotronica si razboi radioelectronic, si-a facut o parere preliminara: “pe Caprareata se afla un sistem de dispozitive radionice de mare putere. ”

Conform col. dr. Emil Strainu, „cele trei dispozitive puteau focaliza, concentra si dirija energiile subtile”, unele bratari actionand ca bobine Tesla, captatoare de energie radionica. „Bratarile, amplasate intr-o cutie de rezonanta, jucau rolul de circuite oscilante si transformatoare de frecventa, putand induce maselor stari benefice sau negative, in functie de ceea ce doreau sacerdotii care actionau dispozitivele, prin fluxuri radionice emise de la distanta”. De exemplu, se putea induce luptatorilor stari de manie si curaj nebunesc. Anticii vorbesc despre razboinicii daci ca actionand pe campul de lupta fara teama, asemenea lupilor. Mircea Eliade, care a studiat indelung mitologia populara romaneasca, vorbeste si despre puterea miraculoasa a razboinicilor de se transforma ritualic in lupi. Mircea Eliade era de parere ca razboinicii se constituisera intr-o intr-o confrerie de luptatori, la intrunirile carora se oficiau ritualuri sacre, luptatorii fiind posedati de spiritele lupilor, ceea ce avea sa fie denumit ulterior „furor heroicus”. Nenumarate triburi cu nume de lupi sunt atestate si in regiuni mai indepartate, in Spania (Loukentioi si Lucenses), in Galicia, in Irlanda si Anglia. Cam pe unde au ajuns luptatorii-lupi, avand ca steag de lupta sarpele cu cap de lup.

Energia radionica manevrata de preotii daci prin aceste sisteme spiralate putea fi folosita si in scopuri terapeutice. Preotii daci erau recunoscuti ca cei mai buni vindecatori ai lumii antice. Pentru specialistii in terapii radionice din ziua de azi, „bratarile” dacice sunt instrumente radionice cu efect curativ.

Acum, ca v-am povestit toate acestea si tinand cont ca lucrurile pe care le stim despre stramosii nostri sunt ca varful unui iceberg, trebuie neaparat sa mergeti la Sarmisegetuza si sa calcati cu propriile voastre picioare pe acelasi pamant pe care candva trecea mandru si invincibil, neamul dacilor.

Rog webmasterul sa ataseze urmatorul filmulet:

https://www.youtube.com/watch? time_continue=25&v=C5AZ8Tqryso

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de buterfly in 13.03.2017 09:00:02

Validat / Publicat: 13.03.17 14:38:08


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
VIZUALIZĂRI: 1783

Notează ca FAVORIT[ ce înseamnă? ] - ales ca "favorit" de 1 useri

NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (buterfly); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  45200 PMA (din 49 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

Cele mai recente 6 ecouri scrise la acest articol [pagina 2, ecourile 31 - 36]
pentru ecouri mai vechi, folosiți PAG.URM, PAG. PREC (vezi mai jos)
Pentru ÎNTREGUL ȘIR de ecouri, în ordine cronologică, începeți cu PAGINA 1
SAU puteți consulta forma MONOBLOC (nepaginată) a ecourilor click aici
.
- mishu
[21.03.17 17:24:33]
» mesaj pers

   @buterfly: Cred ca esti in stare sa scrii un articol plin de mister si despre 2 ore petrecute in bucatarie. Ai un fel cu totul si cu totul deosebit de a scrie un articol si esti la fel de misterioasa si deosebita ca si articolele tale.

   Nu incetezi sa ma surprinzi cu ceea ce scrii insa deja m-am obisnuit si astept cu mare nerabdare sa te citesc.

   Cum insa ai spus ca pregatesti ceva si mai si astept cu mare nerabdare surpriza promisa, cine stie, poate deja a aparut.

   Felicitari pentru articol, votat cu mare placere.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- BEBEPETRESCU
[22.03.17 08:52:58]
» mesaj pers

   @mishu: Esti TARE! > dar si mie mi-ar placea sa citesc ce "mistere" ar face in 2 ore in BUCATARIE!!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Lucien
[23.03.17 19:47:44]
» mesaj pers

   Nu am fost (încă) la Sarmizegetusa Regia, dar citind impresiile tale și văzând fotografiile, am înțeles multe. Realitatea este că există această cetate. În rest, multă speculație și mult mai mult folclor.

   Mi s-a părut foarte draguță ideea să te iubești pe discul de andezit ca să dai naștere noului Mesia și mult mai palpabilă această idee decât a rezonatoarelor radionice din brățările dacice de aur. totuși nu vreau să par Toma Necredinciosul.

   Un bun amic de-al meu și în care am mare încredere a vizitat Cetatatea povestindu-mi extaziat ce energii (semnale) colosale a simțit în zona Cetății folosind bagheta radiestezică și mi-a zis să mergem împreună să cercetăm. Dacă el zice asta, atunci așa trebuie să fie.

   Văzând fotografiile (foarte frumoase de altfel) tind să-i dau dreptate lui @tata123 și răspunsului tău: situația este foarte ”cosmetizată”: ce caută stâlpii aia subțiri și de ce au fost aranjați așa, de ce pietrele alea mai mic au fost aranjate așa, de ce discurile de piatră sunt aranjate ca fiind fundația unor coloane (pe când, de fapt, ar putea doar simple fragmente de coloane). Presupun că mare parte din aspectul actual al Cetății este un simplu artificiu poetic menit să arate totuși ceva turiștilor care s-au ostenit să jungă aici. Foarte multă speculație.

   Iar de citit o carte serioasă, cum bine ne-a îndemnat @abancor, nu (mai) avem timp. Mi-a plăcut grozav cum ai scris și cum ai tratat problema.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.03.17 12:44:11]
» mesaj pers

   E trist cînd nu mai avem timp pentru hobby-uri, dar să sperăm la vremuri mai senine, mai puțin stresante, în care putem să ne vedem și de plăceri.

   Cartea de care am zis mai sus e chiar valoroasă, nu ezit să repet recomandarea. Text de sinteză, care atinge și subiecte ne-explicate pînă acum în lucrări pentru marele public, face și un scurt istoric al cercetărilor arheologice în zonă, îmbogățit cu foarte multe ilustrații, la care autorul a lucrat 4 ani, cercetînd o bibliografie impresionantă, discutînd cu arheologi care au lucrat la fața locului, cu muzeografi, făcînd expediții pe teren etc. Oricum, explicațiile și imaginile te ajută să înțelegi mult mai bine situația de la fața locului și istoricul templelor, ce e cu bazele rotunde etc. și nu numai asta, ci întreg contextul luptelor dintre daci și romani.

   În ajutorul său au venit și niște americani de origine română, familia Dimăncescu, pasionați de istorie și de filme documentare, care au realizat, bazat pe această carte, documentarul Decoding Dacia (youtube) - vedem aici, printre altele, și poze inedite cu drumul roman de la Cazane, înainte să dispară sub lacul din zilele noastre (asta ar fi numai un mic spoiler, o mică momeală pentru cine are timp să îl vizioneze). În film se preiau și ilustrații și reconstituiri ale lui Radu Oltean, iar în carte sînt publicate și cîteva fotografii (inclusiv aeriene) luate în timpul filmărilor. Totul se bazează pe dovezi arheologice și istorice, nu e un documentar fantezist despre tuneluri pe sub munți etc., ca să fie clar despre ce vorbim.

   Din păcate documentarul a costat mult prea mult, Nicholas Dimăncescu și-a pierdut viața în timpul filmărilor, la 27 de ani, pe cînd se cățăra căutînd un loc de filmare. Tatăl său a avut puterea să ducă proiectul la capăt.

   Revenind la informațiile inedite, și la speculații vs. fapte și popularizarea lor, uite un exemplu: deși se știe din anii 50 că zidul care se vede acum în zona Sarmizegetusa, prin pădure, e zidul unui castru roman, construit după cucerire, lucrul ăsta nu prea e făcut public. Pentru că la vremea aia contrazicea ideologia vremii, și, probabil din inerție. Mai ales că nu prea s-au mai scris lucrări științifice de popularizare a cercetărilor de acolo. Nici la cetate nu scrie asta, nici prin alte texte. Cel mult se zice că e vorba de zidul cetății, refăcut de romani. De fapt este un castru construit în altă parte, lîngă incinta sacră, fără legătură cu ea, cu pietre luate din ziduri dacice dărîmate de romani. Deci nu e nici măcar murus dacicus (deși pietrele sînt cioplite pentru murus dacicus, pentru că dintr-un asemenea zid au fost luate), nici construit de daci, nici nu are traseul original al zidului incintei sacre (care încă nu este cunoscut, pentru că nu s-a săpat jur împrejur).

   Se presupune că incinta sacră era înconjurată de zid, pentru că s-au descoperit urmele a 3 turnuri. Ruinele unuia dintre ele (turnul pentagonal) se găsesc sub marele altar circular, în pădure, imediat lîngă. Dar traseul zidului, sau dacă chiar a existat un zid, nu e sigur, deși e foarte probabil.

   Zona sacră a fost într-adevăr cosmetizată și refăcută sumar, cu alegeri nefericite (de pildă parii de lemn din altarul circular care derutează pe turiștii care nu au parte de nicio explicație la fața locului - rolul lor ar fi fost doar să arate cam care era înălțimea minimă și cea maximă a construcției).

   Cert e că Sarmizegetusa era o așezare impresionantă, care ocupa întreg muncelul dintre cele 2 văi, pe 200 de terase săpate în munte, zona sacră fiind numai centrul așezării, ocupînd foarte puțin din ea. Cercetările au descoperit locuințe și ateliere metalurgice, deci zona se pare că era centrul religios și metalurgic al dacilor (sau al dacilor din părțile astea, că așezări dacice mari mai există și prin alte părți), apărată de alte cetățui, fortificații și chiar multe turnuri izolate (în zona Costești s-au descoperit 18) construite pe munții din jur, alături de alte așezări civile. Deci avem de-a face cu un soi de megalopolis al vremurilor ălora, o concentrare de așezări.

   Ideea e că mai e loc de cercetări, bani să fie! Din păcate, nu toate urmele pot fi conservate in situ și expuse publicului. Urmele de locuințe și ateliere, fiind vorba de construcții de lemn, constau în obiecte, cenușă, cuie, balamale, chestii din astea, nu ziduri solide, așa că sînt inventariate, cercetate și depozitate sau acoperite la loc pentru siguranță.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- adri-nico
[29.03.17 00:54:12]
» mesaj pers

   Ca si Ioana, si eu sint de parere ca textele tale ar trebui sa apara in cartile copiilor nostri.

   Drept sa iti spun, am calcat si eu pe acolo si n-am simtit nimic... nici un fior. :D

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- buterfly
[29.03.17 15:15:45]
» mesaj pers

   @abancor: mersi pt informatie. Nu am auzit de el pana acum.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
.

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[17] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [AUG-2016] Intrarea in cetate -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840320">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840320"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840320">Şterge vot</a></div><span id="v9840320" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840320)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840320Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840320MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [AUG-2016] Intrarea in cetate
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [AUG-2016] drumul pana sus este asfaltat si dispune de parcare -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840321">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840321"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840321">Şterge vot</a></div><span id="v9840321" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840321)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840321Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840321MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [AUG-2016] drumul pana sus este asfaltat si dispune de parcare
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [AUG-2016] program de vizitare -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840322">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840322"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840322">Şterge vot</a></div><span id="v9840322" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840322)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840322Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840322MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [AUG-2016] program de vizitare
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [AUG-2016] in momentul asfalatrii o parte din zidurile nemuritoare ale cetatii s-au prabusit -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840323">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840323"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840323">Şterge vot</a></div><span id="v9840323" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840323)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840323Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840323MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [AUG-2016] in momentul asfalatrii o parte din zidurile nemuritoare ale cetatii s-au prabusit
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [AUG-2016] singurul lucru 'nou' excavat este acest mic drum pietruit -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840324">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840324"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840324">Şterge vot</a></div><span id="v9840324" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840324)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840324Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840324MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [AUG-2016] singurul lucru "nou" excavat este acest mic drum pietruit
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [AUG-2016] ramasitele unui sanctuar -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840325">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840325"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840325">Şterge vot</a></div><span id="v9840325" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840325)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840325Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840325MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [AUG-2016] ramasitele unui sanctuar
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [AUG-2016] parte din canalizarea orasului -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840326">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840326"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840326">Şterge vot</a></div><span id="v9840326" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840326)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840326Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840326MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [AUG-2016] parte din canalizarea orasului
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [AUG-2016] calendarul solar -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840327">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840327"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840327">Şterge vot</a></div><span id="v9840327" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840327)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840327Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840327MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [AUG-2016] calendarul solar
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [AUG-2016] altarul de andezit -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840328">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840328"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840328">Şterge vot</a></div><span id="v9840328" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840328)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840328Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840328MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [AUG-2016] altarul de andezit
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [AUG-2016] templele paralelipipedice -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840329">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840329"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840329">Şterge vot</a></div><span id="v9840329" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840329)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840329Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840329MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [AUG-2016] templele paralelipipedice
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [AUG-2016] un templu rotund -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840330">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840330"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840330">Şterge vot</a></div><span id="v9840330" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840330)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840330Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840330MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [AUG-2016] un templu rotund
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [AUG-2016] vedere de sus, cam asta e tot -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840331">Şterge vot</a></div><span id="v9840331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [AUG-2016] vedere de sus, cam asta e tot
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [AUG-2016] felii de coloane candva masive -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840332">Şterge vot</a></div><span id="v9840332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [AUG-2016] felii de coloane candva masive
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [AUG-2016] un alt templu candva impozant -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840333">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840333"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840333">Şterge vot</a></div><span id="v9840333" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840333)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840333Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840333MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [AUG-2016] un alt templu candva impozant
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [AUG-2016] undeva in padure, alte ruine -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840334">Şterge vot</a></div><span id="v9840334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [AUG-2016] undeva in padure, alte ruine
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [AUG-2016] parte din Murus Dacicus -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840335">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840335"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840335">Şterge vot</a></div><span id="v9840335" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840335)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840335Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840335MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [AUG-2016] parte din Murus Dacicus
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [AUG-2016] Karatisti-mandria tarii! -- foto by <b>buterfly</b> [uploaded 13.03.17] - <span class="allrVotedi" id="av840336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv840336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=840336">Şterge vot</a></div><span id="v9840336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(840336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f840336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e840336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [AUG-2016] Karatisti-mandria tarii!
foto buterfly [13.03.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[17] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.210727930069 sec