91336 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Muzee clujene

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
05.12.2018
DE
Avatar tata123
--- M ---
vârsta 30-40 ani
DIN Bucuresti
înscris/ă în 24.06.10
MEMBRU: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
TIP: SINGLE
PREŢ:
6 lei/adult
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
100 %
 
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Muzeul Etnografic al Transilvaniei – deschizător de drum în domeniu


Urmare de aici

Din nou pe meleaguri transilvane! După ce în 2014 am vizitat Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” (vezi impresii), în această toamnă a venit rândul muzeului propriu-zis - Muzeul Etnografic al Transilvaniei – sinteză a etnografiei transilvănene.

Poziționare și acces. Instituția muzeală este găzduită de Palatul Reduta, adresa exactă fiind strada Memorandumului nr. 21. Accesul e facil, muzeul fiind situat în apropierea Pieței Unirii (200 m). Pe bulevard nu există locuri de parcare, ele sunt disponibile în zona centrală contra cost.

Program de funcționare și bilete. Puteți vizita muzeul de miercuri până duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00, cu ultima intrare la ora 17.00. Biletul de intrare costă 6 lei/adult, studenții și pensionarii plătesc 3 lei, iar elevii și preșcolarii 1,5 lei. Am achitat și o taxă foto-video de 5 lei/aparat.

Scurt istoric. Inițiativa creării unui muzeu cu profil etnografic a venit din partea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, idee continuată de Fundația Culturală „Principele Carol” care în 1922 constituie o comisie pentru înființarea muzeului (printre membrii se numără: Sextil Pușcariu, George Vâlsan, Romulus Vuia etc.) Oficial, muzeul începe să funcționeze de la 1 ianuarie 1923, fiind astfel considerat primul muzeu etnografic din România întemeiat pe baza unui riguros proiect științific.

Sediul muzeului se schimbă de mai multe ori, dar expozițiile permanente, împărțite pe sectoare tematice au reușit să își mențină valoarea excepțională. Din 1957 muzeul își stabilește baza definitiv în Palatul Reduta, clădire istorică în care și-a desfășurat lucrările Dieta Transilvaniei pe parcursul multor ani și loc unde a avut loc procesul memorandiștilor din 1894. Din 2017 fațada, podul și acoperișul Palatului au intrat într-un proces de reabilitare și restaurare.

Vizita la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Am ajuns la primele ore ale dimineții la muzeu, pe o ploaie rece de toamnă. Fațada Palatului era acoperită de schele (lucrările la fațadă au fost terminate la jumătatea lunii noiembrie), intrarea se face prin gangul de acces, pe o ușă laterală. La parter descoperim un Centru Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, deschis în 2013 – chiar în acel moment ieșeau de acolo câteva persoane. Tot în spațiul parterului există un magazin de suveniruri al muzeului. Intrarea în expoziția permanentă se face urcând două serii de trepte până la etajul 1, unde se află și măsuța de unde se procură biletele. Am achitat taxa pentru bilet și pentru foto și am primit o mică broșură-ghid care să mă ajute să identific traseul de vizitare și să aflu scurte informații despre obiectele expuse (am observat că existau asemenea broșuri și în limbi de circulație internațională).

În muzeu sunt expuse sute de obiecte de tot felul, țesături și costume populare, instalații tehnice și mobilier. E greu să descrii în amănunt fiecare colt expozițional și nu acesta e rolul unui articol care promovează un muzeu. Viitorul vizitator trebuie mobilizat și incitat să descopere singur plăcerea vizitei, astfel că prezentarea de față nu conține decât câteva linii generale, precum și aspectele care mi-au plăcut mie.

Traseul de vizitare începe cu sala dedicată apiculturii, culesului din natură, vânătorii și pescuitului; sala este împărțită în module expoziționale reprezentând fiecare ocupație în parte, lucru explicitat și în broșură prin imagini și numere. Mi-au atras atenția recipientele de păstrat praful de pușcă datând din perioada secolelor al XVIII-lea – al XIX-lea (cel alb din corn, datat 1773, e superb), capcana pentru jderi și luntrea scobită dintr-un singur trunchi de stejar (realizată în județul Cluj prin veacul al XVIII-lea).

Urmează sala destinată creșterii animalelor și păstoritului inspirat „îmbrăcată” în panouri fotografice de mari dimensiuni reprezentând turme de animale la pășunat. Pe lângă ciubăre și tălăngi ne îndreptăm privirea spre o vitrină cu exponate deosebite: piese din echipamentul unui păcurar de la începutul anilor 1900 (linguri de băut apă, traistă și o pălărie unsă, mici recipiente pentru sare, tipare pentru caș, amnar). În expoziție sunt prezente și bâtele păstorilor, arsenalul de vase utilizate pentru prelucrarea laptelui la stână, putini și burdufe pentru păstrarea brânzei pe perioada iernii.

Ne continuăm periplul străbătând încăperea expozițională înfățișând practicarea agriculturii, exponatele acoperind perioada secolului al XIX-lea, până în epoca interbelică. Pe lângă uneltele uzuale am observat coșul de nuiele compartimentat pentru păstrat semințe, jugul pentru boi frumos ornamentat din Sântimbru (Harghita) și o moară manuală de măcinat cereale. Tot în acest compartiment există două module expoziționale dedicate pomiculturii și viticulturii.

E momentul în care ieșim în principala sală a clădirii – sala de dans (de la fr. redoute) , un dreptunghi de mari dimensiuni, cu decupaje la etaj. Aici s-au întrunit membrii Dietei Transilvaniei, au concertat mari muzicieni ai lumii (George Enescu, Franz Liszt, Johannes Brahms), s-a desfășurat „procesul memorandiștilor”, a avut loc prima proiecție cinematografică din oraș, s-au organizat baluri, întreceri sportive, congrese și întruniri politice.

Expoziția etnografică continuă prin vitrine înșirate de-a lungul pereților, încadrate în categoria meșteșuguri tradiționale. Descoperim spiritul întreprinzător, inventivitatea, răbdarea și priceperea țăranului, simplitatea și utilitatea obiectelor create de el pentru a se ajuta în munca de zi cu zi. Începem cu vitrina dedicată prelucrării lemnului unde pe lângă unelte specific vedem produse finite, ornamentate prin sculptare ori pictare: ploști, cutii pentru brice, solnițe, clești pentru spart alune. Urmează prelucrarea metalului; am admirat uneltele și produsele finite provenind dintr-un atelier din zona Pădureni de la 1850, dar și macheta de șteamp acționat hidraulic. Zona alocată prelucrării lutului e bine reprezentată de ceramică uzuală sau decorativă, smălțuită sau nu. Culorile vii, smalțul strălucitor, motivele florale sau animale, diferitele forme ale vaselor – o ferie a lutului dezvăluită vizitatorilor. O hartă a Transilvaniei de mari dimensiuni ne arată centrele de ceramică de unde provin exponatele din colecțiile muzeului. Mi-au plăcut cahlele smălțuite, precum și cele săsești.

Meșteșugurile tradiționale sunt reprezentate și de prelucrarea pieilor și blănii; foarte frumoase sunt pieptarele românești și săsești, pungile pentru bani și tutun și traista de păstor cu aplice de alamă și împletituri din piele. Alte exponate fac parte din categoria industriei casnice textile. Sunt înșirate unelte cu ajutorul cărora materia primă este prelucrată și transformată, culminând cu războiul de țesut; mi-a plăcut mult colecția de furci de tors de brâu având circa 100 de ani vechime, furca cu scăunel și furcile de tors de interior (sprijinite sau cu talpă).

Pătrundem apoi în sala dedicată textilelor și mobilierului de interior, o adevărată explozie de culori, forme și motive decorative învăluie pereții. Sunt expuse țesături românești, săsești și maghiare, textile uzuale sau ceremoniale. Mobilierul pornește de la cel utilitar (măsuțe și scăunele, dulapuri) și ajunge la cel mai important element al interiorului țărănesc: lada de zestre.

Urcăm o serie de trepte până la etajul 1 (există și lift pentru persoane cu probleme) unde, pe lângă sala de expoziții temporare, mai descoperim câteva module expoziționale grupate în categoria port popular. În primul rând vedem piese de vestimentație aparținând copiilor, dar și o serie de jucării populare, realizate din lemn, lut și cârpe colorate. În al doilea rând vizionăm o mică sală în care sunt prezentate publicului costume populare aparținând diverselor etnii care trăiesc pe pământul Transilvaniei. Sunt spectaculoase! În câteva vitrine sunt etalate acoperitori de cap, podoabe de gât și brâu și două ștergare-maramă țesute din borangic obținut în casă (zona Bran).

La parter se află un bust al geografului și etnografului Romulus Vuia, primul director al muzeului etnografic clujean, dar și „părintele” muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Valențele educative ale muzeului s-au materializat și prin înființarea la parter a unei mici expoziții etnografice dedicată celor cu deficiențe de vedere. Au fost montate plăcuțe cu text în Braille, iar fiecare modul oferă contact fizic cu exponatele, simțul tactil fiind cel care va oferi informații. Sunt expuse materiale textile, obiecte din lemn și lut, unelte și piese de metal,

Concluzii. Am pătruns în lumea satului transilvănean pentru mai mult de o oră, am admirat exponate valoroase, fotografii de arhivă care întregesc imaginea satului și costume populare neasemuit de frumoase. Recomand cu căldură o vizită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și vă îndemn să combinați acest demers cu o incursiune la muzeul în aer liber de la margine de oraș.

Alegeri inspirate!

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de tata123 in 05.12.2018 10:05:01

Validat / Publicat: 05.12.18 10:58:07


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 262


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (tata123); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  33500 PMA (din 35 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster
[05.12.18 20:03:36]
» mesaj pers

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- mprofeanu
[06.12.18 10:26:48]
» mesaj pers

   @tata123: Este o alegere inspirată, cum afirmi și la sfârșit de review, mi-a plăcut această incursiune în lumea portului și obiceiurilor transilvănene!

   Pozele P20 și P21 cred că sunt prelucrate de tine pentru a reda și mai concludent frumusețea și diversitatea portului nostru popular, minune de modele, culori și lucrături!... Și iar suntem unici!!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- tata123
[06.12.18 14:23:52]
» mesaj pers

   @mprofeanu: Muzeul este viu, desfășoară permanent acțiuni culturale și găzduiește evenimente de învățătură, precum și expoziții artistice. O vizită aici, completată cu o incursiune în muzeul în aer liber (unde zeci de gospodării ilustrează viața rurală transilvană) ne arată exact situația civilizațieie rurale la sfârșit de secol al XIX-lea - început de secol al XX-lea.

   În imaginile P20 și P21 am făcut un colaj de fotografii care să reflecte bogăția modelelor, cromatica și lucrătura pieselor de port popular.

   Mulțumesc pentru aprecieri.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[32] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [OCT-2018] Romulus Vuia - primul director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038151">Şterge vot</a></div><span id="v91038151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [OCT-2018] Romulus Vuia - primul director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [OCT-2018] Modul expozițional dedicat pescuitului - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038152">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038152"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038152">Şterge vot</a></div><span id="v91038152" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038152)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038152Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038152MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [OCT-2018] Modul expozițional dedicat pescuitului - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [OCT-2018] Recipient pentru păstrat praful de pușcă, datat secolul al XVIII-lea. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038153">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038153"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038153">Şterge vot</a></div><span id="v91038153" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038153)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038153Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038153MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [OCT-2018] Recipient pentru păstrat praful de pușcă, datat secolul al XVIII-lea.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [OCT-2018] Barcă scobită dintr-un singur trunchi de stejar (secolul al XVIII-lea) - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038154">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038154"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038154">Şterge vot</a></div><span id="v91038154" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038154)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038154Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038154MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [OCT-2018] Barcă scobită dintr-un singur trunchi de stejar (secolul al XVIII-lea) - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [OCT-2018] Obiecte de lemn utilizate la stână. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038155">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038155"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038155">Şterge vot</a></div><span id="v91038155" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038155)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038155Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038155MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [OCT-2018] Obiecte de lemn utilizate la stână.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [OCT-2018] Traistă și obiecte aparținând păcurarilor (păstori). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038156">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038156"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038156">Şterge vot</a></div><span id="v91038156" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038156)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038156Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038156MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [OCT-2018] Traistă și obiecte aparținând păcurarilor (păstori).
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [OCT-2018] Tipar pentru unt - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038157">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038157"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038157">Şterge vot</a></div><span id="v91038157" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038157)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038157Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038157MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [OCT-2018] Tipar pentru unt - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [OCT-2018] Sala dedicată agriculturii - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038158">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038158"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038158">Şterge vot</a></div><span id="v91038158" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038158)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038158Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038158MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [OCT-2018] Sala dedicată agriculturii - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [OCT-2018] Moară manuală de măcinat cereale. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038159">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038159"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038159">Şterge vot</a></div><span id="v91038159" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038159)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038159Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038159MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [OCT-2018] Moară manuală de măcinat cereale.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [OCT-2018] Colț destinat viticulturii și pomiculturii. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038160">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038160"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038160">Şterge vot</a></div><span id="v91038160" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038160)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038160Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038160MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [OCT-2018] Colț destinat viticulturii și pomiculturii.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [OCT-2018] Prelucrarea lemnului - ploscă ornamentată. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038161">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038161"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038161">Şterge vot</a></div><span id="v91038161" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038161)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038161Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038161MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [OCT-2018] Prelucrarea lemnului - ploscă ornamentată.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [OCT-2018] Prelucrarea lemnului - cutie pentru brici. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038162">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038162"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038162">Şterge vot</a></div><span id="v91038162" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038162)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038162Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038162MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [OCT-2018] Prelucrarea lemnului - cutie pentru brici.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [OCT-2018] Prelucrarea pieilor - pieptar românesc (Săliște). -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038163">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038163"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038163">Şterge vot</a></div><span id="v91038163" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038163)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038163Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038163MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [OCT-2018] Prelucrarea pieilor - pieptar românesc (Săliște).
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [OCT-2018] Prelucrarea pieilor - Pungi din piele. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038164">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038164"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038164">Şterge vot</a></div><span id="v91038164" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038164)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038164Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038164MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [OCT-2018] Prelucrarea pieilor - Pungi din piele.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P15 [OCT-2018] Industria casnică textilă - Război de țesut. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038165">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038165"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038165">Şterge vot</a></div><span id="v91038165" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038165)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038165Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038165MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P15 [OCT-2018] Industria casnică textilă - Război de țesut.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P16 [OCT-2018] Capăt ornamentat al unei furci de tors - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038166">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038166"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038166">Şterge vot</a></div><span id="v91038166" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038166)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038166Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038166MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P16 [OCT-2018] Capăt ornamentat al unei furci de tors - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P17 [OCT-2018] Prelucrarea lutului - Ceramică. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038167">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038167"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038167">Şterge vot</a></div><span id="v91038167" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038167)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038167Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038167MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P17 [OCT-2018] Prelucrarea lutului - Ceramică.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P18 [OCT-2018] Felurite modele de cahle - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038168">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038168"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038168">Şterge vot</a></div><span id="v91038168" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038168)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038168Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038168MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P18 [OCT-2018] Felurite modele de cahle - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P19 [OCT-2018] Reproducere atelier de olărit - Muzeul Etnografic al Transilvaniei. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038170">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038170"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038170">Şterge vot</a></div><span id="v91038170" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038170)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038170Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038170MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P19 [OCT-2018] Reproducere atelier de olărit - Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P20 [OCT-2018] Port popular - modele pieptare. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038173">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038173"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038173">Şterge vot</a></div><span id="v91038173" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038173)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038173Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038173MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P20 [OCT-2018] Port popular - modele pieptare.
foto tata123 [05.12.18]
# [50 PMA, +BONUS]

P21 [OCT-2018] Port popular - modele manșete cămăși. -- foto by <b>tata123</b> [uploaded 05.12.18] - <span class="allrVotedi" id="av1038174">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv1038174"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=1038174">Şterge vot</a></div><span id="v91038174" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(1038174)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f1038174Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e1038174MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P21 [OCT-2018] Port popular - modele manșete cămăși.
foto tata123 [05.12.18]
# [0 PMA, fara bonus]

[32] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.111394882202 sec