ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    MAY-2010
    DURATA: 4 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CAZARE [camere etc]:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 10 MIN

    Vacanta pe meleaguri gorjene

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Introducere (a se citi optional)

    “Am castigat un sejur de 5 nopti la Ranca pe AFA si trebuie sa plecam saptamana viitoare” am spus eu cu hotarare si mult elan dupa ce am facut “jdemii” de recapitulari in fata oglinzii. Privirea lui se intuneca mai mai sa ma desfiinteze si incepe sa ploua cu propozitiile binecunoscute: “Iar ai inceput cu plecatu’? ”, “Vad ca tu chiar nu intelegi ca e criza si trebuie sa strangem cureaua!”, “Ce nevasta imi iau si eu, cand nu e musafir vrea sa fie turista!!!”. Am luat pozitia ghiocelului, m-am opintit din greu pentru vreo doua-trei lacrimi, am tacut malc si am asteptat... In situatii din astea o pseudo-defensiva e cel mai bun atac. Ultimele cuvinte ale celui pe care il iubesc dar caruia imi venea sa-i spun ca de maine schimb yalele si va dormi pe pres au culminat cu “Nu merg nicaieri. Punct!” Dintr-o data imi venea sa sar in sus de bucurie; speranta imi fusese redata, Seful Mare de sus imi ascultase rugile plangarete. De ce? Pentru ca am auzit propozitiile astea ultime de nu stiu cate ori si stiam ce urmeaza. Stiam ca “punctul” este de fapt al meu asa ca mi-a revenit graiul. Ghiocelul s-a transformat intr-o mandra floarea soarelui care a dat oarecum verdictul: “Rezervarea deja este facuta de AFA (distorsionare a adevarului), cazarea e gratis, bani de mancare si relaxare avem ca am facut niste incasari frumusele zilele astea (distorsionare grava a adevarului)... deci am putea merge. Renuntarea este o varianta dar ne facem de ras fata de oamenii aia. La urma urmei decizia finala iti apartine. Ti-o voi respecta.” Cand ai un orgolios langa tine trebuie sa-i lasi lui, chipurile, ultimul cuvant... the final decision... si sa-i dai de inteles ca trebuie sa cantareasca lucrurile cu grija pentru a nu se face de ras. Buuuun! A urmat apoi, din partea lui “Lasa-ma sa ma gandesc”, iar din partea mea organizarea sejurului. Stiam ca vom pleca, 100%.

    Am pornit la drum luni la pranz, de Rusalii, pe ruta Constanta-Cernavoda-Bucuresti (centura)-Pitesti-Ramnicu Valcea-Horezu-Novaci-Ranca. In total au fost 500 km (300 km de autostrada) pe care i-am facut in aproximativ 6 ore si jumatate deoarece soferul am fost eu si depasesc abia dupa ce fac calcule cu integrale, radicali si ecuatii de gradul doi. La intoarcere am facut cu o ora mai putin pentru ca a condus colegul meu de apartament care, ori nu face atatea calcule, ori le face mult mai repede, ori o avea ceva mai multa experienta. Niciodata n-am inteles... Drumul de la Novaci la Ranca (soseaua Transalpina) ne-a lasat cu gurile cascate. Nu prea pot descrie in cuvinte nici adrenalina, nici peisajul fabulos, nici calitatea exceptionala a asfaltului. Am auzit langa mine urmatoarea constatare “Ce frumos e aici! Ce bine c-am venit!” si, evident, s-au umflat toate penele pe mine de abia ma mai incapeau. Ca o paranteza, doamnelor, din experienta mea, la aceasta replica sa nu spuneti niciodata “Ti-am zis eu?!”; lasati-l sa se simta el singur vinovat, nu-i curmati suferinta, e mai dureros si mai bine asa :)

    Ne-am cazat la pensiunea Valea Mariei, locatie care ne-a impresionat placut din toate punctele de vedere, am facut cunostinta cu alti AFA-isti, oameni minunati (dananecula, Valentina69 si daniel35) am mancat mai mai sa crapam si am cazut amandoi ca lesinati. Deh... ziua fusese lunga, inainte de a pleca la drum am mai avut o sumedenie de treburi. Ce puteti face in cele cateva zile petrecute la Ranca? Va pot oferi cateva sugestii, sper sa va prinda bine.

    Ziua 1 am petrecut-o in grup, coloana de trei masini, si am decis sa mergem la Targu Jiu pentru a admira cele cateva opere ale lui Brancusi. De la Ranca pana in municipiu sunt aproximativ 70 km. Ajunsi aici, am parcat la intrarea in oras, in zona Coloanei fara Sfarsit si am pornit pe jos sa admiram lucrarile si frumoasele parcuri, incredibil de curate si bine intretinute. Imbracata de munte, pusa in ipostaza de a-mi misca piciorusele pe un traseu destul lung, care la intoarcere mi s-a parut interminabil, batuta de soare, am experimentat senzatii unice de epuizare si toropeala. Ansamblul monumental Calea Eroilor a fost creat in 1935-1938 in cinstea eroilor gorjeni care s-au jertfit in primul razboi mondial. Este unica creatie publica a artistului si se intinde pe o axa de la est la vest care taie orasul, incepand cu Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului, aflate in parcul municipal de pe malul Jiului, continuandu-se cu strada Calea Eroilor si terminandu-se cu parcul in care se afla Coloana fara Sfarsit. In parcul municipal puteti vizita, contra unei sume simbolice, Muzeul de Arta, loc unde am admirat creatii ale unor artisti cunoscuti, dar si unde m-am simtit o mare ignoranta datorita cuvintelor ghidului care ne-au cam biciut cand ne-am oprit, imediat la intrare, langa niste tablouri pe care scria “De vanzare”. Auzi la el “Majoritatea vizitatorilor se opresc langa lucrarile cele mai slabe. E normal sa se intample asa daca nu avem cultura”. Nu sunt eu vreo erudita si nici vreo mare cunoscatoare de arta dar, se intampla destul de des sa vizitez galerii de arta pentru ca multe dintre operele de acolo imi insenineaza ziua si ma impresioneaza placut. Cateodata percep mesajul, cateodata poate nu. E drept ca unele nu-mi spun, intr-adevar, mai nimic si ma uit “ca curca-n lemne” dar, cel putin am vointa si ma straduiesc sa inteleg. Imi venea sa arunc o galeata cu apa receeee peste eruditul care a facut misto de noi... ”Alo, nenea, come on! Nu toata lumea e mare cunoascatoare in ale picturii dar, macar avem interesul sa intram in muzee! ”

    De la Targu Jiu, lasand departe zapuseala care "ne-a rupt", am pornit prin Defileul Jiului spre Manastirea Lainici, aflata la vreo 30 km de municipiu, pe un drum clasic romanesc...adica cu gropi. Manastirea este veche de peste sase secole si este una extraordinar de frumoasa, de calugari. Insusi numele sau inseamna in greceste trecatoare prin munte. De la Lainici ne-am intors la Ranca pe un alt traseu: Lainici-Bumbesti Jiu-Crasna-Novaci-Ranca, ocolind astfel orasul si experimentand un drum in stare buna, cu peisaje frumoase.

    Ziua a doua a fost un tur de forta, tot in grup, care m-a epuizat complet, desi obiectivele s-au aflat aproape. Am vizitat Pestera Muierilor, urmand drumul spre stanga din Baia de Fier, trecand prin Cheile Galbenului. Am nimerit sa intram cu un grup de copii si va imaginati ce voie buna si veselie a fost acolo. Noroc cu ghidul, unul deosebit de haios, care ii mai tempera pe pitici ca altfel...mi se incretea parul ca pus pe bigudiuri de atata harmalaie. Pestera are cam 7.000 m in total, dispusi pe mai multe niveluri, este creata de paraul Galbenu(l) si galeriile care se pot vizita insumeaza cam 900 m. Se intra prin amonte, se iese in aval. Datorita debitelor nu foarte “furtunoase” care au creat pestera, aspectul sau este unul impresionant, plin de stalactite si stalacmite. Plecand de aici, am mancat o inghetata de casa, foarte buna, in Baia de Fier si ne-am continuat drumul spre localitatea Polovragi, unde am facut stanga pentru a ajunge la Manastirea Polovragi, veche de peste 500 de ani si apoi am urmat un drum forestier care ne-a dus la Pestera Polovragi, cu galerii largi datorita fortei Oltetului, cu o lungime totala de peste 10.000 m, vechea casa a calugarilor refugiati. Ghida de aici (doamna Felicia) m-a impresionat prin implicare si dorinta reala de a face ceva cu frumusetile patriei. Si m-a mai impresionat pentru ca sarea prin pestera ca o caprioara, desi avea peste 45 de ani (sper sa nu fac vreo gafa cu varsta). De la pestera ne-am continuat drumul, vreo 2 km prin Cheile Oltetului, un peisaj abrupt, de-a dreptul impresionat. Dumnezeu chiar a creat lucruri minunate, ne-a dat o tara extraordinar de frumoasa, pacat ca este... stiti cu totii continuarea. Ce sa fac? Cateodata nu ma pot abtine de la mici rautati. Ziua a doua s-a terminat cu o foame de lup, o masa copioasa si companie placuta.

    In ziua a treia am ramas singurei, o parte dintre AFA-isti au plecat. Parca se revarsase toata lenea asupra noastra si am avut chef de NIMIC. A fost o zi minunata compusa din mancare, somn, lene pe terasa, iar mancare, iar somn, iar lene si tot asa. Cateodata e minunat sa zaci asa, fara nicio tinta. Singurul lucru pe care am incercat sa-l facem in acea zi a fost sa incercam sa urcam pe Transalpina, cea mai inalta artera a tarii, sa vedem cam cat putem noi inainta cu o masina fara tractiune integrala. De la Ranca, in acest moment, mai sunt vreo 5 km de sosea asfaltata si apoi drum pietruit doar, drum ce duce spre Sebes, practicabil momentan doar vara. Oricum, drumul se asfalteaza intr-un ritm alert, calitata extra, si se preconizeaza sa fie gata pana la finele anului. Asta pentru ca sunt fonduri de afara la mijloc ca altfel... stim cu totii ce s-ar fi facut si unde ar fi ajuns banii. Offf, Romanie draga, te iubesc, te ador chiar! In total am urcat vreo 10 km, adrenalina la maximum, ochi inchisi cateodata de frica privind haul ce se asternea la picioare (nu, stati linistiti, nu eram eu la volan), peisaje divine. Dupa ce am parcurs aceasta distanta, trecand inclusiv peste portiuni cu zapana muuulta, a trebuit sa facem cale intoarsa pentru ca altfel am fi ramas impotmoliti. Totusi, al meu barbat inca viseaza cum o sa ajunga el iar la Ranca, cu un 4X4 si cum va face arogante pe Transalpina spre Sebes, asta cand va fi uscat :)

    Ziua a patra am petrecut-o din nou hoinarind. Trecand prin Targu Jiu, mergand spre Pestisani, am luat-o spre Tismana la dreapta si dupa terminarea satului am ajuns la Manastirea Tismana. Frumos loc, incarcat de istorie si spiritualitate, descris frumos de catre georgiana aici. De la manastire ne-am intors iar la Pestisani (de data asta prin Topesti si Borosteni) si de aici am mers inainte spre Hobita, la casa memoriala a marelui artist caruia Romania i-a refuzat donatia de peste 140 opere, cu ceva timp inainte ca acesta sa se stinga. Acum sunt in patrimoniul Frantei. O fi mai bine, nu? Chiar te ador, Romanica mea draga! Casa este una micuta, intr-o curte cu verdeata, din pacate destul de rar calcata de piciorul turistului in aceste vremuri tulburi. Doamna de aici ne-a povestit atatea lucruri interesante incat chiar m-am simtit semi-ignoranta si mi-a parut rau cand am auzit ca avusese toata ziua 4 vizitatori, cu noi cu tot. Chiar, stiati ca Brancusi si Maria Tanase au trait o poveste de dragoste? Vedeti??? Nici eu nu stiam. De la Hobita am revenit pe drumul principal, DN67D, am mers inapoi spre Targu Jiu si am facut stanga spre Runcu pentru a admira frumoasele chei ale Sohodolului, de-a dreptul impresionante. Am tot vrut noi sa tinem drumul inainte si dupa terminarea cheilor dar... desi drumul este al patriei, undeva pe margine am vazut un panou care ne anunta ca intram intr-o padure privata si apoi, intr-un punct de “paza”, ne-am oprit sa intrebam un domn aflat “in post” unde duce drumul si ne-a raspuns sec “Nicaieri!". Cand i-am vazut pistolul de la brau nu prea ne-a mai ars de drumetie. Am facut cale-ntoarsa si am urmat apoi traseul Dobrita-Fratesti-Lelesti-Stanesti-Turcinesti, drumuri de tara, bunicele, pentru a ajunge aproape de Bumbesti Jiu, de unde am luat-o spre Muzeul satului gorjan de la Curtisoara. Acuma, fie vorba intre noi, ne-am ratacit de “jdemii” de ori. Harta rutiera a Romaniei, am concluzionat din nou, uneori este cam varza a la Cluj. Dar, a trecut. Muzeul de la Curtisoara, cu casele sale specifice locului si o frumoasa cula boiereasca mi-au placut enorm. Este un loc care trebuie musai vazut. Sa faci o regresie in timp si sa vezi cu ochii mintii satul gorjan este o experienta inedita...Aici am facut un tur de forta, pentru ca am ajuns cu jumatate de ora inainte de ora 17:00, ora inchiderii. Am plecat apoi prin Crasna spre Novaci, si de aici la pensiunea noastra draga, pentru ca ni se lipisere burtile de sira spinarii si pentru ca...aveam defectiuni tehnice datorita pumnilor de corcoduse mancate din copacii de pe marginea drumului, la Hobita.

    In dimineata zilei urmatoare am parasit cu regret frumoasele meleaguri gorjene, cu promisiunea ca vom reveni: unii sa se bucure de liniste, altii sa faca putin off-road si sa faca drumetii cu domnul Maria, proprietarul de la Valea Mariei. Deh, cand ai copii, ce le poti face decat sa le canti in struna?

    Concluzia unei vacanta in Romania este ca vem o tara minunata, prea frumoasa chiar si e pacat sa nu o vedem, cu toate bunele ei, lasand tot ce-i rau la o parte.

    Ma opresc aici pentru ca imi plange barbatul de foame si v-am explicat cum e cu copiii. Va doresc sa ajungeti sa vedeti aceste coltisoare minunate ale Olteniei! Fotografiile sper sa va convinga.


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 31.05.10 19:00:45
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2536 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
    IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Majoritatea caselor din zona aveau curtile impodobite cu iasomie (Jasminum officinale)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9700 PMA (din 18 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest review

    18 ecouri scrise, până acum

    Sanziana [31.05.10 19:24:15] »

    Incepusem sa ma intreb de ce toti cei care au mers la Ranca povestesc doar de clatite si de mancarea de la valea Mariei si ajunsesem la concluzia ca intr-adevar chiar nu ai nimic de facut pe acolo...

    Multumesc Anca pentru ca mi-ai mai redat din optimist, nu de alta, dar chiar imi doresc sa ajung pe acolo si perspectiva imbuibatului fara masura si regretele de dupa ma dezumflasera total

    Cu alte cuvinte, un review foarte amanuntit, multe amanunte folositoare, un mini ghid al zonei, iar ca introducere o bucatica dintr-un viitor posibil roman dedicat femeilor care vor sa se descurce in viata

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    magdalena [31.05.10 19:41:58] »

    Subscriu la cele spuse de sanziana! Chiar aveam nevoie de astfel de amanunte.

    Insa introducerea ta "face toti banii"!!! Trebuie sa o citeasca si sotul meu, neaparat!!!

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [31.05.10 19:44:55] »

    Mama, ce chiele ai pe tine!!!

    Fata de ce recomandam eu, ai omis culele de la Maldarasti, dar ai inclus Tismana si muzeul satului.

    Si mai sunt si alte "chestii" ce trebuie vazute pe-acolo...

    Bravo tie!

    georgiana [31.05.10 19:47:28] »

    Superbonusul vine iute pentru Ancuta-Harnicuta!

    Felicitari!

    Costi [31.05.10 19:49:54] »

    Eu am citit şi opţionalul şi mă întreb ce te faci dacă cel pe care-l iubeşti, dar din când în când l-ai trimite să doarmă pe preş citeşte şi el acest opţional.

    Nu e bine să-ţi deconspiri tacticile de persuasiune!

    Să ştii că eu am mers pe Transalpina de la Sebeş la Obârşia Lotrului cu o Dacia Superova! E drept, în plină vară, în luna august. Ce peisaj grozav este la lacul Oaşa!!!

    Mă bucur că v-aţi simţit bine şi că te mai citesc pe amfostacolo.ro.

    Iar review-ul tău este de 4000 de puncte (nu, n-am greşit la numărul de zerouri)!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Andox [31.05.10 20:07:13] »

    Demult (sau poate niciodata) nu am mai citit impresii atat de captivante.

    Parca am fost si eu cu voi in excursie mai ales ca zona pe unde ati umblat voi o cunosc foarte bine .

    ileanaxperta* [31.05.10 20:57:42] »

    Excelente si minunate randuri, draga mea Anca. Deci pana ajung si eu pe acolo, voi veti fi scris deja TOTUL despre Ranca si imprejurimile sale. Deci, mi-ati cam luat painea de la gura, sa zic asa, mai in gluma...Hm...eu oare ce voi mai scrie?!...Poate nimic, pentru ca am de gand sa stau doar si sa privesc acel peisaj de munte de exceptie.

    Si un mare, mare vot si de la mine, cu multe felicitari.

    pepsi70ro [01.06.10 05:47:16] »

    Un super-review care m-a impresionat profund, atat prin consistenta lui cat mai ales prin frumusete.

    Chiar ma intrebam ce modalitati de distractie sunt la Ranca, si uite, raspunsul a sosit. Cred ca noua in Constanta, ne functioneaza din plin undele telepatice.

    Mai ramane sa vedem daca pana voi ajunge eu in septembrie, proprietarii vor reusi sa termine locul de joaca pentru copii. Ar fi tare fain.

    Felicitari Anca si multumesc, aveam nevoie de review-ul tau, mai ales pentru ca sunt la capitolul "teme" pentru ceea ce inseamna Ranca.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    presario [01.06.10 08:48:19] »

    Se pare ca ai ce face totusi in "zona" Ranca.

    krondia* [01.06.10 10:00:22] »

    Imi suna atat de cunoscuta introducerea ta... Foarte utile recomandarile privind zona, bine structurate, am citit cu placere randurile tale si iti propun o melodie a Mariei Tanase, "Lung ii drumul Gorjului"

    click aici

    webmasterXY* [01.06.10 11:15:21] »

    s-a adaugat fondul muzical propus de krondia. daca autoarea doreste acesta poate fi schimbat.

    ancamariagadea* [01.06.10 12:35:36] »

    @Sanzi, sa stii ca si eu am avut initial aceeasi impresie insa, citind cu atentie mai multe reviews-uri si cautand pe net mi-am dat seama ca sunt muuulte de facut si vazut in zona. Asadar, merita din toate punctele de vedere!

    @magdalena, sotilor nu prea le place sa citeasca astfel de randuri Sper ca al tau sa aiba acelasi umor ca al meu ca altfel... o sa-mi fac un dusman

    @Dragos, despre culele de la Maldarasti am citit parca pe net. Sunt prin Valcea, nu? Mi-a parut rau ca nu am ajuns la Muzeul de Istorie din Targu Jiu, despre care am aflat, de la ghida de la pestera Polovragi, ca este foarte frumos, proaspat reamenajat. Ar mai fi si Casa Ecaterinei Teodoroiu, de notat pentru data viitoare. Spune-mi, te rog, tu ce mai stii prin zona? Noi vrem sa mai mergem inca o data, la vara.

    @Georgi, nimeni pana acum nu m-a facut harnicuta Multumescu-ti!

    @Costi, din fericire am langa mine un barbat de care ma leaga, in special, dragostea si simtul maaare al umorului. Cred ca daca ar auzi ca scriu intr-o maniera foarte serioasa pe acest site, fara sa il ironizez si sa ma ironizez, ar fi de-a dreptul socat Stie ce are la usa, cum spune o vorba. Legat de Transalpina, noi nu am putut inainta pentru ca era multa zapada si mult noroi. O masina de teren care venea din sens opus ne-a atentionat sa nu mai inaintam pentru ca este un drum foate dificil chiar si pentru un 4X4. Ma bucur ca mi-ai spus ca ai reusit sa faci acest drum vara, fara probleme. Vom incerca si noi, sa stii. Dan abia asteapta. Probabil trebuie facuta precizarea ca se poate merge pe acest drum cu o masina obisnuita cand este uscat iar cand este umed, cu o masina "mai speciala". Iarna, insa, drumul este imprecticabil.

    @Andox, iti multumesc pentru gandurile frumaose si fidelitatea cu care imi citesti randurile!

    @Ileana, sunt convinsa ca, mai ales TU, vei gasi despre ce sa scrii, la fel de frumos cum o faci de obicei.

    @Ovidiu, chiar ma gandeam ca poate la toamna sa mergem impreuna Ce frumos ar fi!

    @presario, sunt o sumedenie de lucruri de vazut si facut in zona!

    @Krondy, multumesc pentru melodie. Una mai potrivita nici ca se putea!

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [01.06.10 12:48:18] »

    anca, exista deja un articol si aici pe AFA, scris nu cu mult timp in urma, despre acele cule. sunt in drum, pe soseaua dintre Tg. Jiu si Rm. Valcea. sunt si indicatoare. tot in drum mai este Horezu cu oalele lui (dar si cu o biserica frumoasa cam prin centru, pe stanga in sensul de mers de mai sus) si Manastirea Hurezi. Nu departe mai este si statiunea Govora (sau ce a ramas din ea). merita macar o vizita. tot nu departe de DN67 descris mai sus este si biserica dintr-un lemn de la... na! ca am un lapsus, da' acolo e! am trecut pe langa ea, si cativa colegi au si vizitat-o si au scris despre ea aici.

    cosminp [01.06.10 13:19:07] »

    @anca, bravo si felicitari de jdemii de ori si inca 400. m-ati innebunit cu valea mariei, asa ca trebuie sa ma pun pe scris sa castig si eu un sejur acolo.

    ancamariagadea* [01.06.10 14:26:39] »

    @Dragos, multumesc pentru completare. Manastirea (biserica) dintr-un lemn am vazut-o cu vreo 3 ani in urma si este foarte frumoasa. In rest, le notez si pe celelalte in programul de data viitoare.

    @cosminp, este un loc frumos iar in imprejurimi ai atatea de facut incat nu iti ajunge timpul. Multumesc.

    Michi [01.06.10 19:01:33] »

    Apropos de cule. Tudor Vldimirescu si-a construit o cula fortificata cu un etaj prin 1800 in judetul Mehedinti, in comuna Cerneti pe care a pomenit-o intr-un testament olograf. Cu cateva saptamani inainte de a fi prins de eteria in 1821, omorat si aruncat intr-un put in Golesti, langa Targoviste a luat din cula o icoana a Sfintei Maria ferecata in argint si usuratoare de nasteri. Icoana mai exista si azi si dreptcredincioasele care si-o pun pe burta nasc mai usor. Sugestie? Nu, credinta.

    bubumaia [27.06.10 15:19:26] »

    ... asta-i review?!

    Vedeti-va de treaba!!

    Sunt doua extraordinare decalaratii de dragoste: una pentru "colegul de camera" (norocosul de el!! ), cealalta pentru ceea ce iubim cu totii, coltisorul de rai numit Romania.

    A fost o bucurie sa citesc ce-ai scris. Sunt fan-ul tau!!

    ancamariagadea* [28.06.10 01:10:08] »

    @Michi, iti multumesc pentru completarile utile!

    @bubumaia, se pare ca esti un foarte fin psiholog Intr-adevar, imi iubesc consortul si tara in care m-am nascut, cu bunele si relele ai Multumesc pentru aprecieri!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    bubumaia, chelie_d, cosminp, Costi, georgiana, ileanaxperta*, krondia*, magdalena, Michi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oltenia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088121891021729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1