79737 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Castrul Roman Jidova [Pescăreasa]

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
26.07.2017
DE
Avatar fredutza
--- F ---
vârsta 40-50 ani
DIN Bucureşti
înscris/ă în 06.01.17
MEMBRU: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2017
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
PREŢ:
16 lei
FĂRĂ transport
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   
NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment); — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Incursiune în timp - Castrul Jidova


Din Pitești pe DN 73, în direcția Câmpulung Muscel, după „ultimul semafor” (de vreo 3 ani tot stăm la semafoare între Pitești și Câmpulung. Și stați că nu s-a terminat, s-au mutat către Valea Mare Pravăț) în localitatea Schitu-Golești vezi indicatorul pe care scrie CASTRUL ROMAN JIDOVA.

De fapt, vizitasem acest loc acum 4 ani când am descoperit cât de multe lucruri ne leagă de romani și am zis că o vizită în plus nu strică.

Intrăm pe aleea ce ne duce către spațiul muzeal. O săgeată ne indică parcarea. Program de vizită de marți până duminică 9,00-17,00, luni închis. Prețuri pentru adulți 5,80 lei; elevi, studenți, pensionari 2,30 lei. O rog pe doamna care ne întâmpină să îl cheme pe băiatul său, cel care ne-a făcut expunerea și la vizita trecută: Adelin.

Istoria locului

Castru - denumire dată taberelor romane fortificate destinate gazduirii trupelor, fiind situat atât la frontieră, cât și în interiorul provinciilor. Cucerirea Daciei a presupus un efort militar mare din partea Imperiului Roman. Deoarece Dacia era expusă mereu atacurilor, Imperiul a perfecționat permanent linia de apărare. Astfel că la Jidova au existat, probabil, două castre, unul mai mic de pământ și altul mai mare de piatră. Castrul de pământ se afla la circa 300 m față de castrul mare.

Castrul roman Jidava este o importantă tabără militară permanentă (castrum stativum) din sistemul de fortificații militare defensive, LIMES TRANSALUTANUS (val de pământ dotat cu castre și turnuri de apărare) care se întindea de la Dunăre, din dreptul localității Flămânda (Turnu Măgurele), până la Rucăr, în fața Pasului Bran.

De formă dreptunghiulară (lungime = 132m, lățime = 98,65m), castrul construit din piatră (bolovani de râu legaţi cu mortar) este înconjurat cu zid de apărare prevăzut cu creneluri de cărămidă, cu turnuri dreptunghiulare la porți și pe laturi, și semicirculare la colțuri. În partea centrală a suprafeței castrului au fost clădite: HORREUM (magazia de cereale), clădirea ofițerilor, PRINCIPIA (comandamentul), PRAETORIUM (clădirea comandantului castrului) și de o parte și de alta, nord-sud, erau plasate barăcile soldaților (HIBERNACULA).

Accesul în castru se făcea prin 4 porți:

•PORTA PRAETORIA (poarta principală de intrare), orientată spre sud

•PORTA DECUMANA (poarta de ieșire), spre nord

•PORTA DEXTRA (poarta laterală dreapta), spre vest

•PORTA SINISTRA (poarta laterală stânga), spre est.

Comunicarea directă dintre Praetorium și porți se făcea prin drumuri (VIA): VIA PRAETORIA, VIA DECUMANA. Porțile dextra și sinistra erau folosite doar în cazul unui atac când se închideau porțile de intrare și ieșire.

Castrul, în care a staționat o trupă de arcași orientali, se pare sirieni (Cohors I Flavia Commagenorum), a durat din timpul împăratului Septimius Sever (193-211) până în timpul împăratului Filip Arabul (244-249), când LIMES TRANSALUTANUS a fost străpuns de carpi (neam de daci de la est de Carpați), moment în care castrul a fost părăsit.

După această prezentare ne duce către clădirea comandantului unde ne arată ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, aşa-numitul hypocaustum, sistem de încălzire prin pereţi şi podele. Sistemul era realizat din cărămizi şi tuburi din lut, material ce are proprietatea de a înmagazina o mare cantitate de căldură eliberată lent după oprirea focului. Un hypocaustum avea, în primul rând, un loc în care se făcea focul - cuptorul (praefurnium) dispus în afara clădirii încălzite. Din cuptor pornea un canal cu boltă prin care aerul cald era condus sub podeaua suspendată a camerei ce urma să fie încălzită. Podeaua suspendată, care permitea aerului cald să circule, era realizată din cărămizi de formă dreptunghiulară sprijinite pe stâlpi de cărămizi de mai mici dimensiuni, rotunde sau pătrate (pilae). Peste podeaua din cărămizi era întins un strat de mortar, a cărei compoziţie era alcătuită din var şi bucăţi de cărămidă pisată (opus signum). Pe acest strat erau aşezate plăci de marmură şi mozaicuri. Podeaua din cărămizi şi opus signum se numea suspensura. Pereţii dubli erau realizaţi cu ajutorul unor tuburi cu secţiune dreptunghiulară (tubuli) sau ţigle prevăzute la colţuri cu câte un mamelon (tegulae mammatae). Pentru a permite aerului cald să circule prin pereţi, tubuli/tegulae mammatae, acestea comunicau la nivelul suspensurei cu spaţiul de dedesubt.

Ne imaginăm castrul de odinioară – unde era pavaj odată, acum e iarbă cosită. Ne ducem la magazia de cereale, la vest de comandament, unde ni s-a povestit de sistemul de ventilație, ingenios conceput de romani, menit să asigure condițiile optime de păstrare a cerealelor (pe laturile lungi ale construcţiei au fost lăsate câte trei deschideri înguste prin care pătrundea aerul, iar pentru a permite circularea şi realizarea unei bune ventilaţii, podeaua de lemn a fost suspendată, fiind susţinută de stâlpi de lemn), trecem pe la barăcile soldaților și înapoi la clădirea comandantului. Ghidul nostru ne duce în incita micului muzeu - Muzeul Limesului Transalutan – pe fațada căruia stă scris: O jumătate de secol de cercetare arheologică sistematică la castrul de piatră de la Câmpulung – Jidova.

În interior pe perete se vede poza lui Dimitrie Butculescu care în 1876 a făcut primele săpături. Cercetări mai ample desfăşoară în 1901 Grigore G. Tocilescu şi Pamfil Polonic. Din 1962 până în prezent sunt desfăşurate săpături arheologice sistematice (de la 1 august urmau din nou săpături). În vitrine se pot observa vârfuri de săgeți, vase de lut și diferite scoabe, piroane, cârlige metalice, o bucațică dintr-un coif, inele, catarame, piese pentru hypocaustum. În mijlocul muzeului se află o machetă a castrului, așa cum a fost el odată. O parte din descoperirile cercetărilor arheologice se află expuse şi la Muzeul Municipal de Istorie Câmpulung.

În incinta castrului roman Jidova se organizează în data de 2-3 septembrie 2017, cea de-a III-a ediţie a festivalului cu specific roman „Sigiliul Romei în Argeş". Evenimentul va consta în desfășurarea mai multor activităţi în aer liber prin intermediul cărora turiştii vor avea posibilitatea de a face o incursiune în istorie, de a înțelege ambele culturi (romana şi dacică), cât şi utilitatea castrului Jidova în sistemul de fortificaţii de pe Limesul Transalutan.

Jidova este unul dintre puţinele locuri din România unde poate fi văzută o astfel de reconstituire a unui hypocaustum.

Dacă veți dori să ajungeți aici veți avea plăcerea unei lecții de istorie făcută cu mare răbdare și pricepere.

---
Impresii încărcate de fredutza in 26.07.2017 17:16:54

Validat / Publicat: 26.07.17 20:07:29


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în ROMÂNIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 569


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (fredutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [1300 PMA]  -  UTIL/BUN [600 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  18200 PMA (din 14 voturi) nota2
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster26
[26.07.17 18:31:59]
» mesaj pers

   @fredutza: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

   ===

   Mutat în rubrica "Castrul Roman Jidova [Pescăreasa], CÂMPULUNG-MUSCEL" (nou-creată pe sait)

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- elviramvio
[26.07.17 22:51:18]
» mesaj pers

   Interesant articolul, sunt lucruri pe care nu le cunoșteam. Felicitări! Plimbări frumoase!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[27.07.17 06:34:10]
» mesaj pers

   Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

   ----

   Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- Dan&Ema
[27.07.17 07:47:26]
» mesaj pers

   @fredutza:

   De cate ori am trecut pe langa acest castru! Mie nu-mi explic de ce nu l-am vizitat niciodata. Mai ales ca am vizitat multe castre si cetati, despre multe am si scris. Un reminder binevenit!

   Un loc frumos descris si cu siguranta va face parte din planurile mele viitoare.

   Unele vestigii de acest gen au fost bine pastrate si sunt acum scoase la iveala si incluse in destinatiile turistice. Sunt insa inca multe locuri ce asteapta a fi sapate si studiate.

   Felicitari pentru articol!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- fredutza
[27.07.17 16:04:06]
» mesaj pers

   @Dan&Ema: Multumesc. Poate ca nu e suficient de mediatizat/cunoscut. Ma intreb daca macar in manualul de istorie apare.

   Daca veti ajunge aici o sa fiti incantati de puiul de dac/roman care prezinta castrul si care sa stiti ca participa, ajuta la sapaturi.

   Vacanta placuta!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- sunflower
[27.07.17 17:04:56]
» mesaj pers

   Foarte frumos, ador aceste reviewuri care aduc un suflu inedit, care ne arată vestigii despre a cărăr existență nu aveam habar, facându-ne să ne dorim să fim acolo!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[14] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2017] Indicatorul pentru Castrul roman Jidova -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881131">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881131"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881131">Şterge vot</a></div><span id="v9881131" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881131)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881131Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881131MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2017] Indicatorul pentru Castrul roman Jidova
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2017] Turn de curtina -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881134">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881134"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881134">Şterge vot</a></div><span id="v9881134" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881134)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881134Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881134MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2017] Turn de curtina
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P03 [JUL-2017] PORTA PRAETORIA -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881135">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881135"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881135">Şterge vot</a></div><span id="v9881135" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881135)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881135Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881135MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2017] PORTA PRAETORIA
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]P04 [JUL-2017] Turn de curtina -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881138">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881138"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881138">Şterge vot</a></div><span id="v9881138" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881138)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881138Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881138MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2017] Turn de curtina
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P05 [JUL-2017] Sus pe metereze -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881139">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881139"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881139">Şterge vot</a></div><span id="v9881139" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881139)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881139Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881139MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2017] Sus pe metereze
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P06 [JUL-2017] PRAETORIUM (clădirea comandantului castrului) -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881140">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881140"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881140">Şterge vot</a></div><span id="v9881140" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881140)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881140Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881140MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2017] PRAETORIUM (clădirea comandantului castrului)
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2017] Privire de ansamblu -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881142">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881142"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881142">Şterge vot</a></div><span id="v9881142" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881142)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881142Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881142MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2017] Privire de ansamblu
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2017] Hypocaustum -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881143">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881143"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881143">Şterge vot</a></div><span id="v9881143" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881143)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881143Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881143MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2017] Hypocaustum
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P09 [JUL-2017] Reconstruirea portii decumana -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881145">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881145"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881145">Şterge vot</a></div><span id="v9881145" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881145)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881145Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881145MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2017] Reconstruirea portii decumana
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2017] Vas -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881146">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881146"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881146">Şterge vot</a></div><span id="v9881146" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881146)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881146Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881146MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2017] Vas
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, fara bonus]

P11 [JUL-2017] Macheta Castrului Jidova -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881147">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881147"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881147">Şterge vot</a></div><span id="v9881147" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881147)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881147Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881147MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2017] Macheta Castrului Jidova
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2017] PORTA DEXTRA (poarta laterală dreapta) -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881148">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881148"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881148">Şterge vot</a></div><span id="v9881148" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881148)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881148Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881148MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2017] PORTA DEXTRA (poarta laterală dreapta)
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P13 [JUL-2017] Reconstituire a sistemului de incalzire centrala -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881150">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881150"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881150">Şterge vot</a></div><span id="v9881150" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881150)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881150Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881150MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P13 [JUL-2017] Reconstituire a sistemului de incalzire centrala
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

P14 [JUL-2017] Omul sfinteste locul! -- foto by <b>fredutza</b> [uploaded 26.07.17] - <span class="allrVotedi" id="av881151">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv881151"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=881151">Şterge vot</a></div><span id="v9881151" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(881151)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f881151Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e881151MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P14 [JUL-2017] Omul sfinteste locul!
foto fredutza [26.07.17]
# [50 PMA, +BONUS]

[14] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.237981081009 sec