ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bucovina - colt de rai

TIPĂREȘTE

Cu ocazia intalnirii din Bucovina a unui grup al comunitatii AFA, am vazut locuri minunate in zona, despre care doresc sa va impartasesc cateva impresii.

Am ajuns sambata seara la pensiunea Montana (despre care am scris aici click aici) dupa un drum obositor. Odata ajunsi in Sucevita, am fost intampinati de Sanziana si Cristi, care ne-au prezentat celorlalti membri AFA, veniti de vineri. Dupa prezentari am stabilit programul de a doua zi care a inclus vizitarea cetatii de scaun din Suceava, muzeul satului bucovinean, manastirea Dragomirna si orasul Radauti.

Prima vizita s-a facut la cetatea de scaun a Moldovei situata in Suceava.

Cetatea a fost construită la in secolul al XIV-lea de Petru I Muşat, si a fost fortificată în secolul al XV-lea de catre domnitorul Ştefan cel Mare. Este inconjurata de un sant de aparare peste care este un pod de lemn.

Muzeul Satului Bucovinean este un muzeu în aer liber din oraşul Suceava chiar foarte aproape de Cetatea de Scaun, care pune în valoare patrimoniul cultural si arhitectonic din Bucovina. La intrare era expus cel mai mare ou traditional de Paste. Am vizitat case traditionale din Bucovina, crasma satului, atelier de olarit, moara de apa, biserica din lemn. Muzeul este amplasat intr-o zona cu multa verdeata. Intr-una din casele traditionale se „desfasura’’ un priveghi – cateva „babe” de plastic „jeleau” (era o caseta) un „mort” de plastic imbracat traditional. In prima clipa, cand inca eram afara, nu realizam ce se intampla, dar apoi pasind in casa am vazut grozavia - ne-am amuzat copios (voi pune si poza).

Manastirea Dragormirna este situata intr-un peisaj de basm langa o padure de brazi si un lac si este strajuita de ziduri inalte si groase la fel ca majoritatea manastirilor vizitate in Bucovina. Un lucru neplacut – chiar langa intrare este un fel de balci cu muzica data tare si care contrasteaza puternic cu atmosfera care ar trebui sa existe langa un astfel de lacas. Manastirea este situata la circa 15km de Suceava.

Apoi am pornit catre Radauti (am ramas placut impresionat de curatenie), orasel care are o catedrala foarte frumoasa si un parc unde gasim statuia voievodulului Bogdan I. Tot in oras gasim o gradina zoologica si o herghelie. Ne-am plimbat prin parc, am vazut manastirea Bogdana, am luat masa (despre asta va fi un review separat... prietenii stiu de ce), iar apoi am plecat catre Sucevita, unde proprietarul pensiunii ne pregatise un foc de tabara. Cu ocazia aceasta ne-am ”incalzit’’ cu o afinata din productia „locala” si am povestit pana spre ora 23 avand in fundal muzica pusa de proprietarul pensiunii.

In ziua urmatoare am ramas singuri, deoarece toti ceilalti au plecat. Dupa despartire am plecat pe o vreme superba catre manastirea Putna. Vreau sa va spun ca aceasta manastire mi-a placut cel mai mult dintre toate cele vizitate. Este inconjurata de dealuri cu paduri, multa verdeata si flori in curtea manastirii si o liniste relaxanta. Pe un deal din stanga manastirii se afla o cruce si din braduti este scris „STEFAN”. In muzeul din cadrul manastirii veti putea vedea printre altele, tapiserii brodate cu fir de argint (vechi de sute de ani), o replica a sabiei lui Stefan cel Mare (originalul este la turci) si o bucata din paltinul in care s-a infipt sageata lui Stefan atunci cand a ales locul unde se va zidi manastirea. In biserica se afla si mormantul lui Stefan cel Mare. Foarte aproape de manastire se afla si coliba lui Daniel Sihastrul (este indicator)... puteti vedea in ce conditii vitrege a trait, inconjurat de paduri.

Apoi am plecat catre manastirea Moldovita pe un drum minunat, care trece prin paduri (cat or mai rezista, oare? ) si la un moment dat se deschide peisajul si apare monumentul „Palma” dedicat drumarilor care au construit acest frumos drum. Tot aici sunt producatori locali de gemuri, siropuri (se pot gusta) si puteti cumpara gem de zmeura de padure (excelent, gust deosebit... am luat si eu), gem de coacaze rosii (am luat si asa ceva), de mure, de afine, de merisoare si siropuri din plante. Se vindeau si oua incondeiate la 5 lei bucata. Am facut cateva poze si am plecat spre Moldovita – curtea manastirii plina de liliac, flori si braduti cu cateva bancute pentru odihna, relaxare. Trebuie spus ca la toate manastirile am vazut straini care erau veniti fie cu autocare, fie pe cont propriu.

Ne-am intors la Sucevita si am intrat si la manastirea cu acelasi nume. O maicuta cu care am vorbit putin ne-a spus ca la ei este iarna 6 luni si in rest este frig. Cam avea dreptate, deoarece si vremea este foarte schimbatoare in zona – dimineata soare fara nici un nor pe cer, la ora 11 ploaie torentiala 10 minute, apoi iar soare, la ora 14 ploaie si iar soare.

La ora 18 ne-am reintalnit cu Sanziana si Cristi si am luat masa la popasul turistic Bucovina – un loc minunat, cu carute pline de flori, o moara de apa si cateva vile cu apartamente si camere amplasate intr-o oaza de verdeata.

Plecarea catre casa s-a facut prin Gura Humorului pentru a vedea si manastirile Voronet si Humor. Picturile din manastirea Voronet au in compozitie acel albastru celebru in toata lumea. Un alt lucru impresionant este acela ca Voronetul s-a ridicat in doar 3 luni si 3 saptamani.

Bucovina este un taram de vis cu aer curat, paduri seculare, cu locuri minunate si oameni gospodari... sper sa mai ajung in zona pentru a ma putea bucura de minunatiile acestui colt de rai.


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 30.05.10 14:57:51

VIZUALIZĂRI: 2818 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cetatea de scaun din Suceava
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

magdalena
[30.05.10 18:31:19]
»

Foarte multe obiective ati vizitat!

Cat mai este un bilet la Cetatea de Scaun?

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[30.05.10 19:00:59]
»

Am vazut multe obiective, dar fara sa alergam ca sa bifam pe lista obiectivele.

Biletul la cetate este 4 lei, la muzeul satului bucovinean este 6 lei, iar la toate manastirile pretul unui bilet este 3 lei.

mirelutza
[30.05.10 20:27:59]
»

Am fost in zona si... stiu ce ai simtit. Este o fericire dublata de o uimire imposibil de descris in cuvinte; personal considet ca acele meleaguri au ceva aparte, ce mai rar gasesti altundeva...

Un vot si de la mine draga Bogdan.

Ma bucur ca v-ati simtit bine, si noi in Ungaria (cealalta intalnire AFA) am avut "peripetiile" noastre de neuitat! Am postat deja impresii.

Sanziana
[30.05.10 20:51:19]
»

fiind vinovata de aceasta intalnire, vreau sa ma mai spal de pacate si iti fac cadou un super bonus, cu mentiunea ca la Dragomirna nu e mereu acel balci la intrare cu muzica tare, s-a nimerit, fiind Rusaliile sa fie si hramul manastirii pe care localnicii musai il serbeaza cu mici, bere si multa voie buna. in rest, ai descris foarte frumos acest coltisor de Bucovina atat de drag mie.

creivean
[30.05.10 20:55:08]
»

@BOGDAN DSN

Pentru mine, pe aici şi prin alte părţi, ai fost de departe un foarte bun cunoscător al Austriei.

Mă bucur să-ţi descopăr review-urile despre locurile faine din ţară.

Felicitări.

georgiana
[30.05.10 22:56:57]
»

Si mie mi-a placut review-ul tau, m-am intors si eu in timp, amintindu-mi cat de frumoasa este Bucovina. M-a impresionat ideea de a face un monument inchinat drumarilor de acolo, cat si faptul ca cel mai mare ou din lume se afla acolo, adica la noi in tara!

Si pozele sunt tare frumoase, pai... la asa peisaje, nici nu aveau cum sa nu fie faine, nu/?

Felicitari Bogdan, ma bucur ca a fost o intalnire reusita, in care ati imbinat bucuria reintalnirii cu setea de cunoastere a locurilor pline de istorie si frumos!

Un vot, cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Costi
[30.05.10 23:37:51]
»

Acum, trebuie să fii cinstit şi să recunoşti că nu ai de ce să te plângi nici măcar de vreme, pentru că ai păcălit-o bine. Ai venit cu o zi mai târziu, evitând ziua mai ploioasă şi ai plecat cu o zi mai târziu, când venise vremea frumoasă. Aşa că ...

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[31.05.10 08:28:02]
»

Va multumesc tuturor pentru aprecieri. Ma bucur ca felul meu de a scrie este pe gustul vostru.

Bucovina este unul din putinele locuri din tara unde as reveni cu drag.

Sanziana - banuiesc ca nu e mereu acolo acel balci, numai ca strica atmosfera.

Costi - nu m-am plans de vreme... am vrut doar sa spun ca in zona vremea este foarte schimbatoare... pe mine nu m-a plouat deloc (ploua cand eram ori in muzeu, ori in biserica, ori la restaurant).

Admin
[01.06.10 12:51:13]
»

regrupat la rubrica 'MiniIntalnirea AFA - Bucovina 2010'

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
BOGDAN DSN, chelie_d, Costi, creivean, georgiana, magdalena, mirelutza
Alte articole din această RUBRICĂMini-întâlnirea AFA Bucovina 2010:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039780855178833 sec
    ecranul dvs: 1 x 1