ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    NOV-2015
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Poveste de toamna in Masivul Cozia

    TIPĂREȘTE

    Avand in vedere ca toamna aceasta am mers pe munte de foarte multe ori fara cel mic, am hotarat ca e timpul sa ne insoteasca si el intr-o drumetie usoara in primul weekend de noiembrie care se anunta insorit.

    Dorind sa-l ducem pe un traseu pe care el nu mai fusese, piticul nostru avand deja la activ aproape toate traseele usoare din zona noastra, am ales sa facem o drumetie lejera in Masivul Cozia, acest masiv superb situat in apropiere de statiunile Calimanesti-Caciulata.

    Mai intai sa va povestesc cate ceva despre acest masiv muntos, care face parte din Parcul National Cozia, o intreaga arie protejata prin lege care mai cuprinde Muntii Lotrului si Muntii Capatanii.

    Pentru iubitorii de drumetii montane, Masivul Cozia ofera numeroase trasee turistice cu grade de dificultate mediu si redus, avand in vedere ca masivul nu este foarte inalt si este destul de accesibil. Cel mai inalt varf al masivului este Varful Cozia, de 1668 m, catre care urca numeroase trasee turistice marcate din urmatoarele puncte de plecare: Pausa, Calimanesti, Perisani, Gura Lotrului sau Manastirea Turnu.

    Noi am ales sa abordam un traseu usor care pleaca de la Manastirea Turnu (375 m), o manastire de calugari situata la poalele masivului Cozia, pe malul Oltului si care urca spre Manastirea Stanisoara, un asezamant monahal situat la jumatatea distantei spre varful Cozia.

    Am ajuns in parcarea manastirii in jurul orelor 10, unde lasam masina, umplem sticlele cu apa de la un izvor din apropiere, dupa care ne intalnim cu prietenii nostri de drumetii care venisera cu cele doua fetite ale lor. Pregatim rucsacii, avand grija sa nu-i incarcam prea rau, cu atat mai mult cu cat se anunta o zi superba si calduroasa si intram pe traseul marcat cu Banda Rosie BR catre punctul “La Troita”, etapa intermediara catre Manastirea Stanisoara, tinta noastra din acea zi.

    Dupa ce am intrat in padure, parca am patruns in alta lume, ramanand fascinati de coloritul frunzelor in sute de nuante, care formau un adevarat covor la picioarele noastre, moale si pufos de iti venea sa te arunci pe el pentru un pui de somn. Piticii nu au ratat nici un prilej de a se arunca pe frunze si de a se juca in acest decor mirific, parca pus pe panza de mana unui mare pictor.

    Poteca larga, care urca lejer pe curbe de nivel, ne poarta usor catre inima masivului iar dupa o ora ajungem la o intersectie de trasee, unde gasim construita o troita, intersectie cunoscuta sub acelasi nume (625 m). Aici, facem o prima pauza mai lunga, servim o gustare, ne odihnim, dupa care intram pe traseul marcat cu Banda Albastra BA spre Manastirea Stanisoara.

    De la troita, traseul este mult mai usor, se merge numai pe curbe de nivel, chiar coboram la un moment dat, prilej pentru copii sa alerge in voie si sa se joace prin padure, strigandu-ne sa admiram si noi brandusele de toamna care iesisera din covorul de frunze.

    Un ultim urcus de cca 10 minute si atingem tinta calatoriei noastre, Manastirea Stanisoara (773 m), un colt de rai locuit de cinci calugari, care duc o viata duhovniceasca in post si rugaciune, acestia neconsumand carne si gospodarindu-se singuri dupa puterile lor. Durata intermediara din punctul “La Troita” pana la Manastirea Stanisoara este de o ora.

    Am poposit la aceasta manastire o ora, incarcandu-ne cu energia pozitiva emanata de asezamantul monahal si stand de vorba cu un calug foarte batran care ne-a intampinat la intrarea in curtea manastirii, dupa care am coborat putin si ne-am oprit intr-o frumoasa poienita, un adevarat punct de belvedere asupra varfului Cozia, aflat deasupra unui abrupt stancos impresionant. Aici am preparat un ceai fierbinte din plante culese de pe munte in aceasta vara, un ceai “magic” pe care cei mici l-au baut imediat, umplandu-i de energie. Mai jos de poiana in apropierea manastirii se afla si un izvor de unde va puteti aproviziona cu apa.

    Din poiana pe acelasi traseu incepem coborarea spre Manastirea Turnu, traseu pe care ne-am oprit de nenumarate ori pentru a ne bucura de coloritul splendid al padurii. In doua ore am ajuns la manastire unde aveam autoturismele parcate, dupa o tura superba intr-o frumoasa zi de noiembrie.

    Recomand acest traseu tuturor, atat celor care iubesc drumetiile montane cat si celor care vor sa viziteze doua din cele mai frumoase asezaminte monahale de pe valea Oltului, Manastirea Turnu si Manastirea Stanisoara.


    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 10.11.15 11:04:09
    Validat / Publicat: 10.11.15 14:18:38
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în Masivul COZIA.

    VIZUALIZĂRI: 4507 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P09 Brandusa de toamna
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Marian Preda
    [10.11.15 14:58:32]
    »

    @wolf2001;

    Spui că

    Durata intermediara din punctul “La Troita” pana la Manastirea Stanisoara este de o ora.

    Cum s-a comportat... munţomanul?!

    Felicitări pentru articol şi pozele superbe ce revendică un anotimp drag mie, toamna! Covorul frunzelor arămii tânjesc după o vară care tocmai a trecut .

    Toate cele bune!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [10.11.15 15:18:33]
    »

    @Marian Preda - Piticul s-au descurcat admirabil, i-a placut la maxim. Oricum pentru el traseul acesta a fost unul usor. La 2 ani si 8 luni a facut primul lui varf, Varful Omu din Bucegi, pe jos de la Babele, fara sa-l luam in brate. De atunci a facut alaturi de noi multe trasee, unele chiar dificile. E super incantat sa faca drumetii, sper sa o tina tot asa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [10.11.15 21:37:34]
    »

    @wolf2001 - Ce frumoasă e pădurea toamna! Şi cât de fericiţi par copiii!

    Dan&Ema
    [10.11.15 21:52:06]
    »

    Felicitari pentru deschiderea apetitului juniorului pentru munte, pentru natura. Felicitari si juniorului pentru performantele deja atinse. Va admir! Mi-e dor de o Stanisoara unde am fost candaveam... 12 ani

    tata123 🔱
    [11.11.15 14:12:59]
    »

    @wolf2001 - Frumos e peisajul de toamnă în această zonă. Admirabilă inițiativa voastră de a ieși cu copiii la aer curat și mișcare = sănătate. Prima parte a traseului e un picuț mai „abruptă”, în rest e o plimbare prin covorul gros de frunze. Când voi mai ajunge pe acest traseu vreau să văd și cascada din apropierea Mănăstirii Stânișoara. Mai vindeau călugării produse/băuturi producție proprie?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [11.11.15 14:56:39]
    »

    @tata123 - Da, mai vindeau. Telemeaua era 15 lei kg.

    liviu49
    [23.03.16 22:22:33]
    »

    @wolf2001 - Am reusit sa citesc acest raspuns la ecoul userului @Marian Preda si nu pot decat sa va admir pentru dragostea pentru munte pe care o mosteneste cel mic. Faptul ca ii place si este invatat sa respecte natura, in general si muntele in special este de apreciat. Daca a fost contaminat de mic de microbul drumetiei pe munte, greu se va vindeca. Si nici nu ii doresc sa se vindece vreodata Maine, la birou, voi tipari si voi citi pe indelete si articolul, iar apoi il voi indosaria, la loc de cinste, cuvenit unui admirator si prieten al muntelui.

    Numai bine si calatorii, mai ales pe munte, cat mai placute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmasterX
    [26.10.20 20:06:06]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Drumeții în Masivul și Parcul Național Cozia» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Călimănești-Căciulata: trasee montane]

    Dana2008PHONE
    [28.10.20 13:15:22]
    »

    @wolf2001:  Minunat! Felicitări!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Dan&Ema, Dana2008, iulianic, liviu49, Marian Preda, tata123 🔱, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul și Parcul Național Cozia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058427095413208 sec
    ecranul dvs: 1 x 1