ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.07.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Delfinariul Constanta

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Pentru ca in weekend am vrut neaparat sa ajungem la Vama Veche, plimbare despre care am scris aici: Vama Veche acum a venit randul copiilor sa-si exprime dorintele si intentiile, astfel incat am acceptat sa mergem la Delfinariu sa-I intalnim pe cei trei noi delfini adusi recent la Constanta.

Aglomeratie foarte mare, mai ales pentru ca spectacolele au loc de trei ori pe zi, seara fiind cel mai aglomerat datorita temperaturilor relativ acceptabile pentru a scoate copii mici din casa.

Am incercat sa cumpar marti bilete, n-am reusit, coada era foarte mare, am renuntat pentru a doua zi cand mi-am propus sa merg cu 2 ore mai devreme, cand se deschid casele de bilete. Cu timpul stau ceva mai rau, l-am rugat pe tata sa-mi cumpere si mie bilete pentru ultimul spectacol si s-a conformat, mai ales ca dorea sa-l vada si el.

Dar sa va spun cateva cuvinte despre Delfinariu, desi nu cred ca exista om in tara asta care sa nu fi auzit de el.

Delfinariul face parte din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta si a fost inaugurat in anul 1972, fiind primul Delfinariu deschis pentru vizitatori din sud estul Europei, foarte apreciat la vremea respectiva. Remarcabil, nu?

Astfel el s-a alaturat deja existentului Acvariu de pe faleza Cazinoului din Constanta (1958) si Planetariului (1969), primele de acest gen din tara, Observatorului astronomic (1970) formand Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii. Ceva mai tarziu s-a amenajat si microrezervatia in spatele Delfinariului, impreuna cu expozitia de pasari exotice.

Acum, in plin sezon s-a mai deschis o expozitie cu pirannia, rechini, broaste testoase, se vrea una plina de adrenalina insa mie personal nu mi-a produs o impresie prea puternica.

De foarte multe ori am fost la Delfinariu, ar fi fost si culmea sa nu merg constantean fiind, iubitor de mare si de vietati marine sa nu ma imprietenesc cu Mark, simbolul Delfinariului care din pacate nu mai este printre noi, dar care ne-a incantat mai bine de 23 de ani (pana anul trecut).

Insa primul delfin ajuns la Constanta a fost Harley indragit de toata lumea. Va mai amintiti de el? Ne-a incantat ore in sir cu acrobatiile si giumbuslucurile sale mergeam uneori si de 3-4 ori intr-un sezon estival sa-l vad si sa ma bucur de bucuria lui cand vedea copii razand si batand din palme.

In 1977 am avut un accident de circulatie, cand coborand din trolebuz in statia de la Delfinariu si traversand prin fata lui m-a lovit pe banda a doua o dubita si m-a proiectat in muchia trotuarului, lasandu-ma acolo lat. Cei care ma cunosc stiu ca am o cicatrice pe fata, de acolo este…Ma grabeam sa-l vad pe Harley si nu m-am mai uitat dupa masini…. Am avut mare noroc… poate dorinta de a-l vedea pe Harley m-a tinut in viata…

Cei de varsta mea si-l amintesc ca fiind un delfin foarte mare, un afalin veritabil din Marea Neagra. Acum din pacate specia este pe cale de disparitie in Marea Neagra datorita in general poluarii exagerate din ultimele decenii, dar si pescarilor in plasa carora se agata fara posibilitate de scapare.

In anii trecuti Delfinariul a achizitionat pinguinul Bobby, un foarte nastrusnic exemplar care te lua la plimbare se juca cu mingea, te distra la maxim, iar anul trecut au mai fost adusi 4 pinguini din Olanda pentru care s-a platit suma de 3000 euro. Apoi au venit leii de mare John si Lorry, care si astazi te fac sa zambesti si sa aplauzi jocurile lor.

Vara spectacolele cu delfini au loc in bazinul descoperit, pe cand cele cu leii de mare au loc in cel acoperit, mult mai incapator in ceea ce priveste atat bazinul cat mai ales bancutele destinate publicului spectator.

In aceasta primavara bazinele au fost curatate, revopsite pentru cei trei noi delfini veniti in urma cu nici doua luni din China. Undeva in spatele Delfinariului in apropierea microrezervatiei am putut observa si lazile in care au fost transportati delfinii, destul de micute si incomode pentru ei. Bine ca au rezistat.

Cei trei delfini noi, Chen-Chen (Rasarit de soare), Ni-ni (fetita) si Pei-Pei (bebelus) au costat in jur de 370. 000 euro, au venit alaturi de un medic si doi ingrijitori, pentru ca acomodarea lor sa fie mult mai usoara.

Acum sa va povestesc despre spectacol:

Biletul costa 20 lei/adult si 10 lei/copil, daca m-as fi luat dupa toate reclamele intalnite pretutindeni ar fi trebuit sa am doar 14 lei/adult si la jumatate copilul. Au marit si ei pretul asa cum maresc hotelierii dupa 15 iulie. Si totutsi coada imensa si foarte multa lume cu copii mici si multe aparate de fotografiat. Taxa foto este inclusa in bilet, deci nu se plateste separat. S-a renuntat la tichetele gen cartela care se marcau de un aparat electronic, acum se dau bilete simple care la intrare sunt verificate si rupte de doi controlori.

De cum se intra fiecare isi cauta un loc cat mai bun, sunt bancute asezate pe 4-5 nivele, nu sunt inscriptionate cu loc, deci este la alegere, insa daca nu reusesti sa ocupi loc in primele 10-15 minute, ai toate sansele sa urmaresti spectacolul din picioare, si nu este prea confortabil.

Noi am ocupat o pozitie strategica, pe lateralul bazinului cu spatele catre soare, astfel aveam posibilitatea sa surprind in cadrul aparatului intreg bazinul si soarele ma avantaja. Apoi era aproape de usa de la iesire, stiu sigur ca la terminarea programului artistic multi se ingramadesc catre una dintre cele doua iesiri si nu este deloc placut, credeti-ma.

Primele 15 minute, pana sa inceapa spectacolul cu cei trei delfini, isi face rolul un clovn, care vine pe la copii, face scamatorii, le imparte bomboane, ii provoaca la ras si glume. Intreaba pe fiecare de unde este, aseara majoritatea erau din Sibiu, Timisoara si Bucuresti, cred ca eu eram singurul constantean. In timpul cat clovnul era in jurul bazinului, delfinii se jucau cuminti, din cand in cand scoteau capul dupa pesti, dar nu primeau nimic.

La ora19. 00 fix a inceput reprezentatia cu delfini care a tinut exact 21 de minute. Pe scena au iesit trei dresori, fiecare avand grije de delfinul sau.

Ni s-a explicat ca au fost crescuti in captivitate, in China, intr-un bazin inchis, aici in Constanta este prima data cand au iesit intr-un bazin descoperit si de aici aceasta perioada de acomodare care este ceva mai mare.

Chen-Chen a fost vedeta serii, ea s-a acomodat cel mai bine si deja este o artista consacrata, urca pe ponton, saluta publicul, face salturi de 4-5 m. se joaca cu o minge, prinde ineluse, canta, vreau sa spun ca toata sala radea in hohote, copil mic sau om matur, toti aplaudau si radeau bine dispusi.

Ceilalti doi delfin au stat mai mult pe langa dresorii lor, nu preau au sarit, doar au salutat publicul. Ei sunt mai micuti si inca nu s-au acomodat foarte bine, dar am fost asigurati ca peste un an toti trei se vor juca si vor face salturi care vor extazia publicul.

Delfinii mananca aproximativ 40 kg de peste pe zi hering cu calamar, preparate cu o seara inainte, de foarte multe ori cand nu au chef de mancare nici de joaca nu au si atunci sunt lasati liber sa faca ce vor, nu sunt fortati. In fiecare zi are loc un control medical amanuntit, toate problemele fiind solutionate cu ajutorul medicilor si al biologilor care se ocupa de traiul lor.

Am mai fost informati ca delfinii au propriile lor jucarii, sunt la fel ca si copii, daca Che-Chen are o minge careia ii place sa se joace de una singura, ceilalti doi delfini, bebelusul si fetita, impart amandoi cate o jucarie pe care o arunca de la unul la altul.

Pe nesimtite au trecut cele 20 de minute de reprezentatie, toti ne-am ridicat cu greutate parca prea repede trecuse si-am mai fi vrut. Fetita cea mica ma intreba cand mai venim sau cand vedem leii de mare, i-am promis ca pana la terminarea sezonului o mai aduc sa vedem progresele celor trei delfini.

La iesire, imbulzeala, am fost printre primii si tot auzeam in spate comentarii referitoare la pretul urias si timpul mult prea scurt pentru spectacol.

-Vezi mai Marie, m-ai adus aici sa dau juma' de million cand puteam bea bere o saptamana cu banii astia… se auzea din spate…

Si eu am fost luat prin surpriza in legatura cu pretul biletelor, insa in ceea ce priveste durata programului, dintotdeuna a fost de 30 de minute, delfinii obosesc foarte usor cand sunt solicitati, iar acum ei fiind intr-un program special de acomodare, este de inteles.

Spectacole au loc in fiecare zi de la ora 11. 00, 15. 00 si 19. 00, cel mai aglomerat fiind seara cand este racoare. Bilete se pot achizitiona cu 2 ore inainte de inceperea spectacolului, iar copii pana in 5 ani au intrarea gratuita.

Pentru leii de mare, spectacolele au loc de doua ori pe zi, de la 12. 00 respectiv 16. 00.

Dupa plimbarea de la Delfinariu, puteti vizita si Planetariul cu observatorul astronomic care are program din doua in doua ore, pretul biletului fiind de 10 lei/adult si 5 lei/copil, dar si microrezervatia Deltei, unde veti descoperii un numar de 20 de specii de animale si pasari cu un efectiv de peste 100 exemplare.

Tot aici puteti face si cursuri de echitatie iar copii se pot plimba pe ponei. Contra unei sume de 10 lei se poate inchiria o masinuta de golf (pe baterie) cu ajutorul careia se poate ocoli lacul. Intrarea in microrezervatie este de 8 le/adult si 4 lei copil.

In ciuda pretului, eu cred ca merita pentru cele 20 de minute sa va duceti copii sa cunoasca delfinii. Pe langa faptul ca vor cunoaste lucruri noi, va vor multumi vesnic cu bucuria din privirile lor pentru acest lucru. Si eu cred ca merita sa facem totul pentru a vedea bucuria din privirile lor si zambetul acela pentru care de cele mai multe ori uitam de noi.

Vacante frumoase oriunde va veti duce!

Voi atasa si poze, dar ceva mai tarziu cand voi ajunge acasa.


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 22.07.10 13:34:56
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11339 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Coada de la intrarea in cladire
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10402 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

amfost16
[22.07.10 13:36:43]
»

bravo pepsi, vad ca mai scrie cineva de bine si despre ROMANICA NOASTRA.....

creivean
[22.07.10 13:57:48]
»

@pepsi70ro

Maestre, citindu-ţi rândurile cu acelaşi nesaţ, ca de obicei, nu pot să nu-mi amintesc, cu un deosebit regret, că şi în 2008 şi în 2009, am avut tentative de a vedea delfinii şi implicit spectacolul acestora, pentru fiică-mea ( eu am mai fost în copilărie ), dar nu am reuşit să iau bilete, chiar dacă m-am deplasat acolo. Poate dacă s-ar putea rezerva şi pe net, ar fi mai uşor. Aşa că, am văzut Mini-rezervaţia, Planetariumul şi oribila expoziţie de rechini, etc. Asta-i o monstruozitate ce ar trebui închisă. Acolo ai prilejul să vezi rechini în acvarii atât de mici, că abia se mişcă.

Dar, şi fără să vedem delfinii, tot a meritat să ajungem în zonă.

Felicitările mele pentru un review deosebit.

Din păcate, nu ştiu când o să mai ajung în zonă, după hotărârea fermă de a părăsi litoralul românesc, pentru o perioadă determinată doar de schimbarea mentalităţii celor ce se fac, că fac turism şi a îmbunătăţirii serviciilor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
creivean
[22.07.10 14:12:01]
»

Şi, apropo de Muzeele Constanţei şi de review-ul meu de la Muzeul Militar Oradea, îţi recomand, când ai timp să vizitezi şi Muzeul Militar-Constanta, am înţeles că, ar fi pe str. Liliacului, nr. 5, cu program de vizită: Marti - Duminica între 09. 00 - 17. 00. Aş fi curios ce impresie-ţi lasă.

Ia uite ce am găsit despre el : click aici

Chiar interesant.

chelie_d
[22.07.10 14:12:22]
»

excelent.........

cc_iordachescu
[22.07.10 14:26:45]
»

Superb! Felicitări pentru review!

cosminp
[22.07.10 14:32:24]
»

interesant si util review. un mare BRAVO.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.07.10 14:33:08]
»

@creivean, muzeul este aproape de locuinta mea si intotdeuna mi-am spus ca am timp pentru vizita. O sa-l vizitez din nou (l-am mai vizitat cand eram in scoala) si voi scrie despre el. Multumesc.

biancuta
[22.07.10 14:35:32]
»

Am avut si noi o tentativa in 2006 sa ajungem la Delfinariu, dar fata noastra nici nu dorea sa auda. Era mai mica atunci. Acum, insa, cu siguranta ar ramane fascinata. Felicitari pentru review!

Valentina69
[22.07.10 14:36:19]
»

Super frumos review, felicitari si e o placere sa-ti citesc review-rile. Bravo Pepsi si 400Pma de la mine

Valentina69
[22.07.10 14:37:03]
»

si SB bineinteles cu ceea mai mare placere

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.07.10 14:37:49]
»

Daca intre timp gaseste wbm13 un filmulet cu Delfinariul il rog sa-l ataseze, daca nu voi incerca sa propun unul dupa-amiaza, multumesc.

pepsi70roAUTOR REVIEW
[22.07.10 17:16:17]
»

Am reusit sa postez si pozele, multumesc webm13 si pentru videoclip, excelent!

Va multumesc tuturor pentru aprecieri, credeti-ma este un spectacol unic, desi timid si foarte scurt, delfinii sunt cei mai apropiati de sufletul omului. Iar acest lucru se simte si la delfini, dar si la noi.

Cristian_h*
[22.07.10 20:32:38]
»

nu am mai fost din 89 la Marea Neagra citind insa aceste impresii regret acest lucru! Superb!

dariusantonio
[22.07.10 20:40:29]
»

Bv, super, ma duc si eu vara asta

krondia*
[22.07.10 22:43:41]
»

Foarte frumos, te invidiez! Chiar am vrut să văd şi eu delfinii când ne-am întors de la Costineşti dar am plecat târziu. Trebuie să revin pentru că nici de data asta nu am apucat să vizitez Constanţa. Pozele sunt deosebite, ca de obicei. Felicitări!

geosler
[24.07.10 18:02:01]
»

Frumos review care mi-a amintit de fostul delfin si de spectacolul vazut anul trecut in iunie. E o placere sa vezi cata bucurie produc copiilor aceste spectacole si cu cata pasiune aplauda la fiecare numar.

Noi am vazut spectacolul la bazinul din interior, dar din ce observ in fotografiile postate de tine la bazinul exterior e mult mai frumos si sigur e si mai spectaculos acum fiind trei delfini.

Mi-a placut finalul din review, ai mare dreptate atunci cand rade un copil si e fericit, te simti minunat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
presario
[26.07.10 09:57:06]
»

Si cum ti s-au parut delfinii "noi" fata de cei "vechi", care nu mai sunt ?

pepsi70roAUTOR REVIEW
[26.07.10 10:04:03]
»

Asa cum am spus, sunt cei trei noi, insa doar Chen-Chen este cu adevarat activ, el s-a acomodat mult mai usor.

Admin
[28.07.10 15:05:31]
»

desi (il citez pe autor)

Delfinariul face parte din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta

si era corecta si vechea incadrare (la 'Muzeele Constantei'), consider ca un loc mai potrivit ar fi cealalta rubrica de recomandari de calatorie si locuri de vizitat din Constanta - "Excursie la malul marii" (acolo unde mai avem postata o recomandare referitoare la Acvariul din acelasi oras), astfel ca review-ul a fost mutat in aceasta din urma rubrica

pepsi70roAUTOR REVIEW
[28.05.13 09:08:36]
»

M-am gândit că poate fi util să revin cu o upgradare a programului şi preturilor din acest an pentru Complexul Muzeal de Ştiinţe, sunt convins că interesează foarte mulţi turişti care vor ajunge pe litoral în acest an.

Delfinariu:

L-V - 11:00 15:00 19:00

S-D - 11:00 13:00 17:00 19:00]

tarif: 50 lei adulti/ 25 lei elevi/studenti

(prin acest bilet vizitatorii pot intra la Delfinariu, Microrezervatie si Pasari exotice)

Planetariu:

Zilnic: 10:00 12:00 14:00 16:00 18:00 20:00

tarif: 10 lei adulti / 5 lei elevi/studenti

Microrezervatie si Pasari exotice

Zilnic 09:00- 20:00

tarif: 20 lei adulti/ 10 lei elevi/studenti

Acvariu

Zilnic 09:00 - 20:00

Tarif - 20 lei adulti / 10 lei elevi/studenti

În plus, începând cu 1 iunie se deschide şi parcul Natura Dino Park în cadrul complexului, care va prezenta aproximativ 70 de exponate începând din epoca dinozaurilor până la animale din ziua de astăzi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster
[19.07.14 22:57:33]
»

Mutat în rubrica "Delfinariul Constanța, CONSTANȚA" (nou-creată pe sait).

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, cosminp, creivean, dariusantonio, geosler, krondia*, Valentina69
Alte impresii din această RUBRICĂDelfinariu / Planetariu / Vivariu Constanța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074396133422852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1