ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
DEC-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
1 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Militar National 'Regele Ferdinand' filiala Constanta

Ilustrație video-muzicală
Fanfara militara - Drum bun

Asculta mai multe audio instrumentala
TIPĂREȘTE

Zilele trecute am vizitat unul dintre numeroasele muzee constantene împreună cu pustoaica cea mare. De foarte mult timp doream să-l vizitez, insă niciodată n-am găsit suficient timp, sau spre rusinea mea, pur si simplu am uitat, desi el este localizat la mai putin de 5 minute de resedinta mea permanenta.

Muzeul Militar National „Regele Ferdinand I” filiala din Constanta, căci despre el vorbim in acest articol, este pe nedrept marginalizat, nefiind promovat asa cum sunt restul muzeelor mari din Constanta, catre care exista indicatoare in toate marile intersectii, sau materiale informative in reviste sau pliante turistice.

Am facut un test la munca si din 10 persoane chestionate despre existenta muzeului, 6 dintre ele habar nu aveau de el, iar celelalte 4 nu stiau unde se afla. Nu este promovat indeajuns, pe internet nu exista prea multe informatii despre colectiile expuse, locuitorii orasului in marea lor majoritate nici macar nu a auzit despre muzeu, sau daca au auzit, nu cunosc amplasarea lui, toate aceste lucruri conduc la vitregirea patrimoniului muzeal al orasului si la pierderea multor turisti care poate si-ar dori sa viziteze acest muzeu.

De aceea m-am hotarat sa scriu despre el si despre ceea ce cuprinde, in opinia mea acest muzeu, este un „must see” obligatoriu pe harta turistica a orasului, mai ales in extrasezon, cand muzeele sau celelalte spatii culturale sunt luate cu asalt de catre cei veniti in vacanta la malul marii, sau chiar de localnici.

Amplasare

Muzeul este localizat in cartierul 4-5, foarte aproape de soseaua Mangaliei care face legatura dintre Constanta si statiunile de pe litoralul romanesc, in curtea Diviziei, care de altfel a si pus la dispozitie terenul pe care s-a construit muzeul.

Localizarea GPS este urmatoarea: lat: 44.149879 / long: 28.622897.

Adresa muzeului este: strada Prelungirea Liliacului nr. 1-3

Istoric

Am avut privilegiul ca ghid sa ne fie insusi directorul muzeului, domnul profesor doctor Scurtu Constantin, cel care din 1995 are grijă de patrimoniul acestui muzeu, imbogatindu-l de la an la an cu exponate noi, de o reala valoare.

Domnia sa ne-a povestit lucruri interesante despre nasterea acestui muzeu si despre efortul depus de anumite persoane pentru ca orasul Constanta sa detina un astfel de muzeu.

Astfel, ideea acestui muzeu a revenit unor ofiteri din Divizia 9 Marasesti, care au hotarat infiintarea unui muzeu al infanteriei, care sa prezinte faptele de eroism ale dobrogenilor in primul rand, in diferite conflicte din diferite perioade ale istoriei, dar si arta militara din Dobrogea. Fiecare unitate militara inainte de 89 avea cate un spatiu amenajat pentru muzeul unitatii, spatiu care s-a dovedit insuficient datorita numeroaselor dovezi si marturii ale curajului Armatei Romane, astfel incat in anii 80, impreuna cu generalul Ilie Ceausescu s-a luat decizia infiintarii acestui muzeu, in curtea Diviziei 9, fara aprobarea lui Nicolae Ceausescu, care cu siguranta nu si-ar fi dorit un astfel de muzeu in Constanta din foarte multe motive, in special de ordin financiar. S-a demarat constructia muzeului, avand din start destinatia aceasta, cu incaperi mari, sub forma de circuit, cu etaj decupat astfel incat sa se poata vizualiza panoramic exponatele aflate cu un nivel mai jos. Insa pentru a scapa de anumite aprobari care ar fi putut duce la zadarnicirea planului, in proiect s-a specificat ca este vorba doar despre o magazie, unde ar urma sa fie conservate si pastrate obiectele istorice, care nu mai aveau loc in muzeele unitatilor militare.

La 2 mai 1985, de ziua UTC-ului, a fost inaugurat acest muzeu in prezenta generalului Ilie Ceausescu, pe cand acesta se afla intr-o vizita de lucru pe Canalul Dunare – M. Neagra. De altfel foarte multe materiale de constructii au fost virate catre acest muzeu de la Canal, cu ajutorul militarilor care erau angrenati in constructia celor doua obiective.

Pana la urma Nicolae Ceausescu s-a obisnuit cu ideea infiintarii muzeului, probabil influentat puternic de fratele sau si la 23 august 1987 are loc a doua inaugurare, de aceasta data cu acceptul sau. Multi considera aceasta data ziua de nastere a Muzeului Militar National filiala Constanta.

Exponate

Pe cat de numeroase, pe atat de interesante si foarte bine conservate, multe dintre ele unice in tara, exponatele muzeului fascineaza inca de la intrare, salile fiind organizate in functie de perioada istorica, de la epoca medievala si pana la Revolutia din decembrie 1989. Exista si dupa decembrie 1989 cateva exponate (fotografii, documente, uniforme militare) care exista in prezent in dotarea armatei, descoperim si cateva fotografii ale militarilor romani dobrogeni care au executat misiuni de patrulare un Irak si Afganistan.

Cum intram in muzeu suntem intampinati de o uniforma de razboi din Extremul Orient, foarte bine conservata si unica in tara, pusa la dispozitie, de fapt donata de actualul prefect al judetului (vezi foto) .

Plecand in explorare suntem intampinati de o macheta a mausoleului de la Adamclisi Tropaeum Traiani, foarte bine realizata, mausoleu ridicat in cinstea imparatului Traian, pentru victoria romanilor supra dacilor.

In spatele machetei descoperim doua basoreliefe ce incadreaza harta Daciei in timpul razboaielor daco-romane si cateva fotografii ce reprezinta luptele dintre daci si romani, surprinse pe mausolelul de la Adamclisi.

Pasii ne poarta apoi catre perioada sec IV-IX, unde descoperim cetatile din Dobrogea, cele de la mare si Dunare, localizarea lor si imagini cu ceea ce mai exista astazi si se poate vizita. In paralel descoperim o harta valoroasa cu asezarile si fortificatiile existente in Tarile Romane (vezi foto) la sfarsitul sec. IX.

Continuam plimbarea prin muzeu acultand relatarile profesorului Scurtu, ajungem la perioada medievala unde suntem surprinsi de uniforma unui ostean si de cateva panoplii cu arme albe, arcuri, sageti, sabii, arbalete, majoritatea dintre ele de provenienta orientala, donate muzeului tot de catre prefectul judetului. Din loc in loc admiram desenele infatisand osteni, tinutele militare, coifurile, armele folosite.

Un loc aparte ocupa sectiunea dedicata Unirii Principatelor Romane de la 1859, aici descoperim un portret al Domnitorului Cuza, harta Principatelor, documente si fotografii. Putem admira o tinuta militara, cat si cateva arme folosite in acea perioada.

Mai departe ajungem la marturiile despre Razboiul de Independenta al Romaniei din 1878, unde putem admira cateva, grade si decoratii, centuri folosite la uniformele de gala. Pe panopliile prezente in spatele vitrinelor, ni se infatiseaza fotografii cu ostasii romani, dar si harti cu diferite regiuni ale tarii. Aici descoperim si o harta a Romaniei din 1873, originala, unde Transilvania si Dobrogea nu apar ca apatinand Romaniei.

Usor, usor ajungem la inceputul sec. XX, la loc de cinste putem admira drapelul de lupta al primei divizii constituita in Dobrogea, cat si numeroase sabii si baionete folosite in Primul Razboi Mondial. Foarte multe fotografii, harti cu ofensiva trupelor romane, documente, tinute militare, pusti si pistoale, decoratii si grade militare, totul ne aminteste de vitejia si sacrificiul militarilor romani. La primul etaj descoperim si o macheta la scara de 1:1 cu un aspect din Primul Razboi Mondial, in care surprindem doi militari in transee actionand pentru apararea unei zone importante.

Pe un intreg perete al muzeului descoperim o pictura imensa in care cei doi pictori dezvolta ofensiva impotriva trupelor germane, o pictura interesanta care „sare in ochi” si care este admirata de catre toti cei care viziteaza acest muzeu.

Sectiunea dedicata celui de-al doilea Razboi mondial este infatisata la etaj, foarte multe panoplii cu fotografii ale militarilor romani, mai ales dobrogeni surprinsi in diferite actiuni militare din diferite zone, maresalul Antonescu surprins pe front in mijlocul Armatei, mitraliere romanesti si nemtesti pastrate si intretinute foarte bine, harti si documente cu fronturile si ofensiva armatei romane, descoperim si o panoplie cu Monumentul Eroilor de la Carei.

Ultima sectiune este despre Revolutia din 1989, insa este in curs de amenajare, am surprins doar cateva imagini cu fuga dictatorilor din Comitetul Central si cu Ceausescu in mijlocul ofiterilor romani. Foarte multe fotografii cu acele momente, dar si uniforme din perioada comunista si post comunista. De exemplu se poate admira o uniforma a celor care pleaca in misiune in Afganistan.

Sunt foarte multe de povestit despre muzeu, ma tem ca nu v-am prezentat nici macar 10% din exponatele acestui muzeu, va las placerea unei vizite, unde probabil ghid va va fi tot directorul muzeului, un om deosebit, care cunoaste foarte multe lucruri despre armata si despre istoria militara din Dobrogea.

La parter exista si o sala de conferinte unde se pot organiza cateva activitati, in general este folosita pentru grupurile scolare care vin in vizita la acest muzeu.

Concluzii

Daca ajungeti in Constanta, fie si pentru cateva ore, incercati sa nu ratati vizita la acest muzeu, nu dureaza mai mult de o ora, insa satisfactia va fi maxima iar bagajul de cunostinte despre faptele de vitejie ale ostasilor romani marit considerabil.

Pretul unui bilet este modic, 5 lei pentru un adult si 2 lei pentru un copil, iar pentru grupurile de elevi din judet, intrarea este gratuita.

Programul de vizita al muzeului este in fiecare zi cu exceptia zilelor de luni si duminica intre orele 10.00 - 17.00


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 21.12.11 14:04:10
Validat / Publicat: 21.12.11 15:18:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6672 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea principala in muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[21.12.11 14:15:29]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Marian Preda
[21.12.11 15:32:06]
»

Interesant muzeu! Nu stiu cum de l-am scapat, dar datorita impresiilor tale, data viitoare...

Felicitari pentru rw si fotografiile foarte elocvente!

Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

webmaster13
[21.12.11 19:31:21]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

webmasterX
[19.05.15 10:42:15]
»

Mutat în rubrica "Muzeul Militar Național 'Regele Ferdinand', CONSTANȚA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Militar Național 'Regele Ferdinand':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053914070129395 sec
    ecranul dvs: 1 x 1